Beşiktaş Forum  ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi


Geri git   Beşiktaş Forum ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi > Kültür , Sanat Turizm, Gezi ve Seyahat Rehberi > Güzel Sanatlar

Cevapla
 
LinkBack (1) Seçenekler Stil
Alt 09-07-2008, 19:54   #1
 
havali_cocuk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Meksika'da Osmanlı Saat Kulesi

Click the image to open in full size.

Saat hakkında



Yıl 1909. Osmanlı Devletinin en bunalımlı dönemi. Hem Balkanlar hem de Anadolu için için kaynıyor. Babıali 31 Mart ayaklanmasının yol açtığı derin siyasal çalkantıları henüz üzerinden atamamış. 30 yıl süren II. Abdülhamid Han iktidarından sonra payitahtta biraderi Mehmet Reşad var. Yeni Sultan 27 Nisan günü göreve başlar başlamaz Doğu Anadolu ve Arnavutlukta birbiri peşisıra patlayan ayaklanmalar kendisine acı bir biçimde "hoşgeldin" diyor. Ülke ekonomisi de berbat durumda.

Ancak bu devletin adı "Osmanlı" ve Osmanlı olmak da öyle kolay bir iki Şartlarınız ne kadar çetin ceviz olursa olsun altı yüz küsur yıllık onurlu bir geleneği ne yapıp edip yaşatmak gerekiyor. Osmanlı devletinin yazılı olmayan anayasasının yine yazılı olmayan bir kuralına göre dünyanın her yerindeki mazlumları dinleri ve milliyetleri ne olursa olsun kardeş olarak kabul etmek ve onlara göz kulak olmakla yükümlüsünüz. Tıpkı Kanuninin Françoisten gelen o çaresizlik dolu mektuba "Sakın korkma geliyorum" cevabını verip ardından da bütün Avrupayı ayağa kaldırması gibiClick the image to open in full size..


İşte Mehmed Reşad da tam o günlerde Meksikaya karşı bu geleneksel sorumlulukla hareket ediyor. İstanbuldan binlerce kilometre uzaktaki Azteklerin yurdu yakın zamanda çalkantılı bir devrime sahne olmuş ve ülke dökülen onca kanın ardından kısmen de olsa istikrarlı bir siyasal düzene geçmiştir. Emiliano Zapata ve Pancho Villa adlı iki halk kahramanının namlarının da yavaş yavaş yayıldığı bu dönemde Sultan Reşad Meksikaya bir selam göndermek gerektiğini düşünür. Ardından da saraya bağlı mühendis grubuna "Meksika halkı ile Osmanlı halkının dostluğunu simgeleyecek kalıcı bir armağan hazırlamaları" yönünde talimat verir. Mühendisler de bu emir üzerine birkaç aylık bir çalışmanın ardından çağdaş Osmanlı mimarisinin esintilerini taşıyan Arapça kadranlı ve dış yüzeyi İznik çinileriyle kaplı bir kent saati imal ederler.

Saatin onu yapan uzmanlar tarafından monte edilmesi gerektiğinden anıt denizaşırı bir gemiye yüklenir yanına iki mühendis verilir. Ardından da gemi Sultanın Meksikanın o dönemdeki Devlet Başkanı Porfirio Diaza selamlarını ve dostluk duygularını dile getirdiği diplomatik bir mektupla birlikte Meksika Körfezine doğru yola çıkar.


Mexico City kentinin en işlek caddelerinden birinde gövdesi İznik çinileriyle kaplı zarif bir saat kulesi yükseliyor. Bu anıtın üzerinde yer alan plaket ise Türk toplumu olarak "özgüven duygusu" açısından nereden nereye geldiğimizin acıklı bir kanıtını oluşturuyor.

Onu ilk gördüğümde gözlerime inanamadım. Türkiyeden bu denli uzaklarda şimdilerde ülkemizin haritadaki yerinin bile doğru düzgün bilinmediği bir diyarda bize dair bizden izler taşıyan bir anıt. Daha doğrusu bir "kent mobilyası". Üstelik de geçen onca zamana inatla direnircesine hâlâ ilk günkü gibi tıkır tıkır çalışıyor. Sözünü ettiğim obje Meksikanın başkenti Mexico Cityde kentin en işlek bölgelerinden Bolivar Caddesinde bulunan bir saat. Bundan birkaç yıl önce bir belgesel film çekimi için gittiğim Meksikada gördüm onu. Ve sınırlı zamanım içinde de heyecan içinde birkaç kare fotoğrafını çekmeyi başardım.


Click the image to open in full size. Click the image to open in full size.


Bu ilginç anıtı bana elçilikten üst düzey bir yetkilinin değil elçilik rezidansının Türk aşçısının göstermesi olayı daha da şaşırtıcı kılıyordu. Bizi kentte gezdiren Bolulu aşçı Hüseyin laf arasında -sanki çok sıradan birşeyden söz ediyormuş gibi- şu cümleleri mırıldandı: "Ağabey biraz ilerde Osmanlıların gönderdiği bir saat kulesi var. Eğer ilgini çekerse ona da bir bakarız" İlgimi çekmek mi Yalnızca saniyeler içinde "ilgi"den adeta patlama noktasına gelmiştim bile. Hüseyinin sözünü ettiği kavşağa doğru ilerledik. İşte tam karşımızda duruyordu. Dedelerimizden asırlık bir yadigar Osmanlı insanından Azteklerin torunlarına sıcacık bir selamClick the image to open in full size..

Saat sanki selam verdi

Vakit tam da saat başıydı. O sırada içindeki gong sistemi bize selam verircesine çalmaya başladı. Çevresinde defalarca dönüp durdum. Kadranındaki rakamlar Arapçaydı. Zamanı birebir doğru göstermesinden saat bölümünde herhangi bir arızanın olmadığı anlaşılıyordu. Ön yüzüne gömülmüş olan plakette ise şu cümleyi okudum: "La Colona Otomana a Mexico. Septembre de 1910." (Osmanlı Devletinden Meksikaya. Eylül 1910)

Padişahın mazlumlara jesti

Yıl 1909. Osmanlı Devletinin en bunalımlı dönemi. Hem Balkanlar hem de Anadolu için için kaynıyor. Babıali 31 Mart ayaklanmasının yol açtığı derin siyasal çalkantıları henüz üzerinden atamamış. 30 yıl süren II. Abdülhamid Han iktidarından sonra payitahtta biraderi Mehmet Reşad var. Yeni Sultan 27 Nisan günü göreve başlar başlamaz Doğu Anadolu ve Arnavutlukta birbiri peşisıra patlayan ayaklanmalar kendisine acı bir biçimde "hoşgeldin" diyor. Ülke ekonomisi de berbat durumda.

Ancak bu devletin adı "Osmanlı" ve Osmanlı olmak da öyle kolay bir iş değil. Şartlarınız ne kadar çetin ceviz olursa olsun altı yüz küsur yıllık onurlu bir geleneği ne yapıp edip yaşatmak gerekiyor. Osmanlı devletinin yazılı olmayan anayasasının yine yazılı olmayan bir kuralına göre dünyanın her yerindeki mazlumları dinleri ve milliyetleri ne olursa olsun kardeş olarak kabul etmek ve onlara göz kulak olmakla yükümlüsünüz. Tıpkı Kanuninin Françoisten gelen o çaresizlik dolu mektuba "Sakın korkma geliyorum" cevabını verip ardından da bütün Avrupayı ayağa kaldırması gibiClick the image to open in full size..


Türkiye Cumhuriyetinin Mexico Cityde bir büyükelçiliği var. Çok sayıda devlete ev sahipliği yapan bu kıtanın her başkentinde ayrı ayrı elçilikler açmak gücümüzü çok aştığından bu elçilik Şiliye kadar uzanan geniş bir havzada tüm bir Latin Amerika misyonumuzu temsil ediyor. Dolayısıyla Peru Kolombiya Haiti Venezüela Panama ve Honduras gibi bölge ülkelerine de hep bu merkez bakmakta.

Canımızı sıkan olay

Sağolsunlar gittiğimizde yakın ilgi gösterip ellerinden gelen her türlü yardımı sergilediler. Ancak ne yalan söyleyeyim saatin onarımı konusundaki ilgisizlikleri o zaman canımı biraz sıkmıştı doğrusu. Ayrılırken diplomatik görevilerimize ısrarla saatin durumunu hatırlatıp onları Ankaradan onarım için personel ve tahsisat istemeleri için kendi çapımda kışkırttım. Çünkü insanlar gelip geçici bu tür kültürel simgeler ise kalıcı. 20nci yüzyılın başlarında Mexico Cityye getirilmiş olan bu anıt o zamandan beri Türkiyenin ve Türk insanının tanıtımını yapıyor.

Orada biraz yaygara yaptım ama sonradan da dönüş yolunda başka bir şey takıldı aklıma. Türkiye Cumhuriyetinin günümüzde dünya sathına yayılmış olan elçiliklerinin önemli bir bölümünde antetli kağıt ya da zarf temini bile bazen sorun oluştururken kendimizi bir an hâlâ imparatorluk günlerinde sanıp Mexico Citydeki ekipten çok mu şey istemiştim acaba

Anıtı Türkler tamir etmeli

Bolivar Caddesinin tam kavşak noktasında Meksikalılara 92 yıldır zamanı gösteren Osmanlı saatinin mekanizması tıkır tıkır işliyor. Ancak aynı şeyi anıtı kaplayan İznik çinileri için söyleyebilmek mümkün değil. Çiniler bir asıra yakın sürede oldukça zarar görmüş. Anıtın hemen ardında bulunan modern işhanına giriyorum. Burası bir sigorta şirketinin merkezi. Güvenlik bölümünde ayaküstü sohbet etme olanağı bulduğum birkaç Meksikalı yetkili bu anıtın "gayrıresmi hamisi" olduklarını belirtiyorlar. Dediklerine göre çinili kısımlarda gözlenen tahribat iç savaş yıllarındaki sokak çatışmaları sırasında oluşmuş. "Bu anıt Bolivar Caddesinin sembolüdür" diyor içlerinden biri "İnsanlar burada buluşacakları zaman birbirlerine Türk saatinin yanında bekle derler. Çini tamirinden hiç anlamıyoruz. Bu işi Türk yetkililerinin gönderecekleri bir uzmanın yapmasını istiyoruz. Eğer saatin cephesi onarılırsa biz onu bir yüz yıl daha koruruz."


alıntı
__________________

Etikete Gerek Yok EskiLer Bizi Tanır .!
havali_cocuk Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-07-2008, 20:00   #2
ยŦยк
 
Constantin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Çok güzel bir şey başka bir ülkede bizim izlerimizin taşınması
Constantin Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-07-2008, 20:03   #3
Eye For An Eye
 
OzzY - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

vay be...
__________________
Click the image to open in full size.



Devrimin amacını kavramış olanlar sürekli olarak onu koruma gücüne sahip olacaklardır.
M. Kemal ATATÜRK

OzzY Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-07-2008, 23:13   #4
zhu 95
 
haricia - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

güzel bir saat yakından görmek isterim ''Eğer saatin cephesi onarılırsa biz onu bir yüz yıl daha koruruz."inşallah bir değil bir kaç yıl korunur
__________________
Psikopat çocuklar vardır!
Bende onLardanım..
haricia Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-07-2008, 23:16   #5
 
Turkboy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

güzel.
__________________
Click the image to open in full size.
Click the image to open in full size.
Sevinmek İçin Sevmedik...

Turkboy Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-07-2008, 23:32   #6
ÇUKUROVA KARTALI
 
Asi Ruh - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

kültürümüz her yerde war
__________________
Click the image to open in full size.
Asi Ruh Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 10-07-2008, 20:19   #7
tılsım kraliçesi
 
Su yüzü - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

biz her yerdeyizzzz
Su yüzü Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 12-07-2008, 22:33   #8
Can't Forget
 
VeysTube - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

her ülkede illa buna benzer kalıntılarımız var bu dünyada avrupalı varsa bizim sayemizde var .unutmayın onlara banyo bile yapmasını bizim padişahlarımız öğretti.şu an tam tersi ya neyse
__________________

ŞafakLa Tanış Saya Saya Biter Mi ?


ANTALYA / Gazipaşa İLçe Jandarma KomutanLığı

Şafak:253
VeysTube Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 19-07-2008, 10:21   #9
Deivson Rogerio Da Silva
 
bo-bo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

çok güzel...
__________________
Click the image to open in full size.
bo-bo Ofline   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın


LinkBacks (?)
LinkBack to this Thread: http://besiktasforum.net/forum/guzel-sanatlar/67257-meksikada-osmanli-saat-kulesi/
Mesaj Yazan For Type Tarih
Untitled document This thread Refback 09-07-2008 23:39

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Türkiye`de Saat: 06:43 .

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2

Sitemiz CSS Standartlarına uygundur. Sitemiz XHTML Standartlarına uygundur

Oracle DBA | Kadife | Oracle Danışmanlık



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580