Beşiktaş Forum  ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi

Beşiktaş Forum ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi (http://besiktasforum.net/forum/)
-   Diğer Alanlar (http://besiktasforum.net/forum/diger-alanlar/)
-   -   Paintball Nedir? (http://besiktasforum.net/forum/diger-alanlar/58192-paintball-nedir/)

HandaN 07-04-2008 12:24

Paintball Nedir?
 
Son 20 yıldır dünyada yaygın bir şekilde oynanan, ülkemize sadece 4 yıl önce girmiş olan "Paintball"; bir "takım ve strateji" oyunudur.
Paintball'da her oyuncunun yüzünde, kırılmaz camlı özel bir maskesi ve elinde ise özel, gazlı silahları vardır. Bu silahlar görünümleriyle gerçek silahları andırır, ancak farklı olarak bunlar öldüren mermiler değil; boyayan kapsüller atar. Kapsüller görünüm olarak misketten farklı değildir, üstleri nişasta ve tuz karışımı bir malzeme kaplı olan bu kapsüller, doğa dostudur ve çevreyi kirletmeden kendiliğinden yok olur. Kapsülün içindeki boya ise gıda boyasıdır; yani doğaya ve insanlara zararlı değildir, ayrıca giysilerden de ıslak bir bezle dahi kolayca çıkabilir.
Oyunun temel kuralı çok basittir; boyanan oyuncu oyundan çıkar; yani o oyun için "elenir". Tabi sadece yeni oyun başlayana kadar.
Oyunun amacı ise verilen görevi gerçekleştirmektir! Buna "senaryoyu uygulamak" denir. Amacınız; karşı takımın kalesindeki bayrağı ele geçirmek, bir rehineyi kurtarmak, başkanınızı güvenli bir şekilde hedefe ulaştırmak, karşı takımın tamamını elemek, tek başına vurulmadan kalan son kişi olmaya çalışmak, bir kaçağı yakalamak, bir tepeyi savunmak veya ikili timlere ayrılıp diğer timleri elemek, gibi bir çok seçenekten oluşabilir…



II-TARİHÇESİ
İlk paintball ekipmanlarını RPS firması, 1972 yılında üretmeye başlamıştır. Bu yıllarda paintball; endüstriyel anlamda, ormanda kesilecek ağaçların işaretlenmesinde kullanılmıştır. APG Magazine'e göre; bildiğimiz anlamdaki paintball'un ilk "kaba" uygulamaları, 70'lerin sonunda Hayes Noel ve Charles Gaines'ın birbirleri ve arkadaşları arasındaki eğlence amaçlı kullanımında vücut bulmuştur. 80'li yılların başında ise ticari anlamdaki paintball'un babası sayılan, National Survival Games şirketinin sahibi, Bob Gurnsey; oyun için özel olarak tasarlanmış "Splatmaster" adlı paintball silahını üretmiştir.
Paintball'un emekleme yıllarında oyun, oldukça komandovari, oyuncuların vahşi doğada hayatta kalma becerilerine dayanan, sert bir oyundu. Haritalar ve pusulalar oyunun temel malzemeleriydi. Kurallar ise basitti; "her oyuncu kendi başının çaresine bakar!".
Ormancıların kendi aralarında şakalaşmalarından doğan paintball’da, oyun yaygınlaştıktan sonra bile uzun süre herhangi bir koruyucu kullanılmamış; zamanla gözlükler ve daha sonra ise gözlük ile koruyucu maskeler kullanılmış. Bugün, dünyadaki bir çok oyun alanında polikarbonat lensli maskeleri takmak zorunlu hale gelmiş durumdadır.



III - PAINTBALL KRONOLOJİSİ

Mayıs1981
Paintball New Hampshire'da doğdu. Oyunun yaratıcıları; Bob Gurnsey (spor malzemesi satıcısı), Hayes Noel (borsacı) ve Charles Gaines (yazar).


27Haziran,1981
İlk "hedefli" oyun oynandı. 12 oyuncu, "Net-spot 007" paintball silahlarıyla karşılaştılar. Oyun "Bayrağı Kap"idi. Kazanan takım bayrağı tek bir atış yapmadan kapmıştı…

Nisan 1982
İlk açıkalan(outdoor) paintball sahası Caleb Strong tarafından Rochester, New York'ta açıldı.


1982
Charles Gaines, paintballu "Ulusal Hayatı İdame Oyunu" (NSG - National Survival Game)olarak pazarladı.

PMI (Pursuit Marketing Inc.), kuruldu ve paintball ürünlerinin dağıtım ve pazarlamasını yapmaya başladı.

1983
İlk "Ulusal Hayatı İdame Oyunu" (NSG) Ulusal Turnuvası düzenlendi. Ödül;$ 14,000 idi.

İlk Amerika dışı açıkalan(outdoor) paintball sahası Toronto, Kanada'da açıldı.

1984
Paintball, Avusturalya'da Skirmish Game (Çatışma Oyunu) adı altında oynanmaya başladı.


Kasım 1984
İlk kapalı (indoor) paintball sahası, gene Caleb Strong tarafından Buffalo, New York'ta açıldı.


Mayıs 1985
İlk açıkalan(outdoor) paintball sahası, "The Ultimate Challenge" (Büyük Meydan Okuma) adı altında İngiltere'de açıldı.


1990
Paintball sporunun büyümesi, eğitimi ve güvenliğini temin amacıyla, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan; IPPA - Uluslararası Paintball Oyuncuları Birliği (International Paintball Players Association) kuruldu.


1991
Paintball Fransa, Danimarka ve diğer Avrupa ülkelerinde de oynanmaya başladı.


1992 - 1993
NPPL - Ulusal Paintball Ligi (National Paintball League) kuruldu ve ABD çapında yayıldı.


Nisan 1998
ARES PAINTBALL kuruldu.


2000
Paintball oyun alanları, dükkanları ve turnuvaları ABD., Kanada, Avusturalya, İngiltere, İskoçya, Danimarka, Fransa, Hollanda, Almanya, Avusturya, İrlanda, Belçika, Yunanistan, İtalya, Norveç, İsveç, Afrika, Rusya, Yeni Zellanda Brezilya, Venezuella, İsrail, Kore, Tayland, Filipinler ve Türkiye'de dahil olmak üzere dünya çapına yayıldı!







IV-DÜNYADA PAINTBALL
Genel Olarak
ABD'de doğmuş olan oyun büyük bir hızla dünyaya yayılmıştır. Önce Kanada ve Avrupa'ya atlayan oyun şu anda tüm dünyada oynanmaktadır. Paintball oynanan ülkelerin bazıları; ABD, Kanada, İngiltere, Fransa, Almanya, İrlanda, İtalya, Çekoslovakya, Japonya, Tayland, Avusturalya, Yeni Zellanda, Brezilya, Norveç, Güney Afrika, Arjantin, Panama, … şeklinde sıralanabilir.
Sadece ABD'de ; oyun alanlarının sayısı yüzlerle ifade edilmektedir, düzenli olarak aylık çıkan 6 adet paintball dergisi vardır ve onlarca farklı firma çeşit çeşit paintball silahları ve aksesuarları üretmektedir. Bu aksesuarlar, boya saçan el bombalarından, mayınlara; duman bombalarından, boya fırlatan bubi tuzaklarına kadar geniş bir yelpaze içermektedir.


Paintball FirmalarıPaintball firmaları genel olarak; oyunculara oyun alanı sunan ve bu alanı işleten ticari kuruluşlardır.
Oyun alanı işletme kavramının içine, oyunculara gereken ekipmanı temin etme, CO2 / Nitrojen / Sıkıştırılmış Hava sağlama, kapsül satışı gerçekleştirme, gerekli oyun bilgilerini verme ve hakemlik hizmetini vermek girmektedir.


Paintball OrganizasyonlarıInternational Paintball Players Association - IPPA (Uluslararası Paintball Oyuncuları Birliği), National Paintball League - NPPL (Ulusal Paintball Oyuncuları Ligi), American Paintball League - APL (American Paintball Ligi), Canadian Paintball League - CPL (Kanada Paintball Ligi) ... gibi organizasyonlar PB liglerini ve gerek ulusal gerekse de uluslararası turnuvaları düzenlemektedirler.

Turnuvalar
ZAP Amateur Open, GTO National Championship, Challenge Cup, … gibi düzenli turnuvalar her yıl yapılmaktadır. En son dünya turnuvaları ise Brezilya ve Fransa'da yapılmışlardır.


Takımlar
Ironmen, Twilight Zone, OBR, Farside, Ultimate Challenge, Colors-Black, SOBs, …gibi, profesyonel paintball takımları ve Rick Martin, Eric Felix, Rob 'Tyger' Ruben, Linda Yoshikawa,.. gibi, profesyonel paintball oyuncuları önemli isimlerdir. Aynı futbolda olduğu gibi 2000'li yılların yeni sporunda yıldız takımlar ve yıldız oyuncular oluşmuştur.

Dergiler

Şu anda dünyada düzenli olarak çıkan PB dergilerinin sayısı tam olarak bilinmemektedir.
Ama en ünlüleri şunlardır:


* PAINTBALL GAMES INTERNATIONAL (İNGİLTERE)
Subscription Dept.,
Bradley Pavilions,
Bradley Stroke North,
Bristol BS12 OBG
ENGLAND

* PAINTBALL SPORTS INTERNATIONAL (A.B.D.)
159 E. Main Street,
Mount Kisco,
NY 10549
USA


* ACTION PURSUIT GAMES (KANADA)
Subscription Dept.,
GG #0298,
4201 Vanowen Place,
Burbank, CA 91505,
CANADA


* PAINTBALL 2-XTREME (KANADA)
40 E Main Str.,
Suite 309 NEWARK
DE 19711,
CANADA


Dünyada paintball artık futbol, basketbol gibi takım oyunlarına alternatif olarak görülmeye başlanmış bulunmaktadır. Bu görüşü en iyi şu slogan özetlemektedir:
"Yeni milenyumun, yeni oyunu!!!…"


V - TÜRKİYE'DE PAINTBALL

Genel Olarak
Türkiye'nin PB ile tanışması ilk olarak 1996 yılı yazında olmuştur. Türkiye'de ilk kez oynatılmaya başlanan paintball daha çok belli bir gruba ve profesyonel amaçlı olarak insan kaynaklarını geliştirme eğitimi çerçevesinde oynatılmıştır.
1998 yılının Nisan ayında Türkiye'deki ikinci paintball firması olan ARES Paintball faaliyete geçmiş ve daha geniş kitleler; hobi, eğlence ve spor amaçlı olarak oyunla tekrar tanışmıştır. Bu geniş kitlelerle edinilen deneyim, ARES Paintball'u büyük şirketlere özel turnuvalar organize etmeye yöneltmiştir. Profesyonel hizmet anlayışına karşın, gerek bireysel gerekse de kurumsal bazda oldukça ekonomik imkanlar sunması, ARES Paintball'un temel avantajı olmuştur. Bu tarihten sonra ise diğer firmalar PB piyasasına girmeye ve Türkiye'deki PB sektörünü daha güçlü ve daha renkli bir yapıya kavuşturmaya başlamışlardır.

Turnuvalar
Ülkemizde şimdiye kadar "Ulusal" bir paintball turnuvası henüz düzenlenmemiştir.
Bununla birlikte PB firmalarının düzenlediği, büyük şirketlerin çalışanlarına yönelik özel turnuvalar aralıklı olarak gerçekleşmektedir.
Türkiye'deki 'oturmuş' paintball takımlarının yer aldığı, en büyük turnuva ise; ARES Paintball'un 23 Mayıs 1999 tarihinde düzenlediği "BAHAR '99 Paintball Turnuvası" olmuştur.


Takımlar
Türkiye'deki belli başlı paintball takımları şu şekilde sıralanabilir:
Turkish Tigers : Takım Kaptanlığını Kaan OKAY'ın yaptığı takım, 1997'de Fransa Paintball Turnuvası'nda yer alan tek Türk takımıdır. TS-1 ve Auto Cocker'dan oluşan kendi silahlarını kullanmaktalar.


DAKOTIM : Takım Kaptanlığını Ümit DOLGUN'un yaptığı takım, ARES Paintball takımlarındandır. 1998'de kurulmuştur. Genelde eski komando ve jandarmalardan oluşan takım diğer ARES Paintball takımları gibi Tippmann Pro-Lite kullanmaktadır. 1999 Bahar Turnuvası'nda 3. , 2000 Kış Turnuvası'nda 1. oldular.


Obi Wan : Takım Kaptanlığını Gökhan DEMİR'in yaptığı takım, ARES Paintball takımlarından. 1998 yılında kuruldu. Takım oyuncularının ortak özelliği değişik spor dallarıyla uğraşmayı seviyor olmaları. Diğer ARES Paintball takımları gibi Tippmann Pro-Lite kullanıyorlar. 1999 Bahar Turnuvası'nda 2. oldular.

Rogue Squadron : Takım Kaptanlığını Kaya TİLEV'in yaptığı takım, ARES Paintball takımlarındandır. KOÇ Lisesi öğrencilerinden oluşan takım, Türkiye'nin en genç paintball takımıdır. Buna rağmen takım Bahar '99 Paintball Turnuvası Şampiyonu olarak kendini kanıtlamıştır. Diğer ARES Paintball takımları gibi Tippmann Pro-Lite kullanmaktadırlar.


@bsolut: Takım Kaptanlığını Sedef Işıksel'in yaptığı takım, ARES Paintball takımlarından. 2000 yılında kuruldu. Takım oyuncularının ortak özelliği "absolut" votkaya tapıyor olmaları! Diğer ARES Paintball takımları gibi Tippmann Pro-Lite kullanıyorlar. 1999 Bahar Turnuvası'nda 3. oldular.


Diablo Team:Takım Kaptanlığını Serhan ÇAĞIRANKAYA'nın yaptığı takım, Ankara'lı oyunculardan oluşmaktadır ve Kürklüoğlu Ltd.'in takımlarındandır. Takım Spyder kullanıyor.


GOTCHA! EMU : Takım Kaptanlığını Efe ELÇİ'nin yaptığı takım, Kıbrıs'ta yer almakta ve Doğu Akdeniz Universitesi bünyesinde aynı adı taşıyan kulübüyle paintball etkinlikleri yapmaktadır. GOTCHA, paintball'u üniversite düzeyinde temsil eden tek kulüptür. VM68 ve Maverick (pump gun) kullanmaktadırlar.


Dergiler
PAINTBALL MAGAZINE TURKİYE (PMT)
Paintball Magazine Türkiye, ARES Paintball tarafından çıkarılan ücretsiz PB bültenidir. Paintball ile ilgili ülkemizde çıkan tek haber kaynağı olan bültende; PB ile ilgili yurtiçi ve yurtdışı haberler, turnuvalar, yeni senaryoların tanıtımı, çeşitli senaryo yarışmaları, PB bilgileri , vb. yer almaktadır. Online bir yayın olan bu dergiyi WEB Sitemizde bulabilirsiniz.


VI - OYUN ALANI TİPLERİ (BATTLE FIELDS)Paintball'un en önemli unsuru, herhalde oyun alanıdır. Bütün bir oyunun havasını oyun alanı belirler.
Oyun alanları en genel sınıflamada ikiye ayrılır: Doğal Alanlar ve Yapay Alanlar


a.Doğal Alanlar:Adından da anlaşılacağı gibi bu tip oyun alanları tamamen doğanın içinde yer alan; ağaç, çalı, kaya gibi doğal siperlerin kullanıldığı, herhangi bir insan müdahalesi bulunmayan alanlardır. Bir futbol sahası büyüklüğünden, kilometrelerce karelik alanlara kadar farklı büyüklüklerde araziler bu amaçla kullanılmaktadır.
En klasik paintball alanı doğal alanlardır. Oyunun ilk başlamasından bugüne tüm dünyada yaygın olarak tercih edilmişlerdir.

b.Yapay Alanlar:
Tamamen ya da kismen insan yapımı olan alanlara verilen genel isimdir.

-Arena
Paintball oyunlarında "hız" arayışı "Speedball"u doğurmuş, Speedball ise "Arena"ların doğmasına neden olmuştur.
Arena; yapay alanların en yaygın ismidir. Yapay alanlar, insan yapısı siperlerle donatılmış alanlardır. Bu siperler tahta, varil, lastik, ağaç kütüğü, vb… olabilir. Bu tamamen sahayı dizayn eden işletmecinin hayal gücüyle sınırlıdır. Arena'nın en temel özelliği seyirciye izin vermesi ve çok daha hızlı oyunlara imkan tanımasıdır. Bu yüzden yapay alanlar 90'lı yıllardan itibaren hızla yayılmışlardır.


SPEEDBALL: Ormanlık olmayan, açık alanlarda, insan yapısı barikatlar kullanılarak oynanan, hızlı ve yoğun adrenalinli bir oyun tipidir. 3, 5 veya 7’şer kişilik takımlarla oynanan oyun “Combat” adıyla da bilinir. Her iki takim da genel olarak birbirini görebildiğinden oyunlar çok daha yoğun geçmekte, bu da oyunu çok hızlı ve hareketli kılmaktadır. 90’lı yılların başından beri hızla yayılan oyun tipi, dünyada çok popüler olmuş durumdadır.

-Supairball
Son yıllarda Fransa'da yepyeni bir alan tipi doğmuş bulunmaktadır.
Supairball (Skyball olarak da bilinir) adıyla tanınmaya başlanan bu alanlar, ortalama bir halı saha büyüklüğünde mekanlara kurulmakta, siper olarak ise içlerine hava doldurulmuş plastik şişme siperler kullanılmaktadır. Bu siperler küre, koni, silindir, vb. çeşitli şekillerde olmaktadır. Bunların dengeleri ise altlarındaki özel bölmelere doldurulan su ile sağlanmaktadır.
Bu şişme siperler özellikle turnuva organizatörlerine büyük bir mobilite kazandırmıştır.


-Indoor
Kapalı alanlara verilen addır. Genelde eski fabrika binaları başta olmak üzere, binaların içine siperler konularak hazırlanmış alanlardır. Ülkemizde henüz böyle bir alan yoktur. Yurt dışındaki örneklerinin sayısı da kısıtlıdır.


VII - PB MALZEMELERİ

A. İŞARETLEYİCİLER ( PB SİLAHLARI)

Pompalı (Pump Gun)
Pompalı işaretleyiciler (paintgun) en eski paintball silahlarıdır. Bu silahlar tek tek atış yapar. Her atıştan önce kundağından tutup namluya yeni kapsül sürmek ve böylece silahı tekrar kurmak gereklidir.
Eski teknoloji olan bu silahlar, yavaş kalmalarından dolayı günümüzde pek tercih edilmemektedir. Genelde amatörlerin oyuna başlangıç silahıdır.


Yarı Otomatik (Semi Auto)
En popüler paintball silah tipidir.
Yarı otomatiklerde her atıştan sonra mekanizma kendini tekrar kurarak atışa hazır hale gelir. Oyuncunun tek yapması gereken tetiğe basmaktır. Dünyada yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.





Tam Otomatik (Full Auto)
En güçlü işaretleyici tipidir. Yarı otomatiklerde olduğu gibi her atıştan sonra kenini kurar. Ama yarı otomatikten farklı olarak; eğer parmağınızı tetiğe basılı tutarsanız, parmağınızı çekene kadar (ya da kapsülünüz bitene kadar) atış yapacaktır. Yarı otomatiklerde bu etkiyi yaratmak için arka arkaya tetik çekmek gereklidir.
Son gelişmeler ile birlikte atış gücü inanılmaz boyutlara gelmiştir. Örneğin "Shocker TS-1" CO2 ile saniyede 12 atış, nitrojen ile ise 16 atış yapabilmektedir.
Tabi bu hızı yakalayabilmek normal loader (şarjör kutusu) ile mümkün olamayacağından, özel elektrik motorlu beslemesi olan şarjör kutuları kullanılmaktadır.


B.KORUYUCU MALZEME

Maskeler
Maskeler oyunun "olmazsa olmaz" öğesidir. ABD istatistiklerine göre tenisten bile güvenli olduğu ortaya çıkan paintball'da, bu sonucu doğuran kesinlikle maskelerdir.
Oyunun ilk başlarında, -"standartlaşma" sürecinin başlamasından çok öncelerinde- oyun hiçbir koruyucu kullanmadan oynanmıştır. Ancak oyunun yaygınlaşmaya başlaması ile birlikte "boya gözlüğü" benzeri göz koruyucuları kullanılmaya başlanmıştır. Oyunun yaygınlaşmasıyla birlikte çeşitli yerlerde kurulmaya başlanan ilk ticari oyun alanlarıyla birlikte ciddi bir problem olarak, güvenlik sorunu ortaya çıkmış ve maskeler yaygınlaşmaya başlamıştır. Kısa bir süre sonra bir çok oyun alanı maske takmayı bir "zorunluluk" saymış, Turnuvalarla birlikte artık tüm dünyada maske takma kuralı vazgeçilmez bir şart olmuştur. Bir çok turnuva da oyun alanında maske çıkartmak diskalifiye nedenidir.

Maskelerin gözlüklerden ayrıldığı nokta korudukları alandır. Bir gözlük sadece gözü korurken, tüm maskeler istisnasız olarak burnu ve ağzı da korumaktadırlar. Korudukları alanlar farklılaştıkça maske tipleri de ayrılmaktadır: Bazı maskelerin koruduğu alan sadece minimum ile sınırlı kalırken; bir çoğu yanakları, kulakları ve alnı da korumaktadır.
Maskelerin camlarında kullanılan malzeme "poli karbonat"tır. Kırılmaz gözlük camları, halk arasındaki adıyla "organik cam" diye bilinen bu malzeme kesin güvenlik sağlamaktadır.

Güvenlik Ağları
Bütün alanlarda kullanılabilen, paintball'a oyuncu faktörünün daha yoğun katılmasını sağlamış güvenlik araçlarıdır. Bu ağlar çok küçük gözenekli ve sağlam üretilmiş, esnek ağlardır. Gözenekleri kapsüllerin geçmesine izin vermeyen ağlar, direkler yardımıyla sahanın etrafına yerleştirilmekte ve tribünlerdeki seyircileri korumaktadırlar.


C. AKSESUARLAR

Boya El Bombaları (Granades)
Boya el bombaları, plastik bir tüpün içine basınçlı boya konması ve her iki ucun bir pim ile tutturulması ile yapılır. Pimin çekilerek el bombasının hedefe dogru atılmasıyla kapak çıkar ve yaklaşık 5 m çapında bir alan boyanır.

Mayın
DM-8 tipi kara mayınından esinlenerek yapılmış olan "RLM-10B / Boya Mayını", 2 ounce'luk boya tüpüne sahiptir. Tetikleme mekanizması DM-8 ile aynıdır. Dikey basınçla tetiklenir. Yaklaşık 3 metre yarı çapında etkilidir. Yeniden doldurulabilme özelliği vardır.
Üreticisinin sloganı: "Umarım havlu getirmişsinizdir!"




Havan
Bir başka ilginç ve yeni paintball silahı ise "Havan"dır. M1A-TOC modeli havanın kalibresi 62 mm'dir. CO2 ile çalışan havanın atış kapasitesi dakikada 4 atıştır. Namlu boyu 40 inch (yklş. 1 m), toplam uzunluğu ise 45.5 inch (yklş. 1.15 m) olan havan, 20 kg ağırlığındadır. 3 kişilik bir ekip tarafından kullanılır. Mermi kovanı mukavva benzeri bir malzemeden, yapılmıştır. Menzili m'dir. Mermi düştükten sonra 2 m yarı çapında bir alanı boyar.


Diğer
APC - Zırhlı Personel Taşıyıcı:
Canlandırma senaryolarda kullanılan "Armoured Personnel Carrier - APC"ler, ordu eskisi gerçek zırhlı taşıyıcılardır. Genellikle üzerlerine uzun namlulu ve büyük kalibreli bir paintball silahı yerleştirilerek modifiye edilirler. Değişik tipleri vardır.


Hellhound:Tippmann Pneumatics Co. tarafından üretilmiş özel bir araçtır. Tamamen paintball için dizayn edilmiştir. Ön tarafında; 10 namlulu "Gattling" tipi saniyede 50 atış yapabilen yüksek hızlı özel silahı ve 6.000 kapsüllük mermi kutusu (loader), arkada; Grenade Launcher - El bombası fırlatıcı, sol tarafta; yandan gelebilecek saldırılara karşı Tippmann Model 98 paintball silahı ile donanmış bulunan bu inanılmaz araç, ayrıca bir de küçük vinç taşımaktadır.GENEL OYUN KURALLARI

GENEL
1. Hakemlerin kararlarına itiraz edilmez.

2. Hakemlere atış yapılmaz.

3. Her takımın bir “Takım Kaptanı” vardır.


OYUN BAŞLANGICI

4. Her iki takım da başlangıç noktalarının en fazla 1 kol uzağında ve arkasında yer alır, takım kaptanları takımları hazır olduğunda ellerini kadırarak bunu orta hakeme bildirirler.

5. Orta hakem sırasıyla şu uyarıları yapar: “Hazır, Maske Tak, Emniyet Aç” ve orta hakemin 1 kez düdük çalmasıyla oyun başlar.


VURULMA VE ELENME

6. Oyuncu silahının veya vücudunun neresinden boyanırsa boyansın elenir.

7. Oyun “Boya” (Paint) esasıyla oynanır. Oyuncunun elenmesi için vurulan oyuncunun mutlaka boyanması gerekir. Boyandığını hakeme teyit ettirmeden oyundan çıkan oyuncu; “temiz” olsa dahi tekrar oyuna dönemez..

8. Siper vb. gibi engellere çarpıp patlayan kapsüllerden oyuncuya boya sıçramasına “Sprey Etkisi” denir. Sprey Etkisi” oyuncuyu elemez. Direkt vuruş gereklidir.

9. Aynı anda iki oyuncu birbirini boyamışsa her ikisi birden elenir.

10. Bayrak taşıyan oyuncu elenirse bayrağı elendiği noktaya bırakır. Hakem gerek görürse bayrağı görünen bir yere koyabilir.

11. Oyun alanı dışına çıkan oyuncu elenmiş sayılır.

12. Vurulan oyuncu en kısa yoldan alanı hızla terk eder.

KONTROL

13. Rakibini vurduğunu düşünen oyuncu, hakeme “Hakem, Kontrol” veya “Boya Kontrolü” diye seslenerek kontrol ister. Kontrolü kötü niyetle kullanan oyuncu ihtar alır.

14. Hakem kontrol edeceği oyuncuya yaklaşırken; tek elini havaya kaldırır ve “Hakem Kontrolü” diye bağırır. Bu oyuncu o andan itibaren “nötralize” olmuştur. Kendisine atış yapılamaz, kendisi de atış yapamaz, kontrolü isteyen oyuncu bu sırada yer değiştiremez. Ancak oyun diğer oyuncular için -kontrol isteyen de dahil- devam eder.







KAPSÜL ALMA

15. Oyun sırasında kapsülü biten oyuncular hakemlerden kapsül alabilir. Ancak bu sırada oyun durmaz. Oyuncu loader (kapsül haznesi) kapağını açar; hakem kapsülleri tüpten boşaltır ve uzaklaşır. Oyuncu bu sırada vurulursa elenir.

16. Oyun sırasında kapsül alan oyuncu daha sonra adının yazdırıldığını teyit etmelidir.

17. Kapsül iadesi yoktur.

DİĞER

18. Oyuncu siperle birlikte hareket edemez.

19. Ölü Adam Sessizliği”; elenen oyuncunun hiçbir şekilde diğer oyunculara bilgi vermemesidir.

OYUN SONU

20. Oyun şu hallerde sona erer; görevin gerçekleşmesiyle, sürenin bitmesiyle, takımlardan birinin tamamen elenmesiyle.

21. Hakem 3 kez düdük çalarak oyunu bitirir ve “Oyun Bitti” diye bağırır.

22. Oyun bitince oyuncular silahlarını emniyete alır ve omzuna asar. Havaya veya etrafa atış yapmak kesinlikle yasaktır.

23. Acil bir durum olduğu takdirde hakem gene 3 düdük çalarak oyunu durduracaktır. Bu durumda herkes sabit kalır ve sorun giderildikten sonra oyun hakem düdüğüyle başlar.

24. Takım kaptanları puanlamada hakemin yanında bulunur. Puanlamada hakemin yanında bulunmayan kaptanın itiraz hakkı yoktur.



DİSİPLİN VE CEZALAR

25. Oyuncuların sportmence davranması beklenir.

26. Kurallara veya hakem kararına uyulmaması halinde, hakem takıma ihtar verecektir.

27. Vurulduğu halde boyasını silen oyuncu 2 ihtar alır.

28. 3 ihtar alan takım 50 puan kaybeder.

29. Güvenlik Kurallarının ihlali halinde hakem oyuncuyu oyundan atabilir. Maçı iptal edebilir.


Türkiye`de Saat: 12:14 .

Powered by: vBulletin Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580