Beşiktaş Forum  ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi


Geri git   Beşiktaş Forum ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi > Eğitim Öğretim > Dersler - Ödevler - Tezler - Konular > Eczacılık

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 30-01-2007, 00:37   #1
Yardımcı Admin
 
Meric - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Eczacılık hakkında

GENEL BİLGİ

Eczacılık, ilaç ve farmasötik hammaddeler ile ilgili hemen her yönü kapsayan interdisipliner bir bilim alanıdır. Kimya, biyoloji, fizik, matematik gibi temel bilimler hakkındaki bilgiler sadece Eczacılık Fakültesi'ndeki eğitim için değil, aynı zamanda biyomedikal bilimlerin ayrılmaz bir parçası olan eczacılık araştırmaları için de gereklidir.
Fakültemiz 1968 yılında Özel Eczacılık Yüksek Okulu olarak öğretime başlamış, 1971 yılında 1471 sayılı kanun uyarınca devlet yüksek okulu, 1979 yılında Eskişehir İktisadi Ticari ilimler Akademisi'ne bağlı Eczacılık Yüksekokulu haline gelmiştir. 1982 yılında Anadolu Universitesi Eczacılık Fakultesi adını almıştır. Temel Eczacılık, Eczacılık Teknolojisi ve Eczacılık Meslek Bilimleri olmak üzere üç bölümü vardır, ancak bu bölümlere öğrenci alınmamaktadır ve Eczacılık Fakültesi bir adet lisans diploması (Eczacılık diploması) ve eğitimi veren bir kurumdur. Mezunlar, eczane, hastane ve ilaç sanayinde çalışabilmekte ve/veya araştırma görevlisi olarak istihdam edilebilmektedir.

AMAÇ

Eczacılık Fakültesinin ana amacı, lisans ve lisans üstü düzeyde eczacılık sektörünün gereksinim duyduğu nitelikli insan gücünü yetiştirmektir. Bu amaca yönelik olarak eğitim sırasında öğrenciler ilaç kaynakları (doğal, yarı-sentetik ve sentetik), ilaç üretimi, müstahzar yapımı, ilaçların tedavi edici ve toksik etkilerine ait temel ve mesleki bilgileri almaktadır. Farmasötik bilimlerdeki hızlı gelişmelere paralel olarak kendilerine verilen bilgiler sürekli güncellenmekte ve öğrencilerin internete bağlı bilgisayarlar aracılığı ile yeni bilgilere ulaşma yolları öğretilmektedir. Farmasötik bilimlerdeki bilgiler hızla artmakta ve değişmekte olduğundan dolayı, müfredat gelişimi eczacılık eğitiminin önemli bir bölümüdür. Bilindiği gibi hastaların yaşamlarını koruyan terapötik araç olarak ilaçlar, sağlık bilimlerinin hemen her alanında önemlidir. Öte yandan, ilaç endüstrisindeki teknolojik gelişmelere bağlı olarak bir eczacının rolü değişmektedir ve hastaların bilgilendirilmesini kapsayan yeni bir görev giderek önem kazanmaktadır. Bu nedenle Anadolu Üniversite'sindeki eczacılık eğitimi, bilgi çağının gereklerini yerine getirecek eğitim araçları sağlamak zorundadır. Eczacılık alanındaki laboratuvar uygulamaları ile desteklenmiş ve güncel bilimsel-teknolojik gelişmelere paralel en iyi bilgiler ile donatılmış sağlam bir mesleki eğitim sağlamak fakültemizin esas eğitim felsefesi olmuştur.

AÇILAN PROGRAMLAR

Eczacilik fakültesi lisans egitimi yapan dört yillik egitim sonunda eczacilik alaninda lisans diplomasi (B.Sc.) veren bir birimdir. Universitemizin Saglik Bilimleri Enstitüsü ögrencilerinin Yüksek Lisans (M.Sc.) ve doktora (Ph.D.) egitimleri için akademik destek ve laboratuvar olanaklari da saglamaktadir.
Eczacilik Fakültesinde lisans düzeyinde ögrenci almayan ve diploma vermeyen bölümler bulunmaktadir. Bu bölümler, Temel Eczacilik Bilimleri Bölümü, Eczacilik Meslek Bilimleri Bölümü ve Eczacilik Teknolojisi Bölümü olmak üzere 3 adettir.
Anabilim dallari bu bölümlere bagli olarak çalismaktadir.
Eczacilik Fakültesinde bulunan Anabilim dallari sunlardir;

Farmasotik Botanik
Farmakognozi
Analitik Kimya
Farmasotik Kimya
Farmasotik Toksikoloji
Farmasotik Teknoloji
Farmasotik Mikrobiyoloji
Biyokimya
Farmakoloji
Farmasötik Biyoteknoloji

Lisans
Eczacilik Lisans egitimine ÖSYM tarafindan merkezi sinav ile gelen ögrenciler alinmaktadir. 2004-2004 ögretim yilinda 80 ögrenci eczacilik fakültesinde okumaya hak kazanmistir. Lisans egitimi 4 yildir ve derslerden en az 2.00 ortalama ile mezun olmak zorundadirlar. Egitim ve ögretim dili Türkçe'dir.
Yüksek Lisans programlari
Eczacilik ile ilgili Yüksek lisans (M. Sc.) programlari ve diplomalari, üniversitemizin Saglik Bilimleri Enstitüsü tarafindan yürütülmektedir. Ancak Yüksek lisans ögrencilerine akademik destek ve laboratuvar olanaklari eczacilik fakültesi ve Bitki Ilaç ve Bilimsel Arastirmalar Merkezi (BiBAM) tarafindan verilmektedir.Ögrencilerin gerekli dersleri almalari ve tez yapan ögrencilerin arastirmalarini içeren bir tez hazirlamalari gerekmektedir.
Doktora programi
Eczacilik alaninda Doktora (Ph. D.) program ve diplomalari, üniversitemizin Saglik Bilimleri Enstitüsü tarafindan yürütülmektedir. Ancak doktora ögrencilerine akademik destek ve laboratuvar olanaklari eczacilik fakültesi ve Bitki Ilaç ve Bilimsel Arastirmalar Merkezi (BiBAM) tarafindan verilmektedir.
Doktora derecesi için dört yariyil boyunca alaniyla ilgili gerekli dersleri tamamlamak, sonrasinda bir arastirma tezi hazirlamak gerekmektedir. Tez ve ders asamasini tamamlamak için 4 yillik süre sözkonusudur. Tez tamamlandiktan sonra sözlü bir savunma verilerek derece elde edilir.


ARAŞTIRMA FAALİYETLERİ

Arastirmalar,
Eczacilik fakultesinde yapilan arastirmalar anabilim dallari tarafindan yürütülmektedir.
Yapilan çalisma ve arastirmalar, anabilim dallarina göre söyle özetlenebilir:
  • Farmasotik Kimya anabilim dali calismalarini ilac sentez ve analizleri uzerinde;
  • Farmakognozi anabilim dali, dogal kaynaklarldan ilac hammaddelerinin elde edilmesi;
  • Farmakoloji anabilim dali ilac etkileri ve etki mekanizmalarinin yanisira dogal kaynakli ve sentetik bilesikler uzerinde farmakolojik taramalar ve etki calismalari;
  • Farmasotik Teknoloji, anabilim dali ilac etken maddelerinin formulasyon, stabilite, validasyon ve teknolojik prosedurleri uzeirnde
  • Analitik Kimya anabilim dali ilac etken maddelerinin analiz ve analitik yontemleri uzerinde;
  • Biyokimya Anabilim Dali canlidaki biyokimyasal surecler uzerinde;
  • Farmasotik Mikrobiyoloji yeni kurulmus bir birimdir (29.12.2003), ilaçlarin ve çesitli kimyasal maddelerin mikrobiyolojik testleri uzerinde;
  • Farmasotik Botanik anabilim dali tibbi ve zehirli bitkilerin botanik tanimlanmasi ve özellikleri uzerinde;
  • Farmakoloji Toksikoloji anabilim dali zehirlerin fiziksel, kimyasal ve biyolojik ozelliklerinin, metabolizmalari ve etki mekanizmalarinin, toksik dozlarin, zehirlenme tedavileri, zehir etken maddelerinin izolasyonu, kalitatif ve kantitatif tayinleri dahil olmak uzere endustriyel ve cevresel zehirli maddeler uzerinde çalismaktadir.
Sozkonusu anabilim dallari tarafindan yapilan arastirmalarin sonuçlarini I.S.I. tarafindan yayinlanan Science Citation Index, Am. Chem. Soc. tarafindan yayinlanan Chemical Abstracts, pubmed, ve benzeri veritabanlarinda ve kongre toplanti ozetlerinin yayinlandigi belgelerde bulmak mümkündür.


ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ

Eczacılık Fakültesi çeşitli ulusal ve uluslararası kurum ve firmalar ile bilimsel işbirliği içindedir: Anadolu Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Eskişehir, Türkiye,
Osmangazi Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Eskişehir, Türkiye,
Osmangazi Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Fizyoloji Anabilim Dalı, Eskişehir, Turkey,
Osmangazi Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Farmakoloji Anabilim Dalı, Eskişehir, Turkey,
Osmangazi Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Hematoloji Anabilim Dalı, Eskişehir, Türkiye.
Ankara Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Farmakoloji Anabilim Dalı, Ankara, Türkiye,
Gülhane Askeri Tıp Akademisi, Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı, Ankara, Türkiye,
Istanbul Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı, Istanbul, Türkiye,
Uludağ University, Faculty of Medicine, Department of Histology and Embryology, Bursa, Türkiye.
Saint Louis Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Fizyoloji ve Farmakoloji Anabilim Dalı, ABD.
Londra Üniversitesi, İngiltere,
Helsinki Üniversitesi, Finlandiya,
Mississippi Üniversitesi, ABD,
Alberta Üniversitesi, Kanada,
Özbekistan Bilimler Akademisi Bitkisel Maddeler Kimyası Enstitüsü, Özbekistan,
Regensburg Üniversitesi, Almanya,
H.E.J. Karaçi Üniversitesi, Kimya Araştırma Enstitüsü, Pakistan,
Tokoshima Buniri Üniversitesi, Japonya.
Regional Reseach Laboratory-RRL, Jammu, Hindistan,
Central Drug Research Institute, Lucknow, Hindistan,
Lichtwer Pharma GmbH, Almanya,
Current Drugs Limited, İngiltere,
East Anglia Üniversitesi, Biyoloji Bölümü, Norwich, İngiltere
Frei Üniversitesi, Eczacılık, Farmasötik Teknoloji, Biyofarmasi ve Biyoteknoloji Enstitüsü, Berlin, Almanya,
Hamburg Üniversitesi, Eczacılık Enstitüsü, Almanya,
National Institute of Health, National Cancer Institute, ABD,
Paris Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı, Paris, Fransa,


SUNULAN OLANAKLAR

Anadolu Üniversitesinde zengin bir kitap koleksiyonu olan ve teknolojik olanaklara sahip genis bir kütüphaneye bulunmaktadır.

Fakultemizde internet baglantisi olan 30 bilgisayar kapasiteli ögrencilerimiz için bir bilgisayar laboratuari bulunmaktadir.

Anabilim dallari tarafindan kullanilmakta olan ve ayni zamanda her ana bilim dali bunyesinde yuksek lisans ve doktora ogrencilerinin arastirmalarinda kullanabildigi laboratuvarlar vardır.


ÖDÜLLER

Eczacılık Fakültesi öğretim üyeleri tarafından kazanılan ulusal ve uluslararası ödüllerin listesi aşağıdadır: Sandoz (Novartis) Farmakoloji Ödülü,
Eczacıbaşı Tıp ve Eczacılık Ödülü,
Türkiye Bilmsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TUBITAK) Bilim Teşvik Ödülü,
Anadolu Üniversitesi, Bilim ve Teknoloji Ödülü,
ASPET (American Society for Pharmacology and Experimental Therapeutics) Seyahat Ödülü,
Mustafa Nevzat En İyi Doktora Tezi Ödülü (2 defa).
Uluslararası Uçucu Yağlar ve Aroma Ticareti Fedarasyonunca Üstün Hizmet Madalyası
Rusya Bilimsel Kooperatifi tarafından En İyi Bilim Adamı Gümüş Madalyası,
Çeşitli uluslararası kongrelerde En İyi Poster Sunum ödülleri (8 defa).
__________________


http://img81.imageshack.us/img81/9771/topmain8dd3mg5.jpg
Meric Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 30-01-2007, 14:41   #2
Forumun Basketçisi
 
AyTeK54 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

paylaşımın için teşekkürler
__________________
вιzє єğℓєηмєуι уαηℓış öğяєттιℓєя çüηкü σηℓαя нιç "ραѕ¢αℓ ησυмα" ιℓє ∂ιѕ¢σуα gιтмє∂ιℓєя...
AyTeK54 Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 03-02-2007, 20:11   #3
ยŦยк
 
Constantin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

teşekkürler
Constantin Ofline   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Türkiye`de Saat: 02:33 .

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2

Sitemiz CSS Standartlarına uygundur. Sitemiz XHTML Standartlarına uygundur

Oracle DBA | Kadife | Oracle Danışmanlık



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580