Beşiktaş Forum  ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi


Geri git   Beşiktaş Forum ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi > Dünyadan Spor Gelişmeleri > Tüm Bölümleri Listele > Avrupa > Almanya

Cevapla
 
LinkBack (1) Seçenekler Stil
Alt 01-03-2008, 10:23   #1
 
asparagas - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Yıldıray:'Türkiye'de oynayacağım'

Click the image to open in full size.
'Türkiye'de oynayacağım'
Gurbetçi futbolcu Yıldıray Baştürk, Türk takımlarından sürekli olarak teklif aldığını belirtti.
29 Şubat 2008 18:05
Stuttgart forması giyen milli futbolcu Yıldıray Baştürk, Türk takımlarından sürekli teklif aldığını ve ileride bir gün Türkiye'de futbol oynayacağını söyledi.

Türkiye Futbol Federasyonu'nun çıkardığı TamSaha dergisine ilginç açıklamalar yapan Yıldıray Baştürk, Türkiye'de futbol oynama planlarını rafa kaldırmadığını belirtirken, 2008 Avrupa Şampiyonası için de iddialı konuştu.

İşte Mazlum Uluç'un gerçekleştirdiği söyleşiden bazı satırbaşları:

Milli Takımımızın dünya üçüncülüğü başarısındaki kilit oyunculardan birisin. Bochum, Bayer Leverkusen ve Hertha Berlin derken, şimdi son şampiyon Stuttgart'ta forma giyiyorsun ama ne Stuttgart ne de sen eski günlerinizdeki gibi değilsiniz. Bunun sebebi ne?

Geçtiğimiz sezon Stuttgart sürpriz bir biçimde şampiyon olmuştu ve ben de şampiyon takımdan teklif alınca fazla düşünmeden kabul ettim. Şampiyonlar Ligi'nde oynayacak olmak teklifi kabul etmemde önemli bir etkendi. Bu ligde oynadığınızda uluslararası alanda ön planda oluyorsunuz. Ancak işler benim istediğim gibi gitmedi. İlk transfer olduğum dönemde sakatlandım. Henüz hazırlık kampındaydık ve sonrasında kolay toparlanamadım. Oynayamadığım ilk 10 maçta Stuttgart 10 puan topladı. Daha sonra sakatlık dönemimi atlatıp oynamaya ve takım da maç kazanmaya başladı. Ama bu bir gerçek ki, sakatlık dönemi beni oldukça geriye attı. Hem Stuttgart'a hem de Milli Takım'a yeterince yararlı olamadım. Ancak iki aydır çok iyiyim. Takımın Dubai'deki hazırlık kampı benim açımdan da oldukça faydalı geçti. Sezonun ikinci yarısında çok daha iyi oynamak ve fiziksel açıdan tam anlamıyla hazır hale gelerek Euro 2008 finallerinde Milli Takım'a daha fazla katkı yapmak istiyorum.

Son dönemde çok sık sakatlıklar yaşadın. Tedaviyle ilgili sorunların mı var? Yoksa ülkemizde olduğu gibi Almanya'da da oyuncudan tam anlamıyla iyileşmeden oynaması mı isteniyor?

Evet, Almanya'da da böyle bir durum söz konusu ve özellikle önemli oyuncuların üzerinde oynamaları için bir baskı oluşuyor. Ben de takımın kilit oyuncularından birisi olduğum Hertha Berlin'de ve Stuttgart'ta böyle bir durumla karşı karşıya kaldım. Tamam, belki iyileşiyorsunuz ama tam hazır olmadan oynatıyorlar. Benim de aslında oynamaya ihtiyacım var ve biraz da acele ediyorum.

TOTTENHAM YERİNE STUTTGART'I SEÇTİM

Beş yıl öncesine dönüp kariyer planlamana baktığında bugün istediğin noktada bulunduğunu söyleyebilir misin? Yoksa daha iyi yerlerde mi olmalıydın? Mesela İspanya Ligi'nde…

Tabii ki daha iyi yerlerde olabilirim. Gerçi İspanya Ligi'nden teklif de aldım ama ben üst düzey takımlarda oynamak isterim ve öyle bir teklif gelseydi giderdim. Orta sıra takımlarına gitmek istemedim açıkçası. Aynı şekilde İngiltere'den teklifler aldım. Geçtiğimiz sezon Tottenham beni istedi ama Almanya şampiyonu Stuttgart'ın teklifi benim için daha cazipti. Ancak dediğiniz gibi, son iki sezondur yaşadığım sakatlıklar olmasaydı performansım çok daha iyi düzeyde olabilirdi. Yine de kariyerimin gelişiminden memnunum. Henüz 29 yaşındayım ve önümde futbol oynayabileceğim 5-6 sezon daha var.

TÜRKİYE'YE GELEBİLİRİM

Her daim Süper Lig takımlarının transfer gündeminde bulunan bir oyuncusun ama sen Türkiye'de oynamaya pek sıcak bakmıyorsun. Bunun sebebi ne?

Bundesliga'ya çıktığım günden beri, yani 18 yaşımdan bu yana her yaz ve kış transfer döneminde gündemde oluyorum. Sadece gazetelerin yazdıklarıyla değil, gerçekten teklifler de alıyorum. Her zaman söylüyorum, "Bir gün Türkiye'ye geleceğim" diye. Ama önümde 5-6 sezonum daha var ve birkaç sene sonra Türkiye'ye gelebilirim.

TÜRKİYE'DE ALTYAPILAR YETERSİZ

Futbolu bir yana bırakırsak, Bundesliga kulüpleri ile Türk kulüpleri arasında yapısal bir kıyaslama yapabilir misin?

En önemlisi altyapı farkı. Almanya'da çocuklar 7 yaşında futbola başlıyor. Türkiye'de ise altyapı imkânları çok iyi değil. İngiltere, İspanya ve Almanya gibi ülkeler altyapılarının gücü sayesinde çok sayıda kaliteli oyuncu yetiştirebiliyor. Türkiye'de altyapıya yeterli yatırım yapılırsa var olan yeteneklerin daha kolay ve çok sayıda ortaya çıkarılabileceğini düşünüyorum.

Bunu söylediğinde bir yanlış anlaşılma olabilir. Türkiye'deki insanlar, "Bizim Süper Lig kulüplerimizin bir kısmı da iyi altyapılara sahip" diye düşünebilir. İstersen Almanya'nın bu konudaki farkını biraz daha açalım.

Evet, Almanya'da sadece birkaç büyük takımın altyapısının kaliteli olmasından söz etmiyorum. Türkiye'de birkaç büyük takımın altyapısı iyi olsa bile sonuçta belirli sayıda oyuncu kapasitesine sahipler. Bu nedenle çok sayıda yetenek keşfedilemeden kaybolup gidebiliyor. Oysa Almanya'da daha alt liglerdeki kulüpler de sağlam altyapı organizasyonlarına sahip. Mesela 2. Lig takımı Essen'de yetişen Ali Bilgin, Barış Özbek ve Serkan Çalık gibi oyuncular Türkiye'de büyük takımlarda forma giyebiliyor. Üstelik hiç problem yaşamadan profesyonelliğin en üst düzeyinde oynayabiliyorlar. Benim açımdan da böyle. Oyun anlayışımı, disiplinimi hep altyapıda aldığım eğitime borçluyum.

SÜPER LİG AVRUPA'NIN BEŞ BÜYÜK LİGİNDEN SONRA GELİYOR

Almanya'dan bakıldığında bizim ligimizin durumunu nasıl görüyorsun? Turkcell Süper Lig, Avrupa'daki beş büyük ligin neresinde?

Bence Süper Lig de hemen bu beş büyük ligin arkasından geliyor. Üstelik Türkiye'de her geçen gün gelişen ve seviyesini yükselten bir ligle karşı karşıyayız. Bu sezon Fenerbahçe'nin Avrupa kupalarında gösterdiği başarı da Türk futbolu açısından önemli bir avantaj. Artık çok büyük starlar da Türkiye Ligi'ne gelebiliyor. Bir Roberto Carlos bunun en önemli örneği. Belki "Yaşlı olduğu için Türkiye'ye geldi" denilebilir ama bence başka bir lige de gidebilirdi. Hatta Real Madrid'de rahatlıkla iki sezon daha oynayabilirdi. Ama Türkiye'yi tercih etti. Bu tip starların Türkiye'ye gelmesi ligin kalitesini de artırıyor. Bundan beş-altı sene önce hiç kimse Roberto Carlos'un Türkiye'ye gelebileceğini düşünemezdi.

Fakat yine de bizim ligimizde bir tempo sorunu var gibi görünüyor.

Tabii ki İngiltere, İspanya veya Almanya'da futbolun çok daha tempolu oynandığını söyleyebiliriz. Ama bunun fiziksel güçle bir ilgisi yok. Oradaki oyun anlayışı çok farklı. Biraz önce de söylediğim gibi, Türkiye'ye dünya çapında kaliteli oyuncular geldikçe tempo sorunu da ortadan kalkacak.

O zaman yabancı transferinin ülke futbolu için zararlı olmadığını düşünüyorsun.

Elbette değil. Ama biraz önce de söylediğim gibi bir yandan altyapınızı geliştirecek ve kendi kaliteli oyuncularını üreteceksiniz, bir yandan da yabancı yıldızlarla liginizin kalitesini artıracaksınız. İngiltere'de, İspanya'da bunun örneklerini görüyorsunuz. Hem ligleri son derece kaliteli hem de yerli oyuncuları dünya çapında futbolcular.

Türkiye'deki şampiyonluk yarışı hep aynı takımların arasında dönüyor. Almanya'da ise daha fazla takımın bu hedefe ulaştığını görüyoruz.

Aslında Almanya'da Bayern Münih, İngiltere'de de Manchester United gerçeği var. Yine de onların dışında çok farklı takımlar şampiyonluğa ulaşabiliyor. Türkiye'deki takımlar arasında bütçeler açısından uçurumlar var. Ama Almanya'da Bayern Münih ne kadar zengin bir kulüp olursa olsun diğer takımlar da ona yakın bütçelere sahip. Türkiye'de bir başka sorun da üç büyük takımın kurduğu hegemonyanın diğer takımların özgüvenini kırması.

Bir yandan da şehrin takıma verdiği destek var. Türkiye Ligi'ndeki takımların yarısı iki şehirde toplanırken, Bundesliga'da her takım farklı bir şehirden geliyor ve bu takımlar kendi kentlerinin desteğini arkasında bulabiliyor.

Bu da büyük bir pay. Seyirci ve destek önemli. Türkiye'de hem bütçeler arası uçurumlar hem büyük kulüplerin arkasındaki desteğin çok güçlü olması hem de diğer takımların özgüven eksikliği böyle bir tabloyu ortaya çıkartıyor. Ama futbol kalitesini yükseltmek için rekabetin artması ve büyük takımların arasındaki yarışa yeni takımların da katılması gerekiyor.

Türkiye Ligi'nde hangi oyuncuları beğeniyorsun?

Almanya'da da olsam Türkiye Ligi'ni yakından izliyorum. Milli Takım'da oynayan çok sayıda yetenekli oyuncu var. Yerli olarak baktığımda Arda'yı çok beğeniyorum. Alex ve Roberto Carlos'un kalitesi de zaten tartışılmaz.

TÜRK OLMAK SORUN OLMAZ

Bir Türk olarak Almanya'da en üst düzeye ulaşabilmiş bir futbolcusun. Almanya'da her Türk oyuncu Almanlarla aynı şansa sahip mi? Yoksa Türk olmanın zorlukları var mı?

Elbette üst düzey futbolcu olabilmenin zorlukları var ama bunları aşmak da sizin elinizde. Ben olayım, Altıntop kardeşler olsun, bizden önce profesyonel olan diğer isimler olsun bu durumun kanıtı. Bir futbolcu için en önemli dönem genç takımlardan profesyonelliğe geçiş sürecidir ve bu noktada birçok yetenekli oyuncu da gereken sıçramayı yapamayabilir. Almanya'da bu sıçramayı gerçekleştiremeyen Türk oyuncular "Bana Türk olduğum için haksızlık yapıldı" diye düşünüyor. Aslında Türkiye'de de dünyanın bütün ülkelerinde de genç oyuncular için aynı kritik eşik söz konusu. Almanya'daki Türk oyuncuların bu eşiği geçemediklerinde "Yabancı olduğum için" bahanesine sığınması doğru değil.

ALMANYA, EURO 2008'İN FAVORİSİ

Alman futbolu bir süre duraklama dönemi yaşadı. Littbarski, Möller, Haessler, Sammer gibi oyuncular sahneden çekildikten sonra çok yetenekli isimler çıkaramadılar. Ama 2006'da onlardan fazla bir şey beklenmezken dünya üçüncüsü oldular ve oynadıkları futbolla da büyük beğeni kazandılar. Yeniden ayağa kalkmayı nasıl başardılar? Bu süreçte neler yaptılar?

Almanların en büyük özelliği takım olabilmekti. Bir ara sanki bunu kaybettiler. Şimdi çok kaliteli ve yetenekli oyuncuları da var. Ballack, Schneider, Klose gibi… Bu yetenekli oyuncularla takım ruhunu da yakalayınca eski günlerine döndüler. Bence de 2006 Dünya Kupası'nın en iyi futbol oynayan takımı onlardı. Avrupa Şampiyonası'nın da en büyük favorilerinden biri yine Alman Milli Takımı.

Alman futbolunda teknik direktör sirkülasyonunun Türkiye'deki kadar yoğun olmadığını görüyoruz. Türkiye'de yarım sezonda dört teknik direktörle çalışan takımlar var.

Türkiye'de teknik direktör olmak zor. Bir kere Türkiye'de kulüp yönetimleri çok sık değişiyor. Almanya'da böyle bir şey söz konu değil. Üstelik orada teknik direktör değiştirmenin bir başka zor tarafı da herkesin sağlam sözleşmeleri ve tazminat maddeleri bulunması. Kimse tazminat ödemek istemediği için böyle olaylar çok sık yaşanmıyor. Teknik direktörü ancak son noktaya geldiklerinde değiştiriyorlar. Bu da istikrarı ve dolayısıyla başarıyı getiriyor.

HOLLANDA VE PORTEKİZ'E DİKKAT

Euro 2008'de Almanların favori olduğunu söyledin ama sence başka hangi takımlar şampiyonluk için avantajlı görünüyor?

Hollanda ve Portekiz de bence favoriler arasında. Çok iyi oyunculara sahipler. Ama tabii turnuva takımı olmayı başarmak da önemli. Orada sürprizler yaşanabiliyor. Bizim de iyi şeyler yapabileceğimizi düşünüyorum. Turnuva öncesinde geçireceğimiz hazırlık dönemi çok önemli. O süreci iyi değerlendirirsek, fiziksel ve mental orak iyi hazırlanabilirsek çok başarılı olabileceğimize inanıyorum.

Bizim Euro 2008'de şampiyon olmamız Yunanistan'ın şampiyon olması gibi mi algılanır? Aynı derecede bir sürpriz mi sayılır?

Yunanistan çok büyük sürpriz olmuştu. Biz de belki sürpriz oluruz ama daha önce elde ettiğimiz bir dünya üçüncülüğümüz var ve oynadığımız futbol çok farklı. Biz Yunanistan gibi kapanabilen bir takım değiliz, korakor bir futbol anlayışımız var. Kendi oyunumuzu oynayarak Avrupa Şampiyonu olmak istiyoruz.

Favorileri sıralarken Portekiz'i de saydığına göre grubumuzdaki en güçlü rakip olarak da onları görüyorsun demektir.

Evet. Çok fazla yetenekli oyuncuları var. Takımın hepsi yıldız. Hepsi maçın sonucunu değiştirebilecek oyuncular. Grupta biz ve Portekiz çekişeceğiz.

Bu tip organizasyonlarda yer almadığımız dönemde başka takımların yıldızlarına özenirdik. Ama bugün durum biraz değişti galiba.

Elbette, bizim de uluslararası oyuncularımız var. Emre, Halil, Hamit, ben çok uzun süredir uluslararası arenada oynuyoruz. Keza Nihat son derece başarılı. Bizim futbolcularımız da artık Avrupa'da tanınıyor ve izleniyor. Türkiye Ligi'nde de tanınan oyuncularımız var. Euro 2008, Türk oyuncusunun uluslararası platformda tanınırlılığını artırmak açısından önemli bir fırsat. Ben Avrupa Şampiyonası'ndan sonra birçok oyuncumuzun daha uluslararası alanda gözde olacağına inanıyorum.

Elemelere iyi başladık ama sonrasında kolay rakipler karşısında bile zorlandık. 2002 Dünya Kupası elemlerine giderken de zorlanmış ancak dünya üçüncüsü olmayı başarmıştık. Elemelerle finallerin havası farklı mı oluyor? Biz de turnuva takımı kategorisinde miyiz?

Biraz önce de söyledim, Avrupa Şampiyonası öncesindeki bir aylık süreçte çok iyi hazırlanabilirsek başarı şansımız artar. 2002 Dünya Kupası'ndaki başarının arkasında bu hazırlık sürecini mükemmel geçirmemiz yatıyordu. Fatih Hocanın bu konudaki ustalığını da herkes biliyor. Elemelerin başındaki havayı yeniden yakalamamamız için hiçbir sebep göremiyorum.

TÜRK OYUNCUSU AVRUPA'YA ÇIKMALI

Milli Takımımızda çok genç oyuncular da yer alıyor. Uluslararası bir oyuncu olarak onlara ne tavsiye edersin?

Onlara örnek olmaya çalıyorum. Ama bunu lafla değil, sahadaki ve saha dışındaki duruşumla, davranışımla, konuşmamla ya da futbol görüşümle yapmaya çalışıyorum. Onlara Avrupa'da oynamanın getireceği avantajları anlatıyorum. O futbolu görmek ve içinde olmak kesinlikle daha güzel. Üstelik belli bir performansı yakaladıktan sonra daha iyi yerlere gelmek de kolaylaşıyor. O yüzden hepsine bu cesarette olmalarını söylüyorum. Avrupa Şampiyonası'nda iyi bir sonuç aldıktan sonra oyuncularımızın önemli liglere sıçrayacaklarını düşünüyorum.

Gelecekle ilgili hedeflerinden biraz söz ettin ama biraz daha açar mısın?

Şu anda zaten iyi bir takımda oynuyorum ve üç sezon daha mukavelem var. Ama benim öncelikli hedefim önümdeki 5-6 yılı çok iyi değerlendirmek ve yeniden kendimi göstermek. Önümüzdeki yarım sezonu iyi geçirip Avrupa Şampiyonası'na kapasitemin en üst düzeyinde başlamak istiyorum.
__________________
asparagas Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 01-03-2008, 11:02   #2
Eskişehirli_Kartal
 
ilkeres26 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Kesin eziklere gidersin yedek kulube için eminim
__________________
Click the image to open in full size.
1-2-3-4 YETMEZ 5-6-7-8-9-10 OLSUN HOLOSKO NOBRE BOBO KOYSUN BEŞİKTAŞIM ŞAMPİYON OLSUN
ilkeres26 Ofline   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın


LinkBacks (?)
LinkBack to this Thread: http://besiktasforum.net/forum/almanya/54699-yildiray-turkiyede-oynayacagim/
Mesaj Yazan For Type Tarih
Untitled document This thread Refback 01-03-2008 13:34

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Türkiye`de Saat: 12:14 .

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2

Sitemiz CSS Standartlarına uygundur. Sitemiz XHTML Standartlarına uygundur

Oracle DBA | Kadife | Oracle Danışmanlık



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580