|
Ana Sayfa | Kayıt ol | Yardım | Oyun Alanı | Ajanda | Arama | Bugünkü Mesajlar | Forumları Okundu Kabul Et XML | RSS | |
29-01-2007, 08:50 | #11 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| Dünya nüfusundaki gelişmekte olan ülkelerin aleyhine olan bu değişim özellikle bu ülkeleri gıda üretimini arttırma yönünde çalışmaya yöneltmiştir. Bunun sonucu olarak da dünya gıda üretimi 1974-1976 yılları baz alındığında, 1984 de 1,22 kat artarken gelişmiş ülkelerde 1,15, gelişmekte olan ülkelerde 1,33 kat artmıştır. (FAO,1960-1985) Gıda üretiminde gözlenen bu gelişmeye tavukçuluk sektörünün katkısının ne olduğuna bakmak gerekir. Dünya Tavukçuluğunun dinamik Gelişmeler İstatistiksel veriler, dünya tavukçuluk sektörünün dinamik bir gelişme gösterdiğini açıklamaktadır. Lapierre (1984) bu gelişimi şu şekilde vurgulamaktadır. “ Tavukçuluk ile devrim kelimelerinin birlikte kullanılması çok sık rastlanılan bir durumdur. Otuz yıldan beri,dünyadaki tavukçuluğun yayılım ve gelişiminin bir devrim niteliği taşıdığı kuşkusuzdur”. İşte dünya tavukçuluk sektörü için sözü edilen bu gelişme burada “tavuk eti” ve “yumurta” yönünden ele alınacaktır. Çünkü, bu iki ürünün üretimindeki gelişmeler farklı bir görünüm taşımaktadır. Tavuk Eti Üretimindeki Gelişmeler Dünya tavuk üretimindeki gelişim durumu (ek-1) de gösterilmiştir. 1960’ lı yıllarda 11.728 bin ton olan dünya tavuk eti üretimi 2,54 kat artarak 1984’de 29,808 bin tona ulaşmıştır. Dünya tavukçuluğunda gözlenen bu gelişme ülkelere/ ülke gruplarına göre belirgin bir farklılık göstermiştir Belirtilen dönemde tavuk eti üretimini en hızlı artıran ülkeler sırasıyla Japonya (18.5 kat),Brezilya (9,9 kat) İran (9,6 kat) ve Türkiye (5,6) kat olmuştur. Ülke gruplarında ise üretimin gelişmiş ülkelerde 2,26 kat, gelişmekte olan ülkelerde 5,30 kat şeklinde gerçekleşmesi,gelişmekte olan ülkelerin bu sektöre göre daha fazla önem verdiğini göstermektedir. Nitekim , bu ülkelerin dünya tavuk eti üretimine katkıları oransal gittikçe artmaktadır. Dünya tavuk üretiminde ülkelerin almış oldukları payları incelediğimizde 1960 ’lı yıllarda dünya tavuk eti üretiminin %43,1’nin Kuzey Amerika (ABD, % 38,2) , % 20’8’inin Avrupa (Fransa %4.2), %20.9’unun Asya (Türkiye %0.4), %3,5’ inin Güney Amerika, % 3.2’sinin Afrika,%1’inin Okyanusya; %6,4’ünün SSCB tarafından gerçekleştirildiğini görmekteyiz. Gelişmişlik kavramına göre durum incelendiğinde gelişmiş ülkelerin dünya tavuk eti üretiminin %70,6’sını gelişmekte o lan ülkelerin ise %29.4’ ünü sağladıkları ortaya çıkmaktadır (Ek-2) 1980’li yıllara gelindiğinde (1984), ülkelerin dünya tavuk eti üretimine katkıları büyük ölçüde değişmiştir. Kuzey Amerika’nın payı %29,7’ye (ABD % 24.8) düşerken,Afrika’nın payı %5.2’ye Güney Amerika’nın payı %10’a ,Avru panın payı % 25,2 ye Güney Amerika’nın payı %10’a ,Avrupa’nın payı % 25.2 ye, SSCB’ nin %9.2’ye Türkiye’nin payı %0.9’a yükselmiş;Asya ve Okyanusya ’nın üretim payları hemen he men aynı kalmıştır. (Ek.2) | ||
|
29-01-2007, 08:50 | #12 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| Analizimizi ülke gruplarına göre yaptığımızda yukarı da sözünü ettiğimiz gelişmelerin doğal sonucu olarak,gelişmiş ülkelerin dünya tavuk eti üretiminden aldıkları payın giderek azaldığı,buna karşılık gelişmekte olan ülkelerin bu üretimden daha fazla pay almaya başladıkları dikkati çekmektedir (Ek.2) Yumurta Üretimindeki Gelişmeler Yumurta üretimindeki gelişme hızı,tavuk eti üretimine göre daha az,buna karşılık toplam gıda üretimine oranla daha hızlı olmuştur. Ek 3’de yumurta üretimindeki gelişme ülkelere/ülke gruplarına göre incelen miştir 1960’lı yıllarda 16.333 bin ton olan dünya yumurta üretimi, 1984 yılında 1.81 kat ar tarak 29.473 bin tona ulaşmıştır. Üretim artışının en fazla olduğu ülkeler,İran,Türkiye SSCB ve Brezilya olup bunların 1961-1965 yıllarına göre 1984’ deki üretim artışları,yine aynı sıralamayla 5.40, 3.82, 2.70 ve 2.46 kat şeklindedir. Sözü edilen bu gelişmeyi,ülke gruplarına göre incelediğimizde,gelişmekte olan ülkelerin gelişmiş ülkelere göre yumurta üretimlerini daha hızlı artırdıkları gözlenmektedir Böyle bir gelişme ülkelerin dünya yumurta üretiminde aldıkları payların değişmesine yol açmıştır. Bu durumu Ek-4 den izlemek mümkündür. Buna göre 1960’lı yıllarda dünya yumurta üretiminde Avrupa %28.8,Asya %26.4 Kuzey Amerika %27.2, SSCB %9.5, Afrika % 2.6, Güney Amerika %4.3, Okyanusya %1.2’lik bir paya sahipken 1984’de Avrupa’nın payı %24.8’e Kuzey Ameri ka’nın payı %18.5 ’e Okyanusya’nın payı %0.9’a düşmüş;Afrika,Asya, Güney Amerika ve SSCB’nin paylarında hızlı bir artış görülmüştür. Bu durum, ülke gruplarına göre incelendiğinde 1960’lı yıllarda dünya yumurta üretiminin %70.2’sini gelişmiş,%29.8 ini gelişmekte olan ülkeler gerçekleştirirken bu rakamlar 1984 yılında, gelişmekte olan ülkelerin lehine olarak sırasıyla %63.0 ve %37.0 olarak değişmiştir. Acaba dünya tavuk eti ve yumurta üretiminde gözlenen gelişme, bu ürün lerin dış ticaretini nasıl etkilemiştir? Tavuk Eti Dış Ticaretindeki Gelişmeler Dünya tavuk eti dış ticaretinin yapısı ve gelişimi Ek-5 in yardımıyla açıklanacaktır. Ek-5’in incelenmesinden; · Her şeyden önce, dokuz yıllık dönemle dünya tavuk eti dış ticaretinin üç kat arttığı, · Bu gelişmede Asya ülkelerinin büyük payı olduğu · Tavuk eti ithalatında yeni ithalatçı ülkelerin oluş tuğu ve bu ülkelerin Cezayir,Mısır,İran,Irak,Kuveyt Suudi Arabistan ve Yemen gibi İslam ülkelerinin olduğu, · Sözü edilen ülkelerin yanında diğer geleneksel ithalatçı, ülkelerin bu gelişmede etkileri oldukları ve bu ülkelerin Hong-Kong,Kanada, Japon ya ve Almanya’nın olduğu; · Gelişmiş ülkelerin dünya tavuk eti ithalatındaki paylarının %8.2’ den %53.9’a yükseldiği ve bunda da petrol üreten ülkelerin paylarının büyük olduğu gözlenmiştir. · Gelişmiş ülkelerin dünya tavuk eti ithalatındaki payının %75.5’ten %31.1 ’e düştüğü,Durumu ihracat yönünden incelediğimizde pazarın ithalata göre daha bir yoğunluk kazandığını görürüz. Ek 6’nın incelenmesi sonucunda, 1983 yılı itibarıyla gelişmiş ülkelerin dünya tavuk eti ihracatının %61.6’sını gerçekleştirdiği ortaya çıkmaktadır. İhracatçı ülkeleri yıllar itibarıyla, dünya tavuk eti ihracatındaki paylarının gelişimine göre sınıflandırdığımızda, Brezilya ve Fransa’nın paylarının arttığı, ABD ve Macaristan’ın paylarının azaldığı sonucuna varırız. | ||
29-01-2007, 08:50 | #13 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| İhracatçı ülkeleri yıllar itibariyle, dünya tavuk eti ihracatının paylarının gelişimine %61.6’sını gerçekleştirdiği ortaya çıkmaktadır. İhracatçı ülkeleri yıllar itibariyle, dünya tavuk eti ihracatındaki paylarının gelişimine göre sınıflandırdığımızda, Brezilya ve Fransa’nın paylarının arttığı, ABD, Hollanda ve Macaristan’ın paylarının azaldığı sonucuna ulaşırız. Bu tablodan çıkarılabilecek önemli bir sonuç da, 1974 yılında dünya tavuk eti ihracatında yeri bulunmayan Brezilya’nın bugün önemli ihracatçı ülkelerin başında (Fransa’dan sonra ikinci sırada) yer almaktadır. Bu da tavukçuluk sektöründeki gelişmenin hızlılığını (Kolaylığını) göstermektedir. Tavuk eti ihracatını ülke gruplarına göre gözden geçirdiğimizde,pazara açık gelişmekte olan ülkelerin gittikçe daha önemli bir konuma sahip olmaya başladıklarını görürüz. Pazara açık gelişmiş ülkeler 1974 yılı itibarıyla dünya tavuk eti ihracatının %75.3’ünü gerçekleştirmişler, pazara açık gelişmekte olan ülkeler ise bu ticarette yer alamamışlardı. Bu gün ise tavuk eti ihracatının %61.6’sını gelişmiş ülkeler alırken gelişmekte olan ülkeler %19.6’lık paya sahip olmayı başarmışlardır. Yumurta Dış Ticaretindeki Gelişmeler Dünya yumurta dış ticareti tavuk eti dış ticaretinin gösterdiği gelişmeyi göstermemiştir. Yumurta dış ticaretinde Avrupa ülkelerinin payı çok önemlidir. Yıllara göre bir azalma göstermekte birlikte Avrupa ülkeleri dünya yumurta ihracatının %80’inden fazlasını gerçekleştirmişlerdir. (ek-7) Buna karşılık Asya ülkeleri özellikle Çin, yumurta ihracatını arttırarak dünya pazarında önemli bir paya sahip olmuşlardır. (Ek-8) Yumurta ihracatının yapısını ortaya koymaktadır. Yumurta ihracatında önemli bir yeri bulunan Avrupa ülkeleri ayrıca önemli ithalatçılardır. Fakat bu önemlilik günümüze geldiğinde gittikçe azalmaktadır. Nitekim 1974 yılında dünya yumurta ithalatının %74,2 sini gerçekleştiren Avrupa, bu gün 55,7’sini gerçekleştirmiştir. Dünya yumurta ithalatında payı giderek azalan ülkeler olarak S.S.C.B ve Hong-Kong ele alınabilir. Bu iki ülkenin dünya yumurta ithalatında almış oldukları pay yine aynı dönemde S.S.C.B için %11,3’den %3,8’e ve Hong-Kong için %12,6’dan %7.7’ye düşmüştür. Yumurta ithalatı giderek artan ülkeler ise özellikle petrol üreticisi ülkeler olup bunlar; Cezayir,Mısır, İran, Irak, Ürdün,Kuveyt, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirliğidir. Ek.1 Dünya Tavuk Eti Üretimindeki Gelişmeler (1000 Ton) YILLAR ÜLKELER 1961 1965 1969 1971 1974 1976 1977 1979 1982 1983 1984 373 600 830 987 1384 1476 1534 2446 4122 3142 6079 5149 5515 5856 2434 4186 564 6461 7448 7332 7522 173 360 569 816 1619 1680 1716 11728 17826 18574 26470 28034 28783 29808 495 630 839 799 1329 1277 1231 405 832 1308 1649 2886 2937 2970 25 53 131 186 215 230 241 61 100 129 199 170 178 211 342 619 857 962 1043 1050 1042 73 494 776 890 1200 1270 1350 359 542 437 623 533 533 557 5056 6900 6009 9117 9416 8572 8940 66 146 228 271 327 351 336 748 1040 1453 1906 2425 2600 2750 50 104 165 211 247 250 268 4481 5979 5057 7871 7038 7192 7914 Kaynak :Bulletin mensuel FAO de statistigues,Çeşitli Yıllar | ||
29-01-2007, 08:51 | #14 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| Ek.2 Dünya Tavuk Eti Üretimindeki Gelişmeler YILLAR . . ÜLKELER 1961-1965 Yılları Ortalaması Olarak Ülkelerin Dünya Tavuk Eti Üretimindeki Payları (%) 1984 Yılında Ülkelerin Dünya Tavuk Eti Üretimindeki Payları (%) AFRİKA 3.2 5.2 43.1 29.7 38.2 24.9 3.5 10 20.9 19.6 0.4 0.9 20.8 25.2 4.2 4.1 0.6 1.1 6.4 9.2 70.6 68.5 29.4 31.5 FAO: Bulletin Mensuel FAO de Statistigues. 1960-1985 yılları arasındaki sayılarından hesaplanmıştır. G.U. : = Gelişmiş Ülkeler G.O.U: = Gelişmekte Olan Ülkeler Ek.5 Dünya Tavuk Eti Üretimindeki Gelişmeler Yıllara Göre Ülkelerin Dünya Tavuk Eti İthalatındaki Payları ( % ) 1974 1978 1982 1983 1.8 2 0.9 1.2 13.6 38.4 47.0 45.9 8.2 7.2 3.9 3.9 - 2.5 2.7 2.2 - - 8.1 6.0 5.4 8.6 6.0 6.3 - 3.8 2.0 1.9 - 14.1 12.1 13.6 - - 3.6 3.7 68.3 48.8 24.2 26.2 57.4 32.8 13.0 11.7 16.3 7.2 15.1 12.4 75.5 59.4 29.0 31.1 18.9 33.4 53.7 53.9 16.3 7.2 17.3 15 Ek.6 Dünya Tavuk Eti İhracatındaki Yapısal Gelişmeler . Yıllara Göre Ülkelerin Dünya Tavuk Eti ihracatındaki Payları ( % ) 1974 1978 1982 1983 12.6 21.3 15.9 14.0 - 3.7 17.7 17.6 - 2.6 2.7 2.6 87.4 69.5 59.2 62.7 11.8 14.1 20.6 23.6 15.3 13.5 10.7 11.6 36.0 22.1 13.2 13.1 75.3 71.3 61.0 61.6 - 5.7 21.0 19.6 24.7 23.0 18.0 18.8 | ||
29-01-2007, 08:51 | #15 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| Ek.7 Dünya Yumurta İhracatındaki Yapısal Gelişmeler . Yıllara Göre Ülkelerin Dünya Ülkelerinin Yumurta İhracatında Almış Oldukları Paylar ( % ) 1974 1978 1982 1983 3.2 5.4 7.6 2.5 0.5 10.1 8.5 8.7 - 8.8 6.9 7.4 91.7 82.2 82.3 86.5 25.5 12.5 5.8 5.2 5.8 3.2 3.4 3.6 7.2 2.0 7.9 7.5 - 2.5 4.1 4.5 26.2 25.4 49.1 48.2 - 3.2 3.6 5.3 76.0 73.3 84.5 83.1 0.1 0.1 2.1 1.4 22.5 26.6 13.5 15.5 100.0 100.0 100.0 100.0 Ek.8 Dünya Yumurta İthalatındaki Yapısal Gelişmeler . Yıllara Göre Ülkelerin Dünya Ülkelerinin Yumurta İthalatından Almış Oldukları Paylar ( % ) 1974 1978 1982 1983 - 7.4 11.5 11.6 - 7.4 8.7 9.2 - - 2.3 1.5 12.6 18.0 25.8 24.1 12.6 11.1 8.3 7.7 - 1.6 3.6 3.7 - - 4.6 3.2 - - 4.+6 3.2 - 0.4 0.2 0.8 - 2.9 1.5 1.2 - - 1.5 1.2 74.2 64.7 55.7 55.7 53.7 44.3 39.1 37.0 11.3 6.9 3.6 3.8 76.2 66.9 56.4 58.7 12.6 25.4 39.2 37.4 11.2 7.7 4.4 3.9 100.0 100.0 100.0 100.0 FAO: Bulletin mensuel FAO de Statistigues 1960-1985 yılları arasındaki sayılardan hesaplammıştır. II. KULUÇKACILIĞIN TARİHÇESİ Son yarım asırda tekniğin kuluçka makinelerinde gösterdiği gelişme su gö türmez bir gerçektir. Modern tavukçuluğun ve entansif tavuk yetiştiricilik usul le rinin ilerlemiş olması, belirli bir mevsime bağlı kalınması, hastalık ve parazitlerin yeni soylara geçici ve randıman azlığı gibi,doğal kuluçkanın dezavantajları YAPAY (Cebri) kuluçkacılığa zorlamıştır. Buna paralel olarak gazla çalışır ve sıcak su,sıcak hava karışımı sağlamak suretiyle yapılmış olan kuluçka makinelerinin randıman düşüklüğü, garantili çalış mamaları,pisliği fazla, külfetli ve düşük kapasiteli olmaları kuluçka makinelerinin elektrik ile çalışmalar yaparak başlayalım 1- Kuluçkacılığın Tarihçesi: Kuluçka problemi, yani yumurtanın yavaş yavaş yaşayan bir varlık haline dönüşümü, insan zekasının çok eski zamanlardan beri ilgi duyduğu ve uğraştığı bir konudur. GENESİS İNCİLİ’nin 1.inci bölümünde; insanların besin ihtiyaçlarında, asırlar boyunca et ve yumurta üretiminin önemli bir rol oynayacağı belirtilmektedir. ALLAH; Doğada ilk defa insanlar ile bütün varlıkları yarattığının il 5.inci gününde “ Balıkları ve Tavukları” yarattı. “Üreyiniz, çoğalınız, denizlerin bütün sularını kaplayınız ve kanatlılar bütün doğayı doldurunuz “ diyerek takdis etti. Böylece yumurtadan evvel tavuğun yaratıldığını da tamamen aydınlatmış oldu. M.Ö.3341 yıllarında,yani bundan beşbin yıldan daha fazla bir zaman önce ÇİN İmparatoru (FU-HSI)nın et ve yumurta üretimi için yabani tavukların nasıl evcilleştirildiğini halkına öğrettiği bilinen bir tarihsel olaydır. Hatta kanatlılar daha önceki tarihlerde dahi evcilleştirilmişlerdir. Zira bu devirlerde Hindistan prensleri horoz dövüştürmekten büyük zevk ve eğlence duyarlardır. Bilgi otoritelerinin kabul ettiklerine göre; bugünkü tavuklar Burma Kuzey İrlanda ve Filipin Adalarında bulunan “ Kırmızı Orman Tavuğu “ (Gallus Banki va) soyundan gelmektedir. | ||
29-01-2007, 08:51 | #16 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| Bugünkü “ Langshan “ tavuğu tarihin kaydettiği en eski tavuk ırklarından biridir. Bu ırk üç bin yıl öncesine uzayan bir evcilleştirmeye malik olu, “Assel” veya “Malay” tavuklarının soyundandır. Bugün tavukçuluk bilgi ve üretimi ile meşgul olan ülkelerdeki tavuk ırklarının ıslahı 19.uncu asırda meydana gelmiştir. İnsanların ihtiyaçları, ilgileri ve zevkleri son yüzyılda tavuk ırklarında devrim yaratan gelişmeler oluşturmuştur. Artan besin ihtiyaçlarını karşılamak üzere gurk tavuğun yeter miktarda civ civ çıkarmaya muktedir olamamasından yapay kuluçkacılığın ilgisi de son yüzyıl da fazlasıyla artmıştır. ARİSTO, M.Ö. 384-322 yıllarında yumurtalarla uğraşmış ve hatta kendi vücut ısısından yararlanarak koltuk altı çukurlarında yumurtadan civciv çıkarmayı başarmıştır. Aristo, yapay kuluçkacılığın Mısır’da M.Ö. 400 yıllarında uygulandığını, Mısır’daki gezisinde gübre yığınları içerisinde yumurtadan civciv çıkarıldığını gördüğünü, bunun ilk ticari kuluçkacılık olabileceğini yazmaktadır. Yanmakta olan gübre yığınları içerisinde civciv çıkarma suni ve ticari kuluçkacılık yapmaya ilk başlangıç olmuştur. Buna çok benzer prensiplerle ilk patent girişimi 1875 yılında A.B.D ’de genelleştirilmiştir. Yine Aristo’nun yazdıklarına göre;Sicilya’nın“SYRACUSE” şehrinde bir adam, kıtıktan yapılmış yatağının altındaki toprağa yumurtaları gömerek sızıncaya kadar şarap içip, yumurtaların üzerine yatarak kuluçkacılık faaliyetinde bulunmuştur . Aristo, bu ticari ve suni kuluçkacılık öncüsünü “ Sıragüs Ayyaşı” olarak anmaktadır. Kuluçkacılık konusundaki araştırmacılar; 1854 yıllarında Filipinlerin çok geniş miktarda ördek yetiştiriciliği yaptıklarını saptamışlardır. Kuluçkacılık işlerinde Siragüs Ayyaşı tipinde işçiler çalıştırıldıklarını hayretle görmüşlerdir. İnsanlar kendi ısı enerjisinden yararlanarak kuluçkacılığın yaygın bir hal aldığı şüpheli bir olmakla beraber, bir çok hallerde Gurk Tavuğun ölmesi veya hastalanması, Gurk halinden soğuması nedeni ile insan ısısından yararlanılmıştır. Bunun diğer bir örneği de görülmektedir. TIME Dergisinin, 1951 Mayıs sayısında yazıldığına göre, Güney Afrika ’da de ve kuşu tüyü ticaretinin büyük rağbet gördüğü devirlerde yumurtaların ku luçkaya yatırılmalarında yerli kızlar ihtiyacı karşılamak üzere nöbetle görev almakta idiler. Zira bu zamanlarda deve kuşlarının ince tüyleri bayanların süs eşyalarında büyük bir istekle kullanılmakta idi. Bu işi yürütme başarısını sağlamış olanların sabır ve dayanıklılıklarına şaşmamak elde değildir. Gerçek şudur ki; pek az insan bu derece bir sabırla böyle bir uygulamaya katlanabilir. Geçmiş zamanlarda insanın ısı enerjisinden yararlanmak 1.inci metodu oluşturmuş ve pek yaygın bir hal alamamıştır. Bazı yakıt maddelerinden yararlanarak kuluçkacılık ise 2.inci bir metodu teşkil etmiş ve oldukça yaygın bir hal ve gelişim geçirmiş olup, elektrik enerjisin den yararlanma ve dolayısıyla bu günkü teknik gelişmeye ulaşmıştır. Yakıt kullanmak suretiyle kuluçkacılık da, Çinliler, M.Ö 246-207 yıllarına kadar uzanan çok eski zamanlarda gübre,saman,kömür ve bunlara benzet yakıt lardan yararlanmışlardır. Daha sonraları, Hz. Musa zamanında Nil vadisinde de uygulamış ve yılda 15-20 milyona varan civciv çıkarılmıştır. Bunlar bir çeşit “ Ti cari Kuluçka Evleri “ olarak bu işi yürütmüşlerdir. Bu kuluçka evleri, babadan oğula meslek devşirmesi şeklinde eğitilmeleri suretiyle yürütülmüştür. Yumurta ısılarını, yumurtaları göz kapaklarına değdirmekle ayarlamışlardır. Bu işlem tamamen bir meslek haline getirilmekle yapılmıştır. Yumurtaların bu şekilde muayeneleri, Mısırlılar tarafından düşünülmüş ve dahiyane bir yöntemdir. Bu tip bir kuluçka evi görülmekte ve çalışma tarzı alt kısmında açıklanmaktadır. | ||
29-01-2007, 08:51 | #17 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| Mısır’da kuluçka evleri kerpiçten yapılmış iki odadan müteşekkil olup birinci hücre de iki kısımdır. Üst kısım yakıt olarak sap, saman ve **** yanan fırındır. Duman bacadan dışarı çıkar. Alt kısımda ise toprağa serilmiş çeltik sapı veya saman üzerine, yandan ikinci bir hücreye açılan bir menfez ile girilerek yumurtalar sıralanır. Bu menfez aynı zamanda yumurtalar için lüzumlu temiz havayı temin eder ve bir perde yardımı ile ayarlanır. İkinci bölme ise bir çeşit ana makinesi görevi yapmakta ve gün ışı almaktadır. Aynı zamanda kuluçka odalığı da yaparak, yumurta ve yakıt ikmal işleri de bu kısımdan yapılmaktadır. Yakıt alt katta yanmakta, duman örülmüş kerpiç duvarlar arasından geçmekle kerpiçleri ısıtarak arkadan çıkar. Kerpiç örme fırın üzerine müteaddit çukurlar yapılmış olup, bu çukurların altına kum, kil gibi maddeler doldurulmuş ve içerilerine örgülü üzerleri kapaklı sepetler konulmuştur. Yumurtalar bu sepetler içerisine müslimden yapılmış torbalarla çeltik kavuzları üzerine konulur ve yumur taların üzerlerine konuluş tarihleri işaretlenirdi. Üçüncü gün lamba veya güneş muayenesi yapılarak dölsüz olanlar ayrılırdı. Müslim torbaların yerlerinin değiştirilmesi suretiyle de yumurtaların çevrilme işlemi yapılırdı. Yumurtaların çukurlara konulmasından birkaç gün sonra yumurtalarda hasıl olan hayvansal ısı yakıt sarfiyatında azalmaya,müslim torbalarla yumurtalar çukurlara münavebe ile konulmakla devamlı suretle civciv çıkarılması sağlanırdı. 16. ıncı günden sonra torbalar çukurlardan alınarak yan taraflarında bulunan inficar çukurlarına yayılır ve üzerleri tavlı battaniye ile örtülerek çıkışları temin edilir ve zayiatları önlenirdi. Bu usule yakın bir şekilde gübre yığınları arasında uygulanır, yumurta sıcaklıkları göz kapakları ve dudak uçları ile ayarlanırdı. Bu kuluçka evleri “Hak Sistemi “ üzerinden çalışırlar. Her çıkan üç civcivden bir adedini kuluçka evi sahibi olmakla randımanlarını % 80’e kadar yükseltebilmektedirler. Bu günde hak sistemi ile çalışan bir çok modern kuluçka evleri mevcut olup, bunlar yarım asırlık bir geçmişe maliktir. Yakıt ile çalışan çok eski ve Çinlilerce bulunup, uygulanmış bir kuluçkacılık yöntemi de görülmekte olup, çalışma prensibi resmen yanında açıklanmaktadır | ||
29-01-2007, 08:54 | #18 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| ADANA İLİ KENTSEL ALANDA TÜKETİCİLERİN YUMURTA ALIM VE TÜKETİM DAVRANIŞLARI Ö Z E T Bu araştırmada Adana ili kentsel alanda yaşayan ailelerden anket yolu ile elde edilen verilerin değerlendirilmesi sonu cunda tüketicilerin yumurta satın alım ve tüketim dav ranışları ile bu davranışlar üzerinde etkili olan faktörler incelenmiştir. 1989 yılında ya pılan bu çalışmada, tüketicilerin yumurta büyük oranda (%91,9) satın alma yolu ile sağladıkları, %75,6 sının alışkanlık gereği köy yumurtasını tercih ettikleri haftalık or talama yumurta tüketimlerinin 20 adet olduğu ve bunun büyük bir çoğunluğunun (%61,4) kahvaltıda tüketildiği ve yumurta tüketiminin mevsimsel dalgalanmalar göster diği belirlenmiştir. Tüketiciler genellikle yumurtanın sağlığa yararlı hazırlanması ve sindirimi kolay,iştah açıcı, ucuz, besleyici ve çocuklar için yararlı olduğu düşüncesin dedirler. Bu çalışmada Adana ili kentsel alanda yaşayan ailelerin yumurta tüketimleri ile gelir-tüketim esneklikleri incelenmiştir. 1989 yılında yapılan bu çalışmada yıllık ortalama yumurta tüketim miktarının aile başına 1029,6 adet, kişi başına ise 234,3 adet olduğu hesaplanmıştır. Yumurta için yapılan harcamanın toplam aile geliri içindeki payı gelir gruplarına göre % 4,2- 1,4 arasında değişmek üzere ortalama % 2,5 dır. Araştırma alanında yumurtanın tüketim esnekliği 0.137 olarak hesaplanmıştır | ||
Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
Seçenekler | |
Stil | |
| |