Beşiktaş Forum  ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi


Geri git   Beşiktaş Forum ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi > Eğitim Öğretim > Dersler - Ödevler - Tezler - Konular > Gıda *

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 30-01-2007, 15:11   #21
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

HİBEŞ (Antalya'dan)
MALZEMELER:
-1 su bardağı tahin

-2 limon suyu

-Yarım kahve fincanı zeytinyağ

-2 kahve kaşığı kimyon

-3 diş sarımsak
-1 kahve kaşığı tuz

-1 kahve kaşığı acı kırmızı biber
YAPILIŞI:
1- Tahin, dövülmüş sarımsak, kimyon, biber bir kaseye konup karıştırılır.
2- Azar azar limon suyu, zeytinyağ ve sonra da tuz ilave edilir. (Sertleşmemesi için tuz en son konur.)
3- Tabağa alınıp kalan zeytinyağ üzerine gezdirilir.Turşu zeytin v.s. ile süslenir.
KISA BİLGİ:
Sarımsak, damar sertliği, skorbüt (diş etlerinin kanaması) ve gut
hastalığı için faydalıdır. Yemeklere soğanla birlikte 2- 3 diş sarımsak koyarsanız hem faydasından hem de lezzetinden yararlanabilirsiniz.

TARATOR
MALZEMELER:
-1 su bardağı ceviz içi
-1 kahve fincanı tahin
-2 diş sarımsak
-2 limon suyu
-Yarım demet maydanoz yaprağı
-Tuz
YAPILIŞI:
1- Tuzla dövülmüş sarımsak, dövülmüş ceviz, tahin, kırmızı biber bir kaseye konur.
2- Limon suyu ilave edilip karıştırılır.
3- Çok ince kıyılmış maydanoz yaprakları katılır.
4- Salata tabağına alınıp turşu zeytin ve limon dilimleri ile süslenir.
Not: 1) Tarator, baston sandviç dilimlerine sürülüp de ikram edilebilir.

2) 100 gr ceviz 654 kalori verir.
KISA BİLGİ:
Süt her yaş ve durum için gerekli bir besindir. Sütün içindeki kalsiyum kemik, diş, kas, sinir ve kan hücrelerinin yapısında,
korunmasında ve çalışmasında önemli rol oynar. Kemiklerin kuvvetli, dişlerin sağlam ve dinamik olması için günde 2 bardak süt ve sütten yapılan yiyeceklerle yeşil sebzeler bolca yemelidir.
TARAMA

MALZEMELER:
-100 gr. balık yumurtası
-2 dilim bayat ekmek içi
-1 kahve fincanı süt
-1 su bardağı zeytinyağı
-2 çay kaşığı kırmızı biber
-1- 2 limon suyu
-Tuz
YAPILIŞI:
1- Porselen bir kaseye bayat ekmek içi ufalanır.
2- Kaynar bir fincan süt konur karıştırılır.
3- Balık yumurtasının zarları çıkarılıp sütlü ekmeğe katılır; küçük taneler kayboluncaya kadar karıştırılır.
4- Kaşık kaşık zeytinyağı, limon suyu ilave edilir.
5- Tuz ve kırmızı biber katılıp karıştırıldıktan sonra tabağa alınır.
6- Üzeri isteğe göre süslenir.
KISA BİLGİ:
Konserve kutularının alt ve üst yüzeyleri şişkinse o konserve bozuktur; satın almayınız.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 30-01-2007, 15:11   #22
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

YOĞURTLU HAVUÇLU PATATES SALATASI
MALZEMELER:
-6 adet orta büyüklükte patates
-3 adet havuç
-500 gr. yoğurt
-Yarım su bardağı zeytinyağ veya sıvı yağ
-3- 4 diş sarımsak
-Tuz-kırmızı biber (istenirse)
-1 su bardağı maydanoz yaprağı
YAPILIŞI:
1- Patatesler yıkanır, haşlanır, soyulur, rendelenir.
2- Havuçlar kazınır, doğranır, az su ile haşlanır, iyice ezilir.
Patatese katılır.
3- Tuzla dövülmüş sarımsak, yoğurt, sıvı yağ, kırmızı biber ilave edilir, hepsi karıştırılır.
4- Tabağa alınıp yıkanmış maydanoz yaprakları ile süslenir.
KISA BİLGİ:
Her gün şu besin gruplarından yeteri kadar yiyiniz:
1- Süt ve sütten yapılan yiyecekler
2- Et, yumurta ve baklagiller
3- Sebze ve meyveler
4- Ekmek, hububat, şeker ve yağ
  Alıntı ile Cevapla
Alt 30-01-2007, 15:11   #23
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

PATLICAN SALATASI
MALZEMELER:
-6 patlıcan
-3- 4 domates
-3- 4 sivri biber
-2 kahve fincanı zeytinyağ
-1- 2limon
-1 avuç maydanoz yaprağı
-2- 3 diş sarımsak-tuz
YAPILIŞI:
1- Patlıcanlar ucundan başlayarak ocakta çevire çevire közlenir.
2- Kabukları soyulup incecik kıyılır.
3- Küçük doğranmış sivri biber, tuzla dövülmüş sarımsak, zeytinyağ, limon suyu konup karıştırılır.
4- Servis tabağına yerleştirilip, domates dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süslenir.
KISA BİLGİ:
Buz dolabında da sebze ve meyveler vitamin kaybeder. Örneğin; yeşil fasulye buzdolabında 48 saat sonra C vitaminini yarı yarıya
kaybeder, diğer vitaminler de buna yakın kayba uğrar.

MAMZANA
MALZEMELER:
-6 patlıcan
-3 domates
-4- 5 sivri biber
-1 demet maydanoz
-750 gr. yoğurt
-3 diş sarımsak
-2 kaşık yağ
-1 çay kaşığı kırmızı biber
-Tuz
YAPILIŞI:
1- Patlıcanlar ucundan başlanarak ocakta çevire çevire közlenir.
2- Kabuklar soyulup incecik kıyılır.
3- Domates, biber ve maydanoz küçük doğranıp patlıcanlara katılır. Tuz atılır.
4- Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülüp, kırmızı biberli yağ gezdirilir.
KISA BİLGİ:
Çaydaki tanen, yiyeceklerdeki denir. birleşiklerinin kullanılmasını engelliyor. Onun için yemekten hemen sonra çay iç memelidir. Aksi halde anemiye kadar giden kansızlık olabilir.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 30-01-2007, 15:11   #24
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

RUS SALATASI
MALZEMELER:
-2 yumurta sarısı
-1,5 su bardağı zeytinyağı
-1- 2 limon suyu
-1 kahve kaşığı toz hardal
-2- 3 patates (haşlanmış)
-1- 2 havuç (haşlanmış)
-Yarım bardak iç bezelye (konserve)
-10- 12 küçük salatalık turşusu (kornişon)

-3- 4 dilim macar salamı, tuz
YAPILIŞI:
1- Porselen veya cam bir kaseye yumurta sarıları konur. Zeytinyağ damla damla ilave edilip karıştırılır.
2- Daha sonra zeytinyağ iplik gibi akıtılarak karıştırılmaya devam edilir. Ara sıra limon damlatılır.
3- Zeytinyağ bitince tuz, hardal, limon suyu ilave edilir.
4- Havuç, patates, turşu, salam küçük doğranır (tavla zarı büyüklüğünde).
5- Bunlara bezelye katılır. Tuz atılır.
6- Mayonezden 2- 3 kaşık ayrılır (üzerini süsleme için). Kalanına karışık sebzeler konup karıştırılır.
7- Salata tabağına alınıp, ayrılan mayonez ve sebzelerle süslenir.
Not:Mayonez bozulursa şöyle düzeltilir.
1) Ayrı bir kaseye bir yumurta sarısı konur. Damla
damla zeytinyağ ile arada bozulan mayonez konarak karıştırılır.
2) 1 tatlı kaşığı nişasta, bir fincan su ile pişirilip pelte yapılır. Karıştırarak soğutulur. Bozulan mayonez ve zeytinyağ azar azar konur karıştırılır.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 30-01-2007, 15:12   #25
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

MAYONEZLİ KEREVİZ SALATASI
MALZEMELER:
-2 adet kereviz
-limon
-5- 6 kaşık mayonez
-Üzeri için; zeytin, kırmızı turp, turşu, maydanoz yaprağı v.s.
-Tuz
YAPILIŞI:
1- Kerevizler talaş bırakmadan soyulur.
2- İnce rendelenir, tuz limon suyu katılır.
3- Mayonez ilave edilip karıştırılır.
4- Servis tabağına yerleştirilip üzeri isteğe göre süslenir.
Not: Rendelenmiş kerevize mayonezle birlikte 1- 2 kaşık şekersiz krem şanti (çiğ süt kaymağı) katılırsa daha nefis olur.
KISA BİLGİ

Kereviz, kansızlığa ve gut hastalığına iyi gelir.

ENGİNAR SALATASI
MALZEMELER:
-6 adet içli iri enginar
-Yarım kaşık un
-2 limon
-3 patates
-1 kahve fincanı zeytinyağ
-Tuz
YAPILIŞI:
1- Enginarın taç yaprakları sıyırılarak koparılır.
2- Saplar dibinden kesilir.
3- Fazla derinleşmeden soyulur.
4- İçleri kaşıkla çıkarılır.
5- Unlu ve tuzlu su ile haşlanır (kararmaması için).
6- Servis tabağına alınıp zeytinyağ ve limon gezdirilir.
7- Haşlanmış patates soyulup püre yapılır. Zeytinyağ, limon suyu ve tuz karıştırılıp enginarların içine doldurulur.
8- Zevke göre süslenir (zeytin, maydanoz, havuç, bezelye, turşu v.s. ile).
KISA BİLGİ:
Enginar sindirimi kolay bir sebzedir. Ancak şeker hastaları yememelidir.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 30-01-2007, 15:12   #26
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

SEPET DOMATES SALATASI
MALZEMELER:
-8 adet orta boy kırmızı ve sert domates
-1- 2 salatalık
-3- 4 sivri biber
-1 soğan
-Yarım demet maydanoz
-Yarım kahve fincanı zeytinyağ
-limon
-8 zeytin
-Tuz
YAPILIŞI:
1- Domatesler yıkanır. Ters çevrilip, ortada sepetin
sapı olabilecek şekilde ince bir parça bırakılarak iki yarım daire çizilir ve kesilip kaşıkla domatesin içi alınarak, domatesten sepet yapılır.
2- Salatalık, biber, soğan maydanoz yıkanır, ayıklanır ve küçük küçük doğranır. Zeytinyağ, limon suyu, tuz katılıp karıştırılır.
3- Hazırlanan domateslerin içine doldurulup üzerlerine birer zeytin konur.
Not: Sepet domatesin içine Rus salatası, patlıcan salatası da doldurabilirsiniz.
KISA BİLGİ:
Vitamin kaybını azaltmak için salataları yemek saatinden hemen önce hazırlamalıdır. Marul yaprakları bıçakla değil el ile koparılmalıdır.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 30-01-2007, 15:12   #27
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

KISIR
MALZEMELER:
-2 su bardağı ince bulgur.
-1 kuru soğan
-7- 8 adet yeşil soğan
-3 domates
-1 demet maydanoz-dereotu
-4- 5 sivri biber
-2limon
-Yarım su bardağı zeytinyağ
-2 çay kaşığı kırmızı biber veya 1 kaşık biber salçası
-1 marul
-Tuz
YAPILIŞI:
1- Bulgur bir tepsiye konup ayıklanır.
2- Üzerine 1- 2 bardak kaynar su dökülüp kapak kapatılır.

3- Soğan, maydanoz, dereotu, domates, biber yıkanıp küçük küçük doğranır.
4- Bulgur kabarınca, ince doğranmış kuru soğan, tuz kırmızı biber konur, biraz yoğrulur.
5- Hazırlanan sebzeler katılır zeytinyağ ve limon suyu ilave edilip karıştırılır.
6- Temizlenmiş marul yaprakları ile tabağa yerleştirilir.
KISA BİLGİ:
Acımış tereyağını, elma kabukları, 1- 2 çay kaşığı tane karabiber, dört parçaya ayrılmış soğan ve tuz ile orta ateşte eritip süzünüz. Kullanılır hale geldiğini göreceksiniz.

ORDÖVR
MALZEMELER:
-4 katı pişmiş yumurta
-4 yaprak jelatin
-10 dilim Macar salamı
-3- 4 küçük salatalık turşusu
-2 su bardağı et suyu (yağsız)
-Tuz ve karabiber
YAPILIŞI:
1- Ilık et suyunda yıkanmış jelatin eritilir. Tuz ve karabiber atılır.
2- Yumurta, salam, turşu küçük küçük doğranır. Et suyuna katılıp, karıştırılır. (Yumurta sarılarını dağıtmadan ve et suyunu bulandırmadan karıştırınız.)
3- Islak şekilli kalıba boşaltılıp dondurulur (3- 4 saat).
4- Kalıptan çıkarılacağı zaman, kalıp birkaç defa ılık suya batırılıp servis tabağı ters çevrilir.
KISA BİLGİ:

Vücudumuzdaki damarları uç uca eklemek kabil olsaydı 560000 km'yi bulurdu.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 30-01-2007, 15:12   #28
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

LAHANA TURŞUSU
MALZEMELER:
-1 orta büyüklükte lahana
-1 baş sarımsak
-2- 3 adet acı kırmızı biber
-1 tatlı kaşığı şeker
-1 avuç nohut
-1 kahve kaşığı bira mayası
-Tuz (5 bardak suya 1 dolu çorba kaşığı)
YAPILIŞI:
1- Lahana bir iki yaprak soyulup dilim dilim kesilir.
Emaye bir kovaya yerleştirilir. Kırmızı biber, sarımsak ve nohut konur.
2- 5 bardak suya 1 çorba kaşığı esas olmak üzere tuzlu su hazırlanır. Şeker ve bira mayası konup, eritilir. Lahananın üzerini geçecek şekilde doldurulur.
3- Her gün 1- 2 kere karıştırılıp suyu savrularak havalandırılır. (Fena kokmaması ve suyun parlak olması için)
4- 15- 20 gün içinde turşu olur.
KISA BİLGİ:
Çayın, kan damarlarının çeperlerindeki esnekliği artırarak kan basıncını düşürücü etkisi vardır. Ayrıca bağırsak bozukluklarında antibiyotik etkisi yapar. Mesane, safrakesesi ve böbrek taşlarının oluşumunu engeller.

İÇİ DOLDURULMUŞ BİBER TURŞUSU
MALZEMELER:

-1,5 kg dolmalık biber (küçük ve ince kabuklu)
-1 küçük lahana
-4- 5 adet salçalık kırmızı biber
-1 baş sarımsak
-1 demet maydanoz
-10- 12 dal kereviz
-2 bardak sirke
-Tuz (4,5 bardak su için 1 dolu çorba kaşığı)
YAPILIŞI:
1- Biber yıkanıp sapları ve tohumları çıkarılır.
2- Lahana, salçalık, biber, sarımsak, maydanoz, kereviz ince ince kıyılıp karıştırılır.
3- Biberlere sıkıca doldurulur. Kavanoza yerleştirilir.
4- 4,5 bardak suya 1 çorba kaşığı tuz konarak tuzlu su hazırlanır. Buna sirke karıştırılıp kavanoza boşaltılır.

5- Üzerine temiz bir ağırlık konup kapak kapatılır.
Not: Turşuların bozulmaması ve kütür kütür olması için soğuk yerde saklanmalıdır.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 30-01-2007, 15:13   #29
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

SALATALIK BİBER TURŞUSU
(Çabuk)
MALZEMELER:
-Yarım kg. sivri biber
-10- 15 adet küçük salatalık
-1 baş sarımsak
-2 bardak sirke
-Yarım demet maydanoz
-Tuz (4,5 bardak suya 1 çorba kaşığı)
YAPILIŞI:
1- Salatalık ve biber yıkanır. Çatalla bir iki yerinden delinir.
2- 9 bardak suya 2 çorba kaşığı tuz konup kaynatılır.
3- Biberler ve salatalıklar daldırılıp hemen çıkarılır.
4- Kavanoza sarımsak ve maydanozla karışık olarak yerleştirilir.
5- Haşlama suyuna sirke katılır. Üzerine doldurulur. Temiz bir ağırlık konup kapak kapatılır.
6- Salatalık ve biber sararınca turşu olmuştur.

KIRMIZI PANCAR TURŞUSU
MALZEMELER:
-1 kg. kırmızı pancar
-1 su bardağı sirke
-1 su bardağı su
-1 baş sarımsak
-Yarım çorba kaşığı tuz
YAPILIŞI:
1- Pancarlar yıkanır. Çok yumuşak olmamak üzere haşlanır.
2- Soyularak yuvarlak dilimlenir. Kavanoza yerleştirilir.
3- Tuzla dövülmüş sarımsağa sirke ve su konup karıştırılır.
4- Pancarın üzerine dökülüp kavanoz sağa sola sallanır, kapak kapatılır.
5- Ertesi gün sofraya alınabilir.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 30-01-2007, 15:13   #30
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

ELMA SİRKESİ
MALZEMELER:
-Elma kabukları (yıkanmış)
-Su, Tuz
YAPILIŞI:
1- Elma kabukları bir kavanoza doldurulur. Üzerine biraz tuz ve su konup serin bir yerde bekletilir.
2- Sirke kokusu olunca süzülür. Şişelere doldurulur.
3- Salata ve turşularda kullanılır.
KISA BİLGİ:
Günde üç kere 1 tatlı kaşığı elma sirkesi ve üç kere çam balı yenirse romatizma ağrılarına çok faydalı olur.

BÖLÜM 3
ETLER
KURU KÖFTE
MALZEMELER:
-500 gr. dana kıyma
-2- 3 dilim bayat ekmek içi
-1- 2 soğan
-Kimyon, karabiber (birer çay kaşığı)
-1 yumurta
-Yarım demet maydanoz
-Kızartmak için 1 bardak zeytinyağ veya ayçiçek yağı
YAPILIŞI:
1- Kıyma, ıslatılıp sıkılmış ekmek, rendelenmiş soğan, tuz, karabiber, kimyon, kıyılmış maydanoz ve yumurta iyice yoğrulur.
2- Ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılıp uzun veya yassı köfteler yapılır.
3- Kızgın yağda kızartılır.
Not:
1) Cızbız köfte yaparken ekmek konmaz veya az konur. Yumuşak olması için yoğrulurken 2 kaşık zeytinyağı ilave edilir.
2) Kuru köfteye 1- 2 diş dövülmüş sarımsak da katılabilir.
3) Artan köfteyi salçalı su ilave edilerek salçalı köfte de yapılabilir.
4) Kuru köfte hamuru küçük küçük yuvarlanıp kızartılarak üzerine birer kürdan batırılırsa, soğuk büfe için bir çeşit olur.
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Türkiye`de Saat: 06:44 .

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2

Sitemiz CSS Standartlarına uygundur. Sitemiz XHTML Standartlarına uygundur

Oracle DBA | Kadife | Oracle Danışmanlık



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580