Beşiktaş Forum  ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi


Geri git   Beşiktaş Forum ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi > Eğitim Öğretim > Dersler - Ödevler - Tezler - Konular > İktisat

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01-03-2007, 13:26   #31
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

3.2.KÂRDAN ORTAKLIK PAYININ HESAPLANMASI
3.2.1.T.T.K.’nın 466/1 ve 469/1 Maddeleri Uyarınca Safi Kâr Üzerinden Yasal Yedek Akçe Ayrılması
3.2.1.1.Yedek Akçe Kavramı
T.T.K. incelendiğinde yedek akçeye ilişkin genel bir tanımlamaya rastlanılmaz. Kanunda ancak yedek akçenin ayrılışına ilişkin bir takım hususlar düzenlenmiştir.
Yedek akçe teoride, elde edilen şirket kârının dağıtılmayarak işletme bünyesinde bırakılan kısmı olarak tanımlanır. Bir başka şekilde yedek akçeyi, özsermayeyi aşan net mal varlığı olarak da tanımlamak mümkündür.
“Ayrıca yedek akçeler, meydana gelebilecek zararları karşılamak için kârdan ayrılan fonlardır(37).”Sermaye şirketlerinde 3. kişilere karşı sorumluluk sermaye ile sınırlı olduğundan bu şirketlerde yedek akçe ayrılması daha fazla önem taşır. Zira yedek akçelerle ilgili hükümlere Ticaret Kanunumuzun, anonim şirketler bölümünde rastlıyoruz.
3.2.1.2.Yedek Akçelerin Ayrılma Nedenleri
İşletmeler aşağıdaki nedenlerle elde ettikleri kârı dağıtmayarak şirket bünyesinde yedek akçe olarak tutabilirler. Bunlar;
a) İşletmenin devamlılığı ve gelişmesini sağlamak,
b) Borçların zamanında ödenmesini sağlayarak, alacaklıların haklarını korumak,
c) Dönem kârının belirlenmesindeki subjektifliği ortada kaldırmak veya azaltmak,
d) Kredi sözleşmelerinden doğan yükümlülükleri yerine getirmek,
e) İş hayatındaki belirsizliklerden doğan riski azaltmak, gelecekteki olası zararları karşılamak,
f) Varlıklardaki olası değer düşüşlerini karşılamak,
g) Kâr dağıtımında istikrar kazanmak,
h) İş hacminin gelişmesi nedeni ile artacak işletme sermayesi gereksinimini karşılamak halleridir.
3.2.1.3.Yedek Akçe Türleri
T.T.K.’ya göre yedek akçeleri dört grupta toplayabiliriz. Bunlar;
a) Gizli Yedek Akçeler (T.T.K. mad. 458),
b) Kanuni Yedek Akçeler (T.T.K. mad.466),
c) Diğer Yedek Akçeler (T.T.K. mad.467-468).
3.2.1.3.1.Gizli Yedek Akçeler
Bilançolarda açıkça yer almayan ancak gerçekte mevcut olan ve muhasebe kayıtlarına intikal etmediği için bilançoda gizli olan yedeklerdir. Bilançoda gösterilmemiş olduklarından sadece yöneticiler ve denetçiler tarafından bilinirler. Ayrıca gizli yedek akçeler kâr dağıtım tablosunda yer almazlar.
“Vergilerin doğru hesaplanması maksadı ile tanzim edilen bir bilanço gerçekten elde edilen kazancın tespiti gayesine hizmet ettiği halde aksiyonerlerin ve ortaklık alacaklılarının devamlı menfaatlerini nazara almaya mecbur olan bir idare meclisi, gelecek yılların iktisadi rizikolarını hesaba katarak muhtemel zararlara karşılık olmak üzere bilançoya açıkça konan yedek akçelerinden başka aktiflere gerçek kıymetten aşağı bir değer biçmek ve dolayısıyla kâr miktarını indirmek sureti ile gizli yedek akçesi kurmak ihtiyacı duyabilir”(38).
Gizli yedek akçe aktifin olduğundan düşük gösterilmesi veya pasifin yüksek gösterilmesi yolu ile oluşturulur. Bunları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz;
a) Stokların piyasa değerinden düşük bir değerle değerlenmesi,
b) İşletme portföyünde yer alan hisse senedi ve tahvillerin borsa değeri veya rayiç değer ile alış değerinden düşük olanı ile değerlenmesi,
c)Aktife kayıtlı iktisadi kıymetlerin aktife girdikleri değerde değerlenmesi, yeniden değerleme vb. uygulamaların yapılmaması,
  Alıntı ile Cevapla
Alt 01-03-2007, 13:27   #32
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

d) Amortismana tabi iktisadi kıymetlerin normal aşınma, yıpranma ve eskime oranlarından daha yüksek bir oranla amortismana tabi tutulması,
e) İşletmenin bilinçli olarak kârını düşük göstermesi,
f) Bazı karşılıkların konusu kalmamasına veya riski ortadan kalkmış olmasına karşılık ayırmaya devam edilmesi veya gereğinden fazla karşılık ayrılması,
g) Borçların olduğundan yüksek değerle değerlenmesi,
h) Hayali borçlar gösterilmesi,
ı) Kıdem tazminatı dolayısıyla doğacak borçların yabancı kaynaklar arasına alınması.
3.2.1.3.2.Kanuni Yedek Akçeler
Ticaret şirketlerinden sermaye şirketleri T.T.K.’nın 466. maddesi uyarınca yedek akçe ayırmak zorundadırlar. Bu şirketlerden A.Ş. türünde kurulması zorunlu olan bankalar ile sigorta şirketleri ayrıca kendi kanunlarına göre de yedek akçe ayıracaklardır. Kanunca ayrılması zorunlu olan yedek akçelere “Kanuni Yedek Akçeler” denir.
T.T.K.’nın 466. maddesinde yer alan kanuni yedek akçeleri şöyle sınıflandırabiliriz.
a) Birinci Tertip Yedek Akçe: Esas yedek akçe olarak da bilinen bu yedek akçe,kanuna göre her yıl safi kârın 1/20, ödenmiş sermayenin 1/5’ine ulaşılıncaya kadar ayrılır. Buna göre ödenmiş sermayenin 1/5’ine ulaşıldıktan sonra birinci yedek akçe ayrılması zorunlu değil, isteğe bağlıdır. Buradaki safi kâr deyimi; ticari bilanço kârından varsa geçmiş dönem ticari bilanço zararları düşüldükten sonra kalan kısmı belirtir.
b) Emisyon Primleri: Birinci tertip yedek akçe ödenmiş sermayenin 1/5’ine ulaştıktan sonra dahi bazı tutarlar birinci tertip yedek akçeye ilave edilir. İşte bunlardan biri de emisyon primleridir.
Emisyon primi, hisse senetlerinin çıkarılmasında, çıkarma masrafları indirildikten sonra itibari kıymetten fazla olarak elde edilen hasılatın itfalara veya yardım ve hayır işlerine sarf edilmeyen kısmıdır. Hisse senedi ihraç işlemi sırasında böyle bir tutar varsa, bu tutarın başka bir amaçla kullanılması mümkün olmayıp özkaynaklarda gösterilmesi gerekir.
c) İptal Edilen Fazlalık: Anonim şirketler gerek kuruluş aşaması gerekse sermaye arttırımları esnasında hisse senedi ihraç edebilirler. Hisse senetlerinin ortaklar tarafından satın alınmasında senet bedelleri tamamen ödenebileceği gibi, bir kısmı da şirket yönetim kurullarınca yapılacak ödeme çağrısına (apel) uygun olarak ödenebilir. Ancak bu ödeme çağrısına cevap vermeyen ortakların hisse senetleri iptal edilerek yerlerine yeni alınan ortaklar için hisse senedi ihraç edilebilir. Yeni hisse senedinin ve eski hisse senedi için alınan peşinattan sağlanan hasılat ile hisse senedinin nominal değeri arasındaki farkın yedek akçeye ilave edilmesi gerekmektedir.
d) İkinci Tertip Yedek Akçe: Ödenmiş sermayenin 1/5’ine ulaşanbirinci tertip yedek akçeye ilave edilecek tutarlardandır. T.T.K.’nın 466. maddesine göre; %5 kâr payı ayrıldıktan sonra pay sahipleri ile kâra iştirak eden diğer kimselere dağıtılması kararlaştırılmış olan kısmın 1/10’u da bu yedek akçeye ayrılacaktır.
II. Tertip Yedek Akçenin ayrılabilmesi için kâr dağıtım kararının verilmesi gerekir. Dolayısı ile kâr dağıtılmayacaksa 2. tertip yedek akçe de ayrılmayacaktır. Bu durumda cari dönem zararla kapanmış olsa dahi eğer geçmiş dönem kârından dağıtım kararı verilmiş ise 2.tertip yedek akçe ayrılır.
II. tertip yedek akçe şirket kârından pay alacak tüm grupların kâr payları üzerinden hesaplanır.
II. tertip yedek akçe dağıtılması kararlaştırılan kârın 1/10’u oranında ayrılır.
Sermayeye ilave şeklinde yapılan kâr dağıtma kararlarında II. tertip yedek akçe ayrılmaması gerekir.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 01-03-2007, 13:27   #33
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

3.2.1.3.3.Diğer Yedek Akçeler
Ana sözleşme gereği ayrılan yedek akçelerdir. Şirketler kanuni yedek akçelerden ayrı olarak, ana sözleşmelerine safi kârın 1/20’sinden fazla yedek akçe ayırabileceği gibi, yedek akçenin ödenmiş esas sermayesinin 1/5’inden fazla ayırabileceği konusunu hükme bağlamıştır. Bu yedek akçelere ana sözleşme gereği ayrılan veya statü yedek akçeler de denmektedir.
Bir diğer yedek akçe de T.T.K.’nın 469. maddesine göre Genel Kurul Kararları ile ayrılabilecek diğer yedeklerdir.
a) İhtiyari Yedek Akçe: Ana sözleşmeye hüküm koymak sureti ile otofinansmanı sağlamak üzere ayrılan yedek akçelerdir. Genel amaçlarla ihtiyari yedek akçe ayrılabileceği gibi ana sözleşmede özel bir kullanım alanı belirtilmesi de mümkündür. Uygulamada ihtiyari yedek akçe kavramı yerine statü yedekleri kavramı da kullanılmaktadır.
b) Olağanüstü Yedek Akçe: T.T.K. veya ana sözleşmede herhangi bir hüküm bulunmamasına rağmen sadece genel kurul kararıyla, yasal yedek akçe ve temettüler ayrıldıktan sonra kalan kârın işletmede bırakılan, dağıtılmayan kısmıdır. İleride gerçekleşmesi mümkün durumlar ve şirketin hedefleri dikkate alınarak bırakılan kâr paylarıdırlar.
Diğer taraftan genel kurul kararıyla, belli amaçların gerçekleştirilmesi yada başka mevzuat gereğince ayrılan olağanüstü yedek akçeler de vardır. Bunlar özel yedek akçeler ve fonlar olarak da adlandırılırlar. Örneğin yatırım indirimi fonu, yatırımları yenileme fonu, işçilere ödenecek tazminat vb. gibi.
3.2.2.Pay Sahiplerine Dağıtılacak Kâr Payları
Kâr payı terimi, pay sahipleri ile kâra katılan diğer kimselere dağıtılmasına karar verilen kârdan, bunların her birine düşen payı ifade eden bir terimdir. Bu bakımdan pay sahibinin gerçek veya tüzel kişi olmasının bir önemi yoktur.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 01-03-2007, 13:28   #34
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

3.2.2.1.Birinci Temettü
T.T.K.’nın 466. maddesinin 2. fıkrasının 3 no.lu bendi uyarınca temel kâr payı olan I. temettü dönem safi kârından %5 oranında ayrılmalıdır. T.T.K.’ya göre en az %5 olan ve ödenmiş sermaye üzerinden ayrılan birinci temettü sermayeye verilen faiz niteliğinde olduğundan ortaklara dağıtılması gereken kâr payı niteliği taşımaktadır.
Burada şu soru akla gelebilir. Şirketler birinci temettü olarak %5 kâr dağıtmak zorunda mıdırlar? Şirketlerin, yetkili organları, ister kâr dağıtım kararı alsınlar, ister almasınlar birinci temettü olarak %5 kâr payı dağıtmak zorundadırlar. T.T.K. 466/II-3 maddesine göre, anonim ve limited şirketler her yıl, ödenmiş sermayelerinin %5’i oranında “Birinci Temettü” dağıtmak zorundadırlar.
Buna göre ödenmiş sermayesi 500 milyar, 2000 yılı dağıtılabilecek kârı da 150 milyar TL olan bir A.Ş. genel kurulunda, kâr dağıtmayacağı yönünde karar alsa dahi, ortaklara birinci temettü olarak 25 milyar TL temettü dağıtmak zorundadır. “A.Ş. için verilen bu örnek limited şirket içinde aynıdır”(39).
Nitekim bu konuda verilen Yargıtay kararında;
“T.T.K. 466/II-3 no.lu bendinin, kâr payı dağıtımıyla ilgisi yoktur ve kâra iştirak edenlerle pay sahiplerine, %5 kâr payı ayrıldıktan sonra fazladan kâr payı dağıtılması kararlaştırılmıştır”(40).
Burada dikkat edilmesi gereken bir başka konuda kâr payının ödenmiş sermaye üzerinden pay sahiplerine dağıtılacağıdır.
Sermaye Piyasası Kanununa tabi şirketlerde ise birinci temettü oranının esas sözleşmede belirtilmesi zorunludur. Bu oran kurul tarafından tespit olunacak miktardan az olamaz (S.P.K. mad. 15).
Halka açık anonim şirketlerde birinci temettü, hesap dönemi net kârından vergi vb. yükümlülükler düşüldükten sonra bulunan dağıtılabilir kârın yarısından az olamaz. Hisse senetleri borsada işlem gören halka açık şirketler birinci temettüyü nakden/hisse senedi olarak dağıtıp dağıtmamakta serbesttirler. Diğer taraftan hisse senetleri borsada işlem görmeyen halka açık şirketler ise birinci temettüyü nakden dağıtmak zorundadırlar.
Seri IV, 15 no.lu S.P.K. tebliğine göre halka açık şirketlerde temettü dağıtımı hesap dönemini izleyen 5. ayın sonuna kadar tamamlanmak
zorundadır.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 01-03-2007, 13:28   #35
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

3.2.2.2.İkinci Tertip Yedek Akçe
T.T.K. 466/II-3 maddesi uyarınca pay sahipleri için %5 oranında birinci temettü ayrıldıktan sonra kalan kârın pay sahipleri ile kâra iştirak eden diğer kimselere dağıtılması kararlaştırılmışsa, dağıtılması kararlaştırılan kısmın 1/10’u oranında ikinci tertip yedek akçe ayrılması gereklidir. Buna göre %5 oranındaki birinci temettü, 2. tertip yedek akçenin matrahına girmemektedir.
Burada karşımıza dağıtılması kararlaştırılan kâr kavramı çıkmaktadır. Nedir dağıtılması kararlaştırılan kâr? Uygulamada değişik görüşler olmasına rağmen şu görüş benimsenmektedir. İkinci tertip yedek akçe, safi kârdan birinci tertip yedek akçe ve %5’lik birinci temettü ayrıldıktan sonra dağıtılmasına karar verilen kâr üzerinden ayrılır.
Örneğin; GÜMÜŞOĞLU KARDEŞLER Limited Şirketinin 1999 yılı safi kârı 10 milyar TL’dir. Şirketin esas sermayesi 40 milyar olup ödenmiş sermayesi 30 milyar TL’dir. Ana sözleşmenin 27. maddesinde safi kârdan birinci tertip yedek akçenin ve ödenmiş sermayenin %5’i oranında ilk kâr dağıtımının yapılacağı, kalan tutarın ise ikinci temettü olarak ortaklara dağıtılacağı hüküm altına alınmıştır.
Şirketin kâr dağıtımının hesaplanması aşağıdaki gibi olacaktır.
Safi Kâr : 10.000.000.000 TL
I. Tertip Yedek Akçe : 500.000.000 TL
Yasal I. Temettü : 1.500.000.000 TL
Kalan : 8.000.000.000 TL
8 milyarın da ortaklara dağıtılması karalaştırılmıştır. Bu durumda II. tertip yedek akçenin hesaplanacağı tutar 8 milyar TL olacak ve bu tutarın 1/10’ u oranında yedek akçe ayrılacak, kalan kısmı ise dağıtılacaktır.
3.2.2.3.İkinci Temettü:
Genel kurul yada ortaklar kurulu kararına göre dağıtılması öngörülen kâr payıdır. Birinci temettü dağıtılması zorunlu temel kâr payını göstermekte iken ikinci temettünün dağıtılması yasa ve ana sözleşme hükümlerine ve özellikle genel kurul kararına bağlıdır.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 01-03-2007, 13:28   #36
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

3.2.2.4.Yönetim Kurulu Üyelerine Ayrılan Kâr Payı
Ana sözleşme ile yada genel kurul kararıyla yönetim kurulu üyelerine, ortak olarak alacakları kâr payından,aylık ücretlerden ve huzur hakkından başka, şirket kârının elde edilmesine ilişkin olarak yaptıkları katkılar nedeni ile pay verilebilir.
T.T.K.’nın 472. maddesine göre, yöneticilerin kazanç payları, safi kârdan ve ancak kanuni yedek akçe için belirli pay ayrıldıktan ve pay sahiplerine %4 oranında veya ana sözleşme ile daha yüksek bir oranda kâr payı dağıtıldıktan sonra verilebilir.
S.P.Kanununun 15/2 maddesi uyarınca yönetim kurulu üyeleri ile memur, müstahdem ve işçilere kârdan pay dağıtılabilmesi için ana sözleşmede hüküm bulması şarttır. Yasa hükmü ile ayrılması gereken yedek akçeler ile esas sözleşmede pay sahipleri için belirlenen birinci temettü ayrılmadıkça başka yedek akçe ayrılmasına, ertesi yıla kâr aktarılmasına ve yönetim kurulu üyeleri ile memur, müstahdem ve işçilere kârdan pay dağıtılmasına karar verilemez.
3.2.2.5.İşçi, Memur ve Müstahdemlere İkramiye, Prim, Ek Ücret vb. Nitelik Taşıyan Kâr Payları
Çalışmayı özendirme, kârın arttırılması yönünde ek çaba sağlamak için şirket ana sözleşmesinde memur, müstahdem ve işçilere kârdan pay verilmesi hükmü yer alabileceği gibi, şirket genel kurulu da pay sahipleri dışında kalan, kârın elde edilmesinde hizmetleri geçen kişilere kâr üzerinden prim, ikramiye, ek ücret vb. ödenmesine karar almış bulunabilir veya toplu iş sözleşmelerinde, çalışanlara kârdan pay verilmesi öngörülmüş olabilir.
Geçmiş yıl kârından temettü adı altında işçilere dağıtılan ücret giderleri, dağıtıma konu olan kârın ilgili bulunduğu yılda, dönemsellik ilkesi gereğince gider olarak dikkate alınması gerekmektedir. Bu konuda yargının verdiği kimi kararlar da bu yöndedir.(41)
Nitekim kâr dağıtım tablosunun “1-DÖNEM KÂRI” satırında yazılı olan tutar gelir tablosunda tespit edilen ticari kârdır. Bu tutardan personele dağıtılacak temettüler indirim konusu yapılmamış olup bu tutarın kâr dağıtım tablosunun “7-PERSONELE TEMETTÜ” satırında dikkate alınması gerekir.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 01-03-2007, 13:28   #37
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

3.2.2.6.Üçüncü Temettü:
Genel kurul yada ortaklar kurulu kararına göre yukarıdaki ayrımlardan arta kalan kârdan pay sahiplerine dağıtılması öngörülen kâr payıdır.
3.2.2.7.Olağanüstü Yedek Akçe
T.T.K. veya ana sözleşmede herhangi bir hüküm bulunmamasına rağmen sadece genel kurul kararıyla, yasal yedek akçe ve temettüler ayrıldıktan sonra kalan kârın işletmede bırakılan, dağıtılmayan kısmıdır. İleride gerçekleşmesi mümkün durumlar ve şirketin hedefleri dikkate alınarak bırakılan kâr paylarıdırlar.
Halka Kapalı Anonim Şirketler T.T.K. ana sözleşme ve genel kurul kararları ile kâr payı hesaplarlar. Dağıtımı ise; kurul ortaklarına (T.T.K. mad. 402-455), yönetim kurulu üyelerine (Ana sözleşme- Genel kurul kararları ile) ve ortaklara (T.T.K. mad.455-469, ana sözleşme hükümleri ve genel kurul kararları ile) yaparlar.

3.3.ANONIM ŞİRKETLERİNDE KÂR DAĞITIMININ MUHASEBELEŞTİRİLMESİ ve ÖRNEK UYGULAMALAR
ÖRNEK UYGULAMA1:
TEMİZER Anonim Şirketinin 2000 yılı cari dönem faaliyetleri sonuçları ile ilgili verileri aşağıdaki gibidir.
1-Kurumun dönem kârı 2.425.000.000 TL, (690 no.lu hesap sonucu),
2-Ödenmiş sermayesi 650.000.000 TL,
3-Cari döneme kadar ayrılan toplam I. tertip yasal yedek akçe tutarı 42.600.000 TL,
4-Genel kurul kararıyla ortaklara I. Temettü ödenmiş sermayenin %9’u oranında dağıtılacak olup, personele de dağıtılabilir dönem net kârının %10’u oranında kâr payı verilecek, ortaklara II. temettü olarak %40 oranında kâr payı dağıtılacaktır. Hisse senetleri adi hisse senetleri olup, 1000 TL’den 650000 adettir.
5-Dar mükellefiyete tabi kurumdan elde edilen iştirak kazancı 150.000.000 TL,
6- Tam mükellefiyete tabi kurumdan elde edilen iştirak kazancı 1.000.000.000 TL,
7-Sermaye arttırımı nedeni ile çıkarılan hisse senetlerinin itibari değerleri üzerinde satışından sağlanan emisyon primi 75.000.000 TL’dir. Emisyon primleri doğrudan özkaynak hesaplarına alınmıştır.
8-A tipi yatırım fonlarının tutarı 925.000.000 TL ‘dir.
9-Kanunen kabul edilmeyen giderler toplamı 200.000.000 TL’dir.
10-Bir önceki yıl ödenen geçici vergi miktarı 120.000.000 TL’dir.
TEMİZER A.Ş.’nin kâr dağıtım tablosunu hazırlayınız?
  Alıntı ile Cevapla
Alt 01-03-2007, 13:29   #38
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

1-Kurumlar Vergisi ve Fon Payının Hesaplanması
Dönem Kârı 2.425.000.000
Emisyon Primi 75.000.000
Toplam Kâr 2.500.000.000
İlaveler 200.000.000
-K.K.E.Giderler 200.000.000
Kurum Kazancı 2.700.000.000
İstisna ve İndirimler 2.000.000.000
-İştirak Kazançları 1.000.000.000
-Emisyon Primi 75.000.000
-A tipi yatırım fonu 925.000.000
Kurumlar Vergisi Matrahı 700.000.000
Kurumlar Vergisi (%30) 210.000.000
K.V.Fon Payı (%10) 21.000.000
2-Gelir Vergisi ve Fon Payının Hesaplanması
A) K.V.’den istisna olan kazançlar üzerinden ayrılan stopaj tutarı (G.V.K. 94/ 6-ii)

İştirak Kazançları (Stopaja tabi değil) 1.000.000.000
Emisyon Primi (Stopaja tabi değil) 75.000.000
A tipi yatırım fonu 925.000.000
G.V.Stopaj Matrahı 925.000.000
G.V.Stopaj Tutarı (%15) 138.750.000
Fon Payı (%10) 13.875.000
B) Dağıtılan kâr üzerinden yapılacak G.V. stopaj tutarı (G.V.K.94/6-b-i)
-Dağıtılan kâr tutarı (brüt) Tutar Dağıtılan kâr
içinde yüzdesi
I.Temettü 58.500.000 %5
II.Temettü 878.000.000 %76
Personele Temettü 219.400.000 %19
1.155.900.000 %100
-K.V.’den istisna kazanç ve indirimler 2.000.000.000
-K.V.’den istisna kazançların, kurum kazancı içindeki payı:
2.000.000.000 / 2.700.000.000 = %74
Dağıtılan kârın K.V.’ye tabi olmayan kısmına isabet eden tutarı:
1.155.900.000 x %74 = 855.366.000
G.V.Stopaj Matrahı = 1.155.900.000 – 855.366.000 = 300.534.000
-G.V.Stopaj oranının %10 olduğu varsayımı altında;
-Stopaj tutarı = 30.053.400
-Fon tutarı = 30.053.400 x 0.10 = 3.005.340
-Dağıtılan net temettü:
Dağıtılacak kâr 1.155.900.000
G.V.Stopajı (30.053.400)
Fon payı (3.005.340)
Dağıtılacak net temettü 1.122.841.260
I. ve II. temettüler ile personele dağıtılan temettünün net tutarları:
  Alıntı ile Cevapla
Alt 01-03-2007, 13:29   #39
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

I. Temettü Net 56.847.063
Brüt 58.500.000
G.V. Stopajı (1.502.670)
(30.0530.400 x 0.05)
Fon tutarı (150.267)
(3.005.340 x 0.05)
II. Temettü Net 852.875.358
Brüt 878.000.000
G.V. Stopajı (22.840.584)
(30.0530.400 x 0.76)
Fon tutarı (2.284.058)
Personele Temettü Net 1.122.841.260
Brüt 219.400.000
G.V. Stopajı (5.710.146)
(30.0530.400 x 0.19)
Fon tutarı (571.015)
3-Birinci Tertip Yasal Yedek Akçenin Hesaplanması
-I. Tertip yasal yedek akçe üst limiti 130.000.0000
(Ödenmiş sermaye x %20)
650.000.000 x %20 =130.000.000
-Ayrılabilir I. Tertip yasal yedek akçe tutarı 87.400.000
130.000.000 – 42.600.000
-Döneme ait I. Tertip yasal yedek akçe tutarı 121.250.000
2.425.000.000 x %5
-Ayrılacak tutar 87.400.000
4-Dağıtılabilir Net Dönem Kârının Hesaplanması
Dönem Kârı – (Ödenecek vergi ve yasal yükümlülükler + I. Tertip
yasal yedek akçe
2.425.000.000 – (210.000.000+21.000.000)
Dağıtılabilir Kâr = 2.194.000.000
5-Ortaklara Birinci Temettünün Hesaplanması
Ödenmiş Sermaye x %9
650.000.000 x %9 = 58.500.000
Yasal üst sınır %5 olduğu için 26.000.000 TL’lik fark II.Tertip yasal yedek akçenin hesaplanmasında dikkate alınacaktır.
6-Personele Temettünün Hesaplanması
2.194.000.000 x %10 = 219.400.000
7-Ortaklara II. Temettünün Hesaplanması
Dağıtılabilir net dönem kârı x %40
2.194.000.000 x %40 = 878.000.000
Dağıtılan toplam temettü = 1.155.000.000
8- II. Tertip Yasal Yedek Akçenin Hesaplanması
Ortaklara yasal sınır üzerinden ödenen I.Temettü tutarı 26.000.000
Personele ödenecek olan temettü tutarı 219.400.000
Ortaklara II. temettü olarak ödenecek tutar 878.000.000
II. Tertip Yasal Yedek Akçe Matrahı 1.123.400.000
II.Tertip yasal yedek akçe tutarı = 1.123.400.000 x %10 = 112.340.000
  Alıntı ile Cevapla
Alt 01-03-2007, 13:29   #40
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

9-Olağanüstü Yedeklerin Hesaplanması
Dönem Kârı – (Ödenecek vergi ve yasal yükümlülükler + I.Tertip yasal yedek akçe + Ortaklara I. temettü + Personele temettü + Ortaklara II. temettü + II. Tertip yasal yedek akçe)
Dönem Kârı 2.425.000.000
Ödenecek vergi ve yükümlülükler (383.625.000)
-Kurumlar vergisi 210.000.000
-K.V. Fon payı 21.000.000
-Gelir vergisi stopajı 138.750.000
-Gelir vergisi fon payı 13.875.000
Dağıtılan Temettüler (1.155.900.000)
-Dağıtılacak net temettü 1.122.841.260
-Gelir vergisi stopajı 30.053.400
-Gelir vergisi fon payı 3.005.340
I. Tertip yasal yedekler (87.400.000)
II. Tertip yasal yedekler (112.340.000)
Olağanüstü Yedekler 685.735.000
10-Hisse Başına Kârın Hesaplanması
Dönem Net Kârı

Adi hisse senetlerine =


Dağıtılacak kâr (Adi hisse senetlerine / (Ortaklara dağıtılan

Dağıtılan temettü oranı) toplam temettü oranı)

2.041.375.000 = 2.041.375.000
49/49

Hisse Senedi Başına Kâr = Adi Hisse Senetlerine Ait Dönem Net Kârı

Hisse Senedi Sayısı

2.041.375.000 = 3140,5 TL / hisse
650.000

Hisse Senedi Başına Kâr Yüzdesi = Adi Hisse Senedi Başına Kâr
Bir Hisse Senedinin Değeri
3140,5 = 3,1405
1000
11-Hisse Başına Temettünün Hesaplanması
Hisse Başına Temettü Tutarı = Ortaklara I. Temettü + II. Temettü
Hisse Senedi Adedi
58.500.000 + 878.000.000 = 1440,7
650.000
Hisse Başına Temettü Yüzdesi = Hisse Senedi Başına Temettü Tutarı
Bir Hisse Senedinin Değeri
1440,7 = %144,07
1000

  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Türkiye`de Saat: 12:06 .

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2

Sitemiz CSS Standartlarına uygundur. Sitemiz XHTML Standartlarına uygundur

Oracle DBA | Kadife | Oracle Danışmanlık



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580