Beşiktaş Forum  ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi


Geri git   Beşiktaş Forum ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi > Eğitim Öğretim > Dersler - Ödevler - Tezler - Konular > Bæsın Yayın

Cevapla
 
LinkBack (1) Seçenekler Stil
Alt 08-02-2007, 14:04   #11
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Diğer taraftan 1907 yılında Batı Almanya’da CASPAR HAERMANN, ilk tabaka ofset ve rotatif ofset makine planlarını üç silindir planlarına göre hazırlamıştır.
VOMAG, MAN VE FRENEKNTHAL gibi fabrikalarda tabaka ve rotatif ofset baskı makinelerini imal ettiler ancak 1. Dünya Savaşı çıkınca bu yöndeki gelişmeler durdu.
Ofset baskıda çinko kalıştaki düz “şekiller” kauçuğa ters olarak basılır. Kauçuktaki ters şekiller kağıda düz olarak geçer. Kauçuk yumuşak olduğu için hem kağıdı zedelemez hem de tüm detayların kağıda geçmesine katkıda bulunur.
Bu sistemde basan ve basmayan kısımlar aynı yükseklikte olduğu için adına düz baskı denir. 1909’da ilk pozitif çinko kalıp kopyasının patenti alındı. Yıllarca önce taş ve çinko kalıplarda albumuin kopya uygulanmaktaydı. Kalıpların kalite ve dayanıklılığı da zamanla artmaktaydı. Yine kağıt ve boya kalitesi de düzelmekteydi. Kalışların daha ince grenlenmesi ve baskı makinelerinin daha hassas çalışması önemli bir avantaj getirmiştir.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 08-02-2007, 14:04   #12
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

1. Ofset Baskı Sitesinin Tanıtımı

Ofset basım günümüzde en çok kullanılan basım yöntemidir. Ofset baskıda çukur veya çıkıntı mevcut olmayıp, kağıda mürekkep verecek ve vermeyecek yüzeyler aynı seviyede tutulmuştur. Baskı yapılacak kısımlar mürekkebi almakta, diğer kısımlar ise mürekkebi itmektedir. Yağlı mürekkebin suyu itmesi, sulu alanların mürekkebi kabul etmemesi prensibinden yararlanılarak baskı yapma ilkesine dayanır.[1]
Günümüzde ofset basımda genellikle alüminyumdan yapılmış metal levhalar olan kalıplar kullanılır. Işığa duyarlı kimyasal bir madde ile kaplı olan bu alüminyum levhalar, vakumlu bir kontakt kopya cihazına, basılacak sayfaların filmleriyle üst üste konur ve kuvvetli bir ışık kaynağının yardımıyla film üzerindeki görüntüler levha yüzeyine aktarılır. Levha banyo (developman) edildiğinde üzerindeki ışığa duyarlı kimyasal kaplama yalnızca baskıda mürekkep alması istenen alanlarda kalır. Pozitif-ofset kalıbı denen bu yer yer kaplamalı alüminyum levhada, kaplamanın olduğu alanlar su tutmaz.
Ofset baskı makinesinin ana parçaları şunlardır. Üzerine kalıbın takıldığı silindir(kalıp kazanı); bu silindirin yüzeyini önce ıslatan sonra mürekkepleyen bir merdane düzeneği; kalıp silindirdeki mürekkebi kendi üzerine alarak kağıda aktaran kauçuk silindir (kauçuk kazanı); mürekkebin kağıda aktarılmasını sağlayan yani baskıyı yapan ve baskı anında kağıdın kauçuk silindir ile kendi arasından geçtiği baskı silindirinden (baskı kazanı) oluşur.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 08-02-2007, 14:05   #13
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Kalıbın çevresine takıldığı silindir dönünce, kağıt önce su merdaneleri ile temasa gelir ve kalıp üzerindeki kaplamasız alanlar ıslanır. Kalıbın kaplamalı alanları yani filmde görüntü olan alanlar su tutmadığı için ıslanmaz. Dönem silindirin yüzeyi daha sonra mürekkep merdaneleriyle temasa gelir ve yağlı yapıdaki mürekkep, kalıbın su almamış kaplamalı bölümlerine sürülür. Kalıp silindire değerek dönen kauçuk silindir, kalıp silindirin üzerindeki mürekkepli görüntüyü, silindirin kauçuk kaplamasının üzerine alır, buradan da bu silindirin üzerinde döndüğü baskı silindiri ile her ikisinin arasından geçen kağıda görüntü çıkarılmış olur.[1]
Ofset baskı özellikle yüksek tirajlı ve çok renkli işlerde olumlu sonuçlar vermektedir. Merdanelerin yönü aynı doğrultuda olduğundan ofset baskının hızı da yüksektir. Ofset baskı dört renkte yapılacaksa dört ayrı film montajı ve bu filmlerden dört ayrı ofset kalıbı yapılır. Sonra her kalıp kendi mürekkebi ile üst üste basılır. Kullanılan sıra: sarı, kırmızı, mavi ve siyahtır. Son zamanlarda bazı matbaalarda maviden başlayan bir sistem uygulanmaktadır. Mavi, sarı, kırmızı ve siyah tercih edilmektedir.[2]
A. Ofset Baskının Tekniğinin Özellikleri

a. Çeşitli boyutlardaki siyah-beyaz ve renkli çalışmalar, ofset baskı tekniğiyle ekonomik olarak basılır.
b. Ofset baskı tekniği, standart bir baskı kalitesinin sağlanmasında tipografik ya da tifdruk baskı tekniğine göre daha fazla özen ve dikkat gerektirir.
c. Kalıp kopyalama işlemi diğer baskı tekniklerine göre daha ucuzdur.
d. Montajın negatif ya da pozitif filmle yapılmasına bağlı olarak, baskı kalıbı da pozitif yada negatif olarak hazırlanabilir.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 08-02-2007, 14:05   #14
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

e. ofset baskı tekniği ile parlak ve düzgün yüzeyli kağıtlarda en yüksek baskı kalitesine ulaşılır. Bunun yanında, mat ve kaba grenli kağıtlarda da iyi sonuçlar alınabilmektedir.
f. Baskı aşamasında yapılan her düzeltme, yeni bir kalıbın hazırlanmasını gerektirir. Ama ofset kalıpları tipoğrafi ya da tifdruk kalıpları kadar pahalı değildir.
g. Prova baskılar, özel prova preslerinde ya da standart ofset preslerinde yapılmalıdır. Seri üretime yönelik ofset preslerinde prova baskının maliyetini yükseltir.
h. Ofset baskı tekniği, yaratıcı düşüncelerin kağıda aktarılmasında grafik tasarımcıya geniş olanaklar sunar. Zemin renkleri, çizgisel ve ara renkli tonlu görsel unsurlar bu baskı tekniğinde aslına oldukça yakın olarak elde edilir.
i. Tipoğrafik ve tifdruk baskı kalıplarına ters olarak aktarılan imge, ofset baskı kalıbına düz olarak aktarılır. [1]
B. Ofset Baskı Makineleri

Ofset baskı makinaları iki ayrı bölümde öncelemek gerekir. Tabaka kağıda baskı yapan makinalar ve rulo kağıda baskı yapan makinalar olarak.
Tabaka kağıda baskı yapan makinalar; “tabaka ofset” olarak tanımlanmaktadırlar. Bu makinaların 46x64 cm’den küçük baskı alanına sahip olanlarına Küçük Ofset makinaları denilmektedir (Resim 1). Bu gruba giren ofsetlerin en küçükleri, büro teksir makinası olarak kullanılmaktadır. Ancak bu makinalarla teksirden öte; kitap, broşür, takvim, küçük ilan vb. işler yapılabilmektedir.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 08-02-2007, 14:05   #15
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

50x70 cm ve 110x160 cm. boyutlarındaki kağıtlara baskı yapabilen makinalara Büyük ofset Makinaları denilmektedir. Ofset baskı makinaları genel olarak üç silindir sistemiyle çalışır. Bu silindirler; kalıp silindiri, kauçuk silindiri ve baskı kazanı silindiridir. Bu silindirler aynı büyüklükte olabildiği gibi, farklı da olabilmektedir (Resim 2).
Üç silindir sistemiyle tek renk baskı yapan bir makine ortama yaratılmıştır.

Bu sistem içerisindeki makinalar küçük hacimli basımevlerinde ekonomik olarak çalışmalarını sürdürmektedirler. 1970 yılına kadar bu tür makinalar çoğunlukla kullanılırken daha sonraki yıllarda büyük hacimli basımevleri aynı sistemin yan yana çoğaltılmasıyla oluşturulan komple sistemli makinaları kullanmaya başladılar. Böylelikle aynı sistem içinde birden fazla renk baskısını gerçekleştirme olanağı doğdu ve baskı hızı da aitmiş oldu. Kalıp kauçuk ve baskı kazanlarının değişik düzenlemeleriyle çeşitli amaçlara hizmet eden makinalar da üretilmiştir. İki kalıp ve iki kauçuk kazanı arasına bir baskı kazanı şerleştirilerek, iki renk baskıyı aynı anda yapabilen makinalar; iki kalıp ve iki kauçuk kazam bir araya getirilerek ve baskı kazanı ortadan kaldırılarak kağıdın ön ve arkasına aynı anda baskı yapabilen makinalar matbaalara girmiştir. Aynı anda kağıdın her iki yüzüne baskı yapan makinalarda iki kauçuk kazan karşılıklı getirilerek, kağıt bu iki kazan arasından geçerken baskı yemekte, bu iki kazan aynı zamanda baskı kazanı görevini de üstlenmektedir[1] (Resim 3-4)
  Alıntı ile Cevapla
Alt 08-02-2007, 14:05   #16
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

C- Webb Ofset Nedir

Ofset baskı sisteminin gelişmiş bir şeklidir. Bugün baskı sahasında büyük yer işgal etmektedir. Bu sistemin yüksek tirajlı işler için arz ettiği avantajlar çok büyüktür. Web ofsetin en büyük özelliği rulo halinde sarılmış kağıda baskı yapabilmesidir. Baskı sistemi olarak webb ofset makinaları tabaka halinde kağıtlara baskı yapan makinalardan pek farklı değildir. Webb ofset geçebilmek için ofset sisteminin iyi bilinmesi gerekmektedir. Belli başlı özellikler aynıdır. Webb ofset teknik bir problemden ziyade ticaridir. En büyük problem büyük kapasitesini işler vaziyette tutabilecek iş imkanları sağlamaktır. Bu makinalar muayyen bir işi görmek için imal edildiklerinden işin icap ettirdiği özel tertibatlarda ilave edilmektedir. Katlama, kesme, harmanlama, paketleme, kurutma yapabilecek cihazlar yerleştirebilmektedir (Şekil 2). [1]
Genellikle 4-6 üniteli Webb ofset makinaları basım evlerinde çalışmaktadırlar. Ayrıca istenen sayfa ve renk adedine göre türlü kombinasyonlar yapılabilmektedir.
Boyutları genişletilmiş iki çıkışlı Webb ofset makinaları ile daha hızlı ve yüksek tirajda baskı gerçekleştirilebilmektedir.
Bu sistem pek çok kolaylıklar sağlarken, karmaşık üniteler oluşturmasından dolayı yetişmiş eleman yönünden sıkıntılar yaşanmaktadır. [2]
  Alıntı ile Cevapla
Alt 08-02-2007, 14:06   #17
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Rulo kağıtlara baskı yapan ilk ofset makinasının patenti casper Hermann tarafından 1908'de alınmıştır. Bu yeni makina 1939 yılına kadar Almanya'da üretilmiştir. Üretimi Heilderberg fabrikası yapmıştır ve günümüzde son sistem makinalar üretmeye devam etmektedir.[1]
1960'lı yıllarda Avrupa'ya yeniden dönen gelişmiş rotasyon ofset makinası, ülkemize 1964 yılında gelmiştir. Daha çok gazetecilik sektöründe kullanılan bu makinalara, baskı hızım düşürmemek için otomatik bobin değiştirme sistemleri eklenmiştir. Bir bobin bitince ikinci bobin otomatik olarak devreye girebilmektedir.
D- Webb Ofsette Sisteminin işlevselliği ve Gelişimi

Webb ofset diğer baskı metotlarına nazaran arz ettiği avantajlar dolayısıyla bu baskıya gösterilen ilginin sebebi diğer baskı metotlarına nazaran litografideki büyük gelişmede aramak lazımdır. Litografı sanatındaki en büyük gelişmenin en büyük amili malzeme ve teknik gelişmedir. Bu baskıda en büyük gelişmeyi klişe ve kağıtta görürüz. Ofset ve tipo kağıtlarında umumiyetle ofset kağıtlarının suya dayanıklı olma özelliği dolayısıyla %13 e yaklaşan bir fiyat farkı mevcuttur.
Kağıttaki fiyat farkını azaltmak veya tamamen kaldırmak ofset ile meşgul olanların başlıca gayesi olmuştur. Ofset kağıt mevzuundaki en mühim gelişme baskı vasıtası ile mümkün olmuştur. Modem klişelerin (kalıpların) temizlenmesi için çok az suya ihtiyaç vardır. Bu özellikle ofset kağıtlarında en mühim maliyet unsurunu teşkil eden suya dayanıklılığın azaltılmasına yol açmıştır.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 08-02-2007, 14:06   #18
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Webb Ofset Makinalarının Ana Üniteleri
a) Bobin ünitesi:
Makinanın cins ve kapasitesine göre tek, çift veya üç bobin kapasitelidir. Bobinin biri biterken, diğeri otomatik olarak boşalan bobine, yapıştırılarak bağlanır. Bunun için makinanın durdurulmasına gerek yoktur.

b) Klima ünitesi:
Bobin teşkilatının hemen yanında yer alır. Bobinden çıkan kağıt, üst ve altta dizilmiş olan bir seri merdaneler arasından ondüle biçiminde inip çıkarak zikzaklar meydana getirir. Böylece baskıya girmeden önce bobin kağıdın 30-40 metrelik bir bölümü havalandırılmış olur. Baskı için kondisyon kazanır. Bu arada tozları temizlenmiş olur. Ayrıca kağıttaki statik elektrik de boşaltılır.
c) Baskı Üniteleri:
İki yan duvarların iç kısmına yerleştirilmiş olan kalıp ve kauçuk kazanları ve bunlara bağlı boya ve su merdane topluluklarından oluşur. Bazı baskı üniteleri dikey bir kibrit kutusu biçiminde olurken, bazıları köprü şeklindedir. Her bir ünite asgari iki, azami dört renk baskı yapar. Bir baskı makinasında bu baskı ünitelerinden bir çoğu yan yana dizilir. Kullanılan plakaların kalınlığı takriben 0,20 - 0,30 mm’dir. Kauçuklar, kazana iki kenarından gerilerek takılır. Baskı ünitelerinde ayarlı baskının sağlanması için kazan çevresi yönünde ve yan tarafa yönelik ayarlar el ile veya tuşa basmak sureti ile yapılır.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 08-02-2007, 14:06   #19
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

a) Boya Ünitesi:
Birkaç sentetik kaplama çelik vargel ve bir o kadar da kauçuk vargel, boyanın ezilmesini sağlarlar. Bunların çaplan değişiktir. Çelik vargellerin içindeki soğutucular, boya ünitesindeki ısınmayı önler. Aksi halde çok hızlı dönen silindirler, aşarı derecede ısındığı için, çabuk kuruma özelliğinde olan boya merdane üzerinde kuruyabilir. Kalıp ile temas halindeki verici boya merdaneleri iki veya üç adettir. Bu merdanelerin çaplan değişiktir. Hassas ayarları el ile yapılır. Kalıba temas ettirilmesi veya kalıptan çekilmesi merkezi kumanda tablasından pnömatik veya hidrolik olarak yapılır. Boya haznesi içindeki ana verici silindirin, hızlı ayarlanabilir. Burada boyayı alarak vargellere veren boya silindiri bu işi ileri - geri hareket ederek yapmak, Bu tür taşımı sistemi tabaka ofsetlere has bir sistemdir.
b) Nemlendirme Ünitesi:
Hazne, hazne içinde dönen, verici su silindiri, taşıyıcı silindir ve kalıba su verici merdaneden oluşur. Taşıma silindiri ileri geri hareket etmez, diğer silindirlerle sürekli irtibat halindedir. Çünkü webb’lerin sürati çok yüksektir ve gidiş gelişler bu sürate ayak uyduramaz. Bu nemlendirme sistemi klasik sistemdir. Bazı webb ofset makinalarında daha modern nemlendirme sistemleri uygulanmaktadır.
Püskürtme Sistemi: Haznedeki su, ezici veya inceltici silindirin üzerine eşit yoğunlukta püskürtülür. Bu silindir, suyu kalıpla temas halindeki merdaneye aktarır. Avantajı basit ve kolay uygulanabilmesidir. En önemlisi ise kağıdın toz ve pisliğinin hazneye gelip suyu kirletmemesidir.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 08-02-2007, 14:06   #20
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Dahlgren Sistemi: Bu sistemde su, ya hazne içindeki ana su silindiri ile ezici silindire verilir veya püskürtme yapılır. Önemli özellik kalıpla temas halindeki su verici merdanelerdedir. Bu merdanenin hem suyu, hem de boyayı kalıba vermek gibi iki görevi vardır. Çünkü burada bütün boya ve su merdaneleri birbirleriyle temas halindedir. Kullanılan hazne suyunda önemli ölçüde alkol mevcuttur. Alkolün uçarak boyayı çabuk kurutma, kağıdın açmasını önlemek gibi görevlerden başka daha yumuşak boya kullanımına imkan sağlanma gibi bir özelliği vardır.
a) Kağıt yakalama Ünitesi:
Baskı, esnasında kağıt koparsa makinalar hemen otomatik olarak durur. Ancak kağıtların bir bölümü kazanlar arasında sıkışıp birikimlere yol açabilir. Kağıt kurutma bölümünde veya katlama bölümünde koparsa, baskı ünitelerinin sonundaki kağıt yakalama ünitesi tarafından otomatikman tutulur.
b) Kurutma Fırını:
Kağıdın fırından geçişi, makinanın baskı sürati kadar çabuk olur. Aksi halde kağıt fırında kavrulur. Kurutma ünitesinde kuruyan boya sertleşir, parlaklık kazanır. Daha sonra kağıdın katlama ünitesinde katlanması kolaylamış olur. Kurutma ünitesi iyi cins ve komple teşkilatlı webb ofset makinalarında bulunur. Basit makinalarda basılan gazete kağıtlarında boyanın kuruması, yalnızca boyanın kağıt içinde derinlemesine yayılması ile ve hava oksijenin yardımı ile olur. Özellikle kötü, geç kuruyan boya kullanılırsa, katlanıp makinadan çıkan ve hala kurumamış olan boya, okuyucunun elini kirleterek tabii olarak kurur.
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın


LinkBacks (?)
LinkBack to this Thread: http://besiktasforum.net/forum/b%E6sin-yayin/22088-ofset-baski-ve-tanimi/
Mesaj Yazan For Type Tarih
Untitled document This thread Refback 06-08-2007 16:15

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Türkiye`de Saat: 18:59 .

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2

Sitemiz CSS Standartlarına uygundur. Sitemiz XHTML Standartlarına uygundur

Oracle DBA | Kadife | Oracle Danışmanlık



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580