Tekil Mesaj gösterimi
Alt 23-01-2009, 13:33   #1
Gokhan
Gogo
 
Gokhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
TİSK: 2008'in üçüncü çeyreğinde verimlilikte azaldı

TİSK, "ekonomik krizin başlangıç dönemi olan 2008'in üçüncü çeyreğinde imalat sanayisinde üretim ve istihdamın yanı sıra verimliliğin de azaldığını" bildirdi.


TİSK'ten yapılan yazılı açıklamada, TÜİK'in imalat ve sanayi üretim ve istihdam endeksleri kullanılarak, TİSK Araştırma Servisince yapılan hesaplamalara göre, imalat sanayisinde verimliliğin 2008'in birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,3 oranında arttığı ifade edildi. Bu artış oranının ikinci çeyrekte yüzde 2,1'e indiği belirtilen açıklamada, üçüncü çeyrekte ise negatife dönerek yüzde -1 olarak gerçekleştiği kaydedildi.


Açıklamada, üçüncü çeyrekte üretimin yüzde 2,3, istihdamın 1,3 oranında küçüldüğü ifade edilerek, "Üretimin, istihdamın ve verimliliğin birlikte gerilemesi, sanayinin çok tehlikeli bir süreç içinde bulunduğunu gösteriyor" denildi.


Son iki yıldaki değişimlere bakıldığında ise üretimin yüzde 2,8, istihdamın yüzde 2,7, verimliliğin ise binde 1 olarak gerçekleştiği belirtilen açıklamada, "2006 ve 2008 yıllarının ikinci çeyrekleri dikkate alındığında, verimlilikte yıllık ortalama artış hızının yüzde 1,5 olmasının imalat sanayindeki sorunların küresel kriz öncesi dönemde başladığını gösterdiği" ileri sürüldü.


Ekonomik durgunluk ve kriz dönemlerinde işletmeler açısından verimliliğin, hayatta kalmakla aynı anlama geldiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Ekonomik krizin başlangıç dönemi olan 2008'in üçüncü çeyreğinde imalat sanayisinde üretim ve istihdamın yanı sıra verimlilik de azaldı. Verimlilik, sanayi genelinde, sektör, alt sektör ve kamu özel kesim ayrımlarında güncel olarak izlenebilmeli ve tedbirler bu veriler ışığında geliştirilmeli.



Buna karşılık iş dünyası 2007 yılı başından beri verimlilik göstergelerinden yoksun durumda bulunuyor. Resmi istatistik programı gereğince Milli Prodüktivite Merkezi'nin (MPM) TÜİK'ten devralacağı yayın faaliyeti başlayıncaya kadar, TÜİK'in bu alanı boş bırakmaması, verimlilik göstergelerini yayınlaması gerekiyor."
__________________
Click the image to open in full size.
Click the image to open in full size.





Gökhan
Gokhan Ofline   Alıntı ile Cevapla