Tekil Mesaj gösterimi
Alt 14-07-2006, 04:02   #1
GoD of WaR
 
GoD of WaR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Dil Gelişimi

Dil insanlarin birbirlerine bilgi, düsünce ve egilimlerini aktarabilmelerinin yani sira, fikirlerini düzenleyebilmelerine olanak hazirlar. Kültür degerlerimiz ve bilgilerimizin çogu kusaktan kusaga sözlü yada yazili sözcükler yolu ile iletilmektedir. herkes dogrudan kendi yasantisi yoluyla ögrendiginden çok daha fazlasini dil yolu ile ögrenir. Dil ayni zamanda düsünme, bellek, muhakeme, problem çözme ve planlama gibi bilissel süreçleri de içermektedir. Dil çocugu egosundan uzaklastirip onun sosyal bir kisi olmasini saglayan kendisini kontrol ve takip ettirebilen düsüncelerini ve davranislarini yavas yavasögretebilen ve kendini güvenli hissetmsine yardim eden bir davranistir.
Dil gelisimine iliskin incelemeler çagdas çocuk psikolojisi arastirmalari arasinda en heyecan verici ve yogun olan çalismalari olusturmaktadir. Çünkü, çocugun dile iliskin yeteneklerinin gelisimi akil almaz bir hizla gerçeklesmektedir. Tüm kültürlerdeki hemen hepsi ilk sözcüklerini hemen hepsi ortalama olarak 12-18 ay dolaylarinda söylerler. Dört yasina geldiklerinde çogunlugu iyi düzenlenmis cümleler kurarlar, hatta zaman zaman düsüncelerini süpriz sayilacak kadar karmasik cümlelerle ifade edebilirler. 6 yasindaki bir amerikali çocugun sözcük dagarcigi 8.000-14.000 sözcügü içermektedir. Bu da 1 yasindan 6 yasina kadar çocugun sözcük dagarcigina her gün 5-8 sözcügün eklenmesi anlamini tasir. Dilin yapitaslari sözcüklerdir. Fakat her sözcük fonem adi verilen dilin ilkel seslerinden olusur.
Her çocuk önce bu sesleri çikarmayi ögrenir. Örnegin "be" ve "me" seslerini öncelikle çikarir. Her dil fonem kombinasyonlarina hükmeden bazi kurallara sahiptir. Yönsellik kavrami gelismemis çocuklar "p" "q" "b" "d" gibi harfleri karistirirlar.
dil yeteneginin gelisimi de diger gelisim yüzlerinde oldugu gibi belli bir sira izler. çocuklar üzerinde yapilan dil gelisimi arastirmalari konusmanin ilk ögrenildigi dönemlerde hemen tüm dünya çocuklarinin ayni gramer kurallarini kullandiklarini ortaya koymustur.
__________________
fb öfkemsin gs nefretimsin !




GoD of WaR Ofline   Alıntı ile Cevapla