Tekil Mesaj gösterimi
Alt 15-09-2008, 19:25   #1
Gokhan
Gogo
 
Gokhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
ABD Yüzyılın Krizini Yaşıyor

Piyasaların Gözünü Diktiği ABD'den Gelen Haberler Kötümser. Eski Iüüabd Merkez Bankası Başkanı Alan Greenspan, ABD'nin Yüzyılda Bir Yaşanabilecek Finansal Kriz İçinde Olduğunu Söyledi. Sıkıntı İçindeki Yatırım Bankası Lehman Brothers'a Washington'un Çabalarına Rağemen Müşteri Bulunamadı. Zordaki Merrill Lynch'i Bank Of America'nın 50 Milyar Dolara Satın Alacağı Konuşuluyor. Ancak Kıvılcımın Sıçradığı Avrupa ve Türkiye'de Borsalar Tepetaklak. Avrupa Borsaları Günü Yüzde 3 Civarında Kayıpla Kapattı. En Sert Tepkiyi İse İMKB Verdi. Ulusal 100 Endeks, 1.952 Puan Kayıpla 35 Bin 081 Puana Geriledi. 1 Milyar 286 Milyon YTL'lik İşlem Hacmi Oluştu. Serbest Piyasada Dolar Yeniden 1,26 YTL Seviyesine Yükseldi. Petrol Cephesinden Gelen Haberler İse Sevindirici. Londra Brent Tipi Hampetrolün Varil Fiyatı 92,4 Dolara Kadar Geriledi. Küresel Finans Piyasalarındaki Çalkantı, Çin Merkez Bankası'nı da Faiz İndirmeye İtti. Çin Merkez Bankası, Bir Yıllık Kredi Faizini 27 Baz Puan Düşürerek Yüzde 7.20'ye Düşürdü.

Finans devi Lehman Brothers'ın iflası sonrasında ABD piyasalarına ilişkin kaygılar artarken, Avrupa borsalarında büyük kayıplar yaşandı. Saat 18.20 itibarıyla İngiliz borsası yüzde 3,3, Alman borsası yüzde 2,72, Fransız borsası da yüzde 3,63 kayıptaydı. Uzmanlar, ABD'li devin iflas başvurusunun diğer bankalar hakkında şüphelere yol açtığını ve ABD finans sistemine olan güveni sarstığını belirtiyor. Piyasaların yarın açılışta nasıl bir seyir izleyeceği ile ilgili yorumlar ise farklı. Bir görüşe göre 'sert düşüş bir alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. Yatırımcı önümüzdeki günlerde IMKB'yi bir yükseliş ortamına sokabilir. Ayrıca en kötünün görüldüğü yönünde bir kanaat oluşması durumunda yarından itibaren yükselişler görmeye başlayabiliriz. Diğer bir görüş ise kredi krizinin daha çok bankayı batıracağı yönündeki beklintiler üzerine kurulu. Bu kötümser senaryoya göre Özellikle Lehman'ın batması sistemetik riskleri arttıracak. Bu da artık bankaların risk oranlarının arttığı anlamına geliyor. Dolayısıyla Türkiye'de rüzgarın tersine çevrilmesi, reformlar ile ilgili hükümet cephesinden atılacak adımlara bağlı. Bu sayede yatırımcı ikna olursa, uzun süredir beklenen yükseliş hızlanabilir.

Petrol 92 dolara indi

Öte yandan Lehman Brothers'ın çöküşünün ekonomiyle ilgili endişeleri arttırması, petrol fiyatlarına düşüş yönünde etki yaptı. Hampetrolün varil fiyatı 4 dolar düşerek son yedi ayın en düşük seviyesine indi. ABD ham petrolü 96,21 dolara kadar geriledi. Londra tipi Brent petrolü ise 92,47 dolardar işlem gördü.
__________________
Click the image to open in full size.
Click the image to open in full size.





Gökhan
Gokhan Ofline   Alıntı ile Cevapla