Beşiktaş Forum  ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi


Geri git   Beşiktaş Forum ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi > Forum Arşivi > Çöp Kutusu

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 13-03-2006, 19:24   #1
Kıdemli Kartal
 
disappear - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Post Murat Didin'den çok özel açıklamalar

Beşiktaş'ın başarılı coachu Murat Didin, bjkhaber'e konuştu.
Click the image to open in full size.
Beşiktaş basketbolda şampiyonluğa koşuyor... Siyah-Beyazlı takım Efes Pilsen'in ardından Ülker'i de devirdi... Taraflı tarafsız basketbolseverler Beşiktaş'ın başarısına alkış tutuyor. Bu başarıdaki en büyük mimarlardan biri coach Murat Didin... Beşiktaş tribünlerinden gelen bir isim o... tam bir Beşiktaş ve basketbol sevdalısı... Didin'le Gaziantep günlerinden Jabari Smith'e, Unics Kazan maçı öncesindeki olaylardan Avrupa Kupası maçlarının yayın hakkının Skyturk'e verilmesine kadar bir çok konuda sohbet ettik. Arkadaşımız Engin Kehale sordu, Murat Didin yanıtladı...

Engin Kehale: Sayın Didin; öncelikle bu kadar yoğun temponuz aranızda bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederim. İlk olarak senin Beslen macerandan bahsetmek istiyorum. 1986-1990 yılları arasında çalıştırdığın Gaziantep takımı senin için nasıl bir deneyim oldu?

Murat Didin: Beslen benim için gerçekten çok önemli bir deneyimdi. Oyuncularımızdan bir çoğu öğrenciydi ve bu yüzden maçlardan sonra Ankara'ya dönmeleri gerekiyordu. Bu yüzden Antep'te maçlarımızı saat 13.00'te yapardık ki çocuklar maçtan sonra erkenden uçağa yetişebilsinler diye. 3000 kişilik bir salonumuz vardı ve her maç öncesi kapılar saat 11.00'de kapanıyordu. Gaziantep maceram bana çok şey kazandırdı.

E.K.: İstanbul ve Ankara dışında basketbolun diğer şehirlere yayılmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Örneğin Banvit bu sene Bandırma'yı bir basketbol kentine dönüştürdü. Daha bir çok Gaziantep, bir çok Bandırma'yı basketboluma katmak için neler yapılmalı?

M.D.: Kesinlikle haklısın. Örneğin ben İtalya'da takım çalıştırırken Birinci ve İkinci Lig'de (İkinci Lig'de 2 grup bulunuyor) toplam 54 tane takım yer alıyordu. Bu 54 takım içinde sadece Bologna kentinin iki takımı vardı, düşünebiliyor musun? Ancak bu duruma başka bir açıdan da bakmak lazım. Avrupa'da farklı şehirlere gidilse bile yaşam standartlarında çok büyük bir değişim olmuyor. Türkiye için ise durum farklı. Bazı illerimiz arasında büyük uçurumlar var ve bu da basketbolumuza yansıyor. Zaten 75 milyon insanın yaklaşık 25 milyon kadarının İstanbul ve çevresinde yaşadığını düşünürsek, bu durumu daha iyi anlayabiliriz sanıyorum.

E.K.: Yavaş yavaş Beşiktaş'a geçmek istiyorum. (Bu sırada Erdem Türetken yanımızdan geçiyor ve benim aklıma uzun zamandır takılan bir soru geliyor). Erdem Türetken geçen sezon Darrüşşafaka'da çok iyi bir sezon geçirdi ve Beşiktaş'a transfer oldu. Ancak bu sezon aldığı dakikalar çok sınırlı. Bunun nedenini çok merak ediyorum.

M.D.: İlk olarak Erdem geçen sene 4 numara pozisyonunda oynuyordu. Biz ise onu 2 veya 3 numaralı poziyonlarda oynatmak istiyoruz. Ancak Erdem'in şutu bu pozisyonda oynaması için biraz zayıf kalıyor. Aslında Erdem'in fiziği çok güçlü ve kendi pozisyonunda oynayan bir çok oyuncuda olmayan yeteneklere sahip. Ancak bu yeteneklerini maçlarda sahaya yansıtamıyor.

E.K.: Peki Jabari Smith niye geldi . Elliot veya Kimani'den birinin gideceği tahmin ediliyordu ama sonunda ikisi de takımda kaldı, Smith tekrar evine döndü.

M.D.: Jabari olayı şöyle gelişti: Chuck gidince biz onun yerine bir oyuncu arıyorduk. Bu konuda çalışmalarımızı yaparken iki oyuncudan birini almaya karar verdik. Bu oyuncu ya Jabari ya da Kimani olacaktı. Sonunda ikisini de denedik ve Ffriend'de karar kıldık.

E.K.: O zaman Elliot'un gitmesi gibi bir durum hiç bir zaman söz konusu olmadı. Elliot bu konuda biraz huzursuz gibiydi. Darrüşşafaka maçında oyuna girdiği anda üstüste 5 üçlük denemesi, tedirgin olduğunun bir göstergesiydi.

M.D.: Evet olabilir, bizim basınımız olayları bazen saptırabiliyor. Aslında bizim Rodney'e gönderme gibi bir düşüncemiz hiç bir zaman olmadı. Oyuncularım uyum içinde çalışıyor.

E.K.: Tyrone Ellis sezona çok iyi bir başlangıç yaptı. Şu anda tekrar toparlanmış durumda ancak bir ara her maç çok fazla şut deniyor ve isabet bulamıyordu. Hatta bunun zaman zaman takıma zarar verdiği bile söylenebilir. Bunun nedeni neydi size göre?

M.D.: Ellis geçen sene Skyliners'ta skorer özelliği ile ön plandaydı. Ancak bundan bahsederken takımın yapısını da göz önünde bulundurmak gerekiyor. Opel'de içeri penetre eden bir çok oyuncu vardı. Bu yüzden Ellis çok fazla boş şut imkanı buluyordu. Ayrıca o takımımın skorer bir yıldızı daha vardı. Rakipler hem ona hem de Ellis'e aynı anda çare bulamadıkları için Ellis bir çok maçta ön plana çıktı. Bizde öyle bir dönem yaşadığı doğru. Bunun sebebi Tyrone'ın kaçırdığı zaman üzerine gitmeyi seven bir oyuncu olması. Atamayınca morali bozuluyor ve girene kadar atmaya devam ediyor.

E.K.: Opel'den söz açılmışken sizin geçen sezon yaptığınız bir açıklama geliyor aklıma. "Beşiktaş şampiyon olsa da, yönetim beni göndermeye karar verse bile ben sonuna kadar burada Beşiktaş'ın başındayım" demiştiniz.

M.D.Bir yandan 9 yaşındaki oğlu Ahmet biraz sıkılıyor olucak ki babasının ilgisini çekmek istiyor. Sonunda kendine şeker almaya karar veriyor, biz de konuşmamıza devam ediyoruz.) Kazan maçı sonrasında Opel'e döneceğim konusunda bir çok dedikodu çıktı. Ben de bunların üzerine bir açıklama yapma gereği duydum. Olay şöyle gelişti: Skyliners yaptığı 18 maçta sadece 5 galibiyet alabilmişti. Daha kötüsü kendi sahasında hiç galibiyeti yoktu. Bu sebepten antrenör değişikliğine karar verdiler. Beni de arayıp teklif yaptılar. Ben de onlara nasıl geçen sene onları sezonun ortasında bırakmadıysam Beşiktaş'a da böyle bir şey yapmayacağımı söyledim. Daha sonra sezon sonunda beni takımlarının başında görmek istediklerini belirttiler ancak ben sözleşmemin devam ettiğini ve takımımda mutlu olduğumu, bunun çok gurur verici bir teklif olduğunu söyleyip kibar bir şekilde teklifi reddettim.

E.K.: Unics Kazan maçından bahsedip Kerem Tunçeri haberinden bahsetmezsek olmaz. Bir çok şey yazıldı, çizildi ancak ben olayın aslını senden duymak istiyorum çünkü sizin de söylediğiniz gibi bazı gerçekler çok çarpıtılabiliyor.

M.D.: Unics Kazan maçı Avrupa'daki son karşılaşmamızdı. Kerem o gün beni aradı ve kendini çok kötü hissettiğini, maça gelemeyeceğini söyledi. Sonra havaalanında yöneticilerimizle yaptığımız konuşmada Kerem'i Rusya deplasmanında takımda görmek istediklerini söylediler. Bu durumu çözmek de bana kaldı. Bizim gideceğimiz uçaktan sonra bir uçak daha vardı. Ben tam uçağa binmek üzereyken uçuş kartımı değiştirip Kerem'in evine gittim. Kerem gerçekten ayakta duramayacak haldeydi. Ben de yöneticilerimize durumu izah ettim. Bir sonraki uçak ile Moskova'ya gidip oradan maçın oynanacağı şehre geçecektim. Ancak hava sıcaklığının bir anda -13 dereceden eksi 55 dereeye düşmesi nedeniyle bütün uçak seferleri iptal oldu. Düşünebiliyor musun Engin, eksi 55. Bu yüzden ben maça gidemedim ve o günün akşamüstü Türkiye'ye geri döndüm. O akşam da Moskova'da Skyliners'ın maçı vardı. Gazetecelerimiz hemen bu iki olayı bağlayıp benim Frankfurt'a imza attığımı yazdı. Böyle bir şey olabilir mi? Ben bir takımın başındayken başka bir takıma ima atmak için Moskova'ya gideceğim, hem de maçımızın olduğun gün. Okuduğumda inanamadım. İşte olayın aslı böyle.

E.K.: TAU Ceramica'nın Kerem'e bir teklifi oldu sanırım. Bu tekliften sonra Kerem bir düşüşe girdi ve belki de Banvit maçının kaybedilmesinin en önemli nedenlerinden biri de bu oldu. Neler gelişti tam olarak o dönemde?

M.D.: Doğru, Kerem'e bir teklif vardı ve onun da kafası biraz karıştı. Sonuçta TAU Avrupa'nın en iyi takımlarından. Ancak ben ona kendisini burada hala geliştirebileceğini ve şu anda gitmesinin doğru bir karar olmadığını söyledim. Kerem de bunu anladı ve şu anda takımın başarısına büyük katkıda bulunuyor.

E.K.: Ancak Türkiye'de kalınca Avrupa'ya kendisini göstermesi zor oluyor basketbolcuların. Bu söylediğim Efes ile Ülker dışında çünkü onlar Euroleague'deler. Ancak Euroleague'e katılmak kontratla olduğu için şampiyon olsan bile gidememe şansın çok yüksek . Bu açıdan bakınca bir Türk oyuncu için hangisi daha iyi bir seçim bence?

M.D.: Euroleague'e kontrat ile alıyorlar ancak 2 tane de Wild Card'ları var. (Wild Card tabirinin ne olduğunu bilmeyen okuyucularımız için açıklayayım bu kartlar ULEB'in kararları doğrultusunda 2 takıma verilecek Euroleague'e katılma hakkı.) Eğer şampiyon olursak Euroleague'e girmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Ancak böyle bir durumda ULEB Cup maçlarındaki doluluk oranı gibi istatistiklere bakılacak. Bizim bu konuda çok başarılı olduğumuz söylenemez. Yani anlayacağın taraftarlarımız sahayı ne kadar doldurursa Beşiktaş'ın Avrupa'da ilerlemesi o kadar kolay olacak.

E.K.: Avrupa Kupası maçları konusunda bir sorum var sana abi. Sizin bilgiliniz ya da onayın var mıydı bilemiyorum, ancak maçların yayın hakkı niye BJK TV yerine Skyturk'e verildi? BJK TV gerçekten zor günler geçiriyor ve bu iyi bir şans olabilirdi. Ne dersiniz?

M.D.: Engin haklısın, ancak BJK TV şu anda sadece Digiturk üzerinden yayın yapıyor. Yani kablolu tv sahipleri bizim kanalımızı izleyemiyor. Biz de hiç kimsenin bizim maçlarımızdan mahrum kalmasını istemedik ve bu yüzden Skyturk'ün yayınlamasına karar verdik.

E.K.: Beşiktaş'ın eskiden Efes'te olduğu gibi bir basketbol seyircisi olmaya başladı artık. Basketbol bilgisi yüksek ve her maçta takımın yanında olan bir seyirci bu.

M.D.: Buna kesinlikle katılıyorum. Taraftarımız bizim için büyük bir itici güç ve biz bir şeyler başarıyorsak bunda onların büyük payı var, çünkü başarı bir bütünündür. Sadece benim ya da takımın başarısı olarak almak doğru olmaz.

E.K.: şampiyonluk için neler söyleyeceksiniz?

M.D.: Şampiyonluk için dha çok yolumuz var. Efes ve Ülker'i ikişer kez yenerek ne kadar iddialı olduğumuzu gösterdik. Biz şampiyonluğa inanıyoruz. Ben beşiktaş tribünlerinden gelen birisiyim. Taraftarın ne kadar önemli olduğunu biliyorum. Son Ülker maçında da taraftarımızla bütünleşerek E.K.: Çok teşekkür ederim Murat abi, hepimiz seninle gurur duyuruz.

M.D.: Ben teşekkür ederim

kaynak:bjkhaber
disappear Ofline  
 

Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Türkiye`de Saat: 18:03 .

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2

Sitemiz CSS Standartlarına uygundur. Sitemiz XHTML Standartlarına uygundur

Oracle DBA | Kadife | Oracle Danışmanlık



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580