|
Ana Sayfa | Kayıt ol | Yardım | Ortak Alan | Ajanda | Bugünkü Mesajlar | XML | RSS | |
30-01-2007, 15:01 | #1 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
|
ÇORBALAR ET SUYU NASIL ÇIKARILIR? MALZEMELER: -Dana kemiği -1 soğan -Havuç -Kereviz veya maydanoz sapları -1 kahve kaşığı tane karabiber -2 defne yaprağı YAPILIŞI: 1- Kemikler yıkanıp bol su ile kaynatılır. Üzerinde biriken köpükler alınır. 2- Soyulup dörde bölünmüş soğan, havuç, kereviz defne yaprağı ve maydanoz sapları konur. İyice kaynatılır. Tel süzgeçten süzülür. 3- Soğuyunca üzerinde biriken yağlar alınarak atılır. KISA BİLGİ: Et suyu çıkarırken; çok az sirke ilave edilirse et suyu kalsiyum bakımından zengin olur. SOĞANLI ŞEHRİYE ÇORBASI MALZEMELER: -2 soğan -3 çorba kaşığı sıvı yağ -1 çorba kaşığı un -4 çorba kaşığı şehriye -1 su bardağı süt -Yarım demet maydanoz -6 su bardağı et suyu veya su -Tuz-Karabiber YAPILIŞI: 1- Yağ ile ince doğranmış soğan hafif sararıncaya kadar kavrulur. 2- Un ilave edilir. 1- 2 defa karıştırılır. Et suyu veya su konur, tuz atılır. 3- Kaynayınca şehriye ilave edilir. 4- Şehriyeler pişince doğranmış maydanoz ve daha sonra da süt ilave edilir. İstenirse karabiber serpilir. | ||
|
30-01-2007, 15:01 | #2 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| MERCİMEK ÇORBASI MALZEMELER: -10 bardak et suyu -1,5 bardak kırmızı mercimek -1 adet patates -2 baş soğan -1 çorba kaşığı un -2 çorba kaşığı yağ -1 yumurta sarısı -Tuz, kırmızı biber -1 bardak süt YAPILIŞI: 1- Mercimek ayıklanır, yıkanır, patates soyulup rendelenir. 2- Soğan çorba tenceresine rendelenir. Yağ ile pembeleştirilir. Un katılıp biraz daha kavrulur. 3- Et suyu ve hazırlanan mercimek, rendelenmiş patates katılıp, iyice pişinceye kadar kaynatılır. Tel süz geçten kaşık yardımı ile geçirilir. 4- Yumurta sarısı ile süt çatalla çarpılır; çorba sofraya alınmadan 10 dakika önce çorbaya ilave edilip karıştırılır. Tuz atılır, ateş kapatılır. 5- Üzerine kırmızı biberli yağ gezdirilir. Not: Çorbalara terbiye üç şekilde katılır. 1) Yumurta sarısı-süt karışımı 2) Yumurta sarısı-limon suyu karışımı 3) Yumurta sarısı-limon suyu-un karışımı ŞEHRİYELİ YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI MALZEMELER: -8 su bardağı et suyu -1 su bardağı yeşil mercimek -1 kahve fincanı arpa şehriye -2 adet soğan -2 çorba kaşığı sıvı yağ -2 çorba kaşığı un -Yarım su bardağı süt -1 çay kaşığı kuru nane YAPILIŞI: 1- Mercimek ayıklanır, yıkanır ve yarım haşlanır. Haşlama suyu dökülür. 2- Küçük doğranmış soğan yağda hafifçe sarartılır. Un konur, bir kaç kez karıştırılır. 3- Et suyu, yarı haşlanmış mercimek ilave edilir. Mercimek pişince şehriye konur. 10- 15 dakika yavaş ateşte kaynatılır. Sofraya alınacağı zaman süt katılır. Üzerine kuru nane serpilir. | ||
30-01-2007, 15:02 | #3 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| ŞAFAK ÇORBASI MALZEMELER: -8 bardak et suyu -2 çorba kaşığı un -2 kaşık yağ -4- 5 adet olgun domates veya 2 kaşık konserve domates salçası -1 bardak süt -1 yumurta sarısı -Tuz YAPILIŞI: 1- Yağ ile un hafif pembe kavrulur. 2- Sulandırılmış konserve salça veya rendelenmiş domates ve et suyu katılır. 3- Karıştırılarak 1- 2 taşım kaynatılır. Pütür kalmışsa süzgeçten geçirilir. 4- Yumurta sarısı ve süt ile yapılmış terbiye yemek saatinden 10 dakika evvel katılır. Tuz atılır. Ateş kapatılır. Not: Et suyu yerine hazır paket et veya tavuk suyu da katılabilir. KISA BİLGİ: Sofrayı hazırlarken; kaç kişinin yemek yiyeceğini, yemek listesinde neler olduğunu düşününüz, sofra takımlarının temiz olmasına özen gösteriniz. BALIK ÇORBASI MALZEMELER: -10 bardak haşlama balık suyu (Haşlanmış balık eti ile mayonezli balık yapılır) -2 Soğan, 1 havuç -5- 6 dal kereviz veya maydanoz -1 çay kaşığı tane karabiber -2 diş sarımsak, 2 kaşık yağ -Yarım su bardağı pirinç -1- 2 limon suyu -2 yumurta sarısı -Defne yaprağı -Tuz-kırmızı biber YAPILIŞI: Balık Suyunun Çıkarılması: Balık temizlenir, yıkanır. Sıcak su ile ateşe konur, kaynayınca köpüğü alınır. Dörde bölünmüş soğan tane karabiber, maydanoz sapları, defne yaprağı konup, iyice kaynatılır. Süzülür. Balık eti mayonezli balık hazırlanmasında, suyu da balık çorbasında kullanılır. 1- Havuç, maydanoz, sarımsak ince ince doğranır. Yağla pembeleştirilir. 1 kaşık un katılır. Biraz daha kavrulur. Balık suyu, yıkanmış pirinç ilave edilir. İyice pişirilir. 2- Yemek saatinden 10 dakika evvel yumurta sarısı ve limon suyu ile hazırlanmış terbiye katılır. Tuz atılır. | ||
30-01-2007, 15:02 | #4 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| KISA BİLGİ: Sofraya daima gerçek çiçek koyunuz. Çiçeğinizi az kokulu seçip, kısa saplı olarak tanzim ediniz. BORÇ MALZEMELER: -10 bardak et suyu -2 kaşık yağ -2 soğan -2 patates -1 küçük kereviz -2 küçük pancar -1 küçük havuç -5- 6 yaprak lahana -2 kaşık konserve domates salçası -2 diş sarımsak -1 çay kaşığı limon tuzu -1 çay kaşığı şeker -Tuz YAPILIŞI: l-Sebzeler yıkanır, soyulur. Bir kaba rendelenir ve doğranır. 2- Çorba tenceresinde rendelenmiş soğan yağ ile pembeleştirilir. Un katılır, biraz da un ile kavrulur. 3- Hazırlanan sebzelerin hepsi konur. Biraz karıştırılır. Domates salçası ve et suyu konup pişirilir. Tuz limon tuzu, şeker atılıp 10 dakika sonra ateş kapatılır. KISA BİLGİ: Ekmek: su, salata çorbadan sonraki yemekle servis yapılır. DÜĞÜN ÇORBASI MALZEMELER: -10 bardak et suyu -3 çorba kaşığı un -2 yumurta -2 limon -2 parça et (haşlanmış) -2 kaşık yağ -1 kahve kaşığı kırmızı biber YAPILIŞI: 1- Et suyu tencerede kaynatılır. Bir kasede yumurta, limon suyu ve un, et suyundan azar azar alarak, ezilir. 2- Kaynamakta olan et suyuna katılıp karıştırarak pişirilir. Tuz atılır. 3- Yağ ısıtılır. Küçük doğranmış et ile 1- 2 defa çevrilir. Kırmızı biber katılıp çorbaya dökülür. KISA BİLGİ: 1- Yemeklerin tuzunu ateşten almadan 5 dakika kadar önce atınız (tuzun yemeğin tadı ile iyi ayarlanması ve pişmeyi geciktirmemesi için). 2- Fazla tuzlu yemek, vücut dokularının su tutmasına yani ödeme sebep olur. Vücutta bilhassa ayaklarda şiş olur. 3- Yemekleri tuzsuz pişirip, yerken tuz serpseniz, vücut bu tuzu daha çabuk dışarı atar. | ||
30-01-2007, 15:02 | #5 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| SEBZE ÇORBASI MALZEMELER: -10 bardak et suyu -2 soğan -1 kahve fincanı pirinç -1,5 çorba kaşığı un -1,5 çorba kaşığı yağ -1 patates -1 havuç -6- 7 dal kereviz -6- 7 kök ıspanak -6- 7 dal maydanoz -1 bardak süt -1 yumurta sarısı -Tuz YAPILIŞI: 1- Sebzeler yıkanır; havuç, patates rendelenir; kereviz, ıspanak, maydanoz doğranır. 2- Rendelenmiş soğanla yağ tencerede pembe olarak kavrulur. Un konur. Biraz daha karıştırılır. 3- Hazırlanmış sebzeler, et suyu ve ayıklanıp yıkanmış pirinç konup iyice pişirilir. 4- Tel süzgeçten kaşıkla bastırılarak geçirilir. Tuz atılır. 5- Yumurta sarısı süt ile çarpılıp kaynayan çorbaya katılır; karıştırılıp hemen ateşten alınır. Not: Mevsime göre taze fasulye, bezelye, kabak gibi sebzeler de kullanılır. PATATES ÇORBASI MALZEMELER: -10 bardak et suyu -1,5 çorba kaşığı yağ -1,5 çorba kaşığı un -1- 2 soğan -3 patates -1 bardak süt -1 yumurta sarısı -Tuz | ||
30-01-2007, 15:02 | #6 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| YAPILIŞI: 1- Rendelenmiş soğan yağ ile pembe kavrulur. Un katılır. Biraz daha çevrilir. 2- Rendelenmiş patates et suyu konup iyice pişirilir. 3- Tel süzgeçten geçirilir. Tuz atılır. 4- Yumurta sarısı ve süt karışımı katılıp ateşten alınır. 5- Üzerine kırmızı biberli yağ gezdirilir. Not: 1) İstenirse üzerine kuru nane serpilir. 2) Bayat ekmekler küçük küçük doğranıp yağda kızartılıp çorba ile servis yapılabilir. KISA BİLGİ: Patateste C vitamini kabuğa en yakın yerdedir. Bu bakımdan ince soyulmalı, ucuz ve kabuk yüzeyinin fazla oluşu dolayısıyla küçük patates satın alınmalıdır. MANTAR ÇORBASI MALZEMELER: -1 su bardağı küçük doğranmış KÜLTÜR MANTARI -6 su bardağı et suyu -1 adet soğan -2 çorba kaşığı sıvı yağ -2 çorba kaşığı un -1 su bardağı süt YAPILIŞI: 1- Küçük doğranmış soğan yağda hafifçe sarartılır. Un konur, birkaç kez karıştırılır. 2- Yıkanıp küçük doğranmış mantar ve et suyu ilavesiyle pişirilir. 3- Sofraya alınmadan süt ilave edilir. Not: Mantar, faydalı bir besindir. Ancak tabiatta bulunan mantarların zehirsiz olanını ayırdetmek çok zordur. Bu bakımdan mutlaka KÜLTÜR MANTARI kullanmalıdır. | ||
30-01-2007, 15:03 | #7 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| SOĞAN ÇORBASI MALZEMELER: -10 bardak et suyu -3 çorba kaşığı un -2 çorba kaşığı yağ -4- 5 soğan -1 bardak süt -1 yumurta sarısı -1- 2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri, -Tuz YAPILIŞI: 1- Soğan rendelenir, yağ ile tencerede pembe kavrulur. 2- Un konur, biraz daha karıştırılır. 3- Et suyu ilavesi ile pişirilir. 4- Kaşık yardımı ile tel süzgeçten geçirilir. 5- Yumurta sarısı süt ile çarpılır. Kaynayan çorbaya katılıp karıştırılır. Ateşten alınır. Tuz atılır. 6- Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpilir. KISA BİLGİ: Soğan idrar çoğaltıcı bir sebzedir. Ayrıca soğanın mühim bir antibiyotik etkisi vardır. YAYLA ÇORBASI MALZEMELER: -10 bardak et suyu -Yarım bardak pirinç -1,5 çorba kaşığı un -1 yumurta -2 bardak yoğurt -2 çorba kaşığı yağ -2 kahve kaşığı kuru nane -1 kahve kaşığı kırmızı biber -Tuz YAPILIŞI: 1- Pirinç ayıklanıp yıkanır. Et suyunda iyice haşlanır. 2- Yoğurt, un ve yumurta çarpılıp, et suyu ile sulandırılır. 3- Kaynamakta olan pirince katılıp ateş hafifletilir. 4- Kuru nane serpilip, kırmızı biberli yağ gezdirilerek dökülür. KISA BİLGİ: 1- Pirinç, karbonhidrat değeri en yüksek bir hububattır. 2- Tansiyonu yüksek olanlar ekmek yerine her öğün 2 çorba kaşığı haşlanmış pirinç yemelidir (yağsız ve tuzsuz olarak). 3- Haşlanmış pirinç üreyi düşürür, ishallerde çabuk iyileşme sağlar. | ||
30-01-2007, 15:03 | #8 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| ERZİNCAN ÇORBASI MALZEMELER: -10 bardak et suyu -250 gr. kıyma -1 avuç maydanoz yaprağı -3 diş sarımsak -2 soğan -2- 3 bardak yoğurt -2 kaşık yağ -1/4 paket hazır erişte makarna -1 kaşık salça -2 kahve kaşığı kuru nane -1 kahve kaşığı kırmızı biber -Tuz, karabiber YAPILIŞI: 1- Kıyma, tuz, karabiber, kıyılmış maydanoz yoğrulup, fındık büyüklüğünde yuvarlanıp, unlanır. 2- İnce doğranmış soğan 1 kaşık yağ ile kavrulur. Salça, su ve tuz konup kaynatılır. 3- Küçük küçük kırılmış erişte ve köfteler ilave edilir. 4- Erişte pişince sarımsaklı yoğurt konur ve ateşten alınır. 5- Üzerine kuru nane ve kırmızı biberli yağ gezdirilir. Not: Çorbaya, erişte yerine haşlanmış 1 su bardağı nohut konarak değişik lezzette bir çorba yapılmış olur. KISA BİLGİ: Sarımsak mide ve bağırsak faaliyetlerini artırdığından kabızlık çekenler için yararlıdır. YUVARLAMA (Aydın'dan) MALZEMELER: -350 gr. yağsız dana kıyma -1 yumurta -2 çorba kaşığı un -Tuz, karabiber -Yarım su bardağı kızartmak için sıvı yağ -Yarım su bardağı nohut -1- 5 su bardağı yoğurt -Yarım kahve fincanı erimiş tereyağ -Yarım çay kaşığı kırmızı pul biber YAPILIŞI: 1- Nohut akşamdan ayıklanıp yıkanır ve suda bırakılır. Ertesi gün 8 bardak et suyu veya su ile haşlanır. 2- Kıyma, un, tuz, karabiber ve yumurta iyice yoğrulur. Nohut büyüklüğünde parçalara ayrılıp ıslak avuç içinde yuvarlanır. 3- Kızdırılmış sıvı yağa bırakılır ve hafif sallanarak kızartılır. 4- Kızarmış köfteler, haşlanmış nohut ve suyuna ilave edilerek 10- 15 dakika yavaş yavaş kaynatılır. 5- Tabaklara servis yapıldıktan sonra üzerlerine çarpılmış 12 kaşık yoğurt konur ve kırmızı biberli tereyağ gezdirilir. Not: Yoğurt sarımsaklı olarak da servis yapılabilir. İŞKEMBE ÇORBASI MALZEMELER: -1 kg. dana işkembesi -2 kaşık un -2 çorba kaşığı yağ -3- 4 diş sarımsak -2 kahve fincanı sirke -Yarım kahve kaşığı kırmızı biber -Tuz YAPILIŞI: 1- İşkembe yıkanır. Bir avuç tuzla tuzlanıp, iç içe geçirilip, birkaç saat bırakılır. Sonra bıçakla iyice kazınıp bol su ile yıkanır. 2- 8- 10 bardak su ile düdüklüde iyice haşlanır. Soğuyunca ince ince kıyılır. 3- Yağ ile un hafif pembe kavrulur. Kıyılmış işkembe ve haşlama suyu konup 2- 3 taşım kaynatılır. 4- Üzerine kırmızı biberli yağ gezdirilerek dökülür. Sarımsaklı sirke ile servis yapılır. Not: Haşlama suyunun yağlarını kullanmayınız. KISA BİLGİ: Sakatatlar çok besleyici ve ekonomiktir. Ancak dalak, vücutta atılması gereken maddelere dönüşecek al ve akyuvarlarla dolu olduğundan yemeğe elverişli değildir. | ||
30-01-2007, 15:03 | #9 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| TARHANA (Kışlık) MALZEMELER: -Yarım kg. yoğurt -3 olgun domates -3 salçalık biber -3 soğan -7- 8 sivri biber -Tuz -Aldığı kadar un YAPILIŞI: 1- Domates, biber yıkanır, soğan soyulur ve doğranır. Buna tuz ve yoğurt konup karıştırılır. 2- Elenmiş un ile katı hamur yapılır. Emaye, cam veya çelik bir kaba alınıp üzeri örtülür. 3- Her gün yoğrulur. Sulanırsa un konur. 4- 10- 12 gün bekletilir. Sonra temiz bir örtü üzerine küçük parçalar halinde dökülür. 5- Biraz kuruyunca parçalar daha küçültülür. En son olarak kevgirden geçirilip gölgede iyice kurutulur. Bez bir torbaya konup saklanır. TARHANA PİŞİRİLİRKEN: a-Dört kişi için 4 çorba kaşığı tarhana ılık su ile ıslatılır. b-İki çorba kaşığı sıvı yağ ile bir kaşık kıyma kavrulur. İstenirse kaşığın ucu ile salça konur. c-5 su bardağı su ile birlikte ıslatılmış tarhana ilave edilir. Karıştırarak kaynatılır. Tuz atılır. Ateş kapatılıp tencere kapağı örtülür. Not: Tarhana hamuruna ayva kabukları da konursa hoş kokulu ve mayhoş olur. BÖLÜM 2 SEBZELER, SALATALAR, TURŞULAR ETLİ DOLMALAR (Biber, kabak, domates, yaprak, lahana) MALZEMELER: -400 gr. kıyma -Yarım su bardağı pirinç -2- 3 soğan -Yarım demet maydanoz, dereotu -1 avuç taze nane veya 2 tutam kuru nane -2 domates veya 1 çorba kaşığı salça -2 çorba kaşığı yağ -Tuz-karabiber YAPILIŞI: 1- Hangi dolma yapılacaksa sebzesi hazırlanır. Biberin içi çıkarılır, kabak kazılıp oyulur. Domateslerin üzerinden kapak kaldırılır, içi kaşıkla alınır. Asma ve lahana yaprağı sıcak tuzlu suda yumuşatılır (kaynatılmaz). 2- Soğan, maydanoz, dereotu, nane, domates küçük doğranır. Tuz, karabiber, kıyma ve 1 kaşık yağ konup yoğrulur. 3- En son ayıklanıp yıkanmış pirinç ilave edilir. Karıştırılıp hazırlanan sebzelere doldurulur. 4- Tencereye dizilip 1 kaşık yağ, 1 bardak salçalı su konur. Orta ateşte pişirilir. (Gerekirse pişerken azar azar su ilave edilir.) Not:Arzu edilirse üzerine sarımsaklı limon suyu dökülür. | ||
30-01-2007, 15:03 | #10 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| ZEYTİNYAĞLI DOLMALAR (Asma yaprağı, lahana, patlıcan, biber ve midye) MALZEMELER: -2 su bardağı pirinç (her biber için 1 çorba kaşığı pirinç hesaplayınız.) -1 su bardağı zeytinyağ -7- 8 adet soğan -1 çorba kaşığı çam fıstığı -2 çorba kaşığı kuş üzümü -Yarım demet maydanoz, dereotu -2 çay kaşığı kuru nane -2 çay kaşığı tuz -limon -1 çay kaşığı tarçın, yenibahar, şeker -Yarım kg. yaprak (750 gr. biber veya patlıcan veya 1 orta lahana) YAPILIŞI: 1- Soğan rendelenir, maydanoz, dereotu sapları ince doğranır. Fıstıkla beraber zeytinyağı ile hafif pembe kavrulur. 2- Ayıklanıp yıkanmış pirinç katılıp birkaç kere çevrilir. 3- İki bardak sıcak su konup orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir. 10- 15 dakika kapak kapalı olarak buharı ile demlendirilir. 4- İnce kıyılmış maydanoz, dereotu, nane, temizlenmiş üzüm, tarçın, yenibahar, karabiber, tuz, şeker, limon suyu konup karıştırılır. 5- Hazırlanan sebzelere doldurulur veya sarılır. Tencereye dizilip 2 bardak sıcak su konur. Orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir. Üzerine yarım kahve fincanı zeytinyağı gezdirilir. 6- Soğuyuncaya kadar kapak aralık tutulur (kurumaması ve parlak olması için). 7- Tabağa dizilip, limon dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süslenir. MİDYE DOLMASI İÇİN MİDYELERİN HAZIRLANMASI 1- Zeytinyağlı dolma içi aynen hazırlanır. 2- 30- 35 tane büyük ve siyah midyeye bir avuç tuz atılıp 1- 2 saat bırakılır. Sonra bıçakla kazınarak yıkanır. 3- Midyelerin düz taraflarına bıçak sokularak kitap gibi ikiye açılır. İçindeki tüyler kesilip iyice yıkanır. 4- Hazırlanan zeytinyağlı dolma içi midyelere sıkıca doldurulup tekrar kapatılır. 5- Tencereye yerleştirilip ölçülü suyu konur (2 su bardağı). Üzerine madeni bir tabak kapatılır. Sonra da tencerenin kapağı örtülerek orta ateşte pişirilir. 6- Suyunu tamamen çekince yarım bardak şarap ilave edilir. Tencerenin kapağı tekrar kapatılıp 5- 10 dakika daha ateşte tutulur. 7- Kapak aralanarak soğutulur. Midyeler birer birer silinip parlak olması için zeytinyağı sürülür. 8- Kıvırcık yaprakları ve limon dilimleri ile tabağa yerleştirilir. Not: İç hazırlarken; her midye için 1 tatlı kaşığı pirinç hesaplayınız. | ||
Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |