|
Ana Sayfa | Kayıt ol | Yardım | Oyun Alanı | Ajanda | Arama | Bugünkü Mesajlar | Forumları Okundu Kabul Et XML | RSS | |
30-01-2007, 15:17 | #41 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| YOĞURTLU PİDELİ KEBAP MALZEMELER: -1 kg. koyun kuşbaşı -2 soğan -3 domates -4 çorba kaşığı yağ -3 pide -500 gr. yoğurt -Tuz ve karabiber YAPILIŞI: 1- Soğan rendelenir. Suyu alınıp ete ilave edilir. Birkaç saat veya bir gece bekletilir. 2- 2 kaşık yağ ile et kavrulur. Rendelenmiş domates konur. Birkaç kere karıştırılır. 3- Suyu konur. Etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. (Et yağına kalmalıdır.) 4- Pideler ısıtılıp küçük küçük kesilir. Tabağa yerleştirilip erimiş yağ gezdirilir. 5- Pidelerin üzerine çatalla çarpılmış yoğurt ve sonra pişirilen et konur. Not: Kebap şöyle de hazırlanabilir: 1) Kuşbaşı et şişe geçirilip kömür ateşinde veya elektrikli ızgarada pişirilir. 2) Cızbız köfte hamuru yapılır, şişe geçirilip kömür ateşinde veya elektrikli ızgarada pişirilir. YUFKALI PİRZOLA MALZEMELER: -12 kalem kuzu pirzolası -2 domates -3 sivri biber -Yarım kaşık margarin -3 hazır yufka -1 su bardağı zeytinyağı ve ayçiçek yağı (Kızartmak için) -Tuz ve karabiber YAPILIŞI: 1- 3 bardak su kaynatılır. Pirzolalar suyun içine konup köpükler alınır. Et yumuşayıncaya kadar pişirilir. Suyundan alınıp tuzlanıp biberlenir. 2- Yarım kaşık margarinle, rendelenmiş domates ve küçük doğranmış biber ateş üzerinde koyulaşıncaya kadar karıştırılır. 3- Yufkalar dörde bölünür. Her parçaya bir pirzola ve onun üzerine hazırlanan sostan biraz konup pirzolanın sapı dışarıda kalmak üzere muska gibi sarılır. Hamurun ucu su ile yapıştırılır. 4- Kızgın yağda kızartılıp fazla yağı alması için kağıt üzerine çıkarılır. Not: Pirzolanın haşlama suyundan çorba veya pilav yapınız. KISA BİLGİ: Eti soğuk su ile ateşe koyarsanız besleyici kısmı büyük ölçüde suya geçer. Kaynar suya atarsanız, üzerinde hemen koruyucu bir tabaka teşekkül eder ve besleyici kısım ette kalır. | ||
|
30-01-2007, 15:18 | #42 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| BEŞAMEL SALÇALI PİRZOLA MALZEMELER: -10 adet kuzu veya koyun pirzola -2 kaşık margarin -3 kaşık un -1,5 su bardağı süt -2 yumurta -1 çorba kaşığı rende kaşar peyniri -1 su bardağı zeytinyağ veya ayçiçek yağı (Kızartma için) -Tuz ve karabiber YAPILIŞI: 1- BEŞAMEL SALÇASI: Margarin ile un hafif pembe kavrulur. Süt konarak koyu muhallebi gibi pişirilir. Ilınınca yumurtalar kırılır. Tuz ve rende kaşar peyniri karıştırılır. 2- Pirzolalara tuz ve karabiber serpilir. Yağda kızartılarak pişirilir. Fazla yağı çekmesi için kağıt üzerine çıkarılır. 3- Sonra pirzolaların iki tarafı, hazırlanan beşamel salçasına batırılıp yağda pembe olarak kızartılır. 4- Saplara yaldız kağıt veya püsküllü kağıt sarılıp süslenir. Not: Pirzolalar, beşamel salçası yerine şöyle kaplanabilir: 3- 4 patates haşlanıp püre yapılır. Buna 2- 3 yumurta, 1 kaşık rende kaşar, 2 kaşık un, tuz, karabiber ilave edilip, karıştırılır. SEBZELİ KOYUN ETİ (Haşlama) MALZEMELER: -1 kg. koyun eti (Kemikli parça et) -3 havuç -3 patates -1 kereviz -3 soğan -1 demet maydanoz -1- 2 limon suyu -1- 2 yumurta sarısı -Tuz YAPILIŞI: 1- Düdüklü tencerede 4 bardak su kaynatılır. Yıkanmış et konup köpükleri alınır. 2- Küçük doğranmış havuç, kereviz ve dörde bölünmüş soğan patates, tuz konup kapağı kapatılır. 3- Harlı ateşte düdük sesi geldikten sonra hesap edilerek yarım saat pişirilir. 4- Soğuyunca kapak açılır. Yumurta sarısı ve limon suyu ile hazırlanmış terbiye ilave edilir. 5- Servis tabağına alınıp üzerine kıyılmış maydanoz serpilir. Not: Büyük soğan yerine 1- 2 avuç arpacık soğan da kullanılabilir. KISA BİLGİ: Romatizmalılar için haşlama et ve ebegümeci faydalıdır. | ||
30-01-2007, 15:18 | #43 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| KUZU KAPAMA MALZEMELER: -1 kg. kemikli kuzu eti -2 kaşık yağ -1 kuru soğan -12 adet yeşil soğan -1 demet pazı -1 marul -1 havuç -1 demet dereotu -Tuz YAPILIŞI: l-Düdüklü tencereye et, ayıklanıp doğranmış kuru ve yeşil soğan, havuç, yaprak yaprak koparılmış pazı, marul, tuz ve yağ konup karıştırılır. 2- İki kahve fincanı da su ilave edilip kapak kapatılır. Orta ateşte, düdük sesi geldikten sonra hesap edilmek üzere 20- 25 dakika pişirilir. 3- Soğuyunca kapak açılır. Servis tabağına alınıp kıyılmış dereotu serpilir. Kısa Bilgi: Marul, mide ağrılarına, uykusuzluğa, bronşit, şeker hastalığı ve mafsal ağrılarına faydalıdır. SALÇALI BİFTEK MALZEMELER: -1 kg. biftek -2 kaşık yağ -1 soğan -1 havuç -1 kereviz -1 patates -2 diş sarımsak -1 kaşık salça -Yarım su bardağı kırmızı şarap -Tuz, karabiber ve 1 defne yaprağı YAPILIŞI: 1- Biftekler yağda kızartılıp tencereye alınır. 2- Aynı yağda küçük doğranmış soğan, sarımsak, havuç, kereviz, patates, defne yaprağı kavrulur. 3- Salça ve şarap konur. Etlerin üzerine yayılır. 4- 3- 4 bardak su ilave edilip biftekler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Tuz ve karabiber atılır. 5- Patates püresi, pilav ve makarna ile servis yapılır. Not: İstenirse bifteklerle pişen sebzeler, kaşık yardımı ile süzgeçten geçirilir; etin üzerine sos olarak dökülür. KISA BİLGİ: Yetişkin bir insanın günlük protein (et, süt, yumurta, baklagiller) ihtiyacı kilosu başına 1 qr. dır. Örneğin, 65 kg. ağırlığındaki bir insanın günlük protein ihtiyacı 6- 5 gr. dır. Büyüme çağında ise bu miktar kg. başına 2- 3 gr. dır. | ||
30-01-2007, 15:18 | #44 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| PEYNİRLİ BİFTEK MALZEMELER: -8 biftek -200 gr. gravyer veya kaşar peyniri -2 kaşık tereyağ veya margarin -1 soğan, tuz ve karabiber YAPILIŞI: 1- Soğan rendelenir. Suyu alınıp tuz ve karabiber atılır. Etler batırılıp ağız kapalı olarak bir gece buzdolabında dinlendirilir. 2- Peynir ve yağ bir tencereye konur. Kaynar su bulunan başka bir kabın üzerinde veya çok hafif ateşte eritilir. 3- Biftekler alevsiz kömür ateşinde veya elektrikli ızgarada pişirilir. Kurumaması için önce bir yüzleri sonra öteki tarafları pişirilir. 4- Sıcak sıcak üzerine erimiş peynir dökülür. Not: Yanına garnitür olarak sebze soteleri, patates tava ve pilav da konabilir. KISA BİLGİ: 1- Yetişkin insanlar protein ihtiyacının %35'ini hayvansal proteinlerden (et, süt, yumurta), %65'ini bitkisel proteinlerden (fasulye, nohut, mercimek, bakla, bezelye) karşılamalıdır. 2- Büyüme çağında, hamilelik ve süt verme durumunda, protein ihtiyacı yarı hayvansal, yarı bitkisel kaynaklardan karşılanmalıdır. ŞİNİTSEL MALZEMELER: -1 kg. biftek (ince dövülmüş) -4 çorba kaşığı galeta unu -3 çorba kaşığı un -3 yumurta -1 su bardağı zeytinyağ veya ayçiçek yağı (Kızartma için) -Tuz ve karabiber YAPILIŞI: 1- Bifteklerin iki tarafı tuzlanıp biberlenir. 2- Önce elenmiş una, sonra çarpılmış yumurtaya, sonra da galeta ununa bulanıp elle bastırılır. 3- Kızgın yağda kızartılıp patates tava ve salata ile servis yapılır. Not: 1) Biftekler bir gece soğan suyunda bekletilirse daha lezzetli olur. 2) Biftekler una bulanmadan rende kaşara batırılırsa nefaseti artar. KISA BİLGİ: Hayvansal gıdalar zeka faaliyetlerini arttırır. Bilhassa proteinlerin zekaya etkisi 0-4 yaş arasıdır. Çünkü beyin ve sinir hücreleri bu ara gelişir. | ||
30-01-2007, 15:18 | #45 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| BEYİN TAVA MALZEMELER: -2 dana beyin -1 soğan -2 defne yaprağı -Yarım bardak ayçiçek veya zeytinyağ (Kızartma için) -1 avuç maydanoz yaprağı -limon -Tuz, karabiber YAPILIŞI: 1- Beyinlerin zarları az akan çeşme altında soyularak çıkarılır. 2- Sıcak suya konur. Tuz, dörde bölünmüş soğan, defne yaprağı ilave edilip yarım saat haşlanır, suyunda soğutulur. 3- Suyundan çıkarılan beyinler, boyuna 6- 8 parçaya dilimlenir. Tuz ve karabiber serpilir. 4- Dilimler önce una, sonra yumurtaya batırılıp kızgın yağda pembe olarak kızartılır. Fazla yağlı çekmesi için kağıt üzerine çıkarılır. 5- Servis tabağına alınıp maydanoz yaprakları ve limon dilimleri ile süslenir. KISA BİLGİ: Beyinde, hayat için lüzumlu olan önemli maddelerin hepsi vardır. CİĞER TAVA MALZEMELER: -1 koyun karaciğer -2 kaşık margarin -2- 3 soğan -Yarım demet maydanoz -2 çay kaşığı sumak -2 çay kaşığı kırmızı biber -2 çorba kaşığı zeytinyağ -Yarım limon -Tuz YAPILIŞI: 1- Karaciğerin zarı soyulur. Kuşbaşı doğranır. 2- Bir tencere yağ kızdırılır. Ciğerler atılıp karıştırılır. Harlı ateşte kapak kapatmadan karıştırarak pişirilir (suyunu çekinceye kadar). Tuz ve karabiber atılır. 3- Soğan yarım halka şeklinde doğranır. Kıyılmış maydanoz, tuz; kırmızı biber, sumak, zeytinyağ, limon suyu ilave edilip karıştırılır. 4- Ciğerle, soğan salatası beraber servis yapılır. Not: Ciğeri, sertleşmemesi için harlı ateşte ve kapak kapatılmadan pişirilmelidir. KISA BİLGİ: Karaciğer çok besleyici ve sindirimi kolaydır. Ancak genç ve sağlıklı karaciğer alınmalı ve iyi pişirilmelidir. | ||
30-01-2007, 15:18 | #46 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| SEBZELİ PİLİÇ MALZEMELER: -1 piliç veya 4 parça kemikli göğüs eti -2 adet soğan -3- 4 diş sarımsak -2- 3 çarliston biber -100-150 gr. taze fasulye -2 kabak -1 patlıcan -2 domates -2 çorba kaşığı sıvı yağ -Tuz, karabiber YAPILIŞI: 1- Pilicin ince tüyleri ocak alevinde yakılır. İçi dışı yıkandıktan sonra, suyu sıkılmış yarım limon ile iyice ovulur. 20- 30 dakika bekletilir. Sonra butlar ve kanatlar çıkarılır. Göğüs kafesi iki parçaya ayrılır. 2- Çelik bir tencerenin altına etler dizilir. Tuz, karabiber serpilir. 3- Sebzeler yıkanır. Soğan, sarımsak, biber, domates küçük küçük; fasulye, kabak, patlıcan, kuşbaşı doğranıp hepsi karıştırılarak harmanlanır. 4- Pilicin üzerine yerleştirilip, tuz, karabiber serpilir. İki kaşık sıvı yağ gezdirildikten sonra tencerenin kenarından 1 bardak su konur. 5- Orta ateşte sebzeler fazla ezilmeden pişirilir. Ateş kapatıldıktan sonra 15 dakika kadar tencerenin kapağı kapalı olarak dinlendirilir ve servis yapılır. ÇERKEZTAVUĞU MALZEMELER: -1 tavuk -2,5- 3 bardak ceviz içi -2 dilim bayat ekmek içi -2- 3 kahve kaşığı kırmızı biber -1- 2 çorba kaşığı zeytinyağ -1 avuç maydanoz yaprağı -Tuz-1 kahve kaşığı karabiber YAPILIŞI: 1- Tavuğun içi temizlenir. Ocak alevinde alazlanır. Yıkanır ve haşlanır. 2- Soğuyunca etler küçük küçük parçalara ayrılıp servis tabağına alınır, tuz ve karabiber serpilir. 3- Ceviz ayıklanıp makineden geçirilir. Islatılıp sıkılmış ekmek içi, kırmızı biber, tuz konup karıştırılır. İki kaşık da zeytinyağ ilave edilir. Avuç içinde sıkılıp, çıkan yağ bir kaseye ayrılır. 4- Ekmekli cevize biraz tavuk suyu karıştırılıp ezilmiş yoğurt kıvamına getirilir. 5- Bu sos, tavuk etinin üzerine dökülüp bıçakla düzeltilir. Üzeri, ayrılan ceviz yağı ve maydanoz yaprakları ile süslenir. Not: İstenirse ceviz karışımına 1- 2 diş dövülmüş sarımsak da konabilir. KISA BİLGİ: Sığır 8 kg. yeme ........ 1 kg. et verir. Koyun 8,5 kg. yeme ...... 1 kg. et verir. Domuz 3 kg. yeme ........ 1 kg. et verir. Tavuk 3,5 kg. yeme ... ...1 kg. et ve 1 yumurta verir. | ||
30-01-2007, 15:19 | #47 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| FIRINDA TAVUK GRATEN MALZEMELER: -1 tavuk -2 kaşık yağ (margarin) -2 kaşık un -Yarım litre süt -3- 4 çorba kaşığı rende kaşar -2 yumurta -Tuz ve karabiber YAPILIŞI: 1- Tavuk temizlenir, ocak alevinde alazlanır, yıkanır ve haşlanır. 2- Soğuyunca küçük parçalara ayrılır. 3- Yağ ile un hafif pembe kavrulur. Süt ilave edilip muhallebi gibi pişirilir. Ilınınca yumurta ve 2 kaşık rende kaşar peyniri konup karıştırılır. 4- Yağlanmış tepsiye bu sosun üçte biri konup yayılır. Üzerine tavuk eti, onun üzerine de artan sos konup kaşar peyniri rendesi serpilir. 5- Fırında pembe olarak kızartılır. 6- Dilimlenerek sıcak olarak servis yapılır. Not: Yumurta aklarını beze yapmada kullanınız. MAYONEZLİ BALIK MALZEMELER: -1 kg. levrek (kefal, palamut, yayın) -1 soğan -2- 3 defne yaprağı -1 çay kaşığı tane karabiber -Tuz RUS SALATASI İÇİN -2 yumurta sarısı -1,5 su bardağı zeytinyağ -1- 2 limon -1 çay kaşığı toz hardal -2 patates (haşlanmış) -1 havuç (haşlanmış) -Yarım su bardağı iç bezelye(konserve) -10- 12 küçük salatalık turşu(kornişon) YAPILIŞI: 1- Balık temizlenir; iki üç parçaya ayrılıp, yıkanır; sıcak suya konur. Kaynayınca köpüğü alınır. Dörde bölünmüş soğan, defne yaprağı, tuz, tane karabiber ilave edilip haşlanır. Suyunda soğutulur. 2- Balık küçük parçalara ayrılıp servis tabağına alınır. Tuz ve karabiber serpilir. 3- Rus salatası hazırlanır. (4- 5 kaşık mayonez, üzerini süslemek için ayrılır.) 4- Balık eti, Rus salatası ile karıştırılır. Üzeri ayrılan mayonez ve turşu ile süslenir. Not: Balığın haşlama suyunu Balık çorbası yapınız. | ||
30-01-2007, 15:19 | #48 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| BALIK PİLAKİ MALZEMELER: -1 kg. balık -Yarım su bardağı zeytinyağ -3 patates -2 havuç -2 soğan -1 kereviz -1 demet maydanoz -4- 5 diş sarımsak -1 kaşık salça -2 defne yaprağı -2 limon -Tuz ve karabiber YAPILIŞI: 1- Balık temizlenip yıkanır. Dilimlenip yağlanmış tepsiye dizilir. Tuz ve karabiber serpilir. 2- Soğan yarım halka şeklinde, patates, havuç, kereviz, sarımsak ve maydanoz küçük küçük doğranır. Defne yaprağı konur. 3- Hepsi zeytinyağda kavrulur. Salça ile tuz ve karabiber ilave edilir. 4- Balığın üzerine yayılıp 1- 2 bardak su ile yavaş yavaş pişirilir. Arzu edilirse üzeri fırında kızartılır. 5- Limon dilimleri ile süslenir. KISA BİLGİ: 1- Taze balığın gözleri parlak ve nemli, eti sıkı, solungaçlar pembe olur. 2- Besin değeri yönünden, ucuz ve pahalı balık arasında fark yoktur. | ||
30-01-2007, 15:20 | #49 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| JÖLELİ SOĞUK ET MALZEMELER: -2 dana dili -1 çay kaşığı tane karabiber -Yarım demet maydanoz -1- 2 dal kereviz -2 soğan -8 yaprak jelatin -4- 5 salatalık turşusu -2 katı pişmiş yumurta -2 havuç (haşlanmış) -Tuz YAPILIŞI: 1- Dil kazınıp yıkanır. Dörde bölünmüş soğan, maydanoz, kereviz, tane karabiber, tuz ve 4 bardak su konup düdüklü tencerede haşlanır. (Düdük sesi geldikten sonra yarım saat pişirilir.) 2- Soğuyunca dil soyulup ayıklanarak küçük parçalara ayrılır. 3- Dil suyu süzülür. Yıkanmış jelatinler konup eritilir. 4- Turşu, yumurta, havuç küçük küçük doğranır. Etle karıştırılır. Buna jelatinli et suyu ilave edilir. 5- Kalıp ıslatılır. Hazırlanan karışım boşaltılıp buz dolabında dondurulur (3- 4 saat). 6- Kalıptan çıkarmak için, kalıp ılık suya birkaç kere batırılıp servis tabağına ters çevrilir. Etrafı Rus salatası ile süslenir. Not: Et suyunun yağsız olması lazımdır. | ||
30-01-2007, 15:20 | #50 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| BÖLÜM 4 PİLAV, MAKARNA VE YUMURTALAR TAVUKLU BAHAR PİLAVI MALZEMELER: -2 su bardağı pirinç -400 gr. tavuk göğüs kuşbaşı eti -5 çorba kaşığı sıvı yağ -1 çorba kaşığı çam fıstığı -1 çorba kaşığı kuşüzümü -2 adet soğan -1 çarliston biber -1'er çay kaşığı tarçın ve karabiber -Yarım çay kaşığı yenibahar -1- 5 çay kaşığı tuz YAPILIŞI: 1- Pirinç ayıklanıp yıkanır. Ilık tuzlu suda 20 dakika bırakılır. 2- Tencerede sıvı yağ ısıtılır. Fıstıklar pembeleştirilip dışarı alınır. 3- Aynı yağa önce kuşbaşı etler atılıp 5 dakika kadar kavrulur. 4- Küçük doğranmış soğan ve biber ilave edilip etler bıraktığı suyu çekip hafif pembeleşinceye kadar pişirilir. Tuz, karabiber, tarçın, yenibahar katılıp karıştırılır. Sonra etler başka bir kaba alınır. 5- Tenceredeki yağa suyundan süzülmüş pirinç ilave edilir. Birkaç kez karıştırıldıktan sonra 3 su bardağı yağsız et suyu veya tavuk suyu konur; üzerine tavuk etleri sıralanır. Kaşığın tersi ile bastırılıp düzeltilir. 6- Kaynadıktan sonra ateş azaltılarak pirinçler suyunu çekinceye kadar pişirilir. 7- Kavrulmuş çam fıstığı ile, temizlenip yıkanmış kuşüzümü konur. Tencerenin kapağı kapalı olarak 20 dakika kadar buharı ile demlendirilir. 8- Karıştırıldıktan sonra servis yapılır. KABUNE MALZEMELER: -2 su bardağı pir inç -400 gr. koyun kuşbaşı et -5 çorba kaşığı sıvı yağ -2 adet soğan -1 çarliston biber -Tuz, karabiber YAPILIŞI: 1- Pirinç ayıklanıp yıkanır. Ilık tuzlu suda 20 dakika bırakılır. 2- 4 bardak su tencerede kaynatılır. Etler suya bırakılarak haşlanır. Tuz, karabiber atılır. 3- Soğuduktan sonra etler suyundan alınır ve lifleri boyunca parçalara ayrılır. 4- Soğanlar küçük doğranıp az miktar tuz ve karabiberle ovulur. Doğranmış biberle karıştırılıp tencerenin dibine yayılır. 5- Üzerine suyundan süzülmüş pirinç konur. Pirincin üzerine de didiklenmiş etler yerleştirilir. 6- Tuz, karabiber serpilir. Kaşık kaşık sıvı yağ gezdirilir. Kaşığın tersi ile bastırılıp düzeltilir. Üzerine porselen bir tabak kapatılır. 7- Tencerenin kenarından 3 bardak sıcak et suyu konur. Kaynadıktan sonra ateş azaltılarak pirinçler suyunu çekinceye kadar pişirilir. 8- 20 dakika kadar kendi buharı ile demlendirilir. Soğan, pirinç ve etler birbirine karıştırılmadan servis yapılır. Not: Kabune'yi koyun eti yerine, tavuk göğüs eti ile de yapabilirsiniz. | ||
Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
Seçenekler | |
Stil | |
| |