Tekil Mesaj gösterimi
Alt 26-10-2008, 13:00   #1
Gokhan
Gogo
 
Gokhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
IMF %3 Büyüme Bekliyor

Türkiye'de enflasyonun aşamalı olarak düşmesini bekleyen Uluslararası Para Fonu (IMF), gelecek yıl yüzde 3 büyüme, yüzde 6,7 oranında cari açık ve yüzde 1,8 oranında genel kamu açığı bekliyor. ABD, Avrupa ve Çin ekonomilerinde yavaşlama bekleyen IMF'ye göre krizden en çok etkilenen ülkelerden biri İzlanda olacak.

IMF, ''Küresel Ekonomik Görünüm Raporu''nu açıkladı. Buna göre, 2007 yılında yüzde 2 büyüyen ABD ekonomisinin büyümesi yavaşlayarak, 2008 yılında yüzde 1,6 ve 2009 yılında ise yüzde 0,1 olacak.


IMF'nin Bölgesel Ekonomik Görünüm Raporu'ndan derlenen bilgilere göre ise Türkiye'de emtia fiyatlarındaki düşüşe paralel olarak, enflasyon da gerileyecek. Enflasyonun gerilemesinde, mali disipline yönelik politikalar da etkili olacak.
IMF'ye göre, TÜFE cinsinden enflasyonun bu yıl yüzde 10,5, gelecek yılki enflasyon ise yüzde 8,4 olacak. Fona göre, Türkiye'deki enflasyonda, gıda fiyatlarının katkısı yüzde 4 iken yakıt fiyatlarının katkısı yüzde 2 oranında bulunuyor.


IMF raporunda, Türkiye'nin, içinde bulunduğu yükselen Avrupa piyasaları içinde, gıda ve enerjinin en çok baskı oluşturduğu ülkeler içinde bulunduğunu belirtiliyor.
Bu yıl yüzde 3,5 oranında bir ekonomik büyüme tahmininde bulunan IMF'ye göre, gelecek yıl ekonomik büyüme uluslararası koşullar çerçevesinde biraz daha azalacak.

Fon'a göre, cari açık bu yıl yüzde 6,5 olurken, gelecek yıl enerji ve gıda fiyatlarındaki değişikliklere göre bir yön belirleyecek. IMF, Türkiye'de genel kamu açığının, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranı itibarıyla düşüş göstereceğini bildirdi.


Fon, gelecek yıl Türkiye'de yüzde 3 büyüme, yüzde 6,7 oranında cari açık ve yüzde 1,8 oranında genel kamu açığı bekliyor.
__________________
Click the image to open in full size.
Click the image to open in full size.





Gökhan
Gokhan Ofline   Alıntı ile Cevapla