Tekil Mesaj gösterimi
Alt 14-07-2006, 04:03   #1
GoD of WaR
 
GoD of WaR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Bedensel Gelişim

Doğumla gelen özellikler: Bebek aşagıda kısaca özetlenen becerilerle birlikte doğar:
1.) görme duyumu oldukça gelişmiştir. her iki gözünü bir tek nesne üzerine odaklayabilir, hareket eden bir objeyi izleyebilir ve bazı renkleri eyırt edebilir. en önemlisi insan yüzüne özellikle ilgi gösterir ve ilk iki hafta içinde göz göze bakabilir beceriye ulaşır. bebeğin insan yüzüne ilgi göstermesi ve göz temsı kurabilmesi, bebekle ana-baba arasında türün devamı için gerekli son derece önemli bir iletişim ilişkisinin doğmasına olanak verir.
2.) yeni doğan bebeklerin kulağı çok geniş bir ses bandına tepkide bulunabilir. gerçekte bebeğin en fazla duyarlılık gösterdiği ses insan sesidir. insan sesindeki perde ve şiddet değişikliğinin farkına varabilen bebek, kısa süre içinde "aşina" olan sesle "yabancı" sesi ayırt edebilir. ayrıca yeni doğan bebek sesin geldiği yönü algılayabilme yeteneğini de beraberinde getirdiğinden, başını sesin geldiği yöne çevirerek uygun davranışı gösterir.
3.) bebekler, koklama ve tat alma duyu organları da oldukça gelişimiş olarak dünyaya gelirler. birbirinden farklı kokuları ve tatları kolaylıkla birbirinden ayırt edebilirler.
4.) yapılan araştırmalar yeni doğan bebeğin hem operant hemde klasik koşullanma ile yoluyla öğrenebildiğini göstermiştir.
5.) bebek duyu organlarının doğuştan itibaren hemen hemen mükemmel bir biçimde işleyişinin yanı sıra, kendisini besleme konusunda son derece yararlı bazı refleksleri de beraberinde getirir. bunların başında emme refleksi gelir. anne memesini veya emziği dudağında hisseden bebek hemen emmeye başlar. bu refleks o kadar kuvvetlidir ki, emecek birşey bulamayan çocuk parmağını emer.
doğumla gelen özellikler üzerine algılama ve hareketle ilgili yeni beceriler öğrenilmeye başlar.
Bedensel gelişmeyi etkileyen faktörler:
1.kalıtım faktörü
2. ırk faktörü
3. beslenme faktörü
4. hastalıklar
5. psikoljik bozukluklar
6. sosyo-ekonomik statü
ilk 2 yılda görülen hareketler:
1 aylık bebek yerde yüzüstü yatarken çenesi kalkık durabilir.
2 aylık bebek göğüsünü kaldırabilir.
3 aylık bebek uzanma ve yakalama çabası içindedir.
4 aylık bebek yardımla oturabilir
5 aylık bebek kucakta oturabilir ve bir nesneyi tutabilir.
6 aylık bebek çocuk sandalyesinde oturabilir ve önünde sallanan nesneyi tutabilir.
7 aylık olduğunda kendi başına oturabilir.
8 aylıkken yadımla ayakta durma
9 aylıkken ise eşyaya tutunarak ayakta durabilir.
10 aylık çocuk emeklemeye başlar
11 aylık bebek elinden tutulduğunda yürür.
12 aylık bebek eşyaya tutunarak ayağa kalkabilir.
13 aylık bebek merdiven basamaklarını tırmanır
14 aylık çocuk ise tek başına ayakta durabilir.
15 aylık çocuk ise kendi başına yürüyebilecek duruma gelir.
iki ile beş yaş arasında bedensel gelişme:
bedensel gelişme sürekli bir olaydır. İki yaşındaki çocuk, yetişkinin duyusal yeteneklerinin hemen hemen tümüne sahiptir. Bu nedenle, beş yaşından sonra duyusal yetenekte bir gelişmeden söz edilemez, ancak beyni gelişmeye devam eder. İki yaşındaki çocuğun beyni, yetişkin insan beyni ağırlığının %75'i kadardır. Bu oran beş yaşında %90'a ulaşır. Beyinde meydana gelen değişikliğin büyük bir kısmı, var olan beyin hücrelerini birbirine bağlayan bağlantıların çoğalmasıyla açıklanabilir. Ayrıca yaş ilerledikçe aksonları kapsayan miyelin tabakasında da bir gelişme gözlenir.
İki ile beş yaş arasında boy uzama hızı yavaşlar. Doğumla bebek ortalama olarak boyunun %30'unu kazanmış olarak dünyaya gelir. İki yaşında yetişkin boyunun yaklaşık yarısına ulaşan çocuk, iki yaşından sonra bedensel yönden pek gelişemez. yıllık gelişim %5 dolayına düşer, daha sonra ergenlik çağında yeniden hızlanır.

KAYNAK:İNSAN VE DAVRANIŞI(DOĞAN CÜCELOĞLU)
__________________
fb öfkemsin gs nefretimsin !




GoD of WaR Ofline   Alıntı ile Cevapla