Konu: Piller..
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06-09-2008, 13:14   #1
Constantin
ยŦยк
 
Constantin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Piller..

Piller
Elektronikte kulanılan 7 tip pil vardır sırasıyla inceleyelim.
http://www.robbot.org/images/pil3.gif
Çinko
Elektronikte kullanılan çinko bazlı karbon çinko piller bulunması en kolay ve ucuz olanlarıdır. Çinko klorid piller biraz daha kaliteli olmakla beraber ikiside Elektronik için pek uygun değildir. Düşük akım verir, çabuk biterler ve çevreye zararlı pillerdir.
Alkaline
Alkaline piller manganez oksid'ten yapılırlar çinko bazlı pillere göre 800 kez daha dayanıklıdırlar. Elektronik için kabul edilebilir pillerdir ama uzun vadede ekonomik değildirler. Alkalin pillerin iç direnci yuksek olduğundan yeterince akım veremezler. Standart alkalin piller çinko bazlı pillerden 2-3 kat daha pahalıdırlar
Nikel Kadmiyum (Ni-Cad)
Şarjlı pil denildiğinde ilk akla gelen pil cinsi olan nikel kadmiyum piller şarj edilebilir piller arasında en ucuzudur. Kısaca Ni-Cad olarak yazılırlar 500-1000 kez şarz edilebilme özellikleri vardır. Piyasada bulunan piller arasında en çok 1500 mah akım verebilen cinsleri vardır bu rakan Nikel Metal Hidrit pillerde 2500'e kadar çıkar. Elektronikte her zaman en yüksek akım vereni kullanmalısınız.
http://www.robbot.org/images/pil2.jpg

Nikel Metal Hidrit (NiMH)


Nikel Metal Hidrit (NiMH) piller çevre dostudur. Ni-Cadlara göre çok daha uzun ömürlüdürler. NiMH piller onlar için özel yapılmış şarj devrelerinde şarj edilmelidir. Yüksek akımda şarj edilecek şekilde yapılmışlardır bir saat içerisinde bile pili doldurabilirsiniz ve işinize geri dönersiniz. NiMH pillerin dezavantajı şarjlarını çabuk yitirmeleridir. Elektronikte en çok kullanılan pil tipidir.




http://www.robbot.org/images/R222-BTCHR-FAST-9V.jpg
Lityum ve Lityum İyon

Lityum ve lityum iyon piller laptop bilgisayrlar ve cep telefonlarında oldukça rağbet görmektedirler. En çok enerji yoğunluğu bu cins pilerde vardır, yani birim hacimden daha çok akım çıkar. Diğer şarjlı piller gibi bu piller için de özel şarj devreleri ve şarj kesme üniteleri vardır. Bunların dışında Lİtyum polimer piller de vardır bu cins piller geleceğin güç kaynakları olarak görülmektedir. Az akım çeken robotlarda kullanılabilir.
Kurşun Asit Aküler
Asidik elektrolit çözeltisinin içine batırılmış kurşun plakalardan oluşurlar Ni-cah, NiMH piller gibi tekrar şarj edilebilirler. Piyasada 6v-12v- 24 v çeşitleri bulmak mümkündür daha çok arabalarda, ışıldaklarda... kullanılırlar. Yüksek akım verebilirler. Tabi bu avantajları ağır olmalarıyla öderler. Fazla şarj edildiklerinde patlayabilirler bu piller için özel akım kesme devreleri kullanılır. Ağırlığı ve tehlikeli oluşları nedeniyle küçük robotlarda pek kullanılmazlar. Daha çok akım gerektiren robotlarda (sumo robotlar) kullanılır.
Constantin Ofline   Alıntı ile Cevapla