Beşiktaş Forum  ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi

Beşiktaş Forum ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi (http://besiktasforum.net/forum/)
-   Diğer Alanlar (http://besiktasforum.net/forum/diger-alanlar/)
-   -   Halter (http://besiktasforum.net/forum/diger-alanlar/58188-halter/)

HandaN 07-04-2008 12:08

Halter
 
Halter:Sözlükteki anlamıyla halter; iki ucunda sabit ağırlıklar ya da takılıp çıkartılabilen diskler bulunan, kısa veya uzun, genellikle metalden yapılmış olan bardır. Bir spor dalı olarak halterin tanımı ise; sporcuların iki ucunda ağırlıklar bulunan metal bir çubuğu kaldırarak yarıştığı spordur. Bu spora, metal çubuğun adından ötürü halter adı verilmiştir.

Olimpiyat sporları içinde yer alan halter yarışmalarına sadece erkekler katılır. Halter aynı zamanda, iyi bir vücut geliştirici çalışmadır. Koparma, silkme ve pres adlarıyla bilinen üç tür ağırlık kaldırma vardır. Pres türü, 1972’de olimpiyat yarışmalarından çıkarılmıştır.

Koparmada; sporcu halteri tek hareketle yerden başının üzerine kaldırır. Silkmede ise iki aşama vardır; halter ilkin göğse kadar, sonra da baş üzerine kaldırılır. Bu iki stilde ek bir güç sağlamak için bacaklar kullanılabilir. Preste ise; halter göğse kadar yükseltilip, sonra da baş üzerine kaldırılırken bacakların hiçbir yardımı olmaz.

Halterciler, vücut ağırlıklarına göre belirlenen gruplarda yarışırlar. Yarışmacıların her hareket (koparma ve silkme) için 3 hakları vardır. Sıralama alınan toplam puanlara göre yapılır. Bu spor, gücü en üst düzeye çıkarmasının yanı sıra hızı, çevikliği ve eşgüdüm yeteneğini de geliştirir.

TÜRKİYE’DE HALTER SPORUNUN GELİŞİMİ
Eldeki belgelere göre halter sporu, Osmanlılar döneminde ilkel koşullarda görülmüştür. (IV. Murat’ın sabahları yaptığı gürz kaldırma çalışmaları) Çağdaş anlamda halter sporuysa, XIX. yy.ın sonlarında (1890’lı yıllar) Galatasaray Lisesi Fransız öğretmenlerince Türkiye’ye sokuldu. Önceleri aletli jimnastiğin bir parçası olarak yapılan halter sporunu ilk benimseyen Faik Hoca (Üstünidman) oldu. 1896 Atina olimpiyat oyunlarında 112,5 kg. kaldırarak olimpiyat şampiyonu olan yunanlı Yataganos’u izleyen Faik Hoca’nın 115 kg. ağırlık kaldırarak günlük çalışmalar yaptığı bilinir. Faik Hoca’nın ardından öteki jimnastikçiler (özellikle 1903 yılında kurulan Beşiktaş Osmanlı Jimnastik Kulübü jimnastikçileri), Osman Paşazade Hüseyin Bereket, Ahmet Fetgeri (Aşeni), Mehmet Ali Fetgeri ve Mazhar Hoca (Kazancı) ağırlık çalışmalarını programlarına alarak haltere önem verdiler. Hakkı (Köprülü), Gümrüklü Selahattin, Rıza Tevfik (Bölükbaşı), İhsaniyeli Rıfat, Üsküdarlı Şevket (Tuğbay Kırgül), Bahriyeli Asaf, Kaptan Nezir, Cambaz Rıza, Güreşçi Danyal, Ali Rana (Tarhan) ve Kenan (Öner) ise halteri benimseyen öteki öncü sporcular oldular. Jimnastikçilerden sonra güreşçiler de halter sporuna ilgi gösterdiler. Beşiktaşlı Kemal ve Mızıkacı Danyal ve Sadi gibi güreşçiler, halterde büyük başarı sağladı.
Uluslararası alanda Türkiye’nin katıldığı ilk şampiyona 1924 yılında Paris’te yapılan olimpiyat oyunları oldu. Bu şampiyonaya Gülleci Cemal (Erçman) ve Neyzen Şevki’den (Sezgin) oluşan takımla gidildi. Gülleci Cemal tüy siklette toplam 345 kg. ile toplam 39 halterci arasında 12nci oldu. Yine Gülleci Cemal 1928 Amsterdam Olimpiyat Oyunları’nda 25 halterci arasında toplam 262,5 kg. kaldırarak olimpiyat sekizincisi oldu.

1930’lu yıllarda büyük bir duraklama içine girildi. 1945’ten sonra birkaç gencin çabalarıyla halterde bir hareketlilik belirdi. Bu dönemde, Esat Kazancı (Mazhar Hoca’nın oğlu) başta olmak üzere Haşim Ekener, İlhan Enülkümen, Mesut Sordum, Boğos Kambur halter sporunda adlarını duyurdular. Bu isimler, güreş federasyonuna bağlı bir dal olarak kalan halter sporunun, bağımsız bir federasyonunun kurulmasını sağladılar. 1956’da Türkiye Halter Federasyonu kuruldu ve federasyon başkanlığına Haşim Ekener, milli takım antrenörlüğüne de İhsan Kırgül getirildi. Kısa sürede kulüpleşmeye giderek halterin yayılmasında çabalar harcandı. Anadolu, İstanbul Güreş, Bostancı ve Şişli kulüpleri, halter sporuna ilgi gösteren, ilk Türk spor kulüpleri oldular.

Uzun yıllardan sonra (yaklaşık 29 yıl), uluslararası alandaki organizasyonlarda ilk kez 1957 yılında Tahran’da yapılan Dünya Halter Şampiyonası’nda yer alan Türk milli halter takımı, Kayhan Bora, Nuri Akın, Reşit Örer, Metin Gürman, Ferdi Türkdamar, Serkis Güllap’tan oluştu. Bu şampiyona da başarılı sonuç alınamadı. Dünya şampiyonasından büyük bir deneyim kazanarak ayrılan Türk haltercileri, daha sonraki sistemli çalışmalarıyla kısa zamanda gelişim gösterdi. 1959 Akdeniz oyunlarında (Beyrut), 75 kiloda Metin Gürman birinci olarak, uluslararası alanda altın madalya kazanan ilk Türk haltercisi oldu. 1961 yılında Viyana’da yapılan Avrupa Halter Şampiyonası’nda Sadık Pekünlü’nün Avrupa altıncısı olması ise, Türk halter sporunu tüm dünyaya duyurdu. İki yıl içerisinde alınan bu iki olumlu sonuç, başarılı yılların habercisi oldu. Bu başarıları, 1964 yılında Tokyo’da yapılan olimpiyat oyunlarında yine Sadık Pekünlü’nün toplam 445 kg. kaldırarak on birinci olması izledi. 1967 yılında Tunus’ta yapılan Akdeniz Oyunları’nda ise 82,5 kiloda Güner Çevik bronz madalya kazandı. Daha sonra sırasıyla, 1969 Balkan Halter Şampiyonası’nda (Bükreş), 60 kiloda Salih Suvar ile 67,5 kiloda Sedat Misket ikinci olarak gümüş madalya ve 90 kiloda Sadık Pekünlü üçüncü olarak bronz madalya; 1970 Balkan Halter Şampiyonası’nda (İstanbul) 82,5 kiloda Mehmet Suvar birinci olarak altın, 90 kiloda Sadık Pekünlü ikinci olarak gümüş madalya, 52 kiloda Ahmet Gülal, 67,5 kiloda Mehmet Gül ve Kayhan Suntur, 110 kiloda Ali Hoşfikir ve ağırda Ali Tan üçüncü olarak bronz madalya kazandılar. 1971 yılında İzmir’de yapılan Akdeniz Oyunları’nda 67,5 kiloda Salih Suvar birinci olarak altın madalya, 82,5 kiloda Mehmet Suvar ve ağırda Ali Tan üçüncü olarak bronz madalya kazandılar. 1975 Akdeniz Oyunları’nda (Cezayir), 82,5 kiloda Mehmet Suvar’ın birinci olarak altın, 56 kiloda Bilal Özdoğan’ın üçüncü olarak bronz madalya kazanmaları Türk halter sporunun uluslararası alandaki başarılar zincirine yenisini ekledi. 1976 Balkan Halter Şampiyonası’nda Mustafa Ertan birinci olarak altın madalya kazandı. 1977 Balkan Halter Şampiyonası’nda da Mehmet Gül birinci olarak altın madalya aldı. Bu tarihten 1982 yılına kadar bir duraklama devresi geçiren Türk halter sporu, 1982 Balkan Halter Şampiyonası’nda Hasan Has’ın ve 1983 Akdeniz Oyunları’nda Levent Erdoğan’ın birinci olarak 3 altın, 5 gümüş ve 7 bronz madalya kazanmasıyla yeniden başarılı bir döneme girdi.

1986 yılında, Bulgaristan’dan dünya şampiyonu, Türk kökenli halterci Naim Süleymanoğlu’nun Türkiye’ye iltica etmesiyle, Türk halter sporu büyük bir rekortmeni kazandı.

1987 yılında, Antalya’da yapılan Uluslararası Cumhuriyet Kupası’nda 60 kg.da Naim Süleymanoğlu, koparmada 150 kg, silkmede 188,5 kg ve toplamda
338,5 kg. kaldırarak, dünyanın en iyi 3 derecesini yaptı. Ancak organizasyon
eksikliğinden dolayı dereceler dünya rekoru olarak tescil edilemedi. 60 kg.da
Naim Süleymanoğlu, 1988’de İngiltere’de yapılan Büyükler Avrupa Şampiyonası’nda 3 dalda, aynı yıl Kore’de gerçekleştirilen Seul Olimpiyatları’nda 1 dalda, 1989’da Yunanistan’da yapılan Büyükler Avrupa ve Dünya Şampiyonaları’nda 3’er dalda, 1991 Büyükler Dünya Şampiyonası’nda (Almanya) 3 dalda ve 1992’de İspanya’da gerçekleştirilen olimpiyat oyunlarında 1 dalda birincilik alarak toplam 14 altın madalya sahibi oldu.

NAİM SÜLEYMANOĞLU’NUN
TÜRK HALTERİNE KATKISI
Ülkemizde halter sporunun geçmişi, geçtiğimiz yüzyılın sonlarına dek dayanmasına rağmen, Türk halteri, dünya ve Avrupa Şampiyonlukları ile, ancak Naim Süleymanoğlu’nun ilticası ile tanıştı. 1980’li yılların sonunda Naim Süleymanoğlu ile başlayan halter hamlesi, ülkemize bu dalda tarihinin en büyük başarılarını getirdi.

“Cep herkülü” Naim Süleymanoğlu, ülkemize Seul, Barcelona ve Atlanta şampiyonalarında dünya ve avrupa rekorlu altın madalyaları kazandırırken, onun ilticasından sonra yıkılan Jivkov yönetimi ile çok sayıda soydaş halterci ülkemizde bu sporu zirveye çıkardı. Dünya halterinin kaynağı Kırcali ve Asenovgrad bölgelerinden dalga dalga gelen göç dalgası ile Türk halteri büyük başarılara imza attı. Naim Süleymanoğlu ile birlikte vitrini değişen Türk halterinde bayanlarımız da dünya podyumlarında seslerini duyurmaya başladı. (Aysel Özgür, Şule Şahbaz, Derya Açıkgöz, Nurcihan Gönül, Fatma Kabadayı ve Esma Can)

NAİM SÜLEYMANOĞLU VE
SYDNEY2000 OLİMPİYATLARI
Naim Süleymanoğlu, Sydney 2000 Olimpiyatları’na “Dünyanın En Büyük Haltercisi” ünvanıyla gidiyordu ve en büyük hedefi, tarihte bir ilki gerçekleştirip, 4. kez Olimpiyat Şampiyonu olmaktı.

Süleymanoğlu, yabancı basının “4. kez Olimpiyat Şampiyonu olmaya
hazır mısınız?” sorusuna, “Çok iyi hazırlandım. Tarihe geçmek
istiyorum. Türk milletine verilmiş sözümü de yerine getirmek gibi bir
görevim var” yanıtını verdi.

Ancak Naim gibi, tüm Türk milletinin de çok istediği 4. Olimpiyat Şampiyonluğu gelmedi. 27. Yaz Olimpiyat Oyunları'nda, halterde büyük madalya umudu Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Türk halterci Naim Süleymanoğlu, 62 kilo koparma müsabakasında ''0'' çekerek madalyanın uzağında kaldı. Sydney Sergi ve Gösteri Merkezi Salonu'ndaki oyunların halter müsabakalarının 2. gününde, 62 kiloda podyuma çıkan Naim Süleymanoğlu, 145 kiloluk ağırlığı 3 hakkında da kaldıramayarak büyük bir düş kırıklığı yarattı ve madalya alma şansını yitirdi. Salonu dolduran Türk seyircilerin tezahüratına karşın ilk 2 hakkında konsantre olamayan Süleymanoğlu, son hakkında ağırlığı kaldırdıktan sonra bir an elinden bırakınca bu hakkında da başarısız oldu ve böylelikle hedefini gerçekleştirememiş oldu. Naim Süleymanoğlu, kendisine inananları bu sefer üzmüştü ancak o hep, başarılarıyla daima “cep herkülü” olarak hatırlanacak.


Yararlanılan Kaynaklar:
1-)Temel Britannica Ansiklopedisi Cilt:8
2-)Büyük Larousse Ansiklopedisi Cilt:10
3-)Internet


Türkiye`de Saat: 14:20 .

Powered by: vBulletin Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580