PüF NoKTaLaRı... Püf noktaları Böreklerin Kabarması İçin Hazır yufkayla yaptığınız böreklerinizi kabartmak istiyorsanız, üzerine bir çay kaşığı soda dökün. Hem lezzeti artacak, hem de daha fazla kabaracaktır. Birkaç Damla Limon Öyle zamanlar olur ki sadece birkaç damla limon suyuna ihtiyacınız olur. Peki bir iki damla limon suyu için koca bir limon kesilir mi? Limonu hiç kesmeden içinden birkaç damla su almanın yolu vardır. İyice yıkanmış bir kürdanı batırıp çıkarın. Sıkınca kürdanın deliğinden birkaç damla su alabilirsiniz. Daha sonra deliği yapışkan bir bantla tıkar ya da kürdanı aynı deliğe sokup bırakabilirsiniz. Bembeyaz Pilav İçin Pilavınızın kar gibi bembeyaz olmasını istiyorsanız, pişirirken içine bir dilim limon atın. Hem pilava ayrı bir lezzet katacak, hem de pirinçlerin bembeyaz pişmesini sağlayacaktır. Bayatlayan Bisküviler Bisküviler, paketini açtıktan kısa bir süre sonra yumuşayıp, bayatlar. Bayatlayan bisküvileri atmak yerine, değişik tatlar elde edebilirsiniz. Bunun için, üzerine biraz şokola sürün. Düşük ısıdaki fırında 5-10 dakika tutun. Çikolatalar, bisküvilerin üzerinde eriyip, hoş bir tadın ortaya çıkmasını sağlar... Bayat Ekmekler Bayat ekmeği ince ince dilimleyin üzerine az miktarda süt serpin ve kızgın yağda bir yüzünü kızartın. Ters çevirip üzerine domates ve taze kaşar peyniri koyun. Peynirler erimeye başlayınca üzerlerine kekik ve karabiber serpip sıcak sıcak servis yapın. Barbunya Sulu Olursa Özene bezene hazırladığınız barbunya pilaki çok sulu olursa ve daha çok bir çorba görüntüsündeyse hemen üzülmeyin. İçine bir miktar iyice ufalanmış ceviz koyun. Ceviz, hem barbunyanın fazla suyunu alacak, hem de ayrı bir lezzet katacaktır. Balığın İyi Kızarması Bazı kimseler ufak balıkları diğerlerine daha çok tercih ederler. Bunların iyi kızarması için, yıkayıp kuruladıktan sonra una bulamadan önce süte bulamalısınız. Balıklar Nasıl Daha Lezzetli Olur? Balıklar, bir baş soğan, bir demet maydanoz, iki adet defne yaprağı,ile daha lezzetli olurlar. Balık Lezzeti Balığın en fazla kızartması yenir. Ancak balık kızartırken yayılan koku rahatsız eder. Balık kızartırken una katacağınız biraz Parmesan peyniri, balık kokusunu azaltacaktır. Ayrıca, kızartılmış balığın daha lezzetli olması için de bir önerimiz var. Balıkları yıkadıktan sonra iyice kurulayıp, üzerlerine bir fırça ile ince bir tabaka halinde sıvı yağ sürdükten sonra una bulayın. Bu şekilde kızartacağınız balıklar yağ çekmeyeceği için daha lezzetli olacaktır. Balık Kızartırken Balık eti hem sağlıklı, hem de çok lezzetlidir. Evinizde balık kızartırken daha lezzetli olmasını istiyorsanız tek yapmanız gereken, balıkları biraya batırmak. Biraya batırılan balıkları kızarttığınızda hem kıtır kıtır, hem de lezzetli olur. Bal Saklarken Hem çok faydalı, hem de çok lezzetli olan bal, özellikle kahvaltı sofralarımızda büyük bir önem taşır. Fakat kısa sürede şekerlenmesi gerçekten çok sinir bozucudur. Oysa ki, bal kavanozunu karanlık bir yerde saklayıp, kapağını çok sıkı kapamaya özen gösterirseniz uzun süre lezzetini korur. Artan Pilav İçin Bazen pilavınız fazla geliyor ve ertesi güne kalıyor. Ancak artan bu pilavı tadı bozulacağı için ısıtamıyorsunuz ama dökmek de istemiyorsunuz. Artan pilavı değerlendirmek için çorba ya da bazı sulu yemeklere ilave edebilirsiniz. Ancak pirinç ilavesini hep en sona bırakın. Aksi taktirde, zaten pişmiş olan pirinç lapalaşır. Zeytinyağlı Yemekleri Pişirirken Zeytinyağlı yemeklere biraz şeker atmak, onların daha lezzetli olmasını sağlar. Ayrıca piştikten sonra, soğuyuncaya kadar kapağını açmamak gerekir. Unutulmaması gereken bir şey de, zeytinyağlı yemeklerin yeneceği günden bir gün önce pişirilip, ertesi güne kadar dinlendirilmesidir. Reçel yapmanın püf noktaları Kavanozların temizliği Kavanozları kapakları ile bulaşık deterjanıyla yıkayıp kaynar su ile duruladıktan sonra temiz mutfak bezine ters çevrilip kurumaya bırakın. Ya da kavanozları önceden 100oC’de ısıtılmış fırında kısa bir süre bekleterek sterilize edebilirsiniz. Meyvelerin seçimi Reçel için kullanılacak meyveler olgun olmalı. Ancak meyvelerin ezik olmamasına dikkat etmelisiniz. Çilek, ahududu gibi yumuşak meyveler mümkünse toplandığı gün kullanılmalı. Elma, armut gibi meyvelerin üzerindeki lekeler geniş ve derince kesilmeli. Dondurulmuş meyveleri de aynen taze meyveler gibi pişirerek reçel yapabilirsiniz. Pişirme... Reçel, marmelat ve jöle yapımında meyve-şeker ya da meyve suyu-şeker karışımı, pişme süresince tencerenin dibine tutarak yanmaması için devamlı karıştırılmalı. Aynı şekilde fazla sık olmamak şartıyla pişme süresince reçelin üzerinde biriken köpükler bir kevgir yardımıyla alınmalı! Kıvam kontrolü Reçelin pişme süresinin sonunda, bir miktar reçeli tabağa alın. Dağılmayıp katı kalıyorsa kıvamı olmuş demektir. Dağılıyorsa pişme süresini 1-2 dakika daha uzatmalısınız. Elma, armut ve ayva gibi meyvelerin reçelini yaparken reçele renk vermesi için 1-2 tane çekirdeklerinden ekleyebilirsiniz. Saklama Reçeller kuru ve serin bir yerde bir sene gibi uzun bir süre saklanabilir. Çilek ve ahududu bu süre içinde renklerini kaybedebilir, fakat lezzetleri değişmez. Reçeliniz küflenirse, küflü bölgeyi alıp bir miktar su ilavesiyle bir taşım kaynatabilirsiniz |
bence en güzeli Damak.Net - Yemekler, Çorbalar, Tatlılar, Püf Noktalar, Hamur işleri, Makarnalar, Pilavlar, Salata, Soslar ten bakmak hepsi var zaten orda :) ama yinede sağol paylaşım için yengeme yaptırim bari |
ii oldu öğrendiğim :D |
tskler paylasım ıcın. kranjcarın dedıgı gıbı yapım bari :mad: ıyı oldu ögrendıgım:p sagol;) beşiktaşlı olmak bir ayrıcalıktır... iyiki varsın |
saten karnım aç sizde alla alla |
Alıntı:
|
Kalamarın lezzetini arttırmak için ve... Kalamarın lezzetini arttırmak ve yumuşacık olmasını sağlamak için kızartmadan önce süte batırın.Kalamarı biraz şekerle ovarsanız daha da lezzetli olur. Evde yoğurt yaparken Evde yoğurt yaparken sütü kaynattıktan sonra tahta bir kaşıkla 5-10 dakika sürekli karıştırarak pişirin. Kaşığı aşağıdan yukarı doğru hareket ettirerek karıştırırsanız yoğurt daha lezzetli olur. Hemoroid Ağrılı hemoroid sorununa çayla çözüm bulabilirsiniz. Çayı demleyip küçük bir kaseye dökün ve soğumaya bırakın. Bir tülbenti çayda ıslatıp sıkın ve ağrılı bölgeye yerleştirip 3 dakika bekletin. Çay ayrıca yanma ve kaşıntıya karşı da oldukça etkili bir ilaç. Ses kısıklığı Soğuk ve kirli hava, boğaz ağrıları ve ses kısıklığı gibi sorunlara yol açıyor. Sesiniz kısıldıysa hemen ilaçlara başvurmayın. Kahvaltıda 1 bardak taze havuç suyu için. Bunu alışkanlık haline getirip birkaç gün tekrarlayın. Sesiniz kısa sürede düzelecektir. Limon lekesine amonyaklı su Mutfak tezgâhınız mermer ise; kola, sirke, kesilmiş limon, portakal ya da soğan gibi asit içeren her şeyi tezgâhtan uzak tutmalısınız. İnatçı lekeler varsa amonyaklı suyla silip durulayın. Yemeğin Lezzeti İçin Soğanı doğrayıp yağda kavururken çay kaşığı toz şeker ilave edin. Yemek piştikten sonra lezzetini siz de fark edeceksiniz. Donmuş çikolata ve tereyağı Tereyağını yumuşatmak için mikrodalga fırının defrost ayarında 1 dakika bekletin. Tereyağının hemen ekmek üzerine sürülebilecek kıvama geldiğini göreceksiniz. Ayrıca pasta veya soslarda kullanacağınız donmuş çikolatayı da tavada ve kısık ateşte ya da benmari usulü eritmek yerine yine mikrodalga fırını kullanarak eritebilirsiniz. |
teşekkürler. bu bilgiler gayet faydalı. |
PATATES PÜRESİ İÇİN Patates püresini yaparken dha lezszetli olmasını istiyorsanız,içine süt de katabilirsiniz.Ama ne kadar süt atacağınızı kestiremiyorsanız,süt yerine süt tozu kullanabilirsiniz.Böylece hem patates püresinini kıvamıı rahatça tutturabilirsiniz hem de lezzetine lezzet katmış olursunuz. TART HAMURU TOPAKLAŞIYOR MU? Tart hamurunu karıştırırken topaklanmasını önlemek için içine bir yumurta sarısı ilave edin.İyice yoğurarak yumurtayı hamura yedirin.Böylelikle tart hamurunun topaklanmasını önlemiş olursunuz. YUMURTANIN SARISINI AKINDAN AYIRMAK İÇİN Yumurtanın sarısını akından ayımranın kolay yolu,yumurtayı bir huni içine kırmaktır.Yumurtanın beyazı huninin içinden geçerek altına tutacağını kaba akacaktır.Dikkat edilmesi gereken nokta ise yumurtanın taze olmasıdır.Bayat yumurta olması durumunda sarısı patlayabilir. BUZDOLABINDA OLUŞAN KÖTÜ KOKULAR Buzdolabınıza sinen ve bir süre sonra kötüleşen kokulardan kurtulmanın çaresi ;küçük bir kaba bir miktar süt koyup ağzı açık şekilde dolapta bulundurmaktır.Göreceksiniz süt bir süre sonra bütün kötü kokuları emmeye başlayacaktır. LEZZETLİ HAZIR ÇORBALAR Hazır çorbaları hazırlarken içlerine biraz soğan doğrayıp,ince kıyılmış nane veya maydanoz ilave edebilirsiniz.Böylece çorbanızın hem görünümü hem de lezzeti değişecektir.Öte yandan hazır çorbaların yağ oranı düşüktür.Eğer yağ ilavesi yapmak istiyorsanız,çorbanıza,ocaktan indirmeye yakın kızgın yağ gezdirin. KAŞAR PEYNİRİ ZİYAN OLMASIN Buzdolabında uzun süre kalan kaşar peyniri kurur ve tadı bozulur.Bu tür peynirleri atmak yerine değerlendirmek istiyorsanız;kaşar peynirini rendeleyip küçük poşetlere doldurarak difrizde dondurun.Böylece kurumuş ve atmak üzere olduğunuz kaşar peynirini atmak yerine,böreklerde kullanmış olursunuz. TURP SEÇERKEN DİKKAT EDİN Turp alırken yüzeyinin parlak ve gergin,yapraklarının da taze olmasına dikkaet edin.Uzun süre saklayacaksanız ıslatılmamış turp alın.Turpu soyup saklayacaksanız,üzerine limon suyu sürüp o şekilde saklayın. DİKKAT!KARBONAT VİTAMİNLERİ ÖLDÜRÜR Bakiliyat tipindeki gıdaları pişirmeden bir gece önce yumuşaması için suda bekletirsiniz.Daha çabuk yumuşaması için suya karbonat katabilirsiniz.Fakat bu işlem sonucu karbonat bakliyatın içerdiği vitaminleri çldürecektir. CİĞER KIZARTMADAN ÖNCE Ciğer tava yapmadan önce ciğerleri batıracağınız una bir miktar karbonat ekleyebilirsiniz.Ayrıca yağı iyice kızdırırsanız,arnavut ciğerinizin tadı çok daha lezzetli olur.Ciğerleri yarım saat kadar süt içinde de bekletebiilrsiniz. HARDAL KURURSA Uzun süre duran hardal kuruyabilir.Bunu önlemek için kavanozunuzun üstüne biraz yağ gezdirip,bir tutam tuz ekleyerek karıştırın.Hardal kuruduğunda uygulayabileceğiniz diğer bir yöntem de içine biraz sirke ya da sıvıyağ koyup,eriyene dek karıştırın ve bir tutam tozşeker ilave edin. KAHVE DEĞİRMENİNİ TEMİZLEMEK İÇİN Kahve değirmeninizde öğüttüğünüz maddelerin kokusnu temizlemek için;bayat ekmeği parçalara bölerek,kahve değirmenine çekin.Böylece kahve değirmeninde oluşan kokular ekmek tarafından alınmış olacaktır. PİLAV NASIL TANE TANE OLUR? Pişireceğiniz pilavın tane tane ve beyaz olmasını sağlamak için;pilav tenceresinin içine pişirme esnasında incecik dilimlenmiş bir limon koyun.Sonuç,her zaman olumlu olacaktır. KEREVİZİN KOKUSUNU SEVMEYENLER İÇİN Kervizin kendine has kokusu vardır.Ancak bazıları bu kokuyu sevmezler.Kerevizin bu kokusunu almak için kerevizi pişirme esnasında tencereye biraz lahan turşusu katın.Göreceksiniz kerevizin kokusundan eser kalmayacaktır. |
ablama okutım bunları:D |
çayın mucizeleri.... Saçınız mat mı? Saçınızı şampuanladıktan sonra son su olarak bir çaydanlık ılık çayla durulayın. Bakın saçlarınız nasıl ışıl ışılıyor . Ayağınız mı kokuyor? Ilık çay dolu bir leğene ayaklarınızı daldırın ve her akşam yatmadan önce 10 dakika tutun. 10 günde koku diye bir şey kalmayacaktır. Boğaz ağrılarında Posaları süzüp soğuyan demi boğaz ağrılarında *gargara olarak kullanılır. Cildiniz çok mu yağlı? Banyodan çıkmadan son su olarak bir çaydanlık çay ile teninizi ovuşturun, balsam vazifesi görün. Derinizdeki yaraların temizlenmesi Çayı, derinizdeki yaraların temizlenmesi ve antibiyotik etki göstermesi için pamukla tatbik ederek kullanabilirsiniz. Eliniz balık, soğan mı kokuyor? Balık ayıkladınız, ellerinizi sabunla yıkadınız ve hala balık kokuyor. Ya da soğan soydunuz, soğan kokuyor. işte kurtarıcınız yine çay. Elinizi demli çayla yıkayın. Bakın bakalım hiç koku kalmış mı? Gözünüz çapak mı yapıyor? Kaynamış çayı bir tasa koyup buharı gözünüze gelecek biçimde başınızı üstüne koyun. Ya da ılık çaya batırılmış gözlerinize ve etrafına tatbik edin. Yemek yerken dilinizi mi ısırdınız? Yine ilacı demlikteki çaydır. Ağzınızı günde üç defa çalkalayın, diliniz dokuz yerine üç günde iyileşecektir. Buzdolabınız koku mu yapıyor? Demlikte kalmış çay posalarını kurutup bir kap içinde buzdolabının orta rafına yerleştirin, kokudan eser kalmayacaktır |
Şişe temizlerken.... http://img329.imageshack.us/img329/3029/sisehn9.jpg Şişe temizlerken.... Zeytinyağı bitince şişenin dibinde kalın bir yağ tabakası oluşur. Bunu temizlemek ve şişenin içini yağdan arındırmak sanıldığı kadar zor değil. 3 çorba kaşığı iri tuz ve yarım su bardağı sirkeyi karıştırın. Şişenin içine döküp 24 saat bekletin. Şişeyi ters çevirip sallayarak içindeki artıkların dökülmesini sağlayın. Şişeyi deterjanlı sıcak suyla yıkayıp durulayın. Şişenizin pırıl pırıl olduğunu göreceksiniz. |
Pratİk Bİlgİler Cevizlerin kabuklarını kolayca açabilmek için onları bir gece tuzlu suyun içerisinde bekletin. Böylece içleri de dağılmayacaktır. Unlarınızın böceklenmemesi için, un kavanozunun içerisine bir adet defne yaprağı koyun. Yumurtaların haşlanırken çatlamaması için, kaynatma suyuna bir çorba kaşığı sirke koyun. Fırında patates yapmadan önce , 10-15 dakika haşlayın ve çatal ile delin. Daha kolay pişecektir. Büyük miktarda patatesiniz var ise torbanın içerisine bir adet elma koyun. 8 hafta boyunca filizlenmesini ve büzüşmesini önler. Patateslerinizi kuru ve serin bir yerde saklayın. Kullanılmış limon kabuklarını rendeleyip şeker ile karıştırın. Kavanozun içerisinde buzdolabında uzun bir süre saklayabilirsiniz. Böylece pasta yaparken elinizin altında hazır bulunur. Kabarık bir omlet yapmak istiyorsanız, bir çorba kaşığı suyun içerisine bir çay kaşığı mısır unu karıştırın. Hazırladığınız karışımı yumurtaya ilave edin. Böylece kabarık bir omlet yapmış olacaksınız. Sarımsak doğrarken bıçağa yapışmasını istemiyorsanız, kesme tahtasına biraz tuz serpiştirin. Yeni bir yemek tarifi denerken, yemek kitabınızı şeffaf bir torbanın içerisine geçirirseniz, onu kirletmemiş olursunuz. Eğer tencere kapağınızın tutucağı kırıldıysa onun yerine şarap mantarı geçirebilirsiniz. Böylece hem tutacak görevi yapacak, hem de izalasyon. Hazırladığınız soslarda harika tatlar oluşturmak için soya ve susam yağı kulanabilirsiniz. Ancak bu yağların yüksek ısıda pişirilmesi doğru değildir. Pasta yaparken katı yağ kullanacaksanız onu rendenin kalın tarafı ile rendelemeyi deneyin. Küçük parçalar haline gelen margarin daha kolay işlenir. Sarımsaklarınızı her zaman elinizin altında hazır bulundurmak istiyorsanız kabuklarını soyduktan sonra bir kavanoza doldurup üzerine zeytinyağı koyarak muhafaza edebilirsiniz. Ayrıca bu yağ yemeklerinize, salatalarınıza ayrı bir lezzet katacaktır. Peyniri kolay rendelemek için, 15 dakika buzlukta bekletin Bisküvileriniz yumuşamışsa onları birkaç dakika fırınlayın. Eğer galeta ununuz bittiyse ve ekmeğiniz de yoksa mikser ya da blenderdan geçireceğiniz kornfleksler aynı işlemi görecektir. Fırında tavuk kızartacağınız zaman üzerine koyduğunuz baharatlardan içine de koyun. Böylece daha lezzetli olur. Sert et etlerinizi eşit miktarda sirke ve sıvı yağ içerisinde bekletin. Yumuşadığını göreceksiniz. Domates salçanız çok ekşi ise içerisine bir havuç rendeleyin. Havuç salçanızı (sosunuzu) tatlandıracaktır. Mantarların daha lezzetli olması için pişirmeden önce üzerlerine biraz tuz ve limon suyu koyun, 5 dakika bekletin. Daha sonra pişirin. Fırın torbasında tavuk pişirirken; malzemeleri doldurduğunuz fırın torbasının üzerine bir kaç delik açın. Böylece daha çabuk ve iyi pişer. Ayrıca fırın torbasının içerisine bir kaç diş sarımsak koyarsanız lezzetine doyum olmaz. Fırında tavuk kızartacağınız zaman bir limonu ikiye bölün, yarısını tavuğun üzerine bastırarak iyice sürün. Diğer yarısını ise tavuğun içerisine yerleştirin. Tavuğunuz nar gibi kızaracaktır. 2 Çorba kaşığı yoğurdu, sulandırılmış 1 çorba kaşığı salçayı ve birazda zeytinyağını derin bir kabın içerisinde karıştırın. Fırına koymadan önce tavuğun her tarafına sürün. Çok daha lezzetli olacaktır . Satın aldığınız havucun yapraklarını atmayın, salatalarınızda kullanın. Çünkü bu yapraklarda kemik erimesini önleyen kalsiyum bol miktarda bulunur. C vitamini ısı ile çok çabuk kaybolur. Bunun için C vitamini içeren sebze ve meyveleri fazla bekletmeden taze olarak tüketin. Hazırladığınız kekin ortasına malzeme koyacağınız zaman bıçak ile kesmenize gerek yok. Dikiş ipliğini kekin etrafına gerip dikkatlice çektiğiniz zaman düzgün bir şekilde kesildiğini göreceksiniz. Hazırladığınız kekin, fırında pişirken çökmemesi için hamuru kalıbı ile birlikte fırına koymadan önce 20 dakika kadar dinlendirin. Satın aldığınız kültür mantarlarını kese kağıdında ağzı kapalı olarak buzdolabının sebze bölümünde saklıya bilirsiniz. En az 2-3 gün tazeliklerini kaybetmezler. Mantarları hiç bir zaman plastik torbada muhafaza etmeyin çünkü yapış yapış olurlar. Tencerede kalan soslu makarnayı ısıtmak çoğu kişiye zor gelir. Çünkü tencerenin dibi tutar yada alt tarafı ısınır üzeri soğuk kalır. Makarna kabını kaynar su dolu tencerenin içerisine koyun (benmari usulü) bir süre ocak üzernde bekletin. Böylece makarnanız kolayca ısınacaktır. Yumurta yüksek ısıda sülfirikasit çıkaran bir besin olduğu için on dakikadan fazla haşlamayın. Hamur açarken merdane yerine içi buz gibi su dolu bir şişeyi deneyin. Hamurunuzun daha kolay açıldığını göreceksiniz. Pişirdiğiniz sebzelerin renklerini kaybetmemesi için bir kesme şeker yada limon suyu koyun. Hazırladığınız omletin tavaya yapışmaması için, önce tavayı ocağa koyup iyice ısıtın sonra yağı döküp kızdırın. Daha sonra karışımı tavaya alın ve ocağın altını kısın. Kesilmiş ve açık havada kalmış soğan zararlıdır. Kullanmadığınız soğan parçalarını saklamayın. Kavanozdaki hardal kurumaya başladıysa içerisine birkaç damla limon suyu yada sirke ile toz şeker ilave edin iyice karıştırın Buz kalıplarınızı su ile doldurmadan önce bölmelere portakal, limon ve dilediğiniz meyve parçacıkları yerleştirirseniz dekoratif buzlar elde etmiş olursunuz. Çok miktarda alkollü ve alkolsüz kokteyller hazırladığınızda onlardan bir miktarını buz kaplarına yerleştirin. Kokteyllerin içerisine bunları kullanın. Böylece sulanıp tatlarını kaybetmeyeceklerdir Uzun süre saklanan kuru soğanlar filizlenmeye başlar ve tazeliğini yitirerek çürür. Kuru soğanları kese kağıdına sardıktan sonra buzdolabının sebze bölümünde muhafaza ederseniz çürüyüp bozulmasını önlemiş olursunuz. Katı yumurtayı parçalamadan kesmek için kullanacağınız bıçağı önceden sıcak suyun içerisine koyup ıslatın ve kesin. Dağılmayacaklardır. Kızartma yağını bir kaç kez kullanabilirsiniz. Kullanılır durumda olup olmadığını anlamak için kızgın yağın içerisine bir dilim ekmek atın. Ekmekte kara lekeler oluşmuyorsa kullanabilirsiniz. Akşamdan artan pirinç pilavını ısıtıp yemeği sevmiyorsanız, onu çorbalarınızda değerlendirebilirsiniz. Kızarttığınız tavuğun tekrar ısıttığınızda lezzetini kaybetmesini istemiyorsanız tavuk parçalarını bir süzgece koyun. Tencerenin içerisinde su kaynatın ve süzgeci üzerine oturtun. Buharda ısıtılan tavuk lezzetinde hiçbir şey kaybetmeyecektir. Makarnanızı soğuk suyun altından geçirmeniz gereken yegane zaman onu soğuk olarak servis yapacağınız zamandır. Yada üzerine kaynar bir sos döküp anında servis yapacağınız zamandır. O zaman pişirme sürecini durdurmak için soğuk suyun altında gezdirin ve suyunu iyice süzün. Satın aldığınız kaşar peynirini uzun süre saklamak istiyorsanız onu küçük porsiyonlara ayırın ve buzlukta dondurun. İstediğiniz kadarını çözülmesini bekleyip kullanabilirsiniz. Maydanozu yemeklerinize ateşten almadan bir kaç dakika önce ilave edin. Çünkü pişmiş maydanoz acımtırak bir tat alır ve vitamini kaybolur. Kırmızı et ile hazırladığınız yemeklerin daha lezzetli olmasını istiyorsanız etin üzerine bir miktar biberiye serpin, kemik uçlarına sarımsak sürün. Daha sonra az yağ ile fırında kızartın. Satın aldığınız kahveyi taze saklamak istiyorsanız cam kavanoza boşaltıp içine iki adet kesme şeker atın. Ağzını sıkıca kapatın. Kahvenin taze kaldığını göreceksiniz Limondan daha fazla su elde etmek istiyorsanız, limonu yıkayıp kuruladıktan sonra çatal ile bir kez delin, sonra suyunu sıkın. Satın aldığınız kiviler çok sert ve ham ise bir gece boyunca pilastik bir torba içerisinde elma ve armut ile saklayın. Patates pürenize değişik bir koku vermek istiyorsanız içine bir miktar hindistancevizi atın. Tadının çok değiştiğini göreceksiniz. |
Yaptığınız böreğin kıvamında pişmesini istiyorsanız fırına koymadan önce birkaç saat buzdolabında bekletin. Böylece çok daha lezzetli olacaktır. Kahvaltı yada çay saati için hazırladığınız hazırladığınız hamur kızartmalarının daha lezzetli olmasını istiyorsanız, hamura eklediğiniz kabartma tozuna biraz toz şeker katın. Elma formunuzu korumak için ideal bir iştah kesicidir. Ayrıca sabah aç karnına yendiğinde bağırsakları çalıştırır. Bir adet kivide, bir portakalda olan C vitaminin iki katı vardır. Yoğurttan daha fazla yararlanmak istiyorsanız suyunu atmayın. Yoğurdun tüm mineral ve vitaminleri bu suyun içinde bulunmaktadır. Evinizde mayonez hazırlarken bir kez de zeytinyağı yerine susam yağını deneyin. Mayonezinizin daha lezzetli olduğunu göreceksiniz. Yemeğinizin yağı fazla kaçtı ise içine bir kaç küp buz atarak yağların buzun üzerine toplanmasını sağlayabilirsiniz. Patlıcan kabuklarını soyduktan sonra içine sirke ve çok az zeytinyağı konmuş suda çok az haşlayın. Daha sonra istediğiniz küçükte doğrayın ve pilav yaparken içine katın. Pilavınız daha lezzetli olacaktır. Dondurduğunuz sebzelerin uzun bir süre tazeliklerini korumalarını istiyorsanız dondurmadan önce kaynayan su içerisine batırarak 2-3 dakika şok haşlama yapın, ardından hemen soğuk suya tutun. Suları iyice süzüldükten sonra naylon torbalara doldurup havasını alın ve dondurun. Cevizle dost olun. İçindeki yağ beyin hücreleri için çok yaralıdır. Kan şekerini düşürdüğü için şeker hastalarına da uzmanlar tarafından tavsiye edilir. Kök ve yaprakları beraber yenilen sebzeler pişirilirken önce kökleri ince ince doğranıp tencereye konulmalı. Yaprakları ise daha sonra ilave edilmeli. Böylece besin değerleri kaybolmayacaktır. Evde pasta yaparken kulandığınız meyve şekerlemelerinin dibe çökmesini istemiyorsanız hazırladığınız hamura bir miktar mısır unu ilave edin. Meyveler pişerken suları yoğunlaşır ve dibe çökmezler. Kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit alüminyun folyo koyun. Böylece kekinizi pişirdikten sonra kolayca çıkartabilirsiniz. Satın aldığınız balığı hemen pişirmeyecekseniz, parçalara ayrılmış olarak almayın. Temizlenmiş, bütün olarak alın. Çünkü derisiz et zararlı bakterilere karşı daha açık ve duyarlıdır. |
Tuz Miktari Yemeklere konan tuz miktari pisen yemegin cesidine gore degisir. Sulu ve soslu yemeklere baslangicta az tuz koyun,yemek pisince tekrar ilave edebilirsiniz. Kirmizi etli yemege,iyice pistikten sonra, beyaz etli yemege pismesine yakin tuz koyarsaniz yemekler daha lezzetli olur. Yemek Tuzluysa Yemek tuzluysa fazla tuzunu almak icin,1 adet patatesi soyup yemeginize dograyin.bir kac dakika kaynatin. Mumlar Mumlari kullanmadan once iki saat derin dondurucuda bekletirseniz daha uzun omurlu olurlar. Et Yemekleri Et yemeklerine katilan bir miktar sarap etin iyice yumusamasini ve lezzetli olmasini saglar. Sutunuz Kaymak Tutmasin Sut kaynarken icine bir parca tuz atarsaniz kaymak tutmasini onlemis olursunuz. Sutun Tasmasini Onlemek Sutu kaynatacaginiz tencerenin agiz kismina sivi yag surerseniz sutun tasmasini onlemis olursunuz. Catal Bicak Temizlerken Catal bicaginiz uzerinde lekeler olusmussa,onlari camasir suyuna batirabilirsiniz.Camasir suyu hem temizler hemde mikroplardan arindirir.Daha sonra iyice durulayin. Kristaller Kristalleri yikadiktan sonra icine sirke ve tuz konmus su ile durularsaniz piril piril olurlar. Kek Kalibi Kek kalibina yagli kagit doseyin.Kagidin uclari kek kalibindan yuksek olsun.Keki firindan cikardiginiz zaman,kagidin uclarindan tutup keki kaliptan cikarabilirsiniz. Sogan Sarimsak Kokusu Ellerdeki sogan,sarimsak kokularini giderebilmek icin ellerinizi haslanmis patatasle ovun. Sigara Kullukleri Sigara kulluklerini tuzla silerseniz piril piril olur. Etiket Izi Cesitli esyalarin ustundeki etiket izini mobilya cilasi surup kuru bezle silerek cikarabilirsiniz. Cay Lekesi Pamuklu ve yünlülerde : Leke tazeyse, ilik suya bastirilmis bir bezle ovulur. Eskimis ise, içine limon suyu katilmis ilik suda islatilmis bir pamuk parçasiyla silinir. Ilik su ile çalkalanir. Etleri yumusatmak icin Limon suyu etleri yumusatir. Sert etler bile limon suyu ilave edilerek pisirilirse hem yumusak ve lezzetli olur, hem de çabuk piser. Ekmegin kuflenmemesi icin Ekmegin küflenmemesi için ekmek kutusuna artan ekmeginizi koyarken ufak bir kabin içine de tuz koymayi da ihmal etmeyin. Yumurta kirarken Yumurtanin aki ve sarisinin birbirine karismamasi icin buzdolabindan cikarir cikarmaz kirin. Kek kalibi Pisirdiginiz kek kaliptan cikmiyorsa kalibin altina islak bir bez yayip biraz bekletin. Makarna pisirirken Haslama suyuna, azicik siviyag katilirsa hem su kaynayinca tasmaz, hem de makarnalar birbirine yapismaz. Yemek tasarsa Yemegin tastigi yere hemen bolca tuz serpin. Ocak soguyuncaya kadar oylece kalsin. Soguduktan sonra kolayca temizlenir. Salata Salatayi erken yapmaniz gerekirse bozulmamasi icin uzerine nemli bir bez ortun ve sosunu koymayin. Sofraya alirken sosunu ilave edin. Lavaboyu temizlerken Tuz lavabolarin temizlenmeside cok iyi yardimcidir. Kotu kokulari giderdigi gibi bastirilarak silince iyide temizler. Vazodaki cicekler Vazodaki ciceklerin uzun omurlu olmasi icin suyuna birkac damla camasir suyu katilir. Kapılarınız veya çekmeceleriniz bir müddet sonra itsenizde çeksenizde kapanmaları zorlaşır: Kapınızın, çekmecenizin sürten kısmına vazelin sürün. Baş ağrısı için Kahve çekirdeğine limon suyu sıkın yavaş yavaş yiyin.(Birkaç tane) Mantar kapaklı şişeleri yatık vaziyette saklamalısınız. Sarap şiselerinin mantarını tekrar şişeye geçirmek için Mantarı kaynar suyun içine atın. İçkilere güzel tat ve görüntü vermek için Buzu dondururken buz kabının içine kiraz, nane yaprağı, yeşil zeytin vs. koyup dondurun. Buz dondururken Suyu kaynatın, soğuyunca buz kalıplarına koyup dondurun. Buzlar daha canlı kristal gibi görünür.Kaynamış suda oksijen azalır. Buda buzun mat görünmemesini sağlar. |
Dişlerinizi doğal temizleyin Çileği ezin diş fırçanızın üzerine koyun diş etlerinize kompres yapın. Sonra dişlerinizi fırçalayın. Küçük yanıklar için Temiz bir süngeri hafifçe ıslatın buzdolabınızın derin dondurucu bölümüne koyun. Yanmış yerin üzerine hafif hafif kompres yapın. Ağız kokusu için Kahve çekirdeği çiğneyin. Arı, sivri sinek sokmalarına karşı Kesme şekeri hafif ıslatın sokulan kısmın üzerine hafifçe bastırın zehiri alır ve kaşınmayı şişmeyi önler. Fermuarlar sıkışırsa Kurşun kalemle fermuar dişlerinin üzerini karalayın. Gözlük camları Gliserin ile silerseniz buğulanmadığını göreceksiniz. Ayakkabılarınız ayağınızı sıkıyorsa Bir bardak saf alkolü ayakkabınızın içine dökün. İyice derisine yedirin ve giyin. Derisi ayağınıza göre açılacaktır. Cam sil ile deri ayakkabılarınızı silmeyi hiç denedinizmi ? Çicekleriniz için Haşladığınız yumurtanın suyunu saksıya dökün. Gülleriniz boyunlarını bükerse İlk önce sıcak suya sonra soğuk suya batırın. Saksı çiçekleriniz için Sigara küllerini saksınıza koyarsanız yapraklardaki kurt böcek vs. yokedersiniz. Kapılarınızı vs. cila yaparken Cila olmamasını istediğiniz yerlere vazelin sürün buralara cila taşarsa bile kuruyunca çok kolay çıkarabilirsiniz. Akü Başları oksitlenirse Cola sürerseniz oksitlenmeyi önlersiniz İskambil kağıtlarını Kolonya ile silip yumuşak bir bezle kurulayın. Fareleri kaçırmak için Nane yağını bir karton parçasının üzerine sürün farelerin geldiği yere koyun. Boya fırçaları sertleşmiş ise Kaynamış sirkeli suda bekletin yumuşadığını göreceksiniz. Elinize uhu yapıştırıcı bulaşırsa Asetonla silin Mangal ızgaranızı temizlemek zordur Ilıkken cam sille temizleyin veya ılıkken nemli gazete kağıdına sarın birmüddet sonra sertleşmis artıkların yumuşadığını göreceksiniz. Boya kokusunu gidermek için İki büyük baş soğanı soyup ikiye bölün suyun içine atın bunuda kokulu odaya koyun. Cam kırıklarını Temizlersiniz fakat kıymıkları göremessiniz bunuda temizlemek için ıslak pamuk imdadınıza yetişir. Ağzı dar şişe kavanoz temizlemek için Biraz deterjan biraz su bir kasık pirinç çalkalayın. Balıklı tava kokusu Tavayı limonla bir güzel ovalayın ve yıkayın. Kesik Limonu nasıl saklarsınız Küçük bir tabağa toz şeker serpin,kesik tarafı şekerin üzerine gelecek şekilde koyun iki hafta limon kurumadan saklanır. |
Ampülün üzerine biraz parfümünüzden sıkınız yakıldığında mis gibi kokar odanız. Patates haşlarken Haşlama suyunun içine bir kaşık margarin koyun patateslerin vitaminlerini kaybetmemiş olursunuz.patatesler daha çabuk pişerler aynı zamanda. Balık Kokusu Balık kızarttıktan sonra mutfağa sinen kokuyu gidermek için bir kapta: 1 çay bardağı su ve 2 çorba kaşığı sirkeyi kaynatınız Limon Kabukları Suyunu sıktığınız limon kabuklarını atmayınız.Çelik eşyaların, bıçakların parlatılmasında kullanabilirsiniz Kahve Nemli İse Türk kahvesinin nem aldığını farkederseniz, kahve dolu kavanozun içine 1-2 tane kesme şeker koyun Tuzluk Tıkanıyorsa Tuzluklarınıza biraz pirinç koyunuz Kolay Soğutma Buzdolabınız bozuldu, ya da artık boş yer yok. Temiz bir kovayı musluk suyu ile doldurun. İçine bir çorba kaşığı sofra tuzu atın. Şişeleri daldırın. Yeterince soğuyacaklardır. Soğan Soyarken Gözleriniz mi yaşarıyor? Soğanı, içi su dolu bir tasın içinde soyun. Sıkıntıdan kurtulursunuz. Patetes Pişirmenin Püf Noktası Pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun. Hem rengi sapsarı kalır, hemdaha lezzetli olur. Ceviz Lekesi Elden Nasıl Çıkarır? Eller önce 1-2 dakika kadar sirkeye batırılmış bir pamukla ovulur. Sonra da soğuk suyla ovulur. Ardından soğuk suyla yıkanır. Ceviz lekesi tamamen çıkar. Bakır Kapların Parlatılması Bir bezi sirke ile hafifce ıslatıp, bakırı ovun. Kaplarınız pırıl pırıl olur. Sıktığınız Limonları Atmayın Değersiz olarak gördüğünüz limon kabuklarını güneşli bir yere koyup kurutursanız, iyi bir temizleme aracına sahip olursunuz. Bu kurumuş kabuklarla, özellikle isli ve yağlı mutfak eşyalarınızı ovarken, şaşırtıcı sonuçlar alırsınız. Yağlı Şişeler Nasıl Temizlenir? Önce deterjanla yıkayın. Sonra durulanan şişenin içine sodalı su koyarak sallamaya başlanır. Beş dakika kadar sallanan şişe çalkalanıp bu sefer içine kahva telvesi ilave edilir. Bir süre bu şekilde sallanan şişe kısa bir zaman sonra yağlardan tamamen temizlenmiş duruma gelecektir. Mutfakta Tıkalı Lovaboların Açılması Lastik pompalarla dakikalarca açmak için uğraşmayın. Kaynar sodalı su, tıkalı delikten dökülürse, tıkalı yer hemen açılacaktır. Mutfaktaki Haşerelerle Savaş Mutfakta özellikle dolaplarda dolaşan hamam böceği, karınca gibi haşeratı yok etmek ve bir daha gelmemelerini sağlamak için bu haşeratın dolaştığı yerlere, dolaplara terebantin sürmek kesin yoldur. Kavanoz Kaplamaları Ne kadar zordur sıkışmış kapakları açmak. Oysa kapağı biraz ocak ateşine tutarsanız, kolayca açılır. Veya kaynar su dolu bir kaba, kavanozu ters çevirip, kapağını sokarak da aynı sonucu alırız. Bir de kavanozun altından kuvvetlice elimizle vurarak da şıkışan kapaktan kurtulabiliriz. Ekmek Ekmekleri düzgün kesmek için bazen zorlanırız, özellikle taze ekmek hemen hamur olur. Oysa bıçağımızın ucunu biraz ateşe tutarsak daha kolay yapabiliriz. __________________ |
newarya? ne yok ki:) |
teşekkürler |
Ev Hanımlarına Birkaç Pratik Bilgi Mutfak eşyalarının üzerindeki etiket izlerini yok etmek için, üzerlerine mobilya cilası serpip yumuşak bir bezle silin Fırınınıza sinmiş kötü yemek kokuları için; yemek yapmadan önce fırınınızın ortasına yarısı sirke yarısı su ile doldurulmuş bir tava koyun. Fırınınızı birkaç dakika için ısıtın daha sonra soğumaya bırakın. Gömlek yakalarındaki kirleri gidermek için, gömleği makineye atmadan önce yaka kısmına sabun sürüp 15 dakika bekletin. Tutkal lekelerini çıkarmak için, sirke ile ıslatıp, bol su ile durulanmalıdır. Masanızın üzerine damlayan mumları çıkarmak için lekenin üzerine neft döküp 5 dakika bekleyin sonra nemli bir bezle silin. Ellerdeki soğan ve sarımsak kokularını giderebilmek için yapılacak en iyi şey, haşlanmış patatesle ovmaktır. Çay lekesi: Pamuklu ve yünlülerde: leke taze ise, ılık suya batırılmış bir bezle ovulur. Eskimiş ise, içine limon suyu katılmış ılık suda ıslatılmış bir pamuk parçası ile silinir.Ilık su ile çalkalanır. Bir yerdeki sigara dumanını yok etmek için hemen mum yakın Ütüde sararan elbise hemen oksijenli su ile silinirse sararan yerler kaybolur. Kuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyun ve haşlarken içine biraz karbonat ilave edin Sürahinizin dibi kir tutmuş ise, içine bir avuç tuz ile sirke koyup çalkalayınız Tertemiz olacaktır. Buzdolabındaki nemi almak için, dolaba içi tuz dolu bir kap konur. Pişirdiğiniz kek kalıbından çıkmıyor ise, kabın altına ıslak bir bez yayarak biraz bekletin Konserve açıldıktan sonra cam kavanozda saklanırsa daha dayanıklı olur. Kristallerin ışıl ışıl parlaması için, yıkadıktan sonra durulama sırasında sirkeli suya batırın. Bu işlem kristalleri parlatacaktır. Sararan teflon tava ve tencerelerin içerisine bir miktar su ve birazda çamaşır suyu koyduktan sonra ateşin üzerinde kaynatın. İndirincede önce sıcak suyla daha sonra soğuk su ile iyice durulayın Parlaklığını yitirmiş bir sürahiye eski görünümünü kazandırmak için yarısına kadar yırtılmış gazete kağıdı doldurun, üçte birine de sıcak suy doldurup sıkı sıkı sallayın Dibi tutan tencereleri bir gece suda bekletin, tencere daha kolay temizlenecektir. Musluklarınızı temizlemek için bez yerine eski bir naylon çorabı tercih edin sonuç daha mükemmel olacaktır. Evinizde mayonez yaparken zeytinyağ yerine susam yağı kullanın. Mayonezinizin daha uzun zaman bozulmadığını göreceksiniz. Yeşil salatalık malzemelerinizi elinizle koparırsanız vitaminlerini öldürmezsiniz. Balık çorbası yaparken:S uyunun daha lezzetli olması için balıkları en az 45*60 dakika kaynatın. Baş ve kuyruk kısımlarının en lezzetli yerleri olduğunu unutmayın. Karnabahar pişirirken eve yayılan kokudan kurtulmak için pişirme suyuna bir parça tuz ve iki kaşık sirke ilave edip, suyun üzerinde köpük oluşumunu bekledikten sonra, içine sebzeleri atmayı deneyin. Evi saran kötü kokudan eser kalmadığını göreceksiniz. Mutfağınıza sinmiş kızartma kokusunu yok etmek için ızgaranın üzerine defne yaprağı, ada çayı yaprağı ve kekik yaprağı koyun. elitkadın.com |
bu sirkenin deva olmadığı bişe yok ateş düşürüyo, biti (yada sirkeyi) öldürüyo sebzeleri temizliyo, leke çıkarıyo:)) |
Türkiye`de Saat: 22:04 . |
Powered by: vBulletin Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2