Beşiktaş Forum  ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi


Geri git   Beşiktaş Forum ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi > Beşiktaş > Futbol

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 04-09-2008, 16:09   #1
jet Lee'm...
 
mrve_bJk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
"Tek efsane Beşiktaş'tır" Metin Tekin

"Tek efsane Beşiktaş'tır"


Bir dönem Beşiktaş tribünlerinin bestelerinin değişmez öğesi olan “Metin-Ali-Feyyaz”ın en önemli parçalarından biri. Futbolculuk yıllarında uğruna siyah-beyazlı taraftarlar tarafından açlık grevi yapılan, yakışıklılığı ile özellikle genç kızların büyük bir beğenisini toplayan, efendi kişiliği, entelektüel ve kültürel düzeyinin yüksekliği ile her türlü ilgiyi, müthiş hızıyla ve futbol zekasıyla övgüleri hak eden bir efsane.

Beşiktaş’ın unutulmaz futbolcusu, günümüzün ise A Milli Takım Antrenörü, “Sarı Fırtına” Metin Tekin’den bahsediyoruz. Ama bakın Metin Tekin nasıl yanıt veriyor kendisine yapılan “efsane” yakıştırmasına:

“Efsane, yıllar aşıp yüzyıl öteye geçebilmektir. Bir çocuktur sizi o yıllar öncesine götüren ya da efsaneleştiren. Biz nasıl Baba Hakkı'yı merak edip onu araştırıp, neredeyse ellerimizle dokunduysak, yıllar sonra bir çocuğun bizi aklına düşürüp araştırmasıdır. Biz, o efsane içinde olan şanslı insanlarız. Yoksa efsane olmak ne haddimize. Tek efsane vardır o da Beşiktaş'tır....”


Arkadaşımız Saadet Özcan, bu sözleriyle mütevazı kişiliğini bir kere daha gösteren bir Beşiktaş “efsanesi”yle, Metin Tekin’le görüştü. Sizleri bu keyifli söyleşi ile baş başa bırakıyoruz.

***

O, Türk Futbolu'nun Sarı Fırtına'sı...
Adını, ailesi Türk futbolunun ‘Taçsız Kralı’ Metin Oktay'dan esinlenerek koydu.
O ise yıllar sonra ailesini bu tercihinden dolayı mahcup etmedi.
Her zaman Türk sporcusunun tahsilli yüzünü temsil eden Metin Tekin, avukat babasının da katkılarıyla Kocaelispor altyapısında futbolla haşır neşir olarak büyüdü.
Kısa sürede, PAF Ligi'nin yıldız futbolcusu oldu.
Şık çalımları, sürati ve deparlarıyla sivrildi.
Bu üstün performansıyla Genç Milli Takım'a seçildi.
Ardından da Kocaelispor A Takımı'nda oynamadan 18 yaşında Beşiktaş'a transfer olarak Siyah-Beyazlı formayı sırtına geçirdi.
O yıllarda Beşiktaş'taki gençleştirme operasyonu ilerleyen yıllarda ‘Sarı Fırtına’ olacak genç Metin'in de işini kolaylaştırmıştı.
Genç yeteneklere büyük önem veren dönemin Beşiktaş Teknik Direktörü Dorde Milic, Metin Tekin'i önce Genç Takım'a, ardından da A Takım'a aldı.
O yıllara ait çok güzel anıları var Metin Tekin'in...
Genç Milli Takım'a çağrıldığı yıllarda okulu bahane ederek Güneydoğu'ya gitmek istemediğini bugün gülümseyerek anlatıyor.
Yöneticilerin, 'Biz araştırdık, sınavın yokmuş' sözleri üzerine, bu kez Marmara'daki kampa katıldığını ise muzipçe gülerek dile getiriyor.
Hele yine Genç Milli Takım kampında bir anısı var ki Metin'in evlere şenlik...
Beşiktaş Genç Takım'da oynarken, Genç Milli Takım kampında bir gençle tanışır.
Kendisi gibi henüz 17-18 yaşlarındaki delikanlı, 'Beşiktaş Genç Takımı'na yeni transfer olduğunu' anlatmaktadır.
'Allah Allah ben neden tanımıyorum' diye içinden geçirirken, yıllar sonra 'Metin-Ali-Feyyaz' popülerliğinden habersiz Metin Tekin'in karşısındaki genç, 'Adım Feyyaz Uçar' diyecektir...
Bu gençler, daha sonra aynı takımda kader birliği yaptıklarının haricinde, isimleriyle oluşturdukları bir ekolü de Türk Futbolu'na armağan edecektir...

'Bir Soru Sorduk, Adam Gibi Cevap Ver!..'


Metin Tekin, Siyah-Beyazlı formayla ilk golünü 2 Ocak 1983'te İnönü Stadı'ndaki Beşiktaş-Adana Demirsor maçında atar.
Tabii bu ilk golün de hâlâ Sarı Fırtına'yı güldüren bir anısı var.
Maç sonrası evinin yolunu tutan genç Metin bir taksiye atladığı gibi stattan ayrılır.
Taksicinin, 'Golü kim attı' sorusuna ise genç adam, 'Birini Necdet Abi, birini de ben attım' der...
Taksiciden gelen yanıt, hiç de genç adamın beklediği tebrik öğelerini içermemektedir.
'Bir soru sorduk. Adam gibi cevap ver' diyen taksicinin sözleri o günün çiçeği burnundaki Beşiktaşlı futbolcusu tarafından bugün dahi gülümseyerek neşredilmektedir...

Beşiktaş taraftarının her dem sevdiği isimler içinde ayrı bir yeri olmuştur Metin Tekin'in...
Sakaryaspor ile oynadıkları Türkiye Kupası maçında Turan Sofuoğlu ile çıktığı havatopunda başına aldığı darbe nedeniyle beyin sarsıntısı geçirmesi üzerine 'öldü' söylentilerinin yayılması sevenlerini bir hayli üzer.
Sarı Fırtına bu olay üzerine yaklaşık 1 yıl, yeşil sahalardan uzak kalır.

İlerleyen yıllarda, birlikte pek çok başarıya imza attığı teknik direktör Gordon Milne’in onu kadro dışı bırakması ve bu kararın geri alınması için taraftarların başlattığı açlık grevi ise halen hafızamdadır.
Tahsil hayatıyla futbol dünyasında her zaman aydınlık yüzün temsilcisi olur Metin Tekin.
Genç futbolculara örnek gösterilmesini ise Beşiktaş- Eskişehirspor maçında rakibine sert girdiğinde gösterilen sarı kart üzerine, hakemden özür dilemesi olarak daima hatırlanacaktır.

Futbola vedasının ardından bir dönem spor yazarlığı yapan Sarı Fırtına, bir dönem sonra antrenörlüğe başlar.
Gençlerbirliği takımında görev yapar.
Samsunspor'da Erdoğan Arıca ile çalışır.
Çanakkale Dardenelspor ve Altay'da teknik direktörlük görevlerinde bulunur.

Halen 20 Yaş Altı Genç Milli Takım Antrenörlüğü görevini sürdüren Metin Tekin ile görüşmemiz öncesinde uzun bir telefon trafiği yaşıyoruz.
EURO 2008 sonrası, bir dönem evli olduğu Şevval Sam’ın dünyaya getirdiği, oğlu Tarık Emir ile yaptıkları tatilin ardından nihayet kendisiyle buluşuyoruz.
Elbette dolu dolu futbol olacak konumuz.
Eee böylesine futbolun içindeki bir insandan futbolu dinlemekde keyifli olacaktır.
Görüşmemize başlarken, ilk sorum Fatih Terim ile çalışmanın nasıl bir duygu olduğuyla ilgili oluyor tabii ki...
Ben bu konuda soru yöneltmeye hazırlanırken, karşımdaki kişiyi kırmamak için azami gayret sarfediyorum.
Metin Tekin'in rahat sözleri ise beni hayli rahatlatıyor.
Daha ilk dakikadan gerginlik yaratmayalım değil mi?!..
İşte Beşiktaş'ın Sarı Fırtına'sı Metin Tekin ile dolu dolu bir futbol sohbeti...


'Sen De Her Şeye Karşı Çıkıyorsun Metin!..'


- Fatih Terim, liderlik vasıfları hayli yüksek olmasına rağmen, hepimiz biliyoruz ki dominant bir karaktere sahip. Bu durum sizi zorluyor mu?

“Fatih Hoca lider karakteri barındıran bir şahsiyet. Fakat, dediğim dedik değildir. İş karar verme noktasına gelirse hakikaten paylaşımcıdır. Aksine, beraber çalıştığı insanların görüşlerine değer, aynı zamanda da önem veren birisidir. Hatta fikrimizi söylediğimizde, 'Sen de her şeye karşı çıkıyorsun Metin' der... Gülüşürüz... Fatih Terim ile fikir paylaşılabilir. Görüş bildirmediğinizde Fatih Hoca ile karşı karşıya kalabilirsiniz...”

- Gelecekle ilgili planlarınız içinde neler var? Milli Takım ve EURO 2008 sizin ufkunuza neler kattı?..


“Tabii ki üst düzeyde teknik adam olarak çalışmak oldukça önemli. Bu anlamda Genç Milli Takımlar'dan itibaren çok önemli deneyimler kazandım. Avrupa Şampiyonası'nda bu yolu Fatih Hoca ile kat etmek gerçekten müthiş bir tecrübe oldu...Bunların hepsi Metin Tekin için bir birikim elbette. Milli Takımın mesleki katkısı fevkalede. Bunu kelimelere dökmek dahi zor. Öte yandan bu futbolcu portföyüne başka bir yerde sahip olmanız mümkün değil. Düşünsenize, 10 yıl içinde oynayacak 100 oyuncuyu siz daha 15 yaşındayken izlemiştiniz. Asıl servet budur... Ama şu da bir gerçek ki, Milli Takım'da üst düzey futbolu kıyaslama imkanı elde ettim. Bu kaç kişiye nasip olur ki?..

“Yolu Beşiktaş'Tan Geçen Herkes Gibi Ben De İsterim...”


- Beşiktaş'tan yetişmiş bir futbolcu olarak hayallerinizde bir gün Beşiktaş'ta olmak var mı?..

“Beşiktaş'ta bir gün bile forma giyen oyuncunun hedefi Beşiktaş Teknik Direktörlüğü oluyorsa, elbette benim için hedeflerden biri budur. Yolu Beşiktaş'tan geçen herkes gibi... Benim de gönlümde elbette bir gün orada olmak vardır. Çünkü Beşiktaş bestesi daha geniş kitlelere hitap eder... Başarı için mükemmel ahlaki değerler gerekir. Bunu kelime olarak söylemek dahi kolay değildir. Beşiktaşlılığın kelime anlamını, Beşiktaş değerlerini herkes söyler ama yapamaz. O değerleri işinize geldiği gibi ve işinize geldiği şekilde kullanmak değildir önemli olan.

“TEK EFSANE BEŞİKTAŞ'TIR”

Hep efsane olmaktan bahsedilir ya... Efsane, yıllar aşıp yüzyıl öteye geçebilmektir. Bir çocuktur sizi o yıllar öncesine götüren ya da efsaneleştiren. Biz nasıl Baba Hakkı'yı merak edip onu araştırıp, neredeyse ellerimizle dokunduysak, yıllar sonra bir çocuğun bizi aklına düşürüp araştırmasıdır. Biz, o efsane içinde olan şanslı insanlarız. Yoksa efsane olmak ne haddimize. Tek efsane vardır o da Beşiktaş'tır....”

- Teknik direktör iken karar mekanizmasında tek kişi olmak varken, bu noktada bulunmaktan rahatsızlık duyuyor musunuz?..

“Tek başına karar veren kişisiniz.”

- Belki bu daha riskli?..

“Birçok konuda son kararı veriyorsunuz. Eleştiriler de alıyorsunuz. Hem de dünya kadar... Buna hazırlıklı olmak gerekiyor. Bir de şöyle bir yanılgıya düşülüyor. Sanki teknik heyetin görevi sadece ilk 11'i açıklamakmış gibi bakılıyor. Takımı hazırlayan, rakipleri inceleyen, taktiklerini hazırlayan ve bunları sahada uygulayan noktadasınız. Ya da ekipsiniz... Son nokta....”


“Milli Takım Kadrosu Son Anda Oluşmuyor...”

- Söz bu noktaya gelmişken, Milli Takım aday kadrosu son ana kadar araştırılıyor mu? Toplumda, 'Kadro son gün mü kararlaştırılıyor?' şeklinde genel bir kanı var?..

“Son anda açıklanıyor ama kadro son anda oluşmuyor. Genede kadro oluşmuştur ama açıklanması son ana kalır. Zaman zaman bu tip olaylar oluyor ama, kadro oluşmuştur. Kamuoyunu ilgilendiren şey, EURO 2008'deki 26 insanın kim olacağıdır. Kabul edersiniz ki kolay değil, 22 futbolcu 3 kaleci... Hiç kolay değil. Esasında sabaha kadar dahi tartışılabilir.”

- EURO 2008'de takımdan geri dönen oyuncular oldu...


“Herkes 26 kişinin gideceğini biliyordu. Haber vermezsiniz, o zaman tamam derim. Ama gelen oyuncular da bunu biliyordu.”

- Burada size nasıl bir görev düşüyor?..


“Bu profesyonelliktir, bunu kabulleneceksiniz. Zaman zaman hepimiz bu tür zorluklara düşeriz. Hazırlıklı olacaksınız.”

“Tribünden İzleyen Maça Daha Kalın Çizgilerle Bakar”


- Sizin mesleğinizin inceliklerinden biri de maç izlemek ve analiz. Nedir bu işin incelikleri?..


“Bunun da matbu parametreleri yok. Fakat maç izlemenin parametreleri var, standart bir matbu analiz kartı da... İsterseniz ortaya çok standart bir tablo çıkartabilirsiniz. Ama esas olan, izlediğiniz oyununun genel görüntüsüdür. Teknik adamlık da böyledir zaten. Herkes takım yapar. Ama doğru futbol ve doğru oyuncu görüşünüzün olması ve analiz farkınız sizi öne çıkarır. Tabii analiz meselesinde futbolu üzerine indirmek ve her şeyi istatistik değerlere bağlamak çok doğru değil. Bizim analizlerimizde Metin Çakıroğlu'nun hazırladığı bilgiler var. Maç kritikleri... Her maçın görüntüleri geliyor. İzliyoruz, ama tribünden izleyen kişi daha kalın çizgilerle bakar. Biz ise 'Savunmada oyuncularının zaafları nelerdir? Genel savunma anlayışı nedir? İlerde durdurulacak adamları kimlerdir?' gibi detaylara bakarız.”

EURO 2008'i düşündüğünüzde öylesine heyecanlı bir Haziran ayı yaşadık ki...
Peki, biz bu heyecanları yaşarken, o benchte Milli Takım kadrosuyla birlikte aynı anda terleyen, sıkılan kimi zaman hop oturup, hop kalkan Metin Tekin neler hissetti?..
Bunları öğrenmeden olur mu?..
Dilerseniz Metin Tekin'den dinleyelim...

“Finale Biz Yakışırdık”


“Türk Milli Takımı ile bunları yaşamak her şeyden önce çok keyifliydi. Futbolda heyecanın son dakikada olduğunu gösterdik. Kimileri bizi şanslı olarak adletti ama tekrarlanan tesadüf değildir!.. Kazandığımız deneyim bize mukayese şansı getiriyor. Milli Takım kadromuz, EURO 2008'de bir ilke imza attı. Peş peşe Avrupa ve Dünya Şampiyonası'nda bugüne kadar yokuz. Hedefimiz bu ilki de gerçekleştirmek. Benim için bu teknik kadronun içinde olmanın gururu da bana yeter.”

- Sizin gönlünüzdeki finalde kim vardı?..


“Biz hedeflere uzandık. Grupta lig mantığı var. Sportif olarak gruptan çıkmak, tek maç mantığında her şey olabilir. Ama bir gerçek var ki, EURO 2008 finaline Türkiye-İspanya yakışırdı. Bu sefer buraya kadar. Ama bunları yaşamak da çok güzeldi.”

Ne diyordu Sarı Fırtına?..

'Efsane, yıllar aşıp yüzyıl öteye geçebilmektir. Bir çocuktur sizi o yıllar öncesine götüren ya da efsaneleştiren. Biz, o efsane içinde olan şanslı insanlarız. Yoksa efsane olmak ne haddimize. Tek efsane vardır o da Beşiktaş'tır.... '

Bugün Beşiktaş dendiğinde 'Baba Hakkı' ya da 'Müzmin Bekar Başkan Süleyman Seba' gibi 'Metin-Ali-Feyyaz' gibi bir ekol sayılıyor,
futbolseverlerin hafızasına düşüyorsa,
100 yıl daha beklemeye ya da bir çocuğun mihmandarlığında tarih kitaplarının tozlu sayfalarında beklemeye gerek yoktur Metin Tekin...
Yaşayan efsane departmanına 'Hoşgeldin!'..


Röportaj: Saadet ÖZCAN

Bizim ailede büyüklerimizdeki yeri çok ayrıdır Metin Tekin'in. İnşallah onuda doğru zamanda doğru kişilerle Beşiktaş'ın başında görürüz Click the image to open in full size.
__________________
.
..
...
.....

Aslolan Hayattır. Hayatta BEŞİKTAŞ.




mrve_bJk Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-09-2008, 16:12   #2
Eskişehirli_Kartal
 
ilkeres26 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Seni unutmak mümkünmü abim benim sen çok yaşa
__________________
Click the image to open in full size.
1-2-3-4 YETMEZ 5-6-7-8-9-10 OLSUN HOLOSKO NOBRE BOBO KOYSUN BEŞİKTAŞIM ŞAMPİYON OLSUN
ilkeres26 Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-09-2008, 16:29   #3
 
Karetta2002 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Onunla kocaeli Eski Stad da amatör lig maçında karşılıklı oynamıştık,o 17 ben 21 yaşındaydım,adeta , tabiri caizse "belimden su almıştı".O sezon zaten Beşitaş a gitti..
Allah senden razı olsun "sarı fırtına" bize büyük mutluluklar yaşattın..
__________________
"iki özel tutkum;İstanbul ve Beşiktaş"
Karetta2002 Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-09-2008, 16:34   #4
Hayatın Anlamı Siyaz Beyazdı
 
RamesooN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

hemşerim benim ya çok efendi,çok esprili,çok mütevazi.hele bi maçta yenilen golden sonra hakemin düdük çalmasına rağmen ısrarla santra yapmayan metinin hakeme dönüp ''hocam sahanıza geçin de başlayalım'' demesi unutamam,müthişti..her şey gönlünce olsun sarı fırtına sana minnettarız
RamesooN Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-09-2008, 16:36   #5
Moebius
 
19hero03 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Süper bir adamdı hayatında başarılar.
__________________
Click the image to open in full size.
19hero03 Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-09-2008, 17:01   #6
ÇUKUROVA KARTALI
 
Asi Ruh - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Senii unutmuyacağızz
__________________
Click the image to open in full size.
Asi Ruh Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-09-2008, 17:11   #7
Gogo
 
Gokhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

efsaneye parca olan sarı fırtına metin ve butun besıktaslılara tesekkurler
__________________
Click the image to open in full size.
Click the image to open in full size.





Gökhan
Gokhan Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 05-09-2008, 00:13   #8
 
Buelent01 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Seni ve Feyyaz i ve Ali yi oynarken bol bol izleyebilme olanagini buldugum icin kendimi cok ama cok sansli sayiyorum.Sizler sadece futbolcu degildiniz bizim icin gercekten de Besiktas liligin bir fark oldugunu vize sonuna kadar yasattiniz.
"" 1,2,3,4 yetmez 6,7,8 olsun Metin ,Ali,Feyyaz atsin BESIKTAS im sampiyon olsun""
__________________
CARSI"yim KARSIyim!!!
Buelent01 Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 05-09-2008, 01:20   #9
 
mamati - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Boşuna efsane olmadın sen metin abi , attığın kafa gollerı,topun üstüne basıp bırden hızlanman ,ters tarafa kosarken topukla calım atman ...ellerını içe doğru tutuş şeklin ,hepsi gözümün önünde...sakarya maçında kafasını yere çarpmış, mahallede metin öldü diye bir haber çıkmıştı ...ben 6 yaşındaydım ,haberi duyar duymaz ağlamaya başladım , eve giitim annem beni susturamıyordu ,sakinleştiremiyordu....neyseki sonradan metinin durumunun iyi olduğunu öğrendimde biraz olsun sakinleştim...şu an bunları yazarken bile ellerim titriyor , gözlerim doluyor .bana beşiktaşımı sevdiren bu efsanelere akıttığım her damla gözyaşı helal olsun...çünkü sarı fırtına metin gibiler gerçek birer efsanedir ve her zaman öyle kalacaktır...
__________________
Lütfen forum kurallarını okuyunuz..
mamati Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 05-09-2008, 18:48   #10
Banned
 
|RespecT Me| - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

adama boşuna efsane metin dememişler
__________________
ARKADAŞLAR SİZLERİ SALAK YERİNE KOYMAYA ÇALIŞTIM ANCAK BAŞARILI OLAMADIM. FORUM YÖNETİMİNİ ENAYİ YERİNE KOYMAYA ÇALIŞTIM ANCAK BAŞARAMADIM. SİZDEN DİLENEREK ALDIĞIM REPLERİ FORUM YÖNETİMİ SİLDİ. ŞİMDİ İSE BEN BUNA İSYAN EDİYORUM. BEN BİR MALIM!
Click the image to open in full size.
|RespecT Me| Ofline   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Türkiye`de Saat: 19:30 .

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2

Sitemiz CSS Standartlarına uygundur. Sitemiz XHTML Standartlarına uygundur

Oracle DBA | Kadife | Oracle Danışmanlık



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580