Beşiktaş Forum  ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi


Geri git   Beşiktaş Forum ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi > Dünyadan Spor Gelişmeleri > Tüm Bölümleri Listele > Avrupa > İspanya

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 20-09-2008, 16:51   #1
 
asparagas - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Futbolun adresi: LA LİGA

Futbolun adresi: LA LİGA

İspanya Profesyonel Futbol Ligi ya da en bilinen adıyla ismini duyduğumuzda bile heyecanlandığımız, bünyesinde her zaman sayısız yıldızlar barındıran futbol ligi; İspanya'nın en üst düzey futbol ligi. Tartışmasız dünyanın en iyi liglerinden birisi; LA LİGA. La Liga'da bugüne kadar sadece 9 takım şampiyonluk sevinci yaşadı. 1950'lerde itibaren Real Madrid ve Barcelona'nın lig yarışında çok bariz üstünlükleri bulunuyor. Uzun yıllar ligi domine eden iki ezeli rakip toplam 75 lig şampiyonluğunun 49'una imzalarını attılar (31'ini Real Madrid, 18'i Barcelona). Bu ekiplerin dışında, Valencia, Sevilla, Atletico Madrid, Deportivo La Coruna, Athletic Bilbao, Real Sociedad ve Real Betis, La Liga'da şampiyonluk gören diğer ekipler oldular.
La Liga ayrıca, Avrupa Kupaları tarihinin en başarı takımları olan Real Madrid ve Barcelona'yı da barındıran lig konumunda. Bunun dışında 2005/2006 sezonunda FC Barcelona'nın Şampiyonlar Ligi, Sevilla FC'nin ise UEFA Kupası'nı kazanmalarıyla 'duble' yapan La Liga, 1997 yılından beri bu unvana sahip olan ilk lig olmayı başardı.
La Liga, hali hazırda Avrupa Futbol Federasyonları Birliği'nin (UEFA) kulüplerin son beş yılda Avrupa Kupaları'ndaki başarılarını dikkate alarak oluşturudğu en başarılı ligler sıralamasında da zirvede yer alıyor. Bu sıralamada La Liga, İtalya Birinci Futbol Ligi'ni (Serie A) ve İngiltere Premier Ligi'ni geride bırakmayı başardı. 2005/2006 sezonunda yapılan bir araştırmada La Liga'da maç başına düşen seyirci ortalamasının 29 bin 29 kişi olduğu ortaya çıktı. Bu tüm dünyadaki profesyonel spor ligleri arasında altıncı sıraayı La Liga'ya kazandırdı. Dünyadaki futbol ligleri sıralamasında ise La Liga seyirci ortalamaları bakımında ilk sıradaki Almanya Birinci Futbol Ligi (Bundesliga) ve İngiltere Premier Ligi'nin gerisinde üçüncü sırada bulunuyor.
FORMAT
La Liga'da bir futbol sezonu düzenli olarak Eylül ayında başlar ve Haziran ayında da sona erer. La Liga diye bilinen İspanya Birinci Ligi Primera Division'dır. Bu lig İspanya'da sık sık sadece Primera olarak adlandırılır. Primera Divison'un ardından Segunda Division gelir ki bu La Liga'ya çıkacak takımların belirlendiği ve ligden düşen takımların mücadele ettiği organizasyondur. Bu organizasyon Segunda Division A diye de adlandırılır. Bunların altında da Segunda Division B ve Tercera Division gibi daha amatör ve bölgesel ligler yer alır.
La Liga'da mücadele eden takımlar ayrıca Copa del Rey olarak bilinen İspanya Kral Kupası'nda da mücadele ederler. La Liga'da sezonu şampiyon olarak kapatan takım Kral Kupası'nı müzesine götüren takımla Supercopa de Espana (İspanya Süper Kupası) için mücadele eder.
La Liga'da sezonu ilk 4 içerisinde bitiren takımları bir sonraki sezon İspanya'yı Şampiyonlar Ligi'nde temsil etme hakkı kazanırlar. İlk iki doğrudan Şampiyonlar Ligi gurup maçlarına kalırken, üçüncü ve dördüncü sıradaki takımlar ise üçüncü ön eleme turundan Şampiyonlar Ligi maceralarına başlarlar. ligi beşinci ve altıncı sırada bitiren takımlar UEFA Kupası biletinin sahibi olurken, Kral Kupası'nı kazanan takım, La Liga'yı yedinci sırada bitiren ya da Kral Kupası'nda ikinci olan takım ise UEFA'ya gidecek üçüncü takım olur. Eğer ki, Kral Kupası'nın sahibi, ligi UEFA'ya katılacak bir biçimde tamamlamışsa yani beşinci ya da altıncı sıradaysa, ligi yedinci sırada bitiren takım UEFA'ya katılır. Ancak Kral Kupası'nı kazanan takım ligi ilk 4 içerisinde bitirmişse bu kez UEFA bileti, Kral Kupası'nı finalde kaybeden takıma gider.
Click the image to open in full size.
La Liga'daki diğer tüm takımlar Intertoto Kupası'na katılmaları için davet edilir. Bunların içerisinde lig sonunda Şampiyonlar Ligi ya da UEFA'ya katılanların dışında ligi en üst sırada bitiren iki takım ülkesini Intertoto Kupası'nda temsil etme hakkı kazanır. La Liga'da sezonu son üç sırada bitiren takımlar Segunda Divison A'ya düşerken, aynı ligde ilk üç sırayı alan takımlar ise La Liga'nın yeni katılımcıları olurlar.
TARİHİ
Kuruluş
İspanya'da bir ulusal lig kurulması fikrini ilk olarak ortaya atan isim, 1927 yılının Nisan ayında, Arenas Club de Getxo kulübünün yöneticilerinden Jose Maria Acha olmuştur. Daha sonra yapılan tartışmalardan sonra standart bir lig kurulması konusunda anlaşmaya varıldı. Sonunda 10 takımın oluşturduğu Real Federacion Espanola de Futbol'un kurulmasına karar verildi. Ve Böylece 1928'de ilk La Liga kuruldu. FC Barcelona, Real Madrid, Athletic Bilbao, Real Sociedad, Arenas Club de Getxo ve Real Union önceki Kral Kupası kazananları olarak lige katılırken, Atletico Madrid, RCD Espanyol ve CE Europa Kral Kupası ikinciler oldukları için lige dahil edildiler. Racing Santander ise, eleme oynayarak lige katılmaya hak kazandı. Bu takımları içerisinde, yalnızca üçü -Real Madrid, Barcelona ve Athletic Bilbao- lig kurulduğundan beri hiç ikinci lig yüzü görmediler.
1930'lar
Barcelona La Liga'nın ilk şampiyonu olmasına rağmen, Real Madrid 1932 ve 1933'te ancak zirveye yerleşebildi. Athletic Bilbao, 1930'yılların özellikle ilk yarısına damgasını vururken, 1930, 1931, 1934 ve 1936'da şampiyonluk ipini göğüsledi. 1932 ve 1933'te ise ligi ikinci sırada tamamladı. 1935 yılında Real Betis, -o zamanki adıyla Betis Balompie- ilk ve son şampiyonluğunu elde etmeyi başardı. 1936'da patlak veren İspanya'daki iç savaş nedeniyle futbola 3 yıl ara verildi. 1937, 1938 ve 1939'da sivil savaş nedeniyle şampiyona düzenlenemedi.
1940'lar
1940'lara gelindiği zaman La Liga'da heyecan tekrar başladı. Bu dönem, Atletico Aviacion, Valencia CF ve Sevilla FC'nin en güçlü olduğu dönemler olarak bilinir. Atletico Aviacion 1939/1940 sezonunda Real Oviedo'nun yerine lige dahil edildi. Kulüp, hemen ardından ilk La Liga şampiyonluğunu kazandı ve 1941'de de bunu tekrarladı. Bunun en önemli nedenlerinden birisi ise İspanya'daki iç savaş yıllarında bir çok takımın futbolcusu sürgünlerle savaşla boğuşurken, Atletico Aciacion'un kadrosunu muhafa etmeyi başarmasıydı. İç savaş öncesi genç ve dinamik kadrosu bulunan bir diğer takım olan Valencia'da savaş döneminde kadrosu korumayı başardı ve bunun meyvesini 1942, 1944 ve 1947 yıllarında La Liga'da mutlu sona ulaşarak elde etti. Valencia, 1948 ve 1949'da ise lig ikinci sırada tamamladı. Geçtiğimiz yıl UEFA Kupası'nı müzesine götürerek dikkatleri üzerine çeken Sevilla FC'de 1940'lı yıllarda deyim yerindeyse altın çağını yaşayan takımlar arasında yerini aldı. Sevilla, 1940 ve 1942'de lig yarışını ikinci sırada tamamlarken, 1946'da tarihinin ilk ve tek şampiyonluğuna uzandı.
Ancak 1940'lı yıllarında ikinci yarısına gelindiğinde ise bildik bir güç yine şampiyonluklara damgasını vuracaktı. Barcelona, uzun süre hasret kaldığı şampiyonluklara 1945, 1948 ve 1949'da ulaştı.
YILDIZLAR GEÇİDİ
La Liga'nın ilk dönemlerinde adını sıkça duyuran Atletico Aviacion 1950'lerden itibaren ismini şu anda da bilinen Atletico Madrid olarak değiştirdi. Bu değişikliğin ardından Madrid ekibi 1950 ve 1951'de lig şampiyonluğuna uzandılar. Herkes, Atletico Madrid'in 1950'li yıllara damgasını vuracağını düşünürken, ezeli rakipler Barcelona ve Real Madrid yeniden La Liga'da sahne aldılar.Click the image to open in full size.
1930, 1940 ve 1950'lerde kulüplerin yalnızca 3 yabancı oyuncu bulundurmalarına izin veriliyordu. Her takım sahaya en az 8 yerli oyuncuyla çıkmak zorundaydı. Real Madrid ve Barcelona Alfredo di Stefano, Macarların efsane ismi Perenc Puskas ve Ladislao Kubala'lı kadrolarıyla 1950'lilere damgalarını vurdular. Barcelona Kubala'yla birlikte 1952 ve 1953 yıllarında şampiyon oldu. Ancak, Puskas, Di Stefano ve Francisco Gento'nun yıldızlaştığı Real Madrid 1950'li yılların ikinci yarısında lige adeta ambargo koydu. 1954 yılında Real Madrid adıyla ilk kez La Liga şampiyonluğunu kazanan Real, 1955'te de bunu tekrarladı.Real Madrid, 1957 ve 1958'de de şampiyonluğu kimseye bırakmazken Madrid ekibinin şampiyonluk serisini bozan tek takım 1956 yılında Athletic Bilbao oldu.
Helenio Herrera'nın çalıştırdığı Barcelona ise 1959 ve 1960 yıllarında şampiyonluğa uzanarak Real Madrid'in karşısına çıktı.
REAL MADRİD'Lİ YILLAR
1961 ve 1980 yılları arasında adeta La Liga'da Real Madrid fırtınası esti. Madrid ekibi bu yıllar içerisinde tam 14 kez lig şampiyonluğuna ulaşma başarısı gösterdi. 1961-1965 arası Real Madrid üst üste tam beş kez mutlu sona ulaşırken, 1967-1969 ve 1978-1980 arası da üst üste üçer şampiyonluk yaşadı. Bu yıllarda Real Madrid'in tek ciddi rakibi Atletico Madrid oldu. Atletico, Real Madrid'im ambargo koyduğu ligde 1966, 1970, 1973 ve 1977'de şampiyonluk elde etti. Yalnızca Valencia CF 1971'de ve 1974'te de Johan Cruyff'lu kadrosuyla Barcelona, Real'in tekelini kıran takımlar arasına girmeyi başardılar.
1980'LER
Real Madrid'in La Liga'daki hegemonyası 1980'lerle birlikte sona erdi. 1981'de Real Sociedad tarihinin ilk şampiyonluk sevincini yaşarken bunu 1982'de de tekrarladı. Sociedad'ın bu başarısı bir başka Bask ekibi olan Athletic Bilbao'yu da harekete geçirdi. Bilbao'da 1983, 1984 yıllarında üst üste iki kez La Liga'da zafere ulaştı. Terry Venables'in liderliğindeki FC Barcelona, 1985 yılında tek şampiyonluğuna ulaşırken, sanki bu Real Madrid'i tetikleyen bir olaydı. Madrid ekibi 1986-1990 arası üst üste tam beş kez yine şampiyonluk yaşadı. Leo Beenhakker'in kılavuzluğundaki Real'de o döneme damgalarını vuran yıldızlar ise, Hugo Sanchez, La Quinta del Buitre, Emilio Butragueno, Manolo Sanchis, Martin Vazguez, Michel ve Miguel Pardeza oldular.
1990'LAR

1988'de Johan Cruyff Barcelona'ya bu kez teknik direktör olarak döndü ve Katalan ekibinin Rüya Takımı olarak adlandırılan ekibini oluşturdu. Barça'da o dönem Josep Guardiola, Jose Mari Bakero, Txiki Beguristain, Goikoetxea, Ronald Koeman, Michael Laudrup ve Gristo Stoichkov gibi yıldızlar forma giymeye başladı. Bu takım 1991-1994 yılları arasında tam dört şampiyonluk yaşadı, 1992 yılında ise Avrupa Kupası'nı müzesine götürdü. Real Madrid ise bu dönemde Michael Laudrup'lu kadrosuyla 1995 ve 1997 yıllarında mutlu sona ulaştı. 1996 yılında şampiyonluk sevinci yaşayan Aletico Madrid ise 9. La Liga zaferini elde etti. Barça'da dünya futbolunun yükselen değerleri genç yıldızları Luis Figo, Luis Enrique ve Rivaldo'lu kadrosuyla 1998 ve 1999 yıllarında şampiyon oldu. Real Madrid ise, 1998 ve 2000 yıllarında Şampiyonlar Ligi'ni kazanarak gövde gösterisi yapıyordu.
21. YÜZYIL
Click the image to open in full size.
Yeni yüzyılla birlikte La Liga' da da yeni ve güçlü takımlar boy göstermeye başladı. Deportivo La Coruna 1993-2004 yılları arasında tam 10 kez ligi ilk üç takım arasında bitirdi 2000 yılında ise Javier Irureta'nın yönetiminde 9. şampiyonluğunu elde etti. Real Madrid, 2001 ve 2003 yıllarında başarılarla dolu tarihine iki La Liga şampiyonluğu daha eklerken 2000 ve 2002 yıllarında da Şampiyonlar Ligi'nde mutlu sona ulaştı. Ligin yükselen değeri Valencia FC, ligdeki çıkışını Avrupa'da da sürdürdü. Hector Cuper yönetiminde Şampiyonlar Ligi'nde 2000 ve 2001'de final oynayan Valencia, şimdi Liverpool'u çalıştıran Rafael Benitez'le birlikte ise 2002 yılında La Liga'da şampiyonluğa ulaştı. Valencia, 2004 yılında ise hem La Liga'da hem de UEFA Kupası'nda mutlu sona ulaşarak sezonu 'duble' yaparak tamamladı ve La Liga tarihine bir onur daha ekledi. 2004-2005 sezonunda dünya futboluna damgasını vuran Brezilyalı yıldız Ronaldinho'lu kadrosuyla büyük sükse yapan Barcelona, yeni yüzyılın ilk şampiyonluğuna ulaştı.
2005-2006 sezonunda da şampiyonluğu kimseye bırakmayan Barça, aynı sezon Şampiyonlar Ligi Şampiyonu da olarak 'duble' yaparken, bir başka İspanyol ekibi Sevilla ise UEFA Kupası'nı kazanıyordu. 2006-2007 VE 2007-2008 sezonlarında ise Real Madrid üst üste iki kez şampiyonluk sevinci yaşarken, başkent temsilcisinin ezeli rakibi FC Barcelona ise sıkıntılı sezonlar geçirerek taraftarlarını hayal kırıklığına uğratıyordu.
AVRUPA'DA LA LİGA KULÜPLERİ
La Liga'yı temsil eden kulüpler her zaman Avrupa'nın en başarılı takımları arasındaki yerlerini almışlardır. La Liga kulüpleri toplamda 28 kez Avrupa Kupası kazandı. Bu alanda İngiltere Premier Ligi takımları da 28 kupa kazanmalarına rağmen, İspanyol ekipleri final maçlarında daha çok kaybettikleri için İngilizleri sıralamada geçiyorlar. Real Madrid toplamda 11 Avrupa Kupası'nı müzesine götürürken, Barcelona 9, Valencia 4, Real Zaragoza 2, Atletico Madrid ve Sevilla ise 1'er kez bunu başardılar.
Deportivo La Coruna ve Valencia büyük kupalarda düzenli olarak yer alırlarken Athletic Bilbao, Espanyol, Alaves ve Mallorca'da Avrupa Kupaları'nın adeta müdavimlerindendir. Villarreal, Celta Vigo ve Malaga gibi diğer takımlar ise İntertoto Kupası'nı kazanarak Avrupa'da kendi çaplarında başarı yakalamasını bildiler. 2005/2006 sezonunda Barcelona Şampiyonlar Ligi'ni, Sevilla ise UEFA Kupası'nı kazanınca, La Liga 1997 yılından beri 'duble' yapan ilk lig olmayı başardı.
Click the image to open in full size.
Real Madrid 1956-1960 arası üst üste tam beş kez Avrupa Kupası'nı müzesine götürme başarısı gösterdi. La Liga kulüpleri o zamanki adıyla Fua Kupası'nda da 1950'li ve 60'lı yıllara da damgalarını vurmuşlardı. Barcelona, Valencia ve Zaragoza 1958-1966 arası tam altı kez bu kupayı da kazandılar. 1962, 1964 ve 1966 yıllarında ise bu kupanın final maçları sadece La Liga takımları arasında oynandı.
2000'li yıllar ise La Liga takımlarının Avrupa Kupalarına adeta damgasını vurduğu yıllar oldu. 2000 yılında Şampiyonlar Ligi'ndeki 4 yarı finalistten 3'ü İspanyol ekibiydi. Real Madrid, Valencia ve Barcelona. Ve bu yılın finali de İspanyol ekipleri arasında oynandı. Real Madrid finalde Valencia'yı yenerek kupaya uzandı. 2001 yılının Şampiyonlar Ligi yarı finalinde ise iki İspanyol takımı boy gösteriyordu; Real Madrid ve Valencia. Bu takımlardan Valencia finale gidiyordu ancak bu kez de Bayern Münih'e kaybederek yoluna devam ediyordu. Tıpkı Şampiyonlar Ligi'nde olduğu gibi UEFA Kupası'nda da 4 yarı finalistten ikisi İspanyol'du. Deportivo Alaves ve Barcelona'dan, Alaves finale yükselirken finalde Liverpool'a kaybedecekti.
2002 yılında ise yine Şampiyonlar Ligi yarı finali ve yine iki La Liga takımı futbolseverlerin karşısına çıkıyordu yarı finalde Barcelona'yı deviren Real Madrid finalde de Bayer Leverkusen'i geride bırakarak kupanın sahibi oldu. 2003 yılında Real Madrid yine yarı finali görürken bu kez Juventus'a kaybederek kupaya veda ediyordu. 2004 yılında Deportivo La Coruna Şampiyonlar Ligi'nde yarı finale yükselme başarısı gösterirken, o yılın şampiyonu Porto'ya elenmekten kurtulamayacaktı. Aynı yıl UEFA Kupası'nda da yine yarı finalde La Liga'yı temsilen iki takım yer aldı.
Valencia, Villarreal'i eledikten sonra, finalde de Olimpik Marsilya'yı devirerek kupaya uzandı. 2006'da ise, bu kez Şampiyonlar Ligi'nde yarı finalde iki İspanyol takımı boy gösterdi. Barcelona, Villarreal'i eleyerek finalin yolunu tutarken finalde de İngiliz ekibi Arsenal'i yendi ve kupanın sahibi oldu. Aynı yıl UEFA Kupası'nda bir başka İspanyol takımı olan Sevilla, yine bir İngiliz ekibi Middlesbrough'yu 4-0 gibi farklı bir skorla yenerek kupanın sahibi oluyordu.
La Liga kulüpleri son yıllarda hayal kırıklıkları yaşatsalar da günümüzde de Avrupa Kupaları'nda başarılı olmayı sürdürüyorlar.
Click the image to open in full size.La Liga'da Şampiyonlar
Real Madrid/Madrid CF: 31
1931-32, 1932-33, 1953-54, 1954-55, 1956-57, 1957-58, 1960-61, 1961-62, 1962-63, 1963-64, 1964-65, 1966-67, 1967-68, 1968-69, 1971-72, 1974-75, 1975-76, 1977-78, 1978-79, 1979-80, 1985-86, 1986-87, 1987-88, 1988-89, 1989-90, 1994-95, 1996-97, 2000-01, 2002-03, 2007-2008
FC Barcelona/CF Barcelona: 18
1928-29, 1944-45, 1947-48, 1948-49, 1951-52, 1952-53, 1958-59, 1959-60, 1973-74, 1984-85, 1990-91, 1991-92, 1992-93, 1993-94, 1997-98, 1998-99, 2004-05, 2005-06
Atletico Madrid/Atletico Aviación: 9
1939-40, 1940-41, 1949-50, 1950-51, 1965-66, 1969-70, 1972-73, 1976-77, 1995-96
Athletic Bilbao/Atletico Bilbao: 8
1929-30, 1930-31, 1933-34, 1935-36, 1942-43, 1955-56, 1982-83, 1983-84
Valencia CF: 6
1941-42, 1943-44, 1946-47, 1970-71, 2001-02, 2003-04
Real Sociedad: 2
1980-81, 1981-82
Betis Balompie:1
1934-35
Sevilla FC:1
1945-46
Deportivo de La Coruna:1
1999-2000
LA LİGA'DA FORMA GİYEN FUTBOLCULARIN BAŞARILARI
-Avrupa'da Yılın Futbolcusu Ödülüne Layık Görülen La Liga oyuncuları
Alfredo Di Stefano - 1957, 1959
Raymond Kopa - 1958
Luis Suarez - 1960
Johan Cruyff - 1973, 1974
Hristo Stoichkov - 1994
Rivaldo - 1999
Luis Figo - 2000
Ronaldo - 2002
Ronaldinho - 2005
Zinedine Zidane - 2006
- FIFA Tarafından Yılın Futbolcusu Seçilen La Liga Oyuncuları
2006 yılında Dünya'da Yılın Futbolcusu Ödülüne aday gösterilen üç oyuncunun da La Liga'da top koşturması dikkat çekti. Real Madrid'de oynayan Fabio Cannavaro ödülü kazanırken, ödül sahibi açıklandığında futbolu bırakmış olan ancak eski bir Real Madrid'li olan Zinedine Zidane ikinci, Barcelona'dan Ronaldinho ise üçüncü olmuştu. Son altı yılda verilen ödüllerin tüm sahipleri ise La Liga oyuncuları oldular.
Romario - 1994
Ronaldo - 1996, 1997, 2002
Rivaldo - 1999
Luis Figo - 2001
Zinedine Zidane - 1998, 2000, 2003
Ronaldinho - 2004, 2005
Fabio Cannavaro - 2006
GEÇMİŞTE LA LİGA FORMASI GİYEN YILDIZ FUTBOLCULAR
Amancio Amaro
Luis Aragones
Luis Arconada
Jose Mari Bakero Click the image to open in full size.
Bata
Emilio Butragueno
Caminero
Cesar
Fran
Jose Eulogio Garate
Francisco Gento
Goikoetxea I
Goikoetxea II
Gorostiza
Josep Guardiola
Julen Guerrero
Fernando Hierro
Jose Ángel Iribar
Juanito
Luis Enrique
Rafael Martín Vazquez
Gaizka Mendieta
Michel
Quini
Josep Samitier
Manuel Sanchis Martínez
Ramallets
Diego Tristan
Urruti
Xabi Alonso
Velasco
Zarra
Ricardo Zamora
Andoni Zubizarreta
Mario Kempes
Diego Maradona
Fernando Redondo
Jorge Valdano
Hans Krankl
Evaristo
Robert Prosinecki
Davor Suker
Ivan Zamorano
Michael Laudrup
Allan Simonsen
Gary Lineker
Michael Owen
Bernd Schuster
Ulrich Stielike
Zoltan Czibor
Sandor Kocsis
Ladislao Kubala
Franz Platko
Ferenc Puskas
Hugo Sanchez
Ronald Koeman
Roy Makaay
Johan Neeskens
Marc Overmars
Gheorghe Hagi
Valery Karpin
Alexander Mostovoi
Predrag Mijatovic
Miroslav Dukic
Vladimir Jugovic
Henrik Larsson

2008-2009 SEZONUNDA LA LİGA'DA MÜCADELE EDEN TAKIMLAR
Athletic Bilbao
Atletico Madrid
Barcelona
Betis
Celta de Vigo
Deportivo La Coruna
Espanyol
Getafe CF
Malaga
Real Madrid
RCD Mallorca
Osasuna
Racing Santander
Sevilla FC
Sporting
Real Sociedad
Recreativo Huelva
Valencia C.F.
Valladolid
Villareal CF
__________________
asparagas Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 20-09-2008, 16:57   #2
Banned
 
|RespecT Me| - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

iddaa oynaığımda takımlarımı la liga dan secmeye özen gösteriyorum
__________________
ARKADAŞLAR SİZLERİ SALAK YERİNE KOYMAYA ÇALIŞTIM ANCAK BAŞARILI OLAMADIM. FORUM YÖNETİMİNİ ENAYİ YERİNE KOYMAYA ÇALIŞTIM ANCAK BAŞARAMADIM. SİZDEN DİLENEREK ALDIĞIM REPLERİ FORUM YÖNETİMİ SİLDİ. ŞİMDİ İSE BEN BUNA İSYAN EDİYORUM. BEN BİR MALIM!
Click the image to open in full size.
|RespecT Me| Ofline   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Türkiye`de Saat: 21:35 .

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2

Sitemiz CSS Standartlarına uygundur. Sitemiz XHTML Standartlarına uygundur

Oracle DBA | Kadife | Oracle Danışmanlık



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580