Beşiktaş Forum  ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi


Geri git   Beşiktaş Forum ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi > Eğitim Öğretim > Dersler - Ödevler - Tezler - Konular > Bæsın Yayın

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 08-02-2007, 08:47   #1
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Liberal Basın Anlayışı

Liberal Basın Anlayışı


İfade özgürlüğü düşüncesi, liberal siyasal düşünce ile birlikte gelişen, özgürlükler silsilesinin bir parçasıdır. Bireyin öne çıkması ve öneminin vurgulanması, ortaçağ hristiyan felsefesinin yıkılması ile birlikte gelişmiş, Locke tarafından siyasal düşüncenin içine yerleştirilmiştir. Hiç kimsenin bir diğerinin hayatına, sağlığına, özgürlüğüne mülkiyetine zarar vermemesi gerektiğinin savunan Locke’un düşüncesi, Avrupa’yı ve Amerika’daki bağımsızlık hareketlerini etkilemiştir. Lock basın özgürlüğü düşüncesine giden yolu açmış ve yeni bir dil paradigmasının öncüsü olmuştur. Klasik liberalizmin kurucusudur. İşaret ve gönderge ikiliğini ilk vurgulayan kişidir. Daha sonra Adam Smith (1776’da) The Wealth of Nations kitabıyla “bırakınız yapsınlar” kapitalist anlayışın temelini atmıştır.
Keane’in faydacılık kuramına göre her tür sansür, yönetilenlerin mutluluğunun en üst düzeye çıkarılmasını engelleyen bir devlet karışımıdır. J.S. Mill baskının sadece yöneticilerden değil, çoğunluğun tiranlığından da gelebileceğini vurguladı. Faydacıların ve Mill’in görüşleri çoğulcu düşüncenin temellerini atarken, basın özgürlüğü de çoğulculuğun ayrılmaz bir parçası haline geldi. Çoğulcu liberal düşünceye göre basın: yasama, yürütme ve yargının yanında 4. güç olarak nitelenmiş ve temsili demokrasilere yönelen eleştirilere bir yanıt olmuştur. Burada basının rolü “watch dog” bekçi köpeği gibi hükümeti denetlemek ve halkı haberdar etmektir. Basın aynı zamanda halkı günün önemli sorunları ve çözüm yolları konusunda bilgilendirir. Ayrıca baskı gruplarına dayanan çoğulcu demokrasilerde farklı çıkarların biraraya gelerek örgütlenmesinde ve baskı gruplarının sesini duyurmasında da basının vazgeçilmez bir önemi vardır.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 08-02-2007, 08:49   #2
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Profesyonel gazetecilik normları bu anlayış çerçevesinde oluşmuştur. Bu normlar arasında en önemli olanı nesnellik (objectivity) ilkesidir. 1800’lerin ortasında gerçek anlamda popüler basının ortaya çıkmasıyla nesnellik ilkesi yansız bir dünya görüşünü anlatmak için kullanıldı, 1900’lerin başında ciddi ve güvenilir haberciliğin ayrılmaz bir parçası haline geldi. Nesnellik ilkesi ile birlikte gelişen diğer bir profesyonel norm ise, haberin olaya ilişkin olması (factual / facticity) gerektiği idi. Fact / opinion ayrımı yapıldı, tarafsızlık ve dengelilik anlayışı vurgulandı.
Locke’dan faydacılardan ve çoğulcu düşünceden beslenerek dönüşen basın özgürlüğü düşüncesini paylaşanlara göre özgürlük devletin doğrudan karışımının olmamasıdır. Düşüncelerini doğrulamak amacı ile gazetelerin siyasal partilerden kopmasını ve mali özerkliğe kavuşmasını vurguladılar. Özgür basın savunucuları, bu özgürlüğü devlet karışımının yokluğu ile özdeşleştirdiler, basının kendi kendini sansür etmesini hesaba katmadılar. Ayrıca bu yaklaşım bireyi özgürleşimci bir bakış açısı ile ele almaz.
20. yy’da liberal bireycilik anlayışı dilbilimden, psikanalizden, ideoloji kurumlarındaki gelişmelerden kaynaklanan yeni yaklaşımlar ışığında sorgulandı ve ussal, bütünlüklü birey anlayışı, yerini değişen ve dönüşen, sürekli yapılaşma halinde olan bir özne anlayışına bıraktı. Dolayısıyla liberal teorinin ve liberal gazetecilik anlayışının öncüllerini oluşturan yaklaşımlar sarsıldı.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 08-02-2007, 09:11   #3
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Bir inceleme alanı olarak gazetecilik

Habercilik işi artık sadece yazılı basının tekelinde değildir. Radyo ve tv, günlük gazetelerin yerini almıştır. Talebin görsel basından yazılı basına kaymasını Garnham (1983, 1990): 1 – tüketim zamanı 2 – Tüketimin mali yönü 3 – tüketim için yeterli kültürel donanım unsurlarıyla açıklar. Radyo ve tv haberciliği gazetecilik anlayışına format değişiklikleri dışında yeni birşey getirmez. Nesnellik ilkesi, tarafsızlık ve dengelilik anlayışı, fact / opinion ayrımı haberin yansız olması gerektiği konusundaki yaygın kabul, hem yazılı basının hem de radyo tv gazeteciliğinin doğrularını oluşturmaktadır. Tarafsızlık gazetecinin kendi görüşlerini açıkça yazmamasıdır, dengelilik farklı görüşlere eşit oranda yer vermesi gerektiği. Haberin olaya ilişkin, yorumun köşe yazarlarına ait olduğuna dair yaygın bir kanı vardır.
  • Haber bir söylemdir ve bu söylem içinde oluştuğu bağlama ilişkilendirildiğinde anlaşılır.
  • Haberi söylem olarak kavramak, bu söylemin oluşum ve alımlanma süreçlerini de içine katan bir çözümleme anlayışını benimsememizi zorunlu kılar, bizleri siyasal, erk ve kültürel yapı içinde medyanın konumuna ilişkin bir sorgulamaya yöneltir
  • Alımlama süreçlerine yönelik duyarlı bir kuramsal çabayı da beraberinde getirir., bizleri aracı dil anlayışından uzaklaştırıp, aanlamlandırma süreçleri üzerinde duran bir dil sorgulamasına kapılarını açar.
Gazeteciliği bir uzmanlık alanı olarak görmek yerine farklı disiplinlerden gelen kuramsal ve kavramsal çerçevelerin yardımı ile iletişim olgusunun bir pratiği olarak ele almak, haber metinlerini siyasal, ekonomik ve kültürel yapı içinde ele almamızı gerektirir. Haber; roman, hikaye, şiir, pembe dizi, reklam, çizgi roman vs’den farklı olarak, dili ve söylemi profesyonel ilkelere dayanması gereken tek metindir. Haber dili 1. tekil şahıs olamaz, açık bir kişisel yorum içeremez, olayı nesnel bir dille aktarmalıdır, tüm tarafların görüşlerine yer vermelidir.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 08-02-2007, 09:11   #4
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Haber araştırmalarında yeni anlayışlar

İletişim teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte değişen izleyici talebi, habercilik anlayışına da yeni bir dil ve format getirmiştir. Tv haberciliği ile birlikte nicel bir değişim söz konusu olmuştur. Pek çok araştırmacı, haberi bir öykü anlatım biçimi olarak ele alıp incelemiştir. (Tuchman 1978 Davis 1993) Kimileri de haberleri diğer medya türleri ile ortak özellikleri ile ele almak gerektiğini vurgulamışlardır. (Elliot, Murdock ve Schlesinger, 1986; Fiske 1987)
Haber, metinlerarası okumaya olanak veren “açık bir metin midir”? yoksa metin yapısı içinde öne çıkan ve inanılırlık kazanan egemen söylemlerin kurduğu “kapalı bir metin midir”? sorularına henüz net bir açıklama bulunamamıştır. Tuchman 1978, Moloth and Lester 1988, Fishman 1988 ilk kez katılmalı gözlemle medya kuruluşlarını inceleyen araştırmacılardır. Eleştirel yaklaşımla içerik çözümlemesi ilk kez haber çalışmalarında bir araya getirilmiştir. 1980 sonrası dilbilim kökenli pek çok arş’çı haber söylemi üzerine çalışmalar yapmıştır. Haber konusunda çalışan akademisyenler ve medya eğitimi alanlar; haberin anlatı yapısını ve alımlanma süreçlerini toplumsal güç / iktidarın kurulmasındaki rolü açısından sorgulayan bir bakış açısı ile ele almalıdır.
Haberi alımlama süreçleri ile ilişkilendiren söylem analizleri kültürel çalışmalarlar birlikte gelişmiş, 1970 ve 80 sonrasında yaygınlık kazanmıştır. Post yapısalcı anlayış ile işaret söylem ve özne kavramlarının tanımlanma biçimleri eleştirel haber çözümlemelrine taşınmıştır.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 08-02-2007, 09:12   #5
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Medya ve haber çalışmalarında temel kuramsal eğilimler

Medya araştırmaları ve haber konusunda yapılan çalışmalarda, nicel yöntembilimden, nitel yöntembilime doğru bir kayış vardır. Bu kayış, kitle iletişim paradigmasından, daha genel ve bütünlüklü bir iletişim anlayışına kayışa işaret eder.ABD’de ortaya çıkan davranışçı ve görgücü gelenek, Almanya’da II. Dünya Savaşı öncesi Frankfurt okulu, Fransa’da gelişen yapısalcı ve post yapısalcı yaklaşımlar ve nihayet 1970 sonrasında İngiltere’de ortaya çıkan kültürel çalışmalar, farklı disiplinlerden gelen kurumların kesişmesi ile olmuştur.
Nicel yöntembilim ve ABD medya çalışmaları

ABD’de iletişim araştırmalarının gelişiminde iki farklı yönseme vardır. Bunlar: Chicago okulunun pragmatist geleneği ve Lazarsfeld’in görgücü sosyolojisidir.
Pragmatist gelenek içinde egemen olan arayış, bir demokrasi inancına dayanıyordu. ABD’de 1900’lerin başında eleştiri basın etiğinin iyiliştirmeye yönelikti, bilimin amacı demokratik hedeflere hizmet olarak görülüyordu. 1940 sonrasında ABD’de yapılan medya çalışmalarında Shannon ve Weaver’ın doğrusal modeli ve Lasswell’in sorularla formülleştirdiği habercilik anlayışı egemen oldu.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 08-02-2007, 09:12   #6
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Neumann (1983) ABD’deki görgücü geleneği şöyle özetliyor:
1 – Araştırmalarda üzerinde durulan sorun özgün medya içeriklerinin doğrudan kısa dönemli etkileri oldu
2 – Araştırmalarda laboratuar çalışmalarına yönelik deneysel yöntem benimsendi.
3 – Bu çalışmalarda yazılı basının etkileri temel sorunu oluşturuyordu.
4 – Bireyin tutum ve davranışı üzerinde medyanın etkileri olup olmadığına bakıldı, daha geniş toplumsal ortam gözardı edildi.
Nicel yöntembilim anlayışını benimseyen sosyal bilimciler en çok siyaset bilimi, sosyoloji ve sosyal psikolojiden etkilendiler. ABD’de sosyal bilimlerini medya çalışmalarının bütünsel toplumsal analize yönelik Marksist bakış açısının uzağında gelişmesinin en önemli nedenlerinden birisi, uzun zaman etkisini koruyan Komünizm korkusudur.
Metin çözümlemelerinde nicel yöntembilimden nitel yöntembilimlere geçiş

Medya çalışmalarında göze çarpan iki temel eğilim vardır:
1 – Nicel yöntembilimden nitel yöntembilime doğru yaşanan kayış
2 – Sosyal bilimler ağırlıklı kitle iletişim kavramından, insani bilimleri de içine alan disiplinlerarası geniş bir iletişim kavramına doğru yaşanan hareket.
Jensen (1991)’a göre nicel analiz teknikleri, metni bağlamından yalıtarak ele almakta, metne dışarıdan bakmakta, tekrar üzerinde durmakta ve ölçümlere dayanmaktadır. Nitel analiz ise bağlam üzerinde durmakta, metni içsel bir bakışla ele alıp yorumlamakta, iletişim sürecini kompartmanlaştırmadan ele almakta, oluşum ve anlam üzerinde durmaktadır. Jensen nicelden nitel yöntembilime geçişteki önemli etkenleri şöyle sıralar:
1 – Ampirik tekniklerin zayıf yönlerinin sorgulanmaya başlanması
2 – İnsani bilimler, antropoloji ve kültürel çalışmalardaki gelişmeler
3 – Kitle iletişimin söylemsel bir olgu olarak kavranması
4 – Post endüstriyel, post modern ve bilgi toplumu kavramsallaştırmalarının etkisi
5 – 20. yüzyılda yaşanan dilbilimsel dönüşüm.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 08-02-2007, 09:12   #7
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Haber üretim süreci üzerine yapılan nitel analizin öncüsü 1979’da Gans’ın kapsamlı çalışmasıdır.
Medya metin analizlerinde insani bilimler ve dilbilim ile yakınlaşmanın etkisi sonucu içerik çözümlemesinden, söylem çözümlemesine yönelik bir eğilim görülmüştür.
İçerik çözümlemesi
İçerik çözümlemesi, öncelikle araştırmacının temel varsayımı çerçevesinde oluşturulan bir kategorileşme işlemidir. İçerik çözümlemesinde ilk adım araştırma sorusunun ve varsayımların belirlenmesidir.
Örn: “Medya, şiddet ve kadın” başlıklı araştırmada kadına yönelik şiddet haberlerinden yararlanarak, hangi kadınların ne tür şiddet olaylarına maruz kaldıkları ve kadınlara yönelik şiddet olaylarına ilişkin haberlerin nasıl verildiğini ortaya koymaya çalışacaktır. (Aziz vd., 1994, aktaran, İrvan 2000)
İçerik çözümlemesinde sayılan en küçük birime çözümleme birimi denir. Sözcükler, haber başlıkları, cümleler, karakterler, temalar, görsel ögeler, metinlerin tamamı amaca göre çözümleme birimi olarak alınabilir. Çözümleme birimlerinin yerleştirileceği kategorilerin inşaası ve tanımlanması çok önemlidir. (İrvan 2000) Örneğin yazılı basında hangi konuların haber olduğuna ilişkin bir çalışma yapılıyorsa, bu çalışmada kullanılacak kategoriler, iç politika haberleri, dış politika haberleri, ekonomi haberleri, polis adliye haberleri, sanat ve kültür haberleri, sağlık haberleri, doğal afetler, kaza haberleri, magazinel haberler ve spor haberleri olabilir. (İnal 1996) Bu kategoriler araştırmacının kuramsal ve ampirik birikimleri ve varsayımları doğrultusunda önceden oluşturulur. Kategorilerin oluşturulmasında Hosti (1996, aktaran İnal 1996)’nın önerdiği 5 temel ilke vardır:
  Alıntı ile Cevapla
Alt 08-02-2007, 09:13   #8
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

1 – Kategorilerin kesişmemesi (exculsiveness) ilkesi: Bu ilkeye göre her çözümleme birimi (sözcük, cümlecik, cümle, tema vb) oluşturulan kategorilerden ancak birisine girmelidir. Kodlayıcılar bu konuda hiçbir kuşku taşımaksızın uygun kategoriyi seçip kodlamayı yapabilmelidirler.
2 – Kategorilerin kapsayıcılığı (exhaustiveness) ilkesi: Çözümlenen her birimin bir kategoriye dahil edilmesidir.
3 – Kategorilerin birbirinden bağımsız olması ilkesi: Bu ilkeye göre, herhangi bir birimin bir kategoriye sınıflanması, diğer birimlerin sınıflama işlemini etkilemektedir.
4 – Belirtilen tüm kategoriler, tek bir sınıflandırma prensibine dayanılarak kurulmalıdır.
5 – Kategoriler araştırmacının amacını yansıtmalıdır.
Geçerlilik (validity) ve güvenilirlik (reliability) yalnızca içerik çözümlemesinde değil, tüm araştırma yöntemlerinde sadık kalınması gereken ilkelerdir. Geçerlilik, kullandığımız aracın ölçmek istediğimiz şeyi ölçüp ölçmediğine ilişkin bir sorundur. Elimizdeki cetvel hatalı üretimden dolayı 98 cm uzunlukta ise geçerli değildir. Güvenilirlik ise aracı kullanan herkesin aynı sonucu almasını gerektirir. İçerik çözümlemesinin güvenilir olması için birden çok ve en az üç kodlayıcı bulunmalı ve araştırma birimlerini tutarlı biçimde aynı kategorilere sınıflamalıdırlar.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 08-02-2007, 09:13   #9
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

İçerik çözümlemesine getirilen eleştiriler
Berelson (1954, aktaran, İnal 1996) içerik çözümlemesini “İletişimin belirgin (yazılı/açık) içeriğinin objektif, sistematik ve niceliksel tanımlarını yapan bir araştırma tekniğidir.” şeklinde tanımlar. Metinleri yapılanmış bütünler olarak değil de, sayılabilir birimlere ayırarak ele alan içerik çözümlemesi, kuramsal ve yöntemsel sorunları da beraberinde getirmektedir. Chandler (1999, aktaran İrvan 2000)’e göre bir metinde en sık tekrarlanan birimin en önemli ya da en anlamlı birim olduğunu savunmak için hiçbir neden yoktur, çünkü metin yapılanmış bir bütündür.
Köşe yazarlarının, demokratik değerleri ne oranda benimsediklerine ilişkin bir araştırma yapıldığını, sınıflandırma birimi olarak da demokrasi, çoğulculuk, liberal haklar ve kişi özgürlükleri, katılım vs. gibi sözcükler seçildiğini varsayalım. Bu sözcüklerin metin içersinde kaç kez kullanıldığının sayılması, yazarlarının demokratik katılımcı değerleri benimseyip benimsediklerine ilişkin anlamlandırma sürecini yansıtmaz. (İnal 1996)
Bir başka eleştiri, kategorilerin hazırlanma sürecinde, araştırmacının öznelliği konusundadır. Mc Quail (1983, aktaran, ;İnal 1996) uygulamadan önce bir kategori sistemi inşa etmenin, araştırmacının içeriğe bakmaksızın, kendi anlam sistemini empoze etme riskini taşıdığını, anlamı özgün metinden bütünüyle farklı olan yeni bir metnin ortaya çıkma riski bulunduğunu belirtmektedir. Bunun dışında kategorileştirme işlemi başlı başına sorunlu bir süreçtir. Örneğin İnal’a göre (1996) bir lise cinayeti hem olumsuzluk, hem beklenilmedik, hem beklentilere uygunluk hem yakınlık kategorilerine girebilir.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 08-02-2007, 09:13   #10
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

İçerik çözümlemesi çalışmalarında sınıflandırılan birimlerin bağlamlarından soyutlanarak ele alınmasının beraberinde getirdiği sorunlardan kısmen de olsa kurtulmak amacı ile, sınıflandırma biriminin yanısıra, bağlama ilişkin bir birimin de seçilmesi önerilmektedir. Örneğin sözcüklerin sınıflandırıldığı bir araştırmada, cümle veya paragraflar bağlam birimi olabilir. Nicel içerik çözümlemesinden nitel çözümlemelere geçişin bir göstergesi de bağlam birimi üzerinde yapılan bu vurgu olmuştur.
İçerik çözümlemesi çalışmalarında ideoloji sorunu önyargıların oluşturduğu bilinçli veya bilinçsiz bir yanlılık sorunu olarak görülür. Sumner (1979, aktaran, İnal 1996) içerik çözümlemesinin dayandığı bir dil tartışması ve herhangi bir ideoloji kavramı olmadığını belirtmektedir. Oysa haber çözümlemelerinde ideolojik olan örtük olarak yanlılık kavramı ile anlatılmaya çalışılmıştır. Yanlılığın haberde ortaya çıkarılıp gösterilmesi ise bu yanlılıktan kurtulmanın ilk adımı olarak düşünülmüştür.
1970 sonrasında eleştirel bir anlayışla içerik çözümlemesini kullanan çalışmaların sayısında bir artış olmuştur. 1980 sonrası haber metin analizleri ise haberi bir söylem olarak ele almış, toplumsal güç / iktidarın haber söylemi içinde nasıl kurulduğuna ilişkin bir bakış açısı gittikçe yaygın bir kabul görmeye başlamıştır.
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Türkiye`de Saat: 18:57 .

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2

Sitemiz CSS Standartlarına uygundur. Sitemiz XHTML Standartlarına uygundur

Oracle DBA | Kadife | Oracle Danışmanlık



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580