Beşiktaş Forum  ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi


Geri git   Beşiktaş Forum ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi > Taraftar > Gündem Dışı > Kültür ve Sanat

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 18-08-2008, 18:07   #1
 
jaSmin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Bu kitapların dumanı üstünde





Kitap dünyasında küçük bir gezinti, sıcak günlerin dumanı üstünde kitapları.




ÇIPLAK KEMİKLERKathy Reichs, Çeviren: Ayşe Tunca, Epsilon Yayınevi, 2008, 367sayfa.
Dr. Temperance ‘Tempe’ Brennan, tuhaf bir ihbar sonucu bulunan yeni doğmuş bir bebeğin kömürleşmiş bedeninden arta kalanları, ‘küçük kemik destesini’ bir kabın içine yerleştirirken, kendini çok karmaşık bir olaylar dizinin içinde bulacağından habersizdir. Dedektif ‘Sıska’ Slidell ve ortağına göre olay cinayettir. Tempe, tanıdığı bir adama -Gideon Banks-, ölen bebeğin torunu olduğunu ve bütün okların da ortadan kaybolan kızını -Tamela Banks- gösterdiğini söylemek gibi zor bir işi yapmak üzere, hiç hoşlanmadığı dedektif Slidell ile Banks ailesinin oturduğu eve gider. Slidell’in o berbat vurdumduymazlığına rağmen bebeğin Tamela’nın birlikte oturduğu erkek arkadaşından olmadığını öğrenirler.
Bebeğin hissiyattan arınmış sessiz cesedine duyarsız kalamayan Tempe, kemiklerin sıradan bir odun parçası gibi algılandığı kurgunun aksine olayı gerçeksi kılar. Dolayısıyla bu durum okurun, bir fırına atılmış bebekten arta kalanları algılamasında daha hassas davranmasına sebep olabilir. Ancak Dr. Brennan’ın tüm bunlardan ibaret bir yaşantısı yoktur. Kedisi Birdie ile Charlotte’un güneydoğusunda ‘eklenti ev’ diye adlandırılan bir evde yaşar. Kızı Katy’i, ayrıldığı eşini, her yıl akrabalarıyla bir araya geldikleri ‘aile’ toplantılarından farklı olarak yapacağı tatili düşünür. Sıcağın ve kemiklerin içinden sıyrılıp, o ‘özel dedektif’le birlikte kumların altında yatacağı huzurlu bir tatili özlemle bekler.

Gerimlili macera
Elbette romanın ve büyük bir açlıkla beslendiği gerçeklerin doğası gereği Charlotte’un dışında kızıyla gittikleri bir çiftlik evinin yakınlarında eski eşi Pete’in köpeği Boyd, açık alanda sığ bir şekilde gömülen büyük, siyah bir çöp torbasının içindeki çürümüş cesetleri bulur. Tempe’nin çağırdığı ve dört saat sonra gelen olay yeri inceleme ekibinin çalışmaları sonucu bulunan iki torbadan çıkarılan dayanılmaz kokulu “yükler” ceset torbalarına yerleştirilir. Tempe’nin peşpeşe yaşanan bu olaylardan sonraki iyimserliği işe yaramayacak, her şey çok daha kötü bir hale gelecektir.

Her şey, her zaman göründüğü gibi midir? Bilinmeyenlerin arkasındaki gerçekler ne kadar ürkütücü olabilir? Kathy Reichs, Çıplak Kemikler‘de bu sorulardan hareket ederek gerilimli bir maceraya devat ediyor okuru...
Tuğba Benli Özenç

BİR HACKER MANİFESTOSUMckenzıe Wark, çeviren: Merve Darande, Altı Kırkbeş Yayınları, manifesto 207 sayfa
“Hacker Manifestosu boyunca okumanın belli protokolleri, Gilles Deleuze’ün cezbettiği ve bir açıklama gerektiren çeşitli metinsel arşivlere uygulanır. Bu çalışma, sadece kendi tezlerinin daha soyut bir temel üzerinde tamamen yeniden imgelenmesiyle, Debord’un kendisinin Marx’a uyguladığı ve gizli-Marksist yöntemin temelini oluşturan bir yöntemle onurlandırabilecek bir çalışmadır. Bu kitabın büyük meziyeti, sınıfsal boyutu entelek- tüel mülkiyetin yükselmesine kadar kavramak zorunda oluşundan ileri gelir... Hacker Manifestosu, sanalı düşmana semantik tutsaklık olarak koymayı tercih etmezken, Data Trash, yeni yönetici sınıfın oluşumunu “sanal sınıf” olarak tanımlar.
SENYOR BORGESEpifania Uveda de Robledo ve Alejandro Vaccaroçeviren: Aylin Demirhan, Can Yayınları, anlatı, 120 sayfa
‘Senyor Borges’, edebiyat ustası Jorge Louis Borges’in gündelik hayatını okura aktaran ilginç bir kitap. Kitabın ilginçliği, Borges’e otuz yıl hizmet eden Epifania Uveda de Robledo’nun anlatımlarıyla oluşmuş olması. Robledo’nun Alejandro Vaccaro’yla yaptığı söyleşilerin sonucunda oluşan bu kitap, hayatı boyunca Borges’in tek bir eserini dahi okumamış Robledo’nun gözünden, yazarın gündelik yaşamına dair bilinmeyenleri barındırıyor. Robledo’nun tanıklığı okura, yazarın ruh halini, ailesiyle ilişkilerini, evliliklerini ve yaşlılık döneminde düştüğü aşkı anlatıyor. Kitap, ustanın hayatının farklı yönlerini keşfetmek iyi bir fırsat.
ABDÜLLATİF ŞENERÇiğdem Toker, Doğan Kitapçılık, söyleşi, 497 sayfa
Ödüllü gazeteci Çiğdem Toker’in ‘Abdüllatif Şener’ isimli bu kitabı, son dönemlerde adı yeni bir siyasi oluşumla anılan Abdüllatif Şener’le yapılan uzun soluklu bir söyleşiden oluşuyor. Abdüllatif Şener’le on beş yıla uzanan bir tanışıklığı olan Toker, Şener’in Refahyol’un Maliye Bakanlığı’nı, AKP’deki Başbakan yardımcılığını ve son seçimlerde adaylıktan çekilmesini yakından izlemiş bir isim. Dolayısıyla, Toker’in Şener’e dair bu deneyimi, söyleşiyi güçlü kılan unsurların başında geliyor. Şener’in çocukluğundan başlayarak günümüz Türkiye siyasetindeki konumuna uzanan söyleşi, Toker’in sorgulayıcı üslubunun da etkisiyle, ülkenin yakın tarihindeki birçok gelişmeyi yeniden hatırlıyor.
AYRIKOTUİrem Uşar, İletişim Yayınları, roman, 204 sayfa
İrem Uşar imzalı ‘Ayrıkotu’ bir ilk roman. Kendisini kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz. Uşar bu ilk romanında, rastgele seçtiği adreslere mektuplar gönderen genç bir adamın hikâyesini anlatıyor. Romanı ilginç kılan başlıca yön, okurun bu mektuplar üzerinden, başka karakterlerin birbirinden oldukça farklı ve zengin dünyalarına tanık olması. Zira, her seferinde farklı bir yanını başka insanlara gönderdiği mektuplar vasıtasıyla anlatan romanın baş kahramanı, aynı zamanda mektupları alan karakterlerin kendilerine has dünyalarıyla iletişime geçiyor. Kurgu böylece, baş kahramanın dünyasını adım adım yansıtırken, farklı ve zengin başka dünyaları da beraberinde getirmiş oluyor.
YEMEK ÖĞRETİMİEkrem Muhittin Yeğen, İnkılap Kitabevi, yemek, 175 sayfa
Ekrem Muhittin Yeğen’in ‘Yemek Öğretimi’ dizisinin bu dördüncü cildi pilav, makarna, hamur işleri ve çok sayıda börek tarifini barındırıyor. Cumhuriyetin ilk yıllarına uzanan yemek kitaplarıyla ustalığını tescil etmiş Yeğen’in kaliteli bir baskıyla sunulan tarifleri, görsel malzemelerle de olabildiğince desteklenmiş. Çilav olarak bilinen İran pilavı; patlıcanlı, zeytinyağlı, ciğerli pilav, Sultan Reşat usulü pilav; Breze soslu makarna; Floransa, Napoliten ve Negresco tarzı makarna; fırın makarna, makarna graten, kuşbaşı etli makarna; kesme makarna hamuru, mantarlı kenelloni; tatar böreği, saray böreği ve serpme hamur böreği, birçok tarif barındıran kitaptan birkaç örnek.
ÇOCUKLARA YÖNELİK TACİZAdem Güneş, Sistem Yayıncılık, eğitim, 136 sayfa
Pedagog Adem Güneş’in ‘Çocuklara Yönelik Taciz’ isimli çalışması, nefret uyandıran bu taciz konusunda anne-babaları, eğitimcileri ve taciz konusundaki tepkisini ortaya koymak isteyen vicdan sahiplerine hitap eden bir rehber. Kitapta, çocukların bu tehditle baş kaldıklarının nasıl anlaşılabileceği, çocukların endişeye sevk edilmeden tacize karşı nasıl eğitilebilecekleri, böylesi bir durumda çocuğun davranışlarında nasıl bir değişim yaşanacağı, tacize uğramış çocuklarla iletişim kurma yolları, bir tacizcinin nasıl tanınabileceği gibi, yararlı ve öğretici konular bulunuyor. Adalet Bakanlığı verilerine göre, 1992-2007 arasında 21 bin çocuğun tacize uğradığını da hatırlatalım.
DİSK TARİHİ
Canan Koç ve Yıldırım Koç, Epos Yayınları, inceleme, 668 sayfa

İki yazarlı ‘Disk Tarihi’, Türkiye sendikal hareketin önemli kalelerinden Devrimci İşçi Sendikaları’nın 1967-1980 zaman aralığındaki duruşuna odaklanıyor. 1960’lı yılların başlarından itibaren dünyada ve Türkiye’de sendikacılık hareketinde meydana gelen gelişmeler ışığında, 1967 yılında DİSK’in kuruluşunu ve on üç yıllık çalışmalarını ele alan kitap, sendikanın tarihini 12 Eylül 1980’e kadar analiz ediyor. İki yazarın 35 yılı aşkın bir süre işçi sınıfı ve işçi hareketiyle ilişkili olmalarının kitabın içeriğini zenginleştiren başlıca unsur olduğunu söyleyelim. Çalışma, konuya tarafsız yaklaşması ve sol hareketin yakın tarihindeki önemli durakları analiz edebilmesiyle dikkat çekiyor.
GÖLGESİ BEDENİM
Esra Odman, Havuz Yayınları, öykü, 96 sayfa
‘Gölgesi Bedenim’, şu ana kadar muhtelif yayınlarda okuruyla buluşmuş, ayrıca birçok ödül almış Esra Odman’ın ilk öykü kitabı. Kendisini kutlar, başarılarının devamını dileriz. Odman’ın öykülerinin belirleyici özelliği, olabildiğince duyarlı ve içten olmalarıdır diyebiliriz. Öykülerinde bilinç akışı yönteminden yararlanan Odman, şimdi yaşanmakta olanı, karakterlerinin geçmişlerine yaptıkları yolculuklarla zenginleştiriyor. Bu yöntem, metinlerin yoğun olmasını ve dolayısıyla yazarın kaleminin özgünlüğünü de sağlayan etkenlerin başında geliyor. Kimi zaman karakterlerin iç dünyası, kimi zamansa dışsal faktörler üzerinden kurulan gerilim, Odman’ın öykülerinin öne çıkan diğer özelliklerinden.
LEZZETLİ GÜNLER İÇİN PRATİK MÖNÜLERArzu Acurol ve Erkan Acurol, Oğlak Yayınları, yemek, 172 sayfa
Arzu Acurol ve Erkan Acurol’un kaleme aldığı ‘Lezzetli Günler İçin Pratik Mönüler’, belli kutlama günlerinde yapılacak yemek tariflerini sunuyor. Kitapta, sevgililer günü mönüsü, evlilik yıldönümü mönüsü, doğum günü mönüsü, çocuklar için doğum günü mönüsü, anneler günü mönüsü, babalar günü için çilingir sofrası, yılbaşı mönüsü, iftar mönüsü ve bayram mönüsü gibi başlıklar altında, yazarların deyimiyle “lezzetli günler” için birçok pratik tarif bulunuyor. Çalışmada, bu özel günlerde yapılacak yemeklerin yanı sıra kokteyl, çorba, salata, soğuk meze, ara sıcak sos, makarna ve börek, krep, tatlı, reçel, şurup ve dondurma gibi tarifler de bulunuyor.
ERGENEKON’A GELMEDENAhmet İnsel ve Ümit Kıvanç, Birikim Yayınları, siyaset, 111 sayfa
Ahmet İnsel ve Ümit Kıvanç’ın kaleme aldıkları ‘Ergenekon’a Gelmeden’, Türkiye’de gündemi alt üst eden Ergenekon örgütünü, bu örgütün arka planındaki devlet zihniyetine odaklanarak analiz ediyor. Dolayısıyla kitap, Ergenekon’u, küçümsendiği şekliyle sadece bir “devlet çetesi” olarak değil, yakın tarihte tanık olunan “Susurluk”, “Şemdinli” gibi yapılanmaların bir parçası şeklinde ve Türkiye’nin resmi devlet felsefesiyle yakın ilişkileri çerçevesinden değerlendiriyor. Ergenekon soruşturması vesilesiyle, Genelkurmay bünyesinde bazı isimlerin topluma çekidüzen verme çabalarına tanık olduk. Yazarlar bu tavrın, devlet katından topluma bakış tarzıyla ilişkili olduğunu söylüyor.
SÜRTÜK VE KALPAZANİbrahim Altun, Doğan Kitapçılık, roman, 249 sayfa
‘Mimarın Odası’, ‘Romantik Salgın’, ‘Günahsız’ ve ‘Sıcak’, genç edebiyatçılarımızdan İbrahim Altun’un daha önce yayınlanan kitapları. Altun’un son romanı ‘Sürtük ve Kalpazan’ ise yaşadığı kötü olaylar neticesinde kendi yalnızlığına dönen, bu esnada acı çeken ve nihayetinde hayata bıraktığı yerden devam eden bir yazarın hikâyesini üç güne sığdırarak anlatıyor. Fakat baştan, acının eserin başlıca gıdası olmadığını da söyleyelim. Çünkü Altun’un daha önceki romanlarında da dikkat çeken ironi, karakterin başından geçen beklenmedik olaylar ve tabi kurgunun başından itibaren okurun karşısına çıkan Zeytin isimli zeki ve konuşma kabiliyetine sahip kedi, romana hareket kazandıran unsurlar.
ŞERİF MARDİN OKUMALARIeditör: Taşkın Takış, Doğu Batı Yayınları, sosyoloji, 315 sayfa
Sosyolog ve tarihçi Şerif Mardin son zamanlarda, özellikle basının çok ilgisini çeken “mahalle baskısı” teorisiyle Türkiye’nin gündemine gelmişti. Oysa Mardin’in bu kuram dışında, merkez-çevre ilişkileri, ideolojiler, din sosyolojisi, Yeni Osmanlılar, Jön Türkler, Türk modernleşmesi, kültür ve kimlik sorunları, hatta Türk edebiyatı konulu çalışmaları da bulunuyor. Editörlüğünü Taşkın Takış’ın üstlendiği ‘Şerif Mardin Okumaları’, Mardin’in düşünce dünyasına odaklanan muhtelif yazılardan oluşuyor. Bu yazılarda, Mardin’in sivil toplum, Türkiye’de din, din sosyolojisi, siyaset, sosyal bilimler ve mahalle baskısı gibi konulardaki düşünceleri değerlendiriliyor.
GÜZELLİK SIRLARIFatma Nilgün Meral, Epsilon Yayıncılık, kadın, 272 sayfa
Fatma Nilgün Meral ‘Güzellik Sırları’nda, Türkiye’deki ünlü kadın simalarından verdiği örnekler eşliğinde nasıl güzel olunabileceğini anlatıyor. İlk olarak, Türkiye’den güzel bulduğu yirmi bir kadını ve bu kadınlardan her birini güzel kılan ayrıntıları sıralayan Meral, ardından kadınların güzelliğinde önemli işlevler üstlendiğini söylediği masaj, estetik, moda ve bakım konularındaki önerilerini anlatıyor. Meral, seçtiği kadınların güzelliklerini, gece yatmadan önce kullandıkları nemlendirici kremin niteliğine, kıyafetlerindeki ayrıntılara, solaryuma, detoksa, masaja, estetik operasyonlara, diş güzelliğine ve tabi ki sağlıklı yaşama borçlu olduklarını söylüyor.
KUR’AN’IN KÖKENİArif Tekin, Berfin Yayınları, din, 314 sayfa
Arif Tekin, ‘Kur’an’ın Kökeni’nde, İslamiyet’in bu kutsal kitabının izini sürüyor. Kitapta, Muhammed’in yaşadığı dönemde Kur’an gibi bir kitabın insanlar tarafından hazırlanıp ortaya çıkmasının imkânsız mı olduğu, yoksa Kur’an’ı ortaya çıkarabilecek uygun bir sosyo-kültürel ortamın ve iyi bir yazar kadrosunun mu bulunduğu; Muhammed’in iddia edildiği gibi okur-yazar olmadığı mı, yoksa mitolojide uzman bir kişi mi olduğu ve insanların kurtuluşu için tek alternatifin Kur’an’ın formülü mü olduğu sorularının yanıtı aranıyor.
İKİ BÜYÜK DÜNYA SİSTEMİ HAKKINDA DİYALOGGalileo Galilei, çeviren: Reşit Aşçıoğlu, İş Kültür Yayınları, bilim, 655 sayfa
Galileo Galilei’nin, meşhur kitabı ‘İki Büyük Dünya Sistemi Hakkında Diyalog’, üç kişinin diyalogları şeklinde kaleme alınmış. Diyaloglarda Simplicio Ptolemy Aristocu düşünceyi, Salvatio Kopernik sistemini ve Sagredo ise aydınlanmayı temsil ediyor. Galileo kitabında ilk olarak, yerkürenin güneşten aldığı ışığı Ay’a yansıttığını ispat ediyor. Galilei’nin kitabının modern bilime en büyük katkısı, o ana kadar gerçek ve tartışılamaz kabul edilen Aristotelesçi düşünceyle hesaplaşmayı göze alması ve gerçekleri büyük bir cesaretle savunmasıydı.
BÜYÜK TARTIŞMA
Ernesto Che Guevara, çeviren: Süleyman Doğru, Everest Yayınları, siyaset, 486 sayfa

‘Büyük Tartışma’, efsanevi devrimci Ernesto Che Guevara’nın farklı bir yanını, ekonomist ve entelektüel yönünü ön plana çıkaran bir eser. Kitap çoğunlukla Che’nin ekonomik konulara odaklanan yazılarından oluşuyor. Fakat eserde aynı zamanda, Alberto Mora, Miguel Cossio, Joaquin Infante Ugarte, Luis Alvarez Rom, Charles Bettelheim, Mario Rodriguez Escalona, Ernest Mandel, Alexis Codina, Marcelo Fernandez Font ve Carlos Rafael Rodriguez gibi isimlerin ekonomi konusunda kaleme aldığı yazılar da yer alıyor.
ZAYIFLAMADA pH MUCİZESİRobert O. Young ve Shelley Redford Young, çeviren: Elif Suba, Dharma Yayınları, sağlık, 367 sayfa
Mikrobiyolog/beslenme uzmanı Robert O. Young ile Shelley Redford Young’un, ‘Zayıflamada pH Mucizesi’ndeki en dikkat çeken tezleri, kilo vermenin yağ oranının azalmasıyla değil, daha çok asitle, yani kanın hassas pH dengesiyle mümkün olduğu şeklinde özetlenebilir. Dolayısıyla yazarlar, kilo verme konusunda ne yağ, ne kolesterol ve ne de karbonhidratların önemli olduğunu, asıl önemli ayrıntının kandaki asit dengesinin korunması olduğunu savunuyor. Kitapta, ele alınan konular fotoğraf, grafik ve tablolarla da destekleniyor.
ÇAĞDAŞ RUS ŞİİRİ ANTOLOJİSİ Ataol Behramoğlu,Can Yayınları, şiir, 229 sayfa
Şair ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Ataol Behramoğlu’nun derleyip çevirdiği ‘Çağdaş Rus Şiiri Antolojisi’, Rus şiirinin 19. yüzyıl sonlarından 1917 Devrimi’ne kadarki dönemi ile o dönemden günümüze uzanan sürecini kapsıyor. Bugüne dek başta Puşkin, Lermontov, Gorki ve Çehov olmak üzere çok sayıda Rus yazar ve şairin yapıtlarını dilimize kazandırmış olan Behramoğlu’nun, hazırladığı bu modern Rus şiiri antolojisi, Rus şiirinin son yüz yılını gözler önüne seriyor.
jaSmin Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 18-08-2008, 18:14   #2
Dişi Kartal
 
alpler - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Çok teşekkürler Jasmin..
Kitapları dumanı tüterken almıyorum.İkinci el düşünce sahaftan alıyorum,fiyatları yarıya düşüyor.İlk çıktığı gibi okuyamıyorum ama sonuçta bir kitap alacağıma iki kitap almış oluyorum.Bunlar için de biraz beklemem gerekecek...
__________________
alpler Ofline   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Türkiye`de Saat: 20:30 .

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2

Sitemiz CSS Standartlarına uygundur. Sitemiz XHTML Standartlarına uygundur

Oracle DBA | Kadife | Oracle Danışmanlık



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580