Beşiktaş Forum  ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi


Geri git   Beşiktaş Forum ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi > Eğitim Öğretim > Dersler - Ödevler - Tezler - Konular > Hayvancılık ve Tarım

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 29-01-2007, 09:02   #1
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Ayçiçeği Tarımı

AYÇİÇEĞİ TARIMI(Helianthus Annuus L.)





1. TANIMI VE ÖNEMİ

Ayçiçeği memleketimizde son zamanlarda ?Eetimi son zamanlarda artmış tek yıllık bir ya?Ebitkisidir. Bitkisel ya?E?Eetimimizin %46'sı ayçiçeğinden karşılanmaktadır. Ya?E sıvı olarak kullanıldı?E gibi, margarinlerin yapılmasında da kullanılmaktadır. K?Epesi hayvan yemi, sap ve tablaları ise yakacak olarak kullanıldı?E gibi sel?Eoz end?Etrisinde de kullanılmaktadır. K?E?E%36 potasyum ihtiva eder ve g?Ere olarak kullanılır. Tanesi çerez olarak kullanılır.
2. İKLİM VE TOPRAK İSTEKLERİ
2.1 İklim İsteği
Ayçiçeği, kara iklim kuşa?Enda ve ılıman iklimin ya?Eşlı bölgelerinde de yetiştirilebilmektedir. Kısmen kuraklığa dayanıklı bir bitkidir. 4-6 yapraklı oluncaya kadar, ilkbaharın ge?Edonlarına dayanır. Kurak bölgelerde sulanmalıdır.
2.2 Toprak İsteği
Derin, rutubetli, organik maddelerce zengin topraklarda iyi yetişir. Nehir kıyıları gibi al?Eiyal ve potasyumca zengin topraklarda verimi artar. Asitli topraklar ayçiçeği için elverişsizdir.
3. YETİŞME TEKNİĞİ
3.1 Ekim Nöbeti
Ayçiçeği, orabanş zararı topraktan fazla potasyum (K) kaldırıldı?E için aynı tarlaya ?Et ?Ete ekilmesi iyi değildir.
En çok uygulanan ekim nöbeti şöyledir. Sulanmayan bölgelerde buğdaygil (buğday, arpa, çavdar, mısır vs.)'nin arkasından ayçiçeği ekilir veya ayçiçeği ekilen tarlaya buğdaygil ekilir.
3.2 Çeşitler
GAP BKİB'ca 1987-1992 yılları arasında Şanlıurfa Koruklu Araştırma İstasyonunda yaptırılmış olan denemeler sonucunda da Romson-59 (192.42 kg/da), Fundulea-206 (187.31kg/da), Sorem-80 (163.46 kg/da), Sunbred-254 (127.45 kg/da) gibi çeşitler önerilmektedir. Ayrıca bölgede bulunan Şanlıurfa Araştırma Enstit?E?E , sulu şartlarda T?Ek-Ay-1 ve G-3312 kurda ise V.8931 çeşitlerini önermektedir.
3.3 Toprak Hazırlı?E
Ayçiçeği ekilecek tarla, sonbaharda 20-25 cm derinliğinde s?E?Emelidir.


İlkbaharda ise tarla otlu ise kazaya
?E veya diskaro ile 8-10 cm'lik bir s?E?Eden sonra tırmık veya s?Eg?Eile y?Elek işlenerek tohum yata?E hazırlanır.




  Alıntı ile Cevapla
Alt 29-01-2007, 09:02   #2
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

3.4 Ekim
Ekim yöremizde I. EEde mart sonu ve nisan ayı başında II. EE de haziran sonu temmuz ortasına kadar yapılır. Ekim sıraya ve sıra arası 70 cm, sıra Eeri 35 cm olacak şekilde yapılmalıdır. Dekara atılacak tohum pinomatik mibzer kullanıldıEnda 500-600 gr, normal mibzer kullanıldıEnda 1.5-2 kg dır. Ekim derinliği 4-6 cm olmaktadır.
3.5 GEreleme
Uygulanacak gEre miktarı, 10 kg/da N, 8-10 kg/da P2O5. Azotlu gErenin yarısı v fosforlu gErenin tamamı ekimle beraber, azotlu gErenin diğer yarısı ise bitki 25-30 cm olduğunda uygulanmalıdır.
3.6 Sulama
Sulama karık metodu ile bitkinin ihtiyaE duyduğu zamanlarda yapılmalıdır. Bitki tabla teşekkElE çiçeklenme ve sE olumu devresinde suya oldukça duyarlıdır. Bu devrelerde dikkat edilerek bitki 15-20 cm olduktan sonra 8 gEde bir sulanmalıdır.
3.7 Bakım
Çapa, bitki 5-6 yapraklı (10-15 cm boylandıEnda) fazla derine inmeden uygulanır ve aynı anda tekleme yapılır.
Çapa, bitki 25-30 cm olduğunda uygulanır. Bu dönemde azotlu gErenin ikinci yarısı uygulanarak boğaz doldurulması yapılır.


Çapa, ise çiçeklenmeden önce yapılır.

3.8 Hastalıkları, Zararlıları ve MEadelesi
3.8.1 Hastalıkları ve MEadelesi



Mildiyo (Plasmopara Halsedii): Sıcak ve rutubetli havalarda gör
EE. Bitkinin yapraklarına arız olur. Verim ve kaliteyi dEEE. Sıra Eerinde sık bitki bulundurmamak gerekir.
Gri KE: Çiçeklenme devresinde zarar veren mantari bir hastalıktır. Tablalarda gri ve siyah kE şeklinde lekeler meydana getirir. Olgunlaşmış tohumları çürEE. KElE tablalar kesip yakılmalı, hasat ve harmanı yaEşlı mevsime bırakmamak gerekir.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 29-01-2007, 09:02   #3
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

3.8.2 Zararlıları ve MEadelesi
Orabanş: Köklerin geliştiği sırada çimlenir. Kökler Eerine tutunarak beslenir. Demet halinde mor çiçekleri vardır. Orabanşa dayanıklı çeşitler kullanılmalıdır.
Kuşlar (SıErcıklar, Serçeler, Kargalar): Ekilmiş tohumlar ile yeni Ekmış filizlere zarar verirler. Serçeler sE olgunluğundaki daneleri yerler.
Hasat, Harman ve Saklanması
Hasat elle (bıçak, orak vs.) veya biçerdöverle yapılır. En uygun hasat zamanı; tabla Eerindeki sarı çiçeklerin (Steril çiçekler) kuruyarak dökEmesi, sapların alttan itibaren 2/3 kısmındaki yaprakların kurumuş olması, tabla arkasının sarı-kahverengi bir renk alması tabla ortasına yakın danelerin olgunlaşarak sertleşmesi ve tabii rengini almış olması en uygun hasat zamanını gösterir.
Ayçiçeği olgunlaşıp hasat edildiğinde %15-20 arasında nem ihtiva eder.


Serilerek kurutulur. Daha sonra elle veya batozla daneler ayrılır. Daneler kalburdan geçirilir. Geçirme işleminde tabla parçalarının kalmamasına özen gösterilmeli.



4. VERİM

Kuru koşullarda ayçiçeği 100-150 kg/da, sulu koşullarda ise 250-400 kg/da EE alınabilir. Dane miktarına yakın kurutulmuş tabla, 2-3 katı kadar kuru sap ve kök elde edilir.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 29-01-2007, 19:13   #4
Forumun Basketçisi
 
AyTeK54 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

paylaşım için tşkler
__________________
вιzє єğℓєηмєуι уαηℓış öğяєттιℓєя çüηкü σηℓαя нιç "ραѕ¢αℓ ησυмα" ιℓє ∂ιѕ¢σуα gιтмє∂ιℓєя...
AyTeK54 Ofline   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Türkiye`de Saat: 14:34 .

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2

Sitemiz CSS Standartlarına uygundur. Sitemiz XHTML Standartlarına uygundur

Oracle DBA | Kadife | Oracle Danışmanlık



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580