|
Ana Sayfa | Kayıt ol | Yardım | Ortak Alan | Ajanda | Bugünkü Mesajlar | XML | RSS | |
30-01-2007, 15:13 | #31 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| KADIN BUDU KÖFTE MALZEMELER: -750 gr. dana kıyma -2 soğan -3 çorba kaşığı pirinç -3 yumurta (1 tanesi köfte hamuruna, 2 tanesi köfteyi kızartırken kullanılır.) -Yarım demet maydanoz -1 bardak ayçiçek veya zeytinyağ (kızartmak için) -3- 4 çorba kaşığı galeta unu -Tuz ve karabiber YAPILIŞI: 1- Pirinç ayıklanıp yıkanır. Bir bardak sıcak suya atılıp haşlanır ve suyu çektirilir. 2- Rendelenmiş soğan ile kıymanın yarısı, yağsız kavrulur. Çiğ kıymaya katılır. 3- Buna, haşlanmış pirinç, kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber, 1 yumurta kırılıp yoğrulur. 4- Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılıp, oval ve yassı köfteler yapılır. 5- Önce galeta ununa, sonra çatalla çarpılmış yumurtaya batırılıp kızgın yağda kızartılır. KISA BİLGİ: Yağı çok yüksek hararette tutmak, yağda bir takım zehirli ve tahriş edici maddeler meydana gelmesine sebep olur. Bundan dolayı, tavada az yağlı, yağı yakarak kızartma yapmak yanlıştır. Kızartma; derin bir kapta, bol yağda ve yağın içinde adeta kaynatmak şeklinde yapılmalıdır. | ||
|
30-01-2007, 15:13 | #32 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| HAVUÇLU SULU KÖFTE MALZEMELER: -750 gr. dana kıyma -2 soğan -3 çorba kaşığı pirinç -3 yumurta (1 tanesi köfte hamuruna, 2 tanesi köfteyi kızartırken kullanılır.) -Yarım demet maydanoz -1 bardak ayçiçek veya zeytinyağ (kızartmak için) -3- 4 çorba kaşığı galeta unu -Tuz ve karabiber YAPILIŞI: 1- Pirinç ayıklanıp yıkanır. Bir bardak sıcak suya atılıp haşlanır ve suyu çektirilir. 2- Rendelenmiş soğan ile kıymanın yarısı, yağsız kavrulur. Çiğ kıymaya katılır. 3- Buna, haşlanmış pirinç, kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber, 1 yumurta kırılıp yoğrulur. 4- Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılıp, oval ve yassı köfteler yapılır. 5- Önce galeta ununa, sonra çatalla çarpılmış yumurtaya batırılıp kızgın yağda kızartılır. BULGURLU KÖFTE MALZEMELER: -500 gr. dana kıyma -3- 4 çorba kaşığı ince bulgur -1 yumurta -Yarım demet dereotu -1- 2 soğan -1 çay kaşığı karabiber -1 çorba kaşığı salça -2 çorba kaşığı yağ -Tuz YAPILIŞI: 1- Rendelenmiş soğan, doğranmış dereotu, tuz, kara biber, kimyon, bulgur, kıyma ve yumurta iyice yoğrulur. 2- Küçük köfteler yapılır. Yağda kızartılıp tepsiye dizilir. 3- Üzerine iki bardak su ile ezilmiş salça dökülüp yavaş yavaş pişirilir. Not: Ertesi öğüne kalan köfteler, suyundan süzüldükten sonra çarpılmış yumurtaya batırılıp kızartılırsa değişik lezzette bir yemek çeşidi olur. | ||
30-01-2007, 15:14 | #33 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| ROSTO KÖFTE MALZEMELER: -750 gr. dana kıyına, 2 soğan -2 dilim bayat ekmek içi -3 yumurta (2 tanesi köfte içine katı pişirilecek, 1 yumurta akı köfte hamuruna, 1 yumurta sarısı üzerine sürülecek) -1 havuç (haşlanmış) -1 su bardağı iç bezelye (konserve) -Tuz, karabiber, kimyon (1 çay kaşığı) YAPILIŞI: 1- Kıyma, rendelenmiş soğan, ıslatılıp sıkılmış ekmek, tuz, karabiber, kimyon ve bir yumurta akı iyice yoğrulur. 2- Fırın tepsisinin boyundan dört parmak kısa olarak silindir yapılır. 3- Ortadan boydan boya yarılıp, haşlanmış yumurta, bezelye, küçük küçük doğranmış havuç konup köfte kapatılır. Islak elle düzeltilir. 4- Yağlanmış fırın tepsisine konup üzerine yumurta sarısı sürülür. 5- Fırında, sıcaklık önce üstten verilir (çatlamaması için). Pişince servis tabağına alınıp dilimlenir. Not: 1) Tepside kalan yağına bir tatlı kaşığı nişasta ve 1 çorba kaşığı salça konup bir bardak su ile kaynatarak köftenin üzerine sos yapılabilir. 2) Rulonun içine patates-püresi de konabilir. PATATES KÖFTESİ MALZEMELER: -6 orta büyüklükte patates -3 yumurta (1 tanesi köfte hamuruna, 2 tanesi köfteyi kızartırken kullanılır). -5 kibrit kutusu kadar beyaz peynir (150 gr.) -Yarım demet maydanoz -2- 3 çorba kaşığı un, galeta unu -Kızartmak için bir su bardağı zeytinyağ veya ayçiçek yağı. -Tuz ve karabiber. YAPILIŞI: 1- Patatesler yıkanır, haşlanıp soyulur ve rendelenir. 2- Soğuyunca 1 yumurta, tuz, karabiber konup yoğrulur. 3- Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılıp, avuç içinde kayık gibi açılır. İçine peynir maydanoz karışımı konup kapatılır. Hafifçe sıkılıp şekil düzeltilir. 4- Önce una, sonra çatalla çarpılmış yumurtaya ve galeta ununa batırılıp kızgın yağda pembe kızartılır. 5- Fazla yağını alması için delikli kepçe ile kağıt üzerine çıkarılır. Not: 1) Peynir yerine kıymalı iç de konabilir. (Kıyma, soğan, maydanoz, tuz, karabiber karışımı.) 2) İç koymadan şekil verilip, un, yumurta ve galeta ununa batırılıp kızartılırsa Patates Kroket olur. | ||
30-01-2007, 15:14 | #34 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| PATLICANLI KÖFTE MALZEMELER: -500 gr. yağsız dana kıyma -1 dilim bayat ekmek içi -1 avuç maydanoz yaprağı, 1- 2 soğan -1 kahve kaşığı karabiber ve kimyon -5- 6 patlıcan -1 bardak zeytinyağ veya ayçiçek yağı -2 domates -Yarım kaşık salça -4- 5 sivri biber -Tuz YAPILIŞI: 1- Rendelenmiş soğan, kıyma, ufalanmış ekmek içi, kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber, kimyon iyice yoğrulur. 2- Küçük yassı köfteler yapılır. 3- Patlıcanların baş tarafı kesilip soyulur, boydan boya ince dilimlenir. 4- Bol tuzlu suda yarım saat bırakılır. Yıkanıp kurulanır. 5- Zeytinyağda kızartılıp iki tanesine bir köfte sarılıp uçları alta gelmek üzere tepsiye yerleştirilir. 6- Her köftenin üzerine birer dilim domates ve sivri biber konur. 7- Biraz yağ ve salçalı su ilavesiyle yavaş yavaş pişirilir. Not: Patlıcanların içine köfte yerine pişirilmiş parça et de konabilir. | ||
30-01-2007, 15:14 | #35 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| BEYAZ PEYNİR KÖFTESİ MALZEMELER: -Yarım kalıp beyaz peynir -2 dilim bayat ekmek içi -2 yumurta -Maydanoz ve dereotu -Karabiber -Kızartmak için zeytinyağ veya ayçiçek yağı YAPILIŞI: l-Peynir, rendelenir. Ufalanmış ekmek içi, karabiber, maydanoz, dereotu ve yumurta konup karıştırılır. 2- Küçük köfteler yapılıp, yağda kızartılır. PEYNİRLİ PATLICAN YAPILIŞI: 1- 3 patlıcan soyulup halka halka dilimlenir. Tuzlu suda yarım saat bekletilir, yıkanıp kurulanır. 2- İki yumurta kadar beyaz peynir rendelenir, doğranmış maydanoz, 1 yumurta karıştırılır. 3- Bir dilim patlıcana az miktar peynir karışımı sürülüp, ikinci dilim üzerine kapatılır. İki taraf unlanır. 4- Kızgın yağda kızartılıp fazla yağı çekmesi için kağıt üzerine alınır. KISA BİLGİ: Beyaz peynir sindirimi kolaylaştırır. Her gün bir kibrit kutusu kadar peynir yenmelidir. SOĞAN KÖFTESİ (Hint ikramı) MALZEMELER: -4 soğan -4 çorba kaşığı un -2 yumurta -1 şişe ketçap veya 2- 3 kaşık biber salçası -Kızartmak için 1 bardak zeytinyağ veya ayçiçek yağı -Tuz ve karabiber YAPILIŞI: 1- Soğan yarım halka şeklinde doğranır. Un, yumurta, tuz, karabiber konup karıştırılır. 2- Kızgın yağa kaşık kaşık dökülüp kırmızı renkte kızartılır. 3- Ketçap veya biber salçası ile servis yapılır. KISA BİLGİ: Yeşil soğandaki C vitamini kuru soğanın iki katıdır. ÇİĞ KÖFTE MALZEMELER: -500 gr. dana kıyma (Et beklememiş ve sinirsiz olmalıdır.) -1,5- 2 su bardağı ince bulgur -3- 4 çay kaşığı acı kırmızı biber -2 çay kaşığı kimyon -1 çorba kaşığı biber salçası -1 soğan -2 çay kaşığı karabiber, tuz SALATASI İÇİN: -8- 10 tane taze soğan -1 demet maydanoz -4- 5 çay kaşığı sumak -Yarım kahve fincanı zeytinyağ -1 limon, tuz YAPILIŞI: 1- Kıyma, rendelenmiş soğan, bulgur, kırmızı biber, kimyon, tuz, karabiber ara sıra su serperek iyice yoğrulur. 2- Biber salçası ile de yoğrulduktan sonra avuç içinde sıkılarak küçük köfteler yapılır. Servis tabağına dizilir. 3- Taze soğan ve maydanoz ince doğranır. Kırmızı biber, sumak, zeytinyağ, tuz ve limon suyu karıştırılır. 4- Köfte servis yapılırken salatası yanında verilir. | ||
30-01-2007, 15:14 | #36 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| İÇLİ KÖFTE MALZEMELER: -750 gr. dana kıyması (iki kere çekilmiş) -1,5- 2 su bardağı ince bulgur -3- 4 yumurta (1 tanesi, hamura, 2- 3 tanesi kızartılırken kullanılacak.) -1 avuç ceviz içi, 2 soğan -Çam fıstığı, kuş üzümü (1'er çorba kaşığı) -1 çorba kaşığı margarin -1 bardak zeytinyağ veya ayçiçek yağı -2 kahve kaşığı karabiber ve tuz -2 kahve kaşığı kimyon -1 kahve kaşığı kırmızı biber YAPILIŞI: İçinin Hazırlanması: İnce doğranmış soğan, çam fıstığı, margarin ile kavrulur. Kıymanın yarısı ilave edilir. Suyunu çekince, tuz, karabiber, kimyon, doğranmış ceviz, kuş üzümü konup karıştırılır. 1- İnce bulgur ile kıymanın diğer yarısı, tuz, karabiber, kırmızı biber ve bir yumurta, ara sıra su serperek iyice yoğrulur. 2- Yumurtadan küçük parçalara ayrılıp avuç içinde parmak yardımı ile mümkün olduğu kadar ince açılır. 3- Hazırlanan iç doldurulup delik kapatılır. Islak avuç içinde sıkılıp düzeltilir. 4- Kaynar az tuzlu suda birkaç dakika haşlanır (suyu fazla kaynatmamalı). Delikli kepçe ile alınıp, ılınınca çatalla çırpılmış yumurtaya batırılır. Kızgın yağda kızartılır. KOLAY İÇLİ KÖFTE MALZEMELER: -500 gr. dana kıyma -3- 4 adet kuru soğan -1 su bardağı rendelenmiş havuç -1 su bardağı ince bulgur (yarım bardak sıcak su ile kabartılır) -Yarım su bardağı doğranmış ceviz içi -6 adet yufka -3 yumurta -Tuz, karabiber -1 su bardağı galeta unu -2 su bardağı sıvı yağ YAPILIŞI: 1- İnce doğranmış soğan, 3 çorba kaşığı sıvı yağda hafif kavrulur. Kıyma ilave edilir. Suyunu çekince rendelenmiş havuç konur. 4- 5 dakika pişirildikten sonra ateşten alınır. Kabartılmış ince bulgur, ceviz içi, tuz, karabiber katılır. Bu harç 24 kısma ayrılır. 2- Yufkalar 8 parçaya bölünür (tamamı 48 adet). Bir parçanın üzerine yumurta akı sürülüp ikincisi üzerine yapıştırılır. Kıymalı harç konur, iki parmak genişliğinde gevşek sarılır (hepsi 24 adet). 3- Artan yumurta akı ve yumurta sarıları iyice çarpılır. Yufkalar önce yumurtaya, sonra galeta ununa bulanıp kızgın yağda kızartılır. Sıcak olarak servis yapılır. Not: Kızartmayı küçük ve derin bir tencerede yapınız. | ||
30-01-2007, 15:15 | #37 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| ŞARK KÖFTESİ MALZEMELER: -2 su bardağı ince bulgur -1 avuç kuru nane yaprağı -6 adet soğan -2- 3 kaşık un -1 yumurta akı -3 kaşık margarin -2 çay kaşığı kırmızı biber -750 gr. yoğurt -3 diş sarımsak -Tuz YAPILIŞI: 1- Bulgur ayıklanıp üzerine 2 bardak kaynar su serpilip, kapak kapatılır ve kabarması beklenir. 2- İçine nane ufalanır, 1 soğan rendelenir. Tuz, un ve 1 yumurta akı konarak iyice yoğrulur. (Arasıra su serpilir.) 3- Avuç içinde sıkarak küçük köfteler yapılır. 4- Tuzlu kaynar suda dağıtmadan haşlanır. (Suyu fazla kaynatmamalıdır.) 5- Soğan yarım halka şeklinde doğranıp yağda gevrek olarak kızartılır, kırmızı biber konur. 6- Köfteler suyundan alınıp üzerine sarımsaklı yoğurt sonra da soğan kavurması dökülür. KISA BİLGİ: Yoğurt kansızlık, kalp hastalığı, sindirim güçlüğüne ve karaciğer hastalığına faydalıdır. MERCİMEKLİ KÖFTE MALZEMELER: -2 su bardağı kırmızı mercimek -1,5 su bardağı ince bulgur -3 soğan -3- 4 kaşık yağ -2- 3 çay kaşığı kırmızı biber -2- 3 çay kaşığı kimyon -Yarım demet dereotu ve maydanoz -6- 7 taze soğan -1 kaşık salça YAPILIŞI: 1- Soğan ince doğranıp yağda hafifçe pembeleştirilir. 2- Taze soğan, dereotu temizlenip ince doğranır. 3- Mercimek ayıklanıp yıkanır; 3- 4 bardak su ile iyice haşlanır. Sıcakken bulgurun üzerine dökülüp karıştırılır. Kapak kapatılarak bulgurun kabarması beklenir. 4- Bulgur kabarınca, kavrulmuş soğan, tuz, kırmızı biber, karabiber, kimyon, salça konup yoğrulur. 5- Son olarak taze soğan, maydanoz, dereotu karıştırılır. Avuç içinde sıkılarak küçük köfteler yapılır. 6- Tabağa dizilir. Arzu edilirse çif köfte salatası ile servis yapılır. KISA BİLGİ: Mercimek kuvvetli ve sindirimi kolay bir bitkisel proteindir. | ||
30-01-2007, 15:15 | #38 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| PATATESLİ BULGURLU KÖFTE MALZEMELER: -5- 6 patates -1 su bardağı ince bulgur -3- 4 sivri biber -10- 12 adet taze soğan -1 demet maydanoz -2- 3 çay kaşığı kimyon -2 çay kaşığı kırmızı biber -2 çay bardağı zeytinyağ -1- 2 limon suyu, tuz YAPILIŞI: 1- Patatesler haşlanıp soyulur, püre makinesinden geçirilir veya rendelenir. 2- Bulgur ayıklanıp üzerine 1 bardak kaynar su dökülüp kapatılır. 3- Patates, bulgur, tuz, kırmızı biber, kimyon, zeytinyağ, doğranmış biber, soğan, maydanoz ve limon suyu karıştırılıp yoğrulur. 4- Avuç içinde sıkılarak küçük köfteler yapılır, servis tabağına yerleştirilir. 5- Marul yaprakları ve çiğ köfte salatası ile servis yapılır. Not: İsterseniz; 3 yumurtayı çatalla çarpıp yağda omlet gibi pişiriniz. Patatesli bulgura ilave edip yoğurunuz. Diğer malzemelerle şekilleyiniz. KISA BİLGİ: Bulgur bol posalı bir besin olduğundan bağırsakların boşalmasını kolaylaştırır. Ayrıca B grubu vitamini yönünden zengindir. DANA ROSTO MALZEMELER: -Yarım koyun budu -2 kaşık margarin -1 kaşık salça -Tuz YAPILIŞI: 1- But etini alabilecek bir tencerede yağ eritilir. 2- İyi kızarması için, etin üzerini kaplayan ince zarı çıkarmadan etin iki tarafı iyice tuzla ovulur ve yağda kızartılır. 3- Yarım fincan su ile sulandırılmış salça konur. Biraz sonra da 3- 4 bardak sıcak su ilave edilip kapak örtülür. 4- Orta ateşte 2 saat pişilir (et yağına kalmalıdır). 5- Biraz soğuyunca dilimlenip servis tabağına yerleştirilir. Üzerine tenceredeki salçalı yağ gezdirilerek dökülür. 6- Etin yanına havuç, bezelye soteleri, patates tavası veya patates püresi konarak servis yapılır. Not: 1) Rosto, but etin kemikleri çıkarıldıktan sonra rulo şeklinde bağlanarak da aynı şekilde pişirilir. 2) Kuzu budu tencerede pişirmeden, fırında şöyle pişirilir: Et tuzlanıp yağlanır. Tepsiye konup fırında ara sıra su ilavesi ile pişirilir. Yağına biraz salça konup renklendirilerek üzerine dökülür. | ||
30-01-2007, 15:17 | #39 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| BUĞU KEBABI MALZEMELER: -1 kg. koyun kuşbaşı eti -3 avuç arpacık soğan -3- 4 diş sarımsak -2 kaşık yağ -1 domates -1 çay kaşığı kekik -1 çay kaşığı karabiber -2 defne yaprağı -Tuz YAPILIŞI: 1- Düdüklü tencereye et, soğan, sarımsak, tuz, karabiber, kekik, defne yaprağı ve rendelenmiş domates ile yağ karışık konur. 2- Su koymadan kapak kapatılır. Hafif ateşte 1 saat pişirilir. 3- Pilav ve salata ile servis yapılır. KISA BİLGİ: 1- Düdüklü tencerede yemek pişirirken, suyu fazla buharlaşmadığından az su ile pişirilmelidir. 2- Düdüklü tencerede yemek pişirmek zamandan, yakıttan tasarruf sağlar, bilhassa vitaminler daha az ziyan olur. ORMAN KEBABI MALZEMELER: -1 kg. kuşbaşı et (koyun veya süt danası) -2- 3 çorba kaşığı sıvı yağ -2 soğan -3 patates -3 havuç -1 su bardağı konserve bezelye -1 çorba kaşığı salça -2 çay kaşığı kekik -Tuz YAPILIŞI: 1- Küçük doğranmış soğan, et ve yağ tencereye konur. Ateş üzerinde karıştırarak kavrulur. 2- Salça konur; biraz daha karıştırılıp 2- 3 bardak su ilave edilerek etler yumuşayıncaya kadar orta ateşte pişirilir. 3- Patates soyulur. Havuç kazınır. Küçük küçük doğranır. 4- Yumuşayan ete ilave edip kapak kapatılır. Sebzeler pişince konserve bezelye ve tuz ilave edilir. 5- 10 dakika sonra kekik serpilir, ateşten alınır. KISA BİLGİ: Konserve kutularının alt ve üst yüzeyleri yukarı doğru bombeli ise bozuktur. Kullanılması tehlikelidir. | ||
30-01-2007, 15:17 | #40 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| ŞİŞ KEBABI MALZEMELER: -1 kg. koyun veya kuzu kuşbaşı et (şişlik) -2 domates -4 sivri biber -2 tutam kekik -limon -1 kahve fincanı zeytinyağ -2 kırmızı soğan -1 demet maydanoz -Tuz ve karabiber YAPILIŞI: l-Zeytinyağ, limon suyu, tuz, karabiber ve kekik karıştırılır. 2- Etler bu karışıma konup karıştırılır. En az 3- 4 saat dinlendirilir. 3- Domates ve biber et büyüklüğünde doğranır. 4- Isıtılmış şişlere, şu sıra ile dizilir: et, domates, et, biber. 5- Alevsiz kömür ateşinde veya elektrikli ızgarada bir tarafı iyice pişirildikten sonra çevirmek suretiyle iki tarafı pişirilir (kuru olmaması için). 6- Kırmızı soğan ve maydanoz dalları ile servis yapılır. Not: Sakatat etleri şiş yapılacağı zaman zar ve sinirleri çıkarılır. Böbrek ve yürek yıkanıp kurulanır. Ciğer ve koç yumurtası yıkanmaz. | ||
Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |