Beşiktaş Forum  ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi


Geri git   Beşiktaş Forum ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi > Eğitim Öğretim > Dersler - Ödevler - Tezler - Konular > Bæsın Yayın

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 07-02-2007, 13:20   #11
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

B.ANADOLU BASINI:

Milli Mücadele Basını, Anadolu’da , mütareke yıllarından başlayarak özellikle de mücadele yıllarında doğmuş ve gelişmiştir. Özellikle işgal bölgelerinde ve bu bölgelere yakın şehirlerde Milli Mücadeleyi var gücüyle destekleyen gazetelerin, Anadolu Basının büyük çoğunluğunu oluşturmasın rağmen, İstanbul’da olduğu gibi burada da dış destekli ve İstanbul hükümeti kontrolünde basında çatlak sesler duyulmuştur. Milli Mücadele yıllarındaki muhalif gazeteler, İstanbul ve Anadolu basını, her ikisinden de, ya Mustafa Kemal’i Kişisel olarak bir hedef olarak seçmiş ya da Milli Mücadelenin “bir eşkıya hareketi” olduğunu yazmıştır[1]. Muhalif basın, işgal bölgelerinde bu kuvvetlerle işbirliği yapmış ve Milli Mücadele ve Mustafa Kemal’i yıpratmak için elinden gelen gayreti göstermiştir. Fakat, Anadolu Basın’ının çok büyük bir kısmının Milli Mücadele taraftarı ve neferi olması, muhalefetin sesinin çok cılız kalmasına neden olmuştur. Bunu daha iyi anlamak için öncelikle Milli Mücadele’ye destek veren gazeteleri incelemekte fayda vardır.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 07-02-2007, 13:21   #12
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

1. MİLLİ MÜCADELE YANLISI BASIN:

a) Hukuk-u Beşer: 1918-1919 yılları arasında yayınlanmıştır.4 Ocak 1919 tarihinden itibaren “Sulh ve Selamet” adıyla yayınlanmıştır. İzmir^de yayınlanan gazetenin başyazarı; “Hasan Tahsin” takma adlı Osman Nevres’tir[1].
b) İrade-i Milliye: 14 Eylül 1919-1922 Tarihleri arasında Sivas’ta yayınlanmıştır. Sivas kongresi sırasında Milli Mücadele’nin sözcülüğünü yapmak ve düşüncelerini yaymak için Mustafa Kemal tarafından kurulmuş ama imtiyaz hakkı Selahattin Ulusalerk tarafından alınmıştır[2].
c) Hakimiyet-i Milliye: İlk sayısı Mustafa Kemal’in başyazısıyla 10 Ocak 1920’de yayınlanmıştır. Yazı işleri müdürü; Nizamettin Nazif’tir. Daha sonraları Ulus adını alarak Ankara’da uzun yıllar yayın hayatını sürdürmüştür[3].
a) Öğüt: 1918-1923 yılları arasında afyon, Konya ve sonra da akşam adını alarak Ankara’da yayınlanmıştır. Abdülgani Ahmet Bey tarafından kurulmuştur[4].
b) Ses: 1918-1919 yılları arasında Balıkesir’de yayınlanmıştır. Sahibi ve başyazarı; Çantayzade Hasan Basri’dir[5].
c) Doğrusöz: İlk sayısı 22 Mayıs 1919’da, Balıkesir’de yayınlanmıştır. Gazetenin imtiyaz sahibi; Sındırgılılı A. Bakır,başyazarı; Varnalızade i. Hakkı’dır[6].
  Alıntı ile Cevapla
Alt 07-02-2007, 13:21   #13
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

a) İzmir’e Doğru: 16 Kasım 1919- 27 Haziran 1920 tarihleri arasında Balıkesir’de yayınlanmıştır. Gazetenin yayıncıları; Vasıf Çınar ve Mustafa Necati’dir[1].
b) Yeni Adana:25 Aralık 1918 tarihinde Adana’da, Yozgatlı Avni ile Ahmet Remzi tarafından yayınlanmaya başlamıştır. Çukurova yöresinin kurtuluşu için çalışan önemli bir gazetedir[2].
c) Babalık: 23 Aralık 1910’da Konya’da yayınlanmaya başlamıştır. Kurucusu ;Yusuf Mazhar, başyazarı ise Samizade Süreyya’dır. 1930’lu yıllarda kapanmıştır[3].
Bu gazeteler dışında, Milli Mücadele’ye çeşitli şehirlerden destek veren diğer bazı gazeteler ise şunlardır: Emel (Amasya), Albayrak (Erzurum), Ahali (Edirne), İstikbal (Trabzon), Anadolu (Antalya), Dertli (Bolu), Amal-i Milliye (Maraş)[4].

2. MİLLİ MÜCADELE KARŞITI BASIN:

Yukarıda zikredilen gazetelere ve destekledikleri fikir ve hareketlere, Milli Mücadele ve Kuvay-ı Milliye ruhuna muhalif ve düşman olan gazeteler de mevcut idi. Bu gazeteler hem sayı ham de kamuoyu üzerindeki etkileri bakımından diğerleri kadar önemli değillerdi. Fakat , işgal kuvvetleri ve İstanbul Hükümeti tarafından aldıkları maddi ve manevi destek dikkate değerdir. Muhalif gazeteler içinde, bizzat Mustafa Kemal’in şahsı ile uğraşanlar da vardı. İstanbul’daki muhalif gazeteler gibi, Anadolu’daki muhalif gazeteler de Milli Mücadele sonunda elde edilen zaferle, savundukları fikirlerin ve milletin azim ve kuvvetine inanmamanın cezasını çekeceklerdi.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 07-02-2007, 13:21   #14
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Muhalif basın, genel hatlarıyla, Osmanlı Devleti’nin devamı için , Amerikan mandası veya İngiliz himayesi gerektiğini, Milli Mücadele’nin boşuna bir uğraş olduğunu savunarak kamuoyunun moral ve direnişini kırmaya çalışan dış destekli organlardı[1].
Anadolu’da Milli Mücadele’ye muhalefet eden belli naşlı gazeteler şunlar idi:
a) İrşad: Kuvay-ı Milliye gazetesi olan İzmir’e Doğru, Yunanlıların Balıkesir’e varmasından sonra kapanmıştır. Bundan bir buçuk ay sonra Balıkesir’de İrşad adında bir gazete yayınlanmaya başlamıştır[2]. Yunan komutanlığının kontrol ve komutası altında yayınlanan gazetenin imtiyaz sahibi Kadızade Hulusi, Yazı işleri müdürü ise Ömer Feyzi’dir. Ömer feyzi, 1919 Eylül’ünde Trabzon’da Selamet adında bir gazete çıkartırken, Kuvay-ı Milliyeciler tarafından yakalanacağını anlayınca İstanbul’a, ardından da 1920 Ağustos’unda Balıkesir’e geçerek İrşad’ı yayınlamaya başlamıştı[3]. Ömer Feyzi’nin makaleleri, Mustafa Kemal Paşa’nın idaresine karşı halkın emniyet ve itimadını sarsmak amacı gütmekteydi. Ömer Feyzi gazetesinde, Yunan işgal kuvvetlerine destek vermek ve onlara dost görünmek için elinden geleni yapmıştır. Kuvay-ı Milliye’yi “ ...ipten, kazıktan kurtulmuş insanlar...haydutlar... alçaklar” gibi sözlerle yazılarına alıyordu. Ömer Feyzi’nin gazetesine, Balıkesir Vilayet Matbaası’nın tahsisi gibi, her türlü maddi destek Yunan işgal kuvvetleri tarafından sağlanıyordu. İrşad, düşmanca yayınını, Büyük Taarruz ile Balıkesir’in düşman elinden kurtuluşuna kadar sürdürmüştür. Ömer feyzi ve gazetesinin , aleyhteki tüm çabalarına rağmen, Balıkesir halkı, işgal kumandanlığına da, İrşad’a da “ itimat telkin” etmemekteydi. İrşad, yunan kumandanlığının bit tamimini sık sık tekrarlamak lüzumunu duymakta, kapı önlerinde lamba yakılmasının kesinlikle ihmal edilmemesini özellikle istemekteydi. Karanlık, bütün silahlara rağmen onları ürkütüyordu[4].
  Alıntı ile Cevapla
Alt 07-02-2007, 13:21   #15
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

a) Ferda: 30 Ekim 1918 tarihli Mondros Mütareke’sinin imzalanmasından bir gün sonra, Adana’da, Ali İlmi tarafından yayınlanmaya başlayan ve Anadolu’yu düşman işgaline açan Hürriyet ve İtilaf Partisi’nin adeta sözcülüğünü yapan Ferda gazetesi, Fransızlar idaresinde Çukurova yöresini işgale başlayan Ermeni kuvvetlerini alkışlıyordu[1]. Böle yabancı bir kuvvetin Çukurova’ya girmiş olmasının, Türkleri memnun etmesi gerektiğini yazıyordu [2]. Ferda gazetesi yayınları ile Milli Mücadele azmini kırmaya çalışırken, bunu önlemek amacıyla daha sonraları Yeni Adana alacak olan Adana adlı bir gazete, Yozgatlı Avni ve Ahmet Remzi tarafından yayınlanmaya başlayacaktı[3]. Ferda gazetesinin yegane amacı, bir Kuvay-ı Milliye gazetesi olan Yeni Adana’ya ve Milli Mücadele’ye saldırmak olup, bu hareketi, “bir eşkıya hareketi” olarak nitelendirmekteydi. Hatta,19 Nisan 1920 tarihli nüshasında, “Eşkıyalıkla iş sökmez, yeryüzünde yalnız Fransızlar Türk dostudur. Onları darıltmamak lazım...............düşünerek yürüyelim.........kararımızı vermekte acele edelim, çünkü Bolşeviklik kapımızdadır”[4] demekteydi. “Kuvay-ı Milliye kelimesi yalandır, maskedir. Buna katiyen inanmayın. Bu heriflere inanmak cinnettir. Bunların hepsi yağmacı güruhtur. Mustafa Kemal dedikleri padişahın terk ettiği ve idama mahkum eylediği birisidir...”[5] diyen Ferda gazetesi ve sahibi Ali İlmi Adana’nın kurtuluşundan sonra hemen Kuvay-ı Milliyeci olmuş ancak Ali İlmi yüz ellilikler listesine girmekten kurtulamamıştır[6].

  Alıntı ile Cevapla
Alt 07-02-2007, 13:22   #16
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

a) Adana Postası: 1919-1922 yılları arasında Adana’da, Ferda gazetesi gibi Fransızları desteği ile yayınlanmaktaydı. Bu gazete de işgal kuvvetlerinin çıkarlarına hizmet etmekte ve Ankara Hükümeti’nin yurdu Bolşevikleştirmek istediğinden ve “dinin-imanın elden gittiğinde” bahsediyordu[1].
b) Rehber: Ata Derviş tarafından Adana’da, Fransız destekli olarak çıkmıştır. Ata Derviş bir ara Kuvay-ı Milliye hatlarına sokulmuş ve daha sonra Fransızların hizmetine girerek, yazdığı yazılarla milletin Kuvay-ı Milliye’ye olan güvenini sarsmaya ve ikilik çıkarmaya çalışmıştır. Bu amacında, Karaisalı yöresinde bir dereceye kadar başarılı da olmuştur[2].
Adana yöresinde, Milli Mücadele ve işgal kuvvetleri arasındaki mücadele basın alanında, Milli Mücadele yanlısı Yeni Adana gazetesi ile muhalif Ferda, Adana Postası ve Rehber gazeteleri arasında geçmiştir.
c) Zafer: 1918 ile 17 Eylül 1919 tarihleri arasında Kastamonu’da yayınlanan bu gazete İstanbul Hükümeti yanlısı idi[3].
d) Hatif: 1921 yılında Eskişehir’de yayınlanmaya başlayan gazetenin sahibi, Mustafa Kemal düşmanı olan Hüsnü Yusuf’tur. Hüsnü Yusuf, Türk orduları Kütahya bozgunu ile Sakarya gerisine çekildikleri sırada Mustafa Kemal’e ağır hakaretler içeren bir şiir yazmıştır. Mustafa Kemal’e verilen bu nüsha her zaman Mustafa Kemal’in masası üzerinde dururdu. Zaferden sonra, Mustafa Kemal’e, Hüsnü Yusuf’un yüz ellilikler listesine konması teklif edilince Mustafa Kemal; “O benim şahsıma ihanet etmiştir. Davaya ihanet yoktur. Bu sebeple onu hainler listesine koymayın, düşmanlık ikimiz arasındadır...” demiştir[4]. Hüsnü Yusuf Büyük Taarruz’dan sonra Batı Trakya’ya kaçmıştır.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 07-02-2007, 13:22   #17
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

IV.SONUÇ

Anadolu Basını, Mondros Mütareke’sinin imzalanmasından ve özellikle İzmir’in 15 Mayıs 1919’da işgalinden hemen sonraki dönemde milli mücadele yanlısı bir tutum takınmıştır ve işgale karşı örgütlemeye çalışmışlardır.
Bunun yayında Bağımsızlık Savaşı tarafında yer alan gazeteler olduğu gibi Milli Mücadele’ye karşı olan ve değişik amaçlar güden gazeteler de vardır. Anadolu’da başta, Balıkesir ve adana olmak üzere, özellikle işgal bölgelerinde, bu işgal kuvvetlerinin desteğiyle çıkan ve onların çıkarlarına hizmet eden ve sözcülüğünü yaparak Kuvay-ı Milliye’yi yıpratmaya çalışan gazeteler de mevcuttu.Bu gazetelerden , Adana’da Ferda, Adana Postası ve Rehber, Balıkesir’de İrşad(Gavurcu İrşad), Kastamonu’da Zafer, Eskişehir’de Hatif, Bandırma’da Adalet ve İzmir’de Ahenk, Müsavat ve Köylü gazeteleri, Osmanlı Devleti’nin devamının, ya amerikan mandası ya da İngiliz himayesi ile korunabileceğini ve Ulusal Bağımsızlık Savaşı’nın tamamen bir serüven olduğunu savunuyorlardı.İstanbul'da durum emperyalist güçlerin mandasını savunurken o devir Anadolu basınının güçlü seslerinden Açıksöz gazetesi daima bağımsızlıktan yana olmuş manda ve himaye konusunda tartışmayı dahi uygun görmemiştir. Mandadan evvel İstiklal adlı başyazısında Açıksöz " Mandanın münakaşa edilmesini istemediklerini belirten Hüsnü adlı başyazar İstanbul basınını suçlayarak manda kabul edelim mi etmeyelim mi? tartışmasına dahi girmeden kimi tercih edelim noktasında toplanıldığını tenkitle Türkün kitabında her muhabbetten üstün ve her medeniyetten ve her türküden daha cazibeli bir kelime vardır: İSTİKLAL! " deniyordu. 25 Ağustos tarihli Vakitte "İngiltere ve biz" başlıklı makalesi ile Ahmet Emin yine Amerikan mandasını savunurken Alemdar'da Refi Cevat " İngiltere ve Türkiye " adlı başyazısında " Aman fırsatı kaçırmayalım " derken yine İngiltere'nin müzaheretini savunuyordu. Zaman gazetesinde " Vatan Mefhumu" adlı yazısı ile Yahya Kemal " Bu şehre girmek için Fatih'in her topuna 90 manda koşmuştuk. Şimdi koca saltanatı bir mandaya değişeceğiz." derken mandacılarla alay ediyordu. Vakit, İstiklal, İleri gibi gazeteler mandayı savunurken İkdam, Tasvir-i Efkar ile birlikte Anadolu basını bağımsızlığı savundu. Peyam, Sabah Alemdar, Yeni İstanbul ise İngiliz himayesini seçtiler.
Anadolu Basını Milli Mücadele döneminde, büyük çoğunlukla, Milli Mücadele yanlısı olmuş, muhalif olanlar ise var güçleriyle mücadeleyi yıpratmaya çalışmışlardır.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 07-02-2007, 23:39   #18
Forumun Basketçisi
 
AyTeK54 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

teşekkürler..
__________________
вιzє єğℓєηмєуι уαηℓış öğяєттιℓєя çüηкü σηℓαя нιç "ραѕ¢αℓ ησυмα" ιℓє ∂ιѕ¢σуα gιтмє∂ιℓєя...
AyTeK54 Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 08-02-2007, 18:58   #19
Yardımcı Admin
 
Meric - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

teşekkürler
__________________


http://img81.imageshack.us/img81/9771/topmain8dd3mg5.jpg
Meric Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 13-02-2007, 14:18   #20
ยŦยк
 
Constantin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

teşekkürler
Constantin Ofline   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Türkiye`de Saat: 12:54 .

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2

Sitemiz CSS Standartlarına uygundur. Sitemiz XHTML Standartlarına uygundur

Oracle DBA | Kadife | Oracle Danışmanlık



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580