Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09-03-2009, 15:51   #1
jaSmin
 
jaSmin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Dolarda müthiş hareketlilik

Dolarda müthiş bir hareketlilik yaşanıyor. Öğle saatlerinde 1.82 ile yeni tarihi zirvesini gören dolar, Merkez Bankası'ndan gelen müdahale ile tekrar 1.80 sınırına gerilemeye başladı.


Serbest piyasada güne 1,7850 TL'den başlayan dolar öğle saatleri itibariyle 1.82 TL ile yeni rekor seviyeye yükseldi. Bir süre 1.8150-1.8200 bandından hareket eden dolar, Merkez Bankası'ndan gelen müdahale açıklaması ile yönünü aşağı çevirdi.
Dolar 1.82 sınırından 1.8250 TL'ye indi.
Dolar cuma kapanışta 1.78 TL seviyesindeydi.


DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR?

Dolarda geçen hafta başlayan hareketin bu hafta da etkisini sürdürdüğü görülüyor. Uzmanlar, doların Polonya, Romanya, Güney Afrika gibi gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı yükseliş hareketinin TL'yi de etkilediğini belirtiyor.
Öğle saatleri itibariyle doların bu üç ülke para birimleri karşısındaki değer artışları yüzde 0.5-1 arasında değişiyor.



Uzmanlar TL'deki değer kaybının ise biraz daha yüksek olduğunu, bunun nedeninin de kritik olarak ifade edilen 1.80'in üzerine çıkılması olduğuna işaret ediyor. Özellikle bazı yabancı fonların 1.80'den sonra pozisyon kapama yoluna gitmesi ve repodaki TL'yi satıp dolar alması kurları 1.81 sınırına taşıdı.
Öte yandan sabah açıklanan ve son 23 yılın en büyük düşüşüne işaret eden sanayi üretim rakamlarının da piyasanın moralini bozduğu ve dolar talebini artırdığı belirtiliyor.



1.85 ÇOK ÖNEMLİ

A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, içeride en önemli gündem maddesinin dolar kuru olduğunu söyledi. Salar, şunları söyledi:


"Kurun geldiği seviyeyle ilgili olarak düzenleyici kuruluşların ne tarz bir aksiyon alacağı izlenecek. Merkez Bankasının döviz tevdiat hesabındaki munzam karşılıklarını düşürmesi söz konusu olabilir. Daha önce bunu yapmıştı. Bunun dışında Merkez Bankasının müdahale etme olasılığı düşük. Kurun geldiği seviye IMF anlaşmasına önem kazandırıyor. Bu durumda IMF anlaşmasıyla ilgili gelişmeler de takip edilecek."




Salar, dolar kurunda 1.85 TL'nin seviyesinin artık önemli olduğunu, kısa vadede 1,85 TL'nin üzerine çıkılması halinde 2 TL'li seviyelerin konuşulabileceğini söyledi.
West LB Hazine Müdürü Burak Üstay, dolarda 2 TL'nin orta vadeli hedef gibi gözüktüğünü, ama bunun ne kadar yakın ya da uzun olduğunu tahmin etmenin çok zor olduğunu belirtti. Üstay, "Beklentilerin hızla bozulduğu, dünyadaki birçok piyasada panik işlemlerin yapıldığı bu ortamda çok ciddi hareketler olabiliyor" dedi.
Üstay, Merkez Bankası'ndan da doğrudan bir müdahale beklemediklerini, çünkü bunun sadece Türkiye'ye özgü bir hareket olmadığını kaydetti. Üstay, "Şu ortamda yapılan bir müdahalenin etkisinin olacağını zannetmiyorum" dedi.
REPODAKİ PARA ÇIKIYOR
İsminin açıklanmasının istemeyen bir fon yöneticisi ise tüm gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde bir grup hareketinin yaşandığını, içeride 1.80'in geçilmesi ile de dolar alışlarının hızlandığını belirtti. Yetkili, "işlem hacmi çok düşük ve bu ortamda ufak hacimlerle hızlı hareketler oluşuyor. Şu anda hisse senedi ve bono tarafında yabancı çıkışı yok. Ben repoya park eden paranın çıktığını ve bazı pozisyonların kapatıldığını düşünüyorum" dedi.
Şekerbank ekonomisti Ozan Gazitürk ise, Bloomberg'e yaptığı açıklamada, Türk şirketlerinin dolar cinsi borçlarının IMF ile ilişkiler konusundaki belirsizliği TL üzerinde baskı oluşturduğunu söyledi.
jaSmin Ofline   Alıntı ile Cevapla