Beşiktaş Forum  ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi


Geri git   Beşiktaş Forum ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi > Eğitim Öğretim > Dersler - Ödevler - Tezler - Konular > Madencilik

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 06-02-2007, 10:02   #1
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Bilecik Bölgesi Mermerleri

1.GİRİŞ
Mermer, tabiat koşullarına karşı dayanıklılığı, güzel görünüşü ve kolay işlenebilirliği ile milattan önce 3000' li yıllardan beri kullanıla gelmiştir. Mısır piramitleri gibi masif abidelerden, Zeus mabetleri gibi tapmaklara ve ufak boyutlu aşk tanrıça heykelciliklerine kadar çeşitli alanlarda kullanım yeri bulmuştur.
Türkiye ilk çağlardan beri mermer ülkesi olarak bilinir. Eski zamanlarda Dünya mermer pazarında aranılan çeşitli, üstün mermer tip ve kalitesinin Türkiye' de bulunduğu ve mermer piyasasında çok önemli bîr rol oynadığı tarihi kaynaklardan ve mermer ocaklarındaki eski imalat izlerinden anlaşılmaktadır.
Ülkemiz, mermer potansiyeli renk, desen, çeşit ve kalite açısından dünyanın en
zengin ülkelerinden biri olup toplam ( görünür + muhtemel + mümkün ) 7,8. 10 m rezerve sahip olduğu sanılmaktadır.
Mermer rezervlerimiz Marmara, Ege, îç Anadolu Bölgelerinde yaygınlaşmış olmasına rağmen ülkenin hemen hemen her bölgesinde mermer oluşumlarına rastlanılmaktadır.
Uygarlığın gelişmesi ile beraber mermerler, dekorasyon, binalarda iç ve dış kaplama, döşeme, süs eşyası, sanatsal yapılar, kabartma ve mezar taşlan gibi pek çok alanda uygulama olanağı bulmuş kayaçlardır.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 06-02-2007, 10:03   #2
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Mermer sektöründeki bu talep ve artışa paralel olarak, kullanılan makineler ve yöntemlerde gelişmiş, delme patlatma yönteminden şu an en yaygın olarak kullanılan Elmas tel kesme yöntemine geçilmiştir. Bu sayede kayıplar azaltılmış ve verimlilikte artış sağlanmıştır.
2.1. Coğrafi Konum
Federal Mermer' e ait Beyceköy mermer ocağı, Bilecik İli Merkez ilçesi, Beycekoy İncirli Tepe mevkiinde yer almaktadır. Fabrika ise Bilecik İli Vezirhan beldesi Gölpazan yolu1 nda bulunmaktadır. Ocak- Fabrika arası uzaklık 17 km olup Fabrika' nm Bilecik' e uzaklığı ise 12 km* dir. Bursa H23 b3 paftasında yer almaktadır.

2.2. Ulaşım
Ocağa ulaşım Beyce köyüne kadar asfalt yollarla daha sonra ise stablize yollar ve toprak yollarla sağlanmaktadır. Ocaktan fabrika* ya getirilen mermer blokları burada işlendikten sonra, fabrika' ya 500 m uzaklıkta bulunan trenlerle ya da karayoluyla satış yerlerine ulaştırılmaktadır.
2.3. îklim ve Bitki Örtüsü
Bölgede İklim iç Anadolu Bölgesinin kara iklimi ile Marmara Bölgesinin deniz ve ılıman iklimleri arasında geçiş iklimine sahiptir. Ocak üretimine yazları ağırlık verilmekte, kışlan hava şartlarına göre üretime devam edilmektedir.
Bölgenin bitki örtüsü ise, dağlık alanlar orman ve korularla kaplıdır. En yaygın ağaç türleri, karaçam ve kayındır. Bazı yörelerde kızıl çanı ve meşe türlerine rastlanır. Yirce dağının 1500 m' yi aşan kesimlerde köknar ve ardıç ağaçlan yer almaktadır.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 06-02-2007, 10:03   #3
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

2.4. Ekonomi
Bilecik, 1970' lerin başına kadar gerek tarım gerekse sanayii olarak geri sayılabilecek durumda olmasına rağmen son yıllarda özellikle madencilik sektöründe söz sahibi bir şehir haline gelmiştir. Bilecik3 te işletilen madenler kil, kaolen, feldspat ve mermer' dir.
Madencilik haricinde bölgede tanm ve hayvancılıkla da geçim sağlanmaktadır. Bölgede en çok tahıl, baklagiller, zeytin meyve ve sebze yetiştirilmektedir. Hayvancılık konusunda büyük baş ve küçük baş hayvanların yanı sıra ipekböceği ve arıcılıkla da ilgilenilmektedir.
jeoloji:
İnceleme konusu olan mermer sahası Adapazarı II 24 a4 paftasında yer almaktadır. İnceleme alanının jeolojisi aşağıdaki gibidir. Karbonifer yaşlı Dereyörük grubuna ait kayaçlar, metamorfızma sonucu granit sokulumu oluşturmuşlardır. Bu birimin üstüne Pernıiyen transgressif olarak gelir. Büyük olasılıkla pcrmiyen sonunda oluşmaya başlayan riftleşmc olayı sonucunda bölge, aktif bir blok faylarıma olayına maruz kalmıştır. Bunun sonucunda bazik volkanizma, diyabaz, radyolitlerle girik grovak, Dörtlü kireçtaşı ve şelf karbonatları oluşmaya başlamıştır. Temel üzerindeki Pernıiyen yaşlı kireç taşlan faylanmalar sonucu volkanik ve sedimanter birimler içine blok olarak yerleşmiştir.
Orta Sakarya Bölgesinde batıda Mesozoyik yaşlı "Bayırköy Kumtaşları" ve doğuda "Kapıkaya Formasyonu" görülür. Bu formasyonlar kireçtaşı ara katkılı silttaşı, kumtaşı, konglomera, arenit ve marnlardan oluşmuştur ve Ait Jura (Orta Liyas-Pliycnsbahiyen) yaşlı bu formasyonlar içinde yer alan fosiller ise şunlardır. Entolium membramaccum (Nillson), Spiriferina sp., Pentacrinus sp., Algler ve Bryzoalar.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 06-02-2007, 10:03   #4
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Bayırköy Kumtaşlan ve Kapıkaya Formasyonu 1050-1120 m.'yi bulan kalınlıkları ile Paleozoik temel üzerine açılı diskordansla gelerek bir taban konglomerası oluşturur. Üzerine ise taban seviyeleri çört yumrulu "Bilecik Kireçtaşiarı" gelir. Kalınlığı 575-840 m. arasında olan Bilecik Kireçtaşlan alt kısımda demirli oolitik, üst kısımda sparitik ve mikritik kireçtaşlarından meydana gelmiştir. Bilecik Kireçtaşian üzerine ise uyu r;1, l u olarak Soğukçam Kireçtaşlan gelir . Alt kretase yaşlı bu birimin üzerini ise açısal diskordansh olarak Senomaniyen yaşlı Vezirhan Formasyonu örter. Orta Sakarya Bölgesinin Mesozoik oluşumların en üstünde ise batıda Gölpazarı Grubu-doğuda ise Dereköy Grubu yer alır. PaJeosen yaşlı Selvipmar Kireçtaşiarı, Gölpazar Grubunu uyumlu olarak örter.
Bölge tamamen bir transgrcsyon ve regrasyon ürünüdür. Transgresyon sonucu oluşan ça.kıltaşları, havzanın derinleşmesi ile yerini kumtaşlarına bırakmıştır. Havzada çökme zaman zaman azaldığından çakıltaşı seviyeleri, kumtaşlarına geçiş gösterir. Bayırköy Kumtaşları üzerine parelel uyumsuzlukla gelen çört modülleri içeren orta-kalın katmanlı mikritik kireçtaşı ile temsil edilen Bilecik Kireçtaşı havzanın hızla derinleştiğini göstermektedir. Bu birim üzerine geçişli olarak gelen marn, killi kireçtaşı ve mikritik kireçtaşı arda.lanmasi.ndan oluşan Vezirhan Formasyonu, havzadaki derinleşmenin sürekliliğini göstermektedir.
Bayırköy Kumtaşı-Kapıkaya Formasyonu (A. Jura-PIiensbaMyeri)
Orta Sakarya Bölgesindeki Mesozoyik batıda "Bayırköy Kumtaşları", doğuda "Kapıkaya Formasyonu" ile başlar. Bu formasyonlar Alt Jura (Liyas- Pliensbahryen) yaşını veren fosiller içermektedir. Çok sayıda Ammonit, Entolium membramaccum (Nillson), Spiriferina sp., Pentacrinus sp., Algler ve Bryzoalar.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 06-02-2007, 10:04   #5
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Genellikle denizel kırıntılı kayalardan oluşan Bayırköy Formasyonu ilk kez Altınlı (1973) tarafından Bayırköy Kumtaşı olarak adlandırılmıştır. Daha sonraki yıllarda formasyon içinde değişik kaya türlerinin saptanmasıyla Soner (1977) tarafından Bayırköy Formasyonu olarak tanımlanmıştır.
En iyi görüldüğü mostrada, tabanda sarımsı boz renkli karbonatlı kurntaşları ile başlar. Bu seviyelerde orta tabakalı olan birim, orta ve üst seviyelere doğru ince tabakalı killi kumtaşı, karbonatlı killi kumtaşı ile devam eder. Tabakalarıma düzlemleri çok sık eklem ve çatlaklarla kesilmiştir. Killi seviyelerinde çok sık gelişmiş kıvırmaklar gözlenir. Birim, üstte kaba kum boyutundaki arkoz kumtaşı ile devam eder.
Bayırköy Kumtaşları 1112 m. ve Kapıkaya Formasyonu ise 90 m.'yi bulan kalınlıkları ile Paleozoik temel üzerine açılı diskordansla gelerek bir taban konglomerası oluşturur. Üzerine ise taban seviyeleri çört yumrulu "Bilecik Kireçtaşları" gelir. Bilecik Kireçtaşiarı (KalloTİyefl-Alt Portlandiyen }
Bu birim ilk defa Altınlı (1975) tarafından Bilecik Kireçtaşlan olarak adlandırılmıştır. E3ilecik Kireçtaşı, doğuda Orta Sakarya'daki Çamalanı bucağı, batıda M.myas Gölü, kuzeyde Mekece'den güneyde Söğüt ilçesine kadar aşınma yüzünden dağınık bir istif halindedir. Transgrasyonlu tabanı ve regrasyonlu tavanı ile tanı bir çökelme dönemi
halindedir. Sürekli dik yar yapan kireçtaşı, Bayırköy Formasyonu (veya Kapıkaya Formasyonu) üzerinde açılı diskordanslıdır. Doğuda üstüne açılı diskordans ile Soğı.ıkçam Kireçtaşı daha batıda ise aşınma nedeniyle yine diskordanslı Vezirhan Formasyonu gelir.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 06-02-2007, 10:04   #6
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Transgrasyonlıı taban yer yer kırılmış ve aşınmış pembe-kırmızı renkli, yumrulu kireçtaşlarıdır. Alt ve Orta Kalloviyen'i tanıtan otuz Ammonit türü olduğu saptanmıştır. Bilecik Kireçtaşmın tavan kesiminde ise alglerin varlığı istifin Orta ve Üst Jura'yı yaşlı olduğunu desteklemektedir. Diğer fosil türleri ise şunlardır: Sowerbyceras tietzi (TILL), Phylloccras disputabili (ZITT), Perisphinctes cf., Reincckeia plana (TILL).
En çok 575-840 m. kalınlığı olan Bilecik Kireçtaşlan alt kısımda demirli oolitik, üst kısımlarında sparitik ve mikritik kireçtaşiarmdan meydana gelmiştir.

Vezirhan Formasyonu (Senom<\niyen-Kampaniyen)
Eroskay, Bilecik'in 16 km. kuzeyinde ve anayol üzerindeki Vezirhan Köyünde, Bilecik Kireçtaşı üzerine açılı diskordans ile mam, marlit, laminalı şeyi katkılı, ince katmanlı boz,sarımsı, kızılca renkli killi kireçtaşma "Vezirhan Formasyonu" adını vermiştir. Karasu batısında 359 m. kalınlıkta bir stratigrafi kesiti ölçülmüştür. Özellikle Globutruncana ve foraminiferler Üst Kretase (Senomaniyen-Kanıpaniyen) yaşını vermektedirler.Birim tabanda kırmızımsı ve grimsi renkli karbonatlı kunıtaşîarıyla başlar. Üste doğru beyazımsı, bej renkli killi kireçtaşı ardaJanması ile devam eder. Genellikle ince tabakalı, yer yer orta kalın tabaka gösteren kireçtaşları ile ara seviyelerde volkanik tüfler bulunur. Tabakalar arasında bol miktarda kalsit damarları bulunmaktadır. Vezirhan Formasyonu killi ve marnlı olması sebebiyle plastik bir yapıya sahiptpir ve sık kıvrımlanmalıdır.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 06-02-2007, 10:04   #7
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

A- Teknolojik Özellikler
1- Kunt Birim Ağırlık. ( gr/ cm~\)
Kırmızı ( Rozalya ) : 2,69
Koyu ( Lotus Bej ) : 2,68
Açık (Lotus Krem): 2,68
2- Özgül Ağırlık, G, (gr/ cm3 )
Kırmızı ( Rozalya ) :2,66
Koyu ( Lotus Bej ) : 2,6
Açık (Lotus Krem ): 2,68
3- Ağırlıkça Su Emme, a. (Atmosfer Basıncı Altında) (%)
Kırmızı ( Rozalya ) : 0,13
Koyu ( Lotus Bej ): 0,17
Açık (Lotus Krem): 0,13
4- Ağırlıkça Sn Emme, a^ (Kaynar Snda) (%)
Kırmızı ( Rozalya ) : 0,16
Koyu ( Lotus Bej ) : 0,19
Açık (Lotus Krem ) : 0,15
5- Porozite. n(%)
Kırmızı ( Rozalya ) : 0,21
Koyu ( Lotus Bej ) : 0,27
Açık (Lotus Krem): 0,21
B- Mekanik Özellikler
1- Tek Eksenli Basma Dayanımı, (kg/ cır7)
Kırmızı (Rozalya ) : 1012
Koyu ( Lotus Bej ) : 1053
Açık (Lotus Krem): 969
2- Çekme Dayanımı (Brazilian ). (kg/cm2 )
Kırmızı ( Rozalya ) : 49
Koyu ( Lotus Bej ) : 49
Açık (Lotus Krem): 57
Kayacın Belirgin Özellikleri
RENK: Pembe- Bej
GÖRÜNÜM: Ağsal görünümlü
ÇATLAKLILIK: Az çatlaklı maksimum çatlak genişliği 0,5 mm
FOSİL: Karbonat kavkı şeklindedir.
SERTLİK: 3,58
  Alıntı ile Cevapla
Alt 06-02-2007, 10:04   #8
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

8. SONUÇ VE ÖNERİLER
Madenler, belli bir rezerv- ve kalitede, belli bir ekonomik ömrü olan değerlerdir. Bu nedenle, mevcut olan bu değerlerin en ideal şekilde işletilmesi madenlerin hem ekonomik ömrünü arttıracak hem de sınırlı olan değerlerden insanların daha fazla faydalanmalarına imkan tanıyacaktır. Özellikle bir mermer ocağında çalışılmaya başlanmadan önce sahanın jeolojisini iyi tanımak tabaka, doğrultu ve eğimini doğru olarak tespit etmek, oluşan kırık ve çatlakları önceden görmek çalışma anında karşılaşabileceğimiz sorunları ortadan kaldırarak ocaktan en verimli şekilde blok almamızı sağlayacaktır. Bunun içinde iyi bir maden mühendisinin, madencilik bilgileri yanında yeterli düzeyde jeoloji bilgisine sahip olması ya da bir jeoloji mühendisiyle ortak bir çalışma yapmasında fayda vardır.
Ocak çalışması sırasında mermer üretimi için en randımanlı olan Elmas Tel Kesme yöntemi ile çalışılmalı, ayrıca verimin tam olarak sağlanabilmesi içinde yeterli teknik elemanların bulunması gereklidir.
Fabrikada kullanılan makinelerden ise yüksek verim alınabilmesi için makineler düzenli olarak çalıştırılmalı, S / T ve katrak makinelerinin üretim hızı ile fayans hattı makinelerinin üretim hızı birbiri ile uyumlu olmalıdır.
Türkiye, mermer sektöründeki bazı sorunları yani teknolojik soaınlar, kalifiye eleman ihtiyacı, yedek parça ihtiyacı, üretilen mermer plakalarının dış pazarlarda tam olarak tanıtılamaması vb gibi sorunları ortadan kaldırdığında Dünya mermer pazarında hak ettiği yeri alacaktır.
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Türkiye`de Saat: 12:03 .

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2

Sitemiz CSS Standartlarına uygundur. Sitemiz XHTML Standartlarına uygundur

Oracle DBA | Kadife | Oracle Danışmanlık



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580