Beşiktaş Forum  ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi


Geri git   Beşiktaş Forum ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi > Taraftar > Gündem Dışı

Gündem Dışı Genel internet Geyik vs muhabbetleri.

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 28-10-2008, 01:43   #1
A S T U T E
 
astute - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Post GÜVENLİK TERİMLERİ VE TERİMLERİN AÇIKLAMALARI

1: Access Control : Network uzerindeki herhangi bir bilgi kaynagina erisim konusunda yetkilendirilmis kisiler, programlar, islemler veya network icindeki diger sistemler icin konulan sinirlamadir.

2: Attack Signature : Network uzerinden gelen bilgi paketlerini bazi modellere gore dikkatlice inceleyerek kotu niyetli aktiviteleri haber veren bir sistemdir.

3: Authentication, authorization and accounting ( AAA ) : Kaynaklara guvenli erisimi saglayici guvenlik unsurlaridir.
a: Authentication : Server, switch ya da router kullanimlarinda cihaz ya da kullanicinin kimliginin onaylanmasidir.
b: Authorization : Kullanici ya da kullanicilara sisteme, programa ve network erisim hakkinin verilmesidir.
c: Accounting : Herhangi bir kullanicinin ne yaptigi, kullanici hareketleri kullanici data baglantilari ve kullanici sistem kayitlarinin izlenebilmesi amaciyla yapilan islemdir.

4: Authentication header : Paketin iceriginin aktarim sirasinda degismedigini dogrulamak amaciyla kullanilan IPSec basligidir.

5: CBAC ( Context-Based Access Control ) : Cisco IOS yazilimi icinde bulunan bu ozellik sayesinde tum yonlendirilebilir data akisi denetlenip kontrol edilmis paketler halinde yapilabilir. ACL tarafindan kontrol edilen data akisindaki paketlerin ilerlemesine izin verilebilir ya da yasaklanabilir.

6: Certificate : Guvenilir bir otorite tarafindan ozel aciklama ile belirli bir kalip ve isim altinda belirlenen ozelliklere sahip olundugunu bildirir.

7: Certificate authority ( CA ) : Bagimsiz calisarak dijital sertifikalari onaylar ve bu nedenle yetkilendirilmis diger kullanicilari da tanir.

8: Compromise : Network’e yapilan saldiri ve guvenligi asma olaylarinda guvenlik sisteminin kullandigi prosedurlerdir.

9: Computer Emergency Response Team ( CERT ) : Bilgisayar ve network guvenligi konularinda oncelikli olarak servis saglayan, sistem yoneticilerinden olusan resmi bir organizasyondur.

10: Cryptographic Key : Sifreleme, sifre cozumu ve bilgi onaylamak icin kullanilan dijital bir sifredir.

11: Cryptography : Mesajlari sifreleme ve sifreli mesajlari okuma bilimidir.

12: Data Confidentiality : Sadece bilgi paketlerine ulasma yetkisi olanlarin bunlari kolayca ulasilabilir formatta gormelerinin garanti edilmesidir.

13: Data Encryption Standard ( DES ) : National Institute of Standards and Technology tarafindan gelistirilmis gizli ve kilit sifreleme standardidir.

14: Data Integrity : Verinin network icindeki aktarimi sirasinda degisiklige ugramadigi ve zarar gormedigini garanti etme islemidir.

15: Data privacy : Network verilerinin gizlice elde edilmesi ya da kurcalanmasina karsi olusturulmus korunma islemidir. Bazi durumlarda GRE veya Layer 2 Tunneling Protocol (L2TP)de oldugu gibi tunneling teknolojisi kullanilarak data ayrilir, bu da etkili veri gizliligini saglar. Bazen, ozellikle VPN yururluge girdigi an, geleneksel gizlilik gereklilikleri dijital sifreleme teknolojisi ve protokollerini IPSec’’e oldugu gibi kullanmak icin istekte bulunur.

16: Denial-of-service ( DoS ) attack : Network tasarlanmis servisleri yerine getirmesine engel olmayi amaclayan her turlu kotu niyetli faaliyettir. Bir insanin surekli telefon hatlarini mesgul etmesine benzemektedir.

17: Diffie Hellman : Sifreleme tabanli yonetim sistemlerinde, izin verilen iki kullanici ya da network cihazinin guvensiz bir ortamda yine bu sifreleri kullanarak guvenli bir sekilde data alis-verisi yapmasidir.

18: Digital Signature : Elektronik mesajlarda dogrulama ve guvenligi saglayan, mesaja eklenen(baglanan) bir dizi veridir.

19: Digital Signature Standard ( DSS ) : National Security Agency tarafindan gelistirilmis dijital imza standardidir.

20: Encryption : Verinin, iletim sirasinda bilincli olarak sifrelendirilmesi ve kimse tarafindan okunmadan musteriye ulastirilmasi ve daha sonra da yeniden sifrenin cozulmesi islemidir.

21: Firewall : Ozel network kaynaklarini, kimligi bilinmeyen ve kotu niyetli olmasi olasi kullanicilarindan korumak icin kurulan, yazilim veya donanim tabanli gecit sistemine verilen addir. Kurumlarin ic network’lerini, Internet’dn gelebilecek tehlikelere karsi koruyan ilk engel Firewall’dur.

22: Generic Routing Encapsulation ( GRE ) : Cisco tarafindan gelistirilen Tunneling Protocol, IP Tunnels icindeki cok cesitli turlerde protokol paket tiplerini enkapsule eder. Bunun yaninda Cisco routerlar kullanilarak IP network uzerinde noktadan noktaya sanal baglanti yaratilir.

23: Hack : Network’e izin alinmadan yalnizca kendi cikarlari icin uygun olmayan yollarla girme ve gizli belgelere ulasarak illegal kazanc saglama islemidir.

24: Identity : Network’teki kullanicilarin, uygulamalarin, servis ve kaynaklarin olumlu kesin tanimlanmasidir. Dijital sertifikalar, kartlar ve dizin servisleri gibi yeni teknolojilerin de bu kimlik cozumlerinde onemleri hizla artmaktadir.

25: Integrity : Verinin ozellikle tanimlanan kisiler disinda degistirilmedigini garanti etmek anlamindadir. “Network Butunlugu” seklinde kullanildigi zaman, network’un amaclarina aykiri bir tarzda kullanimina izin verilmeyecegi anlatilmaktadir.

26: Internet Engineering Task Force ( IETF ) : Internet kullanimi konusunda protokoller hazirlayan bir orgnizasyondur. Yayimlari Request for Comments ( RFCs ) olarak adlandirilmaktadir.

27: Internet Security Association and Key Management Protocol ( ISAKMP ) : IPSec’e yonelik asil yonetim protokoludur; ayni zamanda Internet Key Management Protocol (IKE) olarak da adlandirilmaktadir.

28: Intrusion Detection System ( IDS ) : Hareketli algilayici seklinde olan, network cevresini ve hassasiyeti giderek artan internal network’u korumaya yonelik guvenlik sistemidir. Bu sistem, data akisi icerisinde gerceklesen yetki disi faaliyetleri analiz eder ve bunlari uyararak tepkisini gosterir.

29: Internet Protocol ( IP ) : Bilgisayar networkleri arasinda veri alis-verisini saglayan paket tabanli bir protokoldur.

30: IPSec : Internet Protokol katmaninda gizlilik ve dogruluk saglamaya yonelik guvenlik standartlari grubudur.

31: Layer-2 Forwarding Protocol ( L2F ) : Internet’te sanal guvenlige sahip dialup networkler yaratilmasini saglayan bir protokoldur.

32: Layer-2 Tunneling Protocol ( L2TP ) : VPN’lerin yurutulmesi amaciyla Cisco Layer-2 Forwarding ( L2F ) protokolu ile Microsoft’un point-to-point Tunneling protokolunu IETF acisindan birlestiren bir standarttir.

33: Kerberos : Massachussetts Institute of Technology tarafindan gelistirilmis, anahtar network dogrulama(onaylama) protokoludur,bunu saglamakicin DES sifreleme algoritmasi ve merkezilestirilmis database kullanilir.

34: National Institute of Standards and Technology ( NIST ) : Amerika Birlesik Devletleri’nin teknik standartlarini belirleyen hukumet aracisidir.

35: National Security Agency (NSA) : Amerika Birlesik Devletleri’nin guvenligini ilgilendiren sifrelenmis tum yabanci baglantilari bildirme yukumlulugu olan hukumet aracisidir.

36: Network Address Translation (NAT) : Bir IP adresini baska bir IP adresine cevirme metodudur. Цncelikli olarak Internet gibi baska bir standartta bulunan IP adresi ile ic network’te kullanilan IP adresi arasindaki baglantiyi kurmakta kullanilir.

37: Nonrepudation : Kisinin gonderdigi mesaji ya da yapmis oldugu faaliyeti inkar etmesini onleyen bir sifreleme ozelligidir.

38: Packet Filtering : Tum yonlendirilebilir data akisinin paket paket denetlenmesidir.

39: Ping : Baska bir aygitin varligini ve operasyon kabiliyetini saptamaya yonelik komuttur.

40: Ping of death : Atak yapan kisiler buyuk miktarlarda ping paketleri gorduklerinde, alici makine bu buyuk boyuttaki paketlere cevap vermeye calisir fakat bu sirada coker.

41: Point-to-point Tunneling Protocol (PPTP) : Windows 95 ve 98 isletim sistemlerinden VPN hizmetine gecmek icin kullanilan Microsoft temelli standarttir.

42: Private key : Sifrelenen verinin, dijital imzanin sifresinin cozulmesi ve dogrulanmasi icin kullanilan koddur. Gizli tutulur ve sadece sahibi tarafindan bilinir.

43: Proxy : National Security Agency tarafindan gelistirilmis dijital imza standardidir.

44: Public key : Sifrelenen verinin sifresinin cozulmesi ve dogrulanmasi icin kullanilan koddur, genis kitleler tarafindan kullanilabilir.

45: Public key infrastructure : Guvenilir, ayni zamanda etkili sertifika yonetim sistemidir.

46: Remote Access Dial-in-Service (RADIUS) : Livinston Enterprise Inc. Tarafindan gelistirilmis, erisim sunucularini dogrulayan bir network protokoludur.

47: Risk analysis : Guvenlik risklerini teshis eden, etkilerini belirleyen ve onlem alinmasi gereken bolgeleri belirleyen bir islemdir.

48: RSA (Rivest, Shamir, Adelman): Verileri sifreleyen, dijital imzalari dogrulayan ve gelistiricilerinin adiyla anilan anahtar sifreleme yontemidir.

49: Scanner : Girisimci sinif program inceleme uygulamasidir, kullanicinin network guvenlik aciklarini hacker’dan once saptamasini saglar.

50: Security monitoring : Duzenli testler ve Security Posture Assessments’lar ile network’un guvenlik altinda tutulmasidir.

51: Security perimeter : Mevcut network’un guvenligini saglamak amaciyla konulan guvenlik kontrolleridir.

52: Security policy : Network hizmetlerinin yayilmasini ve guvenlik politikalarini surekli olarak kontrol eden yuksek seviyeli talimatlardir.

53: Shunning : ACL bir atak denemesini fark ettiginde saldiran kisinin IP adresinden gelen paketlerin bir sure icin router’a iletimini durdurur. Daha sonra Cisco router dinamik olarak kendini tekrar konfigure eder.

54: SMURF Attack : Hacker tarafindan kotu amacla gonderilen cok sayida IP numarasi belli olmayan ping paketleri broadcast adreslerine gonderildiginde bu paketler buyutulup gelen adreslere gonderilir. Bu buyutme islemi kac kisinin cevap verdigine baglidir.

55: Spoofing : Yetkili bir kullaniciymis gibi bir aygita erisim denemesidir.

56: Terminal Access Control System Plus (TACACS+) : AAA protokolu oncelikli olarak dialup baglanti yonetimi icin kullanilir.

57: Triple DES : Bilgi paketlerinin sifreleme/sifre cozme/sifreleme/’sini yapan DES algoritmasidir.

58: Tunnel : Iki nokta ya da ucuncu sahis konumundaki network arasindaki sifreli baglantidir.

59: Virtual Private Network (VPN) : Bir network ile digeri arasindaki tum data akisini sifreleyerek, IP data akisina genel TCP/IP network’u uzerinde guvenli baglanti saglar.

60: Vulnerability : Guvenlik prosedurlerinde, network dizayni ya da uygulamalarin ortak guvenlik politikasini bozucu sekilde istismar edilebilecegini gosteren zayifliktir
__________________
Kara topraga Beyaz Kefenle gömülürken yanibasimiza konacak SIYaH-BEYaZ atkinin hayaliyle yasiyoruz
astute Ofline   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Türkiye`de Saat: 02:31 .

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2

Sitemiz CSS Standartlarına uygundur. Sitemiz XHTML Standartlarına uygundur

Oracle DBA | Kadife | Oracle Danışmanlık



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580