Beşiktaş Forum  ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi


Geri git   Beşiktaş Forum ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi > Eğitim Öğretim > Dersler - Ödevler - Tezler - Konular > İktisat

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01-03-2007, 13:24   #21
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

3.1.4.2.2.K.V.K.’na Göre İndirilemeyecek Giderler
Aşağıda açıklanacak olan giderlerin kurum kazancından indirilmesi kabul edilmemiştir.
a) Özsermaye üzerinden ödenen veya hesaplanan faizler: Kurumlar vergisi kanununun 15. maddesinde özsermaye üzerinden ödenecek faizlerin, matrahtan indirimi yasaklanmıştır.
b) Örtülü sermaye üzerinden ödenen veya hesaplanan faizler: Kurumların aralarında vasıtasız, vasıtalı bir şirket ilişkisi veya devamlı ve sıkı bir iktisadi münasebet bulunan gerçek ve tüzel kişilerden yaptıkları borçlanmalar teşebbüste devamlı olarak kullanılır ve borçlarla kurumun özsermayesi arasındaki oran, emsali kurumlarınkine nazaran açık bir fazlalık gösterirse sözü edilen borçlar örtülü sermaye sayılır ( K.V.K. mad. 16). Bunlar için ödenen veya hesaplanan faizler kurum kazancından indirilmez.
c) Sermaye şirketlerince dağıtılan örtülü kazançlar: Örtülü kazanç, kurumsal bakımdan kurumun iktisadi ve ticari faaliyetinden hasıl olmuş, fakat K.V. ödenmeden ilgili gerçek veya tüzel kişilere devredilmiş kârlar olarak tanımlanabilir(32). Örtülü olarak dağıtılan kazançlar hasılattan indirilemez. Ancak, kanun sadece sermaye şirketlerince ( anonim, limited, eshamlı komandit şirketler ile aynı mahiyetteki yabancı şirketler ) dağıtılan örtülü kazançları gider olarak kabul etmemiştir. Diğer kurumlar için örtülü kazançların dağıtımı söz konusu değildir.
“Sadece ortaklara yapılmış olan ödemelerin belli süreler için onların üzerinde kalmış olması, özkaynak dağıtımının yapılmış olduğunu gösterir”(33).
d) İhtiyat Akçeleri: İhtiyat akçeleri, T.T.K.’ya, kurumların özel kanunlarına veya esas sözleşmelerine göre muhtelif adlarla zorunlu yada ihtiyari olarak, kârdan ayrılan meblağlardır. Bankaların, Bankalar Kanununa göre ayırdıkları karşılıklar da bu niteliktedir. Her ne şekilde veya adla ayrılmış olursa olsun ihtiyat akçeleri de kurum kazancından indirilmez.
e) Dar mükellefiyete tabi olan yabancı kurumlarda indirilemeyecek giderler: K.V.K.’nın 15. maddesinin 5 no.lu bent hükmü ilebu giderlere ilişkin özel bir düzenleme yapılmış ve:
-Bu kurumlar hesabına yaptıkları alın satımlar için, ana merkeze veya Türkiye dışındaki şubelere verilen faizler, komisyonlar vb.,
-Ana merkezin veya Türkiye dışındaki şubelerinin giderlerine veya zararlarına iştirak etmek için ayrılan hisselerin, matrahtan indirilemeyeceği belirtilmiştir. Parantez içi hükmünde, Türkiye’deki kurumun teftiş ve murakabesi için yabancı memleketlerden gönderilen kimselerin seyahat giderleri hariç denilerek bir istisna getirilmiş, kurumun denetlenmesi için merkez memuru olarak gelen kişilerin seyahat masraflarının gider yazılmasına olanak tanınmıştır.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 01-03-2007, 13:24   #22
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

f) Kurumlar Vergisi ile her türlü para cezaları: K.V.K.’nın 15. maddesinin 6 no.lu bendinde, bu kanuna göre hesaplanan K.V. ile her türlü para cezaları, vergi cezaları ve Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkındaki Kanun hükümlerine göre ödenen cezalar, gecikme zamları ve faizlerin, matrahtan düşülemeyeceği belirtilmiştir. Örneğin Türk Parasının Kıymetini Koruma Mevzuatına göre, belli fonlara ödenmesi gereken meblağların zamanında ödenmemesi dolayısıyla katlanılan ceza, zam ve faizler matrahtan düşülemez.
g) Yönetim kurulu (idare meclisi) başkan ve üyelerine verilen kâr payları (temettü ikramiyeleri): Memur ve müstahdemlere ödenen kâr payları ücret olarak gider kaydedilebilecek, ancak yönetim kurulu başkan ve üyelerine ödenen kâr payları ise hiçbir şekilde gider kaydedilemeyecektir.
h) Menkul kıymet pazarlama komisyonları: K.V.K.’nın 15. maddesine 2773 sayılı kanunla eklenen 9 no.lu bent hükmü ile, menkul kıymet pazarlama komisyonlarının gider kaydı konusunda bir kısıtlama getirilmiştir. Hükme göre; kanunlarla veya kanunların verdiği yetkiye dayanılarak tespit edilen hadler saklı kalmak üzere, menkul kıymetlerin itibari değerlerinin altında satışından doğan zararlar ile ödenen komisyonlar vb. her türlü giderler K.V. matrahından indirilmeyecektir.
ı) Gecikme Faizleri: Gecikme faizleri kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınamayacaktır.
i) Hırsızlık ve dolandırıcılıktan meydana gelen zararların durumu: Kurumlarda, ticari işletmelerde mal ve paranın çalınması, dolandırıcılık veya ihtilas sonucu işletmenin zarara uğraması halinde, bu zararın vergi matrahından düşülmesi mümkün değildir.
Sonuç olarak vergi matrahının tespitinde, nazara alınacak giderler, ancak ticari faaliyetin normal icapları dahilinde meydana gelmiş olanlardan ibarettir. Bu icaplara uymayan değer kayıpları vergi matrahının tespitinde nazara alınmazlar.
3.1.5.Kurumlar Vergisinde Yer Alan İstisnalar
K.V.K.’nın 1. maddesinde sayılan kurumların elde ettiği kazançların bir bölümü, yasalarda belirlinmiş koşullar ve sınırlar içerisinde K.V.’den istisna edilmiştir. Diğer bir deyimle, belli koşulların varlığı halinde bir kısım kazançlar vergi dışı bırakılmaktadır.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 01-03-2007, 13:24   #23
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

3.1.5.1.İstisna Kapsamına Alınan Kazançlar
Bu kazançlara ilişkin istisnaları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
a) İştirak kazançları istisnası: K.V.K.’nın 8. maddesinin 1. bendinde iştirak kazançları istisnası düzenlenmiştir. Bunlar, tam mükellefiyete tabi kurumlardan alınan kâr paylarına uygulanacaktır. Kâr payının yararlanılan kurum açısından iştirak edilen kurumun tam mükellef olması şarttır. Bir dar mükellef kurumdan bir başka ifadeyle kanuni veya iş merkezi Türkiye dışında bulunan bir kurumdan kâr payı alan kurumlar ise, iştirak kazançları istisnasından yararlanamayacaktır.
Yatırım fonları katılma belgeleri ve yatırım ortaklıkları hisse senetlerinden elde edilen kâr payları iştirak kazancı niteliğinde sayılmaz. İştirak kazançları istisnası ile genelde vergilemede ve mükerrerliğin önlenmesi amaçlanmıştır.
Tam mükellef kurumlar tarafından G.V.K.’nın 4369 sayılı kanunla değişik 94. maddesinin 6 numaralı bendinin ( b—ii) alt bendi kapsamında yapılacak tevkifat uygulamasında, iştirak kazancı tevkifata tabi tutulmayacaktır. Dar mükellef kurumlar ise ( iii ) bendi uyarınca yapmak zorunda oldukları G.V. tevkifatının tespitinde yine iştirak kazançları tevkifat matrahının kapsamı dışında bırakacaklardır.
b) Risturn istisnası : 1163 sayılı Kooperatifler Kanunun 1. maddesine göre; Kooperatifler,sosyal amaçlarla ortaklarının gereksinimlerini ucuza ve daha iyi bir biçimde karşılamayı amaçlayan, ortak dayanışma ilkesine dayalı, kâr amacı gütmeyen kuruluşlardır. K.V.K.’da risturn istisnasının kapsamının dar tutulması, kooperatiflerin kâr amacı güden bir ticaret şirketi biçimine dönüşmesini önlemek amacına yöneliktir.
Risturn istisnasından yararlanacak kooperatif türleri şunlardır:
a) İstihlak kooperatifleri,
b) İstihsal kooperatifleri ve
c) Kredi kooperatifleridir.
Yukarıda sayılan risturnların nakden veya aynî kıymette mal ile ödenmesi istisnanın uygulanmasına engel değildir. Risturn istisnasının uygulanması için, bunların ortaklara ödenmesine gerek yoktur. Hesaplanmış olmak, risturnların K.V. matrahından düşülmesi için yeterlidir. Burada dikkat edilmesi gereken bir konuda, ortaklarla, ortaklık statüsü dışında yapılan işlemlerden doğan, örneğin,kooperatifin elde ettiği gayrimenkul sermaye iradı veya mevdut faizi gibi gelirlerin risturn istisnasından faydalanamayacağıdır.
K.V.K.’nın 8. maddesinin 2 no.lu bendinde yer alan kooperatiflerin ortakları için hesapladıkları risturnlara ilişkin istisna, maddenin 3946 sayılı kanunla değiştirilen şeklinde de aynen muhafaza edilmekle beraber, ilave olarak “Bu risturnlar G.V.K.’nın 94. maddesine göre bu tevkifata tabi tutulmaz. Ortaklara dağıtımı kâr dağıtımı sayılmaz.” hükmüne yer verilmiştir.
c) Yatırım fonları ve yatırım ortalıklarına ilişkin istisna: K.V.K.’nın 2. maddesinde S.P. Kanununa göre kurulan yatırım fonlarının K.V.K. ve G.V.K. uygulamasında sermaye şirketi addolunacağı hükme bağlanmıştır
Yatırım ortaklıkları ise anonim şirketi olarak kurulmaktadır.
K.V.K.’nın 3946 sayılı kanunuyla değişen 8. maddesinin 4 numaralı bendinde şu kazançlar K.V.’den müstesna tutulmuştur.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 01-03-2007, 13:24   #24
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

a) Portföyünün en az %25’i hisse senetlerinden oluşan menkul kıymet yatırım fonları (döviz yatırım fonları hariç) ile aynı nitelikteki menkul kıymetler yatırım ortaklıklarının portföy işletmeciliğinden doğan kazançları,
b) (a) alt bendi dışında kalan menkul kıymet yatırım fonları (döviz yatırım fonları hariç ) ile menkul kıymetler yatırım ortaklıklarının portföy işletmeciliğinden doğan kazançları,
c) Risk sermayesi yatırım fonları veya ortaklıklarının kazançları,
d) Gayrimenkul yatırım fonları veya ortaklıklarının kazançları.
Yabancı para ve altın alım satımı yapan “döviz yatırım fonları”nın söz konusu istisnadan yararlanmaları mümkün değildir.
Söz konusu istisna, menkul kıymetler yatırım fonları ve ortaklıkları hakkında, sadece bu fon ve ortaklıkların portföy işletmeciliğinden sağladıkları kazançlara uygulanacaktır. Bunların portföy işletmeciliği dışında sağladıkları kazançlara (örneğin sabit kıymet satış kârı) istisna uygulanmayacaktır.
Yatırım fon ve ortaklıkları, K.V.’den müstesna tutulan portföy işletmeciliği kazançları üzerinden, G.V.K.’nın 94/6-a maddesine göre bu kazançların dağıtılıp dağıtılmadığına bakılmaksızın G.V. tevkifatı yapacaklardır. Bu tevkifat oranı 93/5148 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla, portföyünde %25 den daha az hisse senedi bulunduran yatırım fonları ile aynı mahiyetteki yatırım ortaklıklarında %10, diğer menkul kıymetler yatırım fonları ve ortaklıklarında ise “0” (sıfır) olarak uygulanacaktır.
d)Rüçhan hakkı satışı ve emisyon prim istisnası: Yapılan düzenleme ile tam ve dar mükellef kurumların portföylerinde bulunan başka şirketlere ait hisse senetlerin rüçhan hakkı kuponlarının satışından sağladıkları kazançlar ve anonim şirketlerin kuruluş ve sermayelerini artırdıkları sırada çıkardıkları, hisse senetlerinin itibari değerlerinin üzerinde elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar kurumlar vergisinden istisna edilmiştir. Bu düzenleme ile rüçhan haklarının satışından sağlanan kazançlarla ilgili istisna bütün anonim şirketlere tanınmıştır.
4444 Sayılı Kanunla K.V.K.’ya eklenen geçici 28’nci maddenin (b) bendi uyarınca;1.1.1999-31.12.2002 tarihleri arasında uygulanmak üzere; anonim şirketlerin kuruluşunda veya sermayelerini artırdıkları sırada çıkardıkları hisse senetlerinin itibari değerlerinin üzerinde elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar, G.V.K.’nın 94’ncü maddesinin 6 numaralı bendinin ikinci fıkrasını, b-ii alt bendine göre tevfikata tabi tutulmayacağı hüküm altına alınmıştır.
e) Yatırım fonları katılma belgeleri ve yatırım ortaklıklarının hisse senetlerinin kâr paylarına ilişkin istisna: 4369 sayılı kanunun 82/4-c maddesiyle 1.1.1999 tarihinden itibaren söz konusu istisna yürürlükten kaldırılmıştır.
f) Yatırım indirimi istisnası: K.V.’den istisna edilen yatırım indirimi tutarı üzerinden G.V.K.’nın 94 / 6-ii maddesi uyarınca % 18 oranında tevkifat yapılacaktır.
g) Eğitim, sağlık ve spor tesislerine ilişkin istisna: Bu istisna kalkınmada öncelikli yörelerde 1.1.1994 tarihinden önce kurulan tesisler için geçerlidir (Kurulduğu tarihten itibaren 10 yıl). Bu kazançlar K.V.K.’nın geçici 21. maddesinin (c ) bendi uyarınca G.V.K.’nın 94. maddesine göre tevkifata tabi tutulamaz.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 01-03-2007, 13:25   #25
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

h) İştirak hisseleri veya gayrimenkullerin satışı ile üretim tesislerinin aynî sermaye olarak konulmasından doğan kazançlara ilişkin istisna: 1/1/1999-31/12/2002 tarihleri arasında uygulanmak üzere, tam mükellefiyete tabi kurumların iştirak hisselerinin veya gayrimenkullerin satışından doğan kazancın, satışın yapıldığı yılda kurum sermayesine ilave edilen kısmı, K.V.’den müstesnadır. Şu kadar ki, vadeli satış halinde, satışın yapıldığı hesap dönemini takip eden ikinci hesap döneminin sonuna kadar tahsil edilen kazançların tutarı, ilgili yıl kurum kazancından indirilir. Bu tarihten sonra yapılacak tahsilat için bu hüküm uygulanmaz. İlk yapılan tahsilatın iştirak hissesi veya gayrimenkulün maliyet bedeline ilişkin olduğu kabul edilir.
Üretim tesislerinin ve bu tesislere ilişkin gayrimenkullerin tamamının veya bir kısmının teşvik belgeli yatırım olmak üzere kurulacak bir sermaye şirketine veya yeni kurulacak yabancı ortaklı bir A.Ş.’ye aynî sermaye olarak konulmasından doğan ve bu maddeye göre vergiden müstesna tutulan kazançlar, G.V.K.’nın 94. maddesinin 1. fıkrasının 6 no.lu bendinin b-ii alt bendine göre vergi tevkifatına tabi tutulmaz.
Rüçhan hakkı kullanılmak suretiyle edinilen hisse senetleri ile iştirak edilen kurumun ihtiyat akçeleri, banka provizyonları ve V.U.K.’a göre ayrılan yeniden değerleme fonlarının sermayeye ilavesi dolayısıyla bedelsiz alınan hisse senetlerinin en az iki yıl öncesinde iştirak edilen şirketlere ait olması halinde, rüçhan hakkı kullanılmak suretiyle edinilen veya bedelsiz alınan bu hisse senetleri iki yıl önce iktisap edilmiş sayılır.
Sermayeye eklenilen bu kazançların 5 yıl içinde herhangi bir surette işletmeden çekilmesi veya bu süre içinde işletmelerin tasfiyesi halinde, bu kazançlar o yılın kazancı sayılarak vergiye tabi tutulur.
4503 sayılı kanunla K.V.K.’ya 4444 sayılı kanunla eklenen geçici 28. maddenin ( a ) bendinin 2. alt bendinin 1. cümlesi ile 3. alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
Bu hüküm, kurumların üretim ve turizm yatırım veya işletme belgesine sahip turizm tesislerinin ve bu tesislere ilişkin gayrimenkullerinin tamamının veya bir kısmının, teşvik belgeli yatırım yapmak üzere kurulacak olan bir sermaye şirketine veya yeni kurulacak yabancı ortaklı bir A.Ş.’ye aynî sermaye olarak konulması halinde uygulanır.
Bu kazançların sermayeye ilavesi nedeniyle ortaklarca elde edilen menkul sermaye iradı için beyanname verilmez, başka gelirler nedeniyle verilen beyannameye bu gelir dahil edilmez.
Bu hüküm uyarınca vergiden istisna edilen kazançlar için ise vergi tevkifatı %15 olarak uygulanır. Bakanlar Kurulu bu oranı % 10’a kadar indirmeye yetkilidir.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 01-03-2007, 13:25   #26
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

ı) Yurtdışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleri ve teknik hizmetlerden sağlanan kazançlara ilişkin istisna: 4369 sayılı kanunla 1.1.1999 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere söz konusu geçici maddede değişiklikler yapılmıştır. Buna göre; istisnanın süresi 31.12.2003 tarihine kadar uzatılmıştır. Ayrıca maddede yer alan oranlar değiştirilmiştir. Değişiklikle; 1.1.1999 tarihinden itibaren, yurt dışında elde edilen bu kazançlara mahalinde uygulanan vergilerin oranının % 30’un üzerinde olması halinde, bu oranın üzerinde uygulanan her bir puan için %0.70 oranında indirim yapılmak suretiyle uygulanır. Yurt dışında uygulanan vergi oranının halka açık şirketlerde % 33.5, diğer kurumlarda % 37 oranında olması halinde bu tevkifat oranları “sıfır” (0) olarak uygulanır.
K.V.K.’nın geçici 24. maddesi hükmünden yararlanan mükelleflerin aynı kanunun 43. maddesi hükmü uyarınca uygulama yapmaları mümkün değildir.
i) Olağanüstü hal bölgesinde ve kalkınmada öncelikli yörelerde istihdam yaratılması ve yatırımların teşvik edilmesine ilişkin istisna: Olağanüstü hal bölgesinde ve kalkınmada öncelikli yörelerde bulunan G.V. ve K.V. mükelleflerinin elde ettikleri kazançlara ilişkin istisna hükmüm getirilmiştir. Söz konusu madde aşağıdaki gibidir(34).
a) Bu maddenin yürürlük tarihi ile 31.12.2000 tarihi arasında;Olağanüstü hal bölgesi kapsamında sayılan illerde yeni işe başlayan G.V. ve K.V. mükelleflerinin, bu illerdeki işyerlerinde fiilen ve sürekli olarak 10 ve daha fazla işçi çalıştırmaları şartıyla, münhasıran bu işyerlerinde elde ettikleri kazançları üzerinden hesaplanan G.V. ve K.V.’den aşağıda belirtilen oranlarda indirim yapılır.
İndirim oranı; 10 işçi çalıştıranlarda % 40, 51 ve daha yukarı işçi çalıştıranlarda % 60’dır. 11 ile 50 arasında ( 50 dahil) işçi çalıştıranlar için uygulanacak indirim oranı, % 40 oranına her bir işçi için 0.5 puan eklenmek suretiyle bulunur. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığınca belirlenir.
j) Diğer istisnalar: 24 Haziran 1994 tarih ve 4008 sayılı kanunun yürürlüğe girmesinden önce yürürlüğe girmiş olan özel kanunlarda veya kurumların kuruluş kanunlarında yer alan istisnalar ile kanunla onaylanmış bulunan uluslararası anlaşmalarda yer alan K.V.’ye ilişkin istisnaları içerir.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 01-03-2007, 13:25   #27
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

3.1.5.2.İstisna Uygulaması İle İlgili Bazı Önemli Konular
Bunlar aşağıda kısaca açıklanacaktır.
a) Kurumların, kurumlar vergisinden istisna edilen kazançlarına ilişkin ödemelerinin kurum kazancından gider olarak indirilememesi: K.V.K.’nın 3946 sayılı kanunla değiştirilen 8. maddesinin son fıkrasında; “Kurumların K.V.’den istisna edilen kazançlarına ilişkin ödemeleri kurum kazancından gider olarak indirilmesi kabul edilemez.” hükmü yer almaktadır. Ancak % 20 oranlı asgari K.V. 4369 sayılı kanunla 1.1.1999 tarihinden itibaren kaldırıldığından K.V.K.’nın 8. maddesinin son fıkrası K.V.’den istisna edilen tüm kazanç ve iratlar için uygulanır hale gelmiştir.
b) Geçmiş yıl zararları istisna önceliği kanunu: Geçmiş yıl zararları K.V.K.’nın 14. maddesinin 7 no.lu bendi ile kurum kazancından indirilecek giderler arasında sayılmıştır. İstisnalar ise; bilindiği üzere safi kurum kazancına uygulanacak bir nitelik taşır. Bu itibarla, önce geçmiş yıl zararları düşülerek safi kurum kazancı saptanacak, daha sonra saptanan safi kurum kazancına da istisna uygulanacaktır.
c) İstisnalar arasında mahsup önceliği ve mahsup edilemeyen istisnanın ertesi yıllara devredilip devredilemeyeceği: Bunları iki gruba ayırabiliriz.
1) Mahsup önceliği bulunan ve kurum kazancının yeterli olmaması durumunda geçmiş yıl zararı olarak sonraki yıllara devredilen kazançlar;
-İştirak kazançları istisnası (K.V.K. mad. 8/1),
-Yatırım fonları ve yatırım ortaklıklarının portföy işletmeciliğinden doğan kazançlara ilişkin istisna (K.V.K. mad. 8/4),
-Kalkınmada öncelikli yörelerde 1994’ten önce faaliyete geçen eğitim, sağlık ve spor tesislerine ilişkin geçici istisna (K.V.K. geçici 21/1-c),
-Rüçhan hakkı, emisyon primleri istisnası ( K.V.K. mad. 8/5),
-İştirak hisselerinin veya gayrimenkullerin satışından doğan kazançlara ilişkin istisna (K.V.K. geçici 28/a),
-Yurt dışı inşaat, onarım, montaj ve teknik hizmetlerden sağlanan kazançlara ilişkin istisna (K.V.K. geçici mad. 24),
-4325 sayılı kanun kapsamında istisna olan kazançlar.
2) Sadece kurum kazancının yererli olması durumunda uygulanacak istisnalar;
-Risturn istisnaları (K.V.K. mad. 8/2),
-Yatırım indirimi istisnası (K.V.K. mad.13 ve G.V.K. ek mad.1-6).
Kanundaki özel hüküm sebebiyle yararlanılamayan yatırım indirimi istisnası zarar teşekkül ettirmek suretiyle geçmiş yıl zararı olarak değil, ileride uygulanabilir yatırım indirimi olarak ertesi yıllara devredilebilecektir.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 01-03-2007, 13:25   #28
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

d) Finansman fonu: 1.1.1999 tarihinden önce Yatırım Teşvik Belgesine bağlanan yatırımlarla sınırlı olarak finansman fonu uygulamasına devam edilecektir.
3.1.5.3.Kurumlar Vergisi Oranı
29.07.1998 gün ve 23417 sayılı mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanan 4369 sayılı yasanın 57. maddesi ile K.V.K.’nın 25. maddesi değiştirilmiş ve 1999 yılı kazançlarından başlamak üzere K.V. oranı % 30 olarak belirlenmiştir. Bu değişiklikle asgari K.V. uygulaması da 1999 yılı kazançlarından başlamak üzere yürürlükten kaldırılmıştır.
Hesaplanan K.V. ve G.V. stopajı üzerinden % 10 fon payı da hesaplanacağı için toplam vergi yükü gerek halka açık olsun, gerekse olmasın tüm kurumlar için %33 olmaktadır.
3.1.6.Gelir Vergisi Stopajı
K.V. mükelleflerinin K.V. yanında G.V.K.’nun 94. maddesinin 6 /b bendine göre G.V. tevkifatı yapma zorunluluğu bulunmaktadır. 4369 sayılı kanunla yapılan düzenlemeler aşağıdaki gibidir.
a) K.V.’den istisna kazançlara isabet eden kısım düşüldükten sonra, 75. maddenin 2. fıkrasının 1, 2 ve 3 no.lu bentlerinde yazılı kâr paylarından ( kârın sermayeye ilavesi kârın dağıtımı sayılmaz) ;
-Halka Açık Anonim Şirketlerde, (99/13230 Bak. Kur. Kararı ile % 5 )
-Diğerlerinde (99/13230 sayılı Bak. Kur. Kararı ile % 15) ‘dir.
b) Dağıtılsın dağıtılmasın K.V.’ne tabi kurumların, K.V.K.’nın 8. maddesinin 1 no.lu bendi dışında kalan K.V.’den müstesna kazanç ve iratlardan (yatırım indirimi tutarı dahil), ( 99/13230 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile % 15),
c) Dağıtılsın dağıtılmasın G.V.K.’nın 75. maddesinin 2. fıkrasının 4 no.lu bendinde yazılı menkul kıymet sermaye iratlarından indirim ve istisnalar düşüldükten sonra kalan kısmından,(99/13230 sayılı Bak. Kur. Kar. ile %15 ).
Bu alt bendin i ve ü alt bentleri uyarınca yapılan tevkifat, beyanname üzerinden hesaplanan G.V.’den mahsup edilmez.
4369 sayılı kanunla GVK ‘nın yukarıda belirtilen 94/6-b maddesinde yapılan değişiklikleri aşağıdaki tablodaki gibi sıralayabiliriz.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 01-03-2007, 13:26   #29
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

3.1.7.Vergi Alacağı Müessesesi
Vergi sonrası kazançların gerçek kişilere dağıtımı halinde, bu kazançlar söz konusu ortaklar nezdinde, dağıtım yılında elde edilmiş olan menkul sermaye iradı olarak, dağıtımı takip eden yılda belirli şartlar dahilinde beyan edilmek suretiyle G.V.’ye konu edilmektedir (G.V.K. mük.75, 85 ve 86). Yine G.V.K.’nın beyanname verilmeyecek hadleri gösteren 86/1-c maddesine göre tam mükellefiyette vergiye tabi gelir “Tevkif yoluyla vergilendirilmiş bulunan ve gayri safi tutarları toplamı 103. maddede yazılı tarifenin 1. ve 2. gelir dilimleri toplamının yarısını aşmayan menkul sermaye iratlarından ve vergi alacağı dahil kurumlardan elde edilen kâr paylarından” ibaret ise beyanname verilmeyecektir. Ancak bu gelirler 01.01.2000 tarihinden sonra vergilendirilmeye konu olacaklardır. Yani 2000 yılında dağıtılan kâr payları 2001 yılında verilecek beyannamelerde gösterilecektir. Yine 4369 sayılı kanunla yapılan düzenleme ile dağıtılan kâr paylarına uygulanan vergi oranı 1/3 oranından 1/5 oranına indirilmiştir.
Tüm yukarıda açıklanan indirim ve istisnaları, aşağıdaki tablo ile bir arada görebiliriz.
3.1.8.İstisnaların Uygulanmasında Öncelik Sırası(35):
(+/-) Ticari kazanç veya ticari zarar
(-) Geçmiş yıl mali zararları
(-) Vergiye tabi olmayan gelirler
(+) Kanunen kabul edilmeyen giderler
(+) Bir önceki dönemden ayrılmış finansman fonu
(-) Kazanç istisnası grubuna giren istisnalar
(+) Varsa kalan tutardan yatırım indirimi istisnası
(-) Varsa kalan tutardan finansman fonu.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 01-03-2007, 13:26   #30
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

KURUMLAR VERGİSİNDEN İSTİSNA KAZANÇLARDA STOPAJ
İSTİSNANIN STOPAJIN
Türü
Yasal Dayanağı
K.V.
Yasal Dayanağı
Oranı
Fon Payı
Top-
lam
İştirak Kazançları
KVK Md.8/1
YOK
GVK 94/6-b-ii
YOK
YOK
YOK
Risturn
KVK Md.8/2
YOK
KVK 8-2
YOK
YOK
YOK
(A) Tipi menkul Kıymet Yatırım Fonu ve Ortaklığı Portföy İşletmesi Kazancı
KVK Md.
8/4-a
YOK
GVK 94/6-a-i
BKK 93/5148
%15
%1.5
%16.5
(B) Tipi menkul Kıymet Yatırım Fonu ve Ortaklığı Portföy İşletmesi Kazancı
KVK Md.
8/4-b
YOK
GVK 94/6-a-ii
BKK 93/5148
%10
%1
%11
Risk Sermayesi Yatırım Fonları ve Ortaklıkların Kazançları
KVK Md.
8/4-c
YOK
GVK 94/6-a-i
BKK 93/5148
%0
%0
%0
Gayrimenkul Yatırım Fonları ve Ortaklıkların Kazançları
KVK Md.
8/4-d
YOK
GVK 94/6-a-i
BKK 93/5148
%0
%0
%0
Rüçhan Hakkı Kupon Satış Kazançları
KVK Md.8/5
YOK
GVK 94/6-b-ii
%15
%1.5
%16.5
Emisyon Primi
KVK Md.8/5
YOK
KVK Geç.28/b
YOK
YOK
YOK
Yurt dışı İnşaat Onarma, Montaj İşleri ve Teknik Hizmetlerden Elde Edilen Kazançlar
KVK Geçici Madde 24
YOK
KVK Geç. 24
HAŞ’
lerde %5, Diğer-
lerin-
De
%10
HAŞ’
lerde %0.5, Diğerle-
rinde %1
HAŞ’
lerde %5.5, Diğer-
lerin-
de
%11
İştirak Hisseleri ve Gayrimenkul Satış Kazançları
KVK Geçici 28/a
YOK
KVK Geç. 28/a
GVK 94/6-b-ii
BKK 13230
%15
%1.5
%16.5
Üretim ve Turizm Yatırım veya İşletme Belgesine Sahip Turizm Tesislerinin ve bu Tesislere İlişkin Gayrimenkullerin Sermaye Olarak Konulmasından Elde Edilen Kazançları
KVK Geçici 28/a
YOK
KVK Geç.28/a
YOK
YOK
YOK
Yatırım İndirimi
GVK Ek Mad.1-6
YOK
GVK 94/6-b-ii
BKK 99/13230
%18
%1.8
%19.8
4325 Sayılı Yasa Kapsamındaki İllerden Elde Edilen Kazançlar(36)
4325 SK mad.3/a
YOK
4325 SK mad.3/a
YOK
YOK
YOK
Kalkınmada Öncelikli Yörelerde 1994 Yılından Önce Faaliyete Geçen Eğitim, Sağlık, Spor Tesislerinden Elde Edilen Kazançlar
KVK 8/15 (Yürürlük süresi bitti)
KVK geç.21/1-c
YOK
KVK 8/15 (Yürürlük süresi bitti)
KVK geç.21/1-c
YOK
YOK
YOK


.
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Türkiye`de Saat: 12:50 .

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2

Sitemiz CSS Standartlarına uygundur. Sitemiz XHTML Standartlarına uygundur

Oracle DBA | Kadife | Oracle Danışmanlık



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580