|
Ana Sayfa | Kayıt ol | Yardım | Ortak Alan | Ajanda | Bugünkü Mesajlar | XML | RSS | |
14-11-2007, 16:14 | #21 | |||
Üyelik tarihi: Apr 2007 Yaş: 39
Mesajlar: 5.243
Tecrübe Puanı: 25 | Alıntı:
umarım isine yarar Nişasta Nişasta, Farin veya Amidon suda çözünmeyen bir kompleks karbonhidrattır. Bitkiler tarafından fazla glikozu depolamak için kullanılır. Endüstride tutkal, kağıt ve tekstil yapımında kullanılır. Gıda sanayisinde kıvamlandırıcı, yemek yapımında sıvıları koyulaştırmakta kullanılır. Tatsız ve kokusuz beyaz bir tozdur. Biyokimyasal (CAS kayıt numarası: 9005-25-8) olarak nişasta, amiloz ve amilopektin isimli iki polimerik karbonhidratın (polisakkaritin) birleşimidir. Amiloz, glikoz monomer birimlerinin alfa-1,4 bağlantılılarla uçuca eklenmesinden oluşur. Amilozdan farklı olarak amilopektinde dallanma vardır, ana her 24-30 glikoz monomerinden birinde alfa-1,6 bağlantısı ile bir yan zincir başlar. Amiloz lineer bir moleküldür, ancak birbirini izleyen glikoz birimlerinin açili olma eğiliminden dolayı bir sarmal oluşturur. İki amiloz molekülü birbirine sarılarak bir çifte sarmal da oluşturabilirler. Bu sarmalın iç yüzeyi hidrofobik olduğu için içinde yer alan su molekülleri kolaylıkla daha hıdrofobik moleküllerle yer değiştirebilir. Nişasta testinde kullanılan iyot molekülleri amiloz sarmallarının içine dizilince mavi bir renk oluşur. Amiloz sarmalları arasında oluşan hidrojen bağları yüzünden içinde çok az su barındıran yoğun bir yapı oluşur. Amilopektinde dallanma noktalarından sonra birbirine paralel iki zincir birbirlerine sarılarak bir çifte sarmal oluştururlar. Amilopektin, bir çalı gibi, bir merkezden dallandıkça genişleyen bir şekle sahiptir. Dallanmakta noktalarında molekül düzensizdir, iki dallanma noktası arasında ise çifte sarmallar düzgün bir şekilde istiflenerek kristal bir yapı oluştururlar; bu yüzden mikroskopta nişasta taneciklerinde bu düzenli ve düzensiz bölgeler büyüme halkaları gibi görünür. Bu moleküler yapısından dolayı amilopektin, nişasta taneleri olarak depolanmasını sağlayan sarmal şekilli olur. Hem amilopektin hem de amiloz glikozun polimerleridir, ve tipik bir amiloz polimeri 500-20.000 glikoz molekülünden, bir amilopektin molekülü ise yaklaşık bir milyon glikozda oluşur. Yapısal olarak nişasta, birbirine bağlı, lineer polimer sütunlardan oluşur. Amilopektinde alfa-1,4 bağlantılı zincirler, düzenli aralıklarla alfa-1,6 bağlantılarıyla dallanır. Farklı bitki türlerinde, hatta aynı türün farklı anaçlarında (cultivar) amilozun amilopektine oranı değişir. Örneğin yüksek amilozlu mısır nişastasında % 85 oranında amiloz bulunurken, mumlu mısır türünde amilopektin orani %99'dır. Amilopektin sarmalları çoğu tahıl nişastasında sıkı bir sekilde istiflenmişken (A-tipi nişasta), patates ve muz gibi bazı bitkilerde daha aralıklı istiflenirler (B-tipi nişasta). Bazı amilopektinlerde glikozların üzerinde bulunan fosfat grupları nişastanın suyu daha kolay emmesini sağlar. Bitkilerde nişasta çok az su içeren tanecikler halinde depolanır, bu taneciklerin boyutları bitkiden bitkiye değişir. Bitkilerde nişastanın başlıca işlevi enerji depolamaktır. Bitki hücrelerinde nişastanın oluşumu amiloplast denen organellerde gerçekleşir. Nişasta suda çözünmez. Sindirilmesi hidroliz yoluyla olur, bu reaksiyonu katalizleyen amilaz enzimleri glikozlar arasındaki bağları keserler. Hayvan ve insanlar amilaz enzimlerine sahip olduklarından nişastayı sindirebilirler. Farklı tip amilazlar nişastayı farklı biçimlerde parçalarlar. Nişasta parçalandıkça dekstrin, maltoz ve nihayet glikoza dönüşür. Maltoz ayrıca maltaz enzimi tarafından da sindirilebilir. İçerdiği glikoz monomerleri sebebi ile nişastanın kan şekerine doğrudan etkisi bulunmaktadır. Jelleşme [değiştir] Farklı zincir yapılarına sahip olan nişasta türleri su absorbsiyon kapasitesinde ve pişirme sıcaklığında da farklılıklar gösterir. Jelleşme sıcaklık aralığı 50- 85°C'dir. Örneğin patatesten elde edilen nişastalar 60-65 C°'lerde jelleşme gösteririken, tahıl nişastaları 80-85 C°'lerde jelleşmektedir. Ayrıca patates nişastasının önceliği viskozitesinin yüksekliği ve jelleşme ısısının düşük olmasının yanısıra jel çözeltisinin son ürüne renk ve parlaklık açısından etkilemeyecek oranda yarı saydam olmasıdır. Oda sıcaklığında nişasta polimer zincirlerinin birbirine sıkıca kenetlendiği granüllerden oluşur. Suyun normalde içine giremediği granüllerdeki zincirler, yüksek sıcaklıkta birbirlerinden uzaklaşır ve suyla etkileşebilir hale gelirler. Su ve sıcaklığın etkisiyle, nişastadaki polimerler birbirleriyle hidrojen bağları kurmak yerine suya bağlanırlar. Su, nişastanın içine nüfuz ettikçe genel polimer yapısının düzeni bozulmaya başlar, granüllü bölgeler küçülür ve amorflaşır. Suyla etkileşen amiloz, nişasta tanesinden dışarı sızar. Böylece su emip şişen nişastaya jelleşmiş denir. Jelleşmiş ve ardından kurutulmuş nişastaya prejelatinize edilmiş nişasta denir. Jelleşmiş nişasta doğrudan kurutulabileceği gibi, aşağıda ayrıntılanan şekillerde modifiye edildikten sonra da kurutulabilir. Sıcaklık azalınca jelleşmiş nişastadaki polimer zincirleri tekrar birbirleriyle etkileşmeye başlarlar ve bağlandıkları su moleküllerini salarlar. Bu arzu edilmeyen bir süreçtir çünkü salınan su, bu nişastayı bulunduran gıda ürünlerinde mikrop üremesine ortam sağlar. Buna engel olmak için nişastanın modifikasyonuna gidilir. Nişasta modıfikasyonu [değiştir] Nişastanın suyunu salmamasını sağlamak için kullanılan yöntemlerden biri kimyasal olarak çapraz bağlar kurmaktır. Ancak bu işlemden geçen nişastalar dondurulma halinde bozulduklarından bir diğer modifikasyon daha uygulanır, şekerlerin hidroksil gruplarının belli bir oranına şekerlerin birbiriyle etkileşmesine engel olmak için asetil veya hidroproksil grupları eklenir. Bir başka modifikasyon türü ise jelatinasyon sırasında asit kullanarak polimerlerin az miktarda parçalanarak boylarının kısalmasıdır. Bunun avantajı hidroliz edilmiş nişastanın ısınmayla daha az genişleyip daha az su emmesi, dolayısyla soğuduğunda da fazla su salmamasıdır. Polimerlerin boyunu kısaltmanın bir diğer yöntemi de oksidasyondur. Nişastaya sodium hipoklorit katılınca hem şekerler arasındaki bağlar kopar, hem şeker halkalarının bazılarının parçalanması sonucuda karboksil ve karbonil grupları oluşur. Zincirlerin kısalması nişastanın su emme kapasitesini azaltır, karbonil ve karboksil grupları ise bu nişastayı asit hidrozli nişastadan daha dayanıklı kılar. Oksitlenmiş nişasta ayrıca daha yapışkandır. Bu modifikasyonların her biri nişastaya farklı özellikler verir ve farklı uygulamalarda kullanılmasını sağlar. Bu modifikasyonlar, endüstriyel ürünlerde kullanımı esnasında pH, sıcaklık, basınç ve diğer faktörlere karşı direnç sağlar. Modifiye nişastalar Çerez, Ketçap, toz içecek ve çorba, et sanayi, unlu mamüller gibi gıda ürünlerinin yanında tekstil, kağıt ve tutkal sanayinde de geniş bir kullanım alanı sunar. Fiziksel modifikasyonlarda ürünlerde E numarası bulunmaz. Ancak kimyasal ve enzimatik modifikasyonların hemen hemen tamamında ürüne E numarası eklenir. Gıda [değiştir] Nişasta, bitkilerde meyve, tohum, kök gövdesi (rizom) ve yumru köklerde bulunur. Türkiye'de nişastanın başlıca kaynakları buğday, pirinç, patates ve mısırdır. Ekmek önemli bir nişasta kaynağı olup buğdaydan hazırlanır. Fasulyeler da (bakla, mercimek, bezelye) nişasta bakımından zengindir. Dünyada yaygınca kullanılan nişasta kaynakları arasında arrakaça, karabuğday, muz, arpa, manyok, konjak, kudzu, oka, sago, süpürgedarısı (sorghum), taro, Hint yeralması ve tatlı patates sayılabilir. Nişasta işlenmiş gıdalara sıkça kullanılan bir katkı maddesidir. Nişasta önceden pişirilip pudding tipi gıdalara koyulaştırıcı olarak katılır (agar, pektin, jelatin ve carrageenan da aynı amaçla kullanılır). Diğer kullanımları [değiştir] Çamaşır kolası [değiştir] Kola nişasta ile suyun karıştırılarak (eskiden önceden kaynatılması gerekirdi) hazırlanan bir sıvıdır. © Avrupa.Net Internet Bulundurma & Alanadı - Hosting & Domain...(Tel: +90 212 327 4696)'da 16. ve 17. zenginlerin kullanığı geniş yakaları sertleştirmek için kullanılırdı. 19. yy ve 20. yy ilk yarısında erkek gömlek yakalarını ve kız eteklerinin fırfırlarını sertleştirmek için onları ütülürken kola kullanılırdı. Keskin kat yerleri oluşturmanın yanı sıra kolalamanın bir diğer avantajı daha vardı. Gömleği giyen kişinin boyun ve bileklerindeki kir ve ter, kumaşın ipliklerine yapışmak yerine nişastaya yapışır ve yıkanmayla kolayca çıkardı. Her yıkamadan sonra nişasta yeniden uygulanırdı. İyot testi [değiştir] Gıda ürünlerinde nişastanın tetkiki iyot testi ile gerçekleştirilmektedir. Ürünün iyot testinde koyu kahve veya mor renge dönüşmesi nişasta içeriğini işaret etmektedir. Bunun mekanizması tam olarak bilinmemekle beraber iyodun I3- and I5- iyonlarının) amiloz sarmalları arasına girdiği ve oluşan amiloz-iyot kompleksindeki enerji düzeyleri arasındaki farklar ışığın görünür kısmında absorpsiyon spektrumuna karşılık gelmektedir. İyot amilopektinle mavi renk oluşturmaz. Bu ayıraçı hazırlamak için 4 g suda çözünür nişasta sıcak suya katılır, kullanmadan evvel soğutulur. Nişasta-iyot kompleksi yükseltgenme-indirgenme reaksiyonlarını titre etmek için kullanılır: yükseltgen bir bileşik olduğunda çözelti mavidir, indirgen varsa mavi renk gider çünkü I5- iyonları iyot ve iyodüre dönüşür. Nişasta türevleri [değiştir] Nişasta asit, enzimler veya bunların bir birleşimi ile hidroliz edilip parçalanabilir. Bu dönüşümün derecesi nişastadaki glikozid bağların kopma yüzdesi olan dekstroz eşdeğeri (DE) ile nicelenir. Bu şekide üretilen gıda ürünleri arasında aşağıdakiler sayılabilir:
| |||
|
14-11-2007, 16:32 | #23 | ||
Üyelik tarihi: Nov 2007
Mesajlar: 3
Tecrübe Puanı: 17 | ya çok oldum ama birşey daha sorabilirmiyim acaba?benim münazara konum var ilk insanlar günümüzdeki insalardan daha mutludur diye bu konu da da yardımcı olursanız sevinirim.şimdiden tşkler
__________________ Lütfen forum kurallarını okuyunuz.. | ||
14-11-2007, 16:33 | #24 | ||
la joujou Üyelik tarihi: Nov 2007 Yaş: 35
Mesajlar: 277
Tecrübe Puanı: 17 | benefits of tourism.. ingilizce olarak lazım ama kafadan yazdım bişeyler de,madde adde ve açıklamalı olarak istenio
__________________ Yağmurlu Bir Günde Aşık Olmuşum Siyah Beyazına Sana Vurulmuşum Hayatın Sonunda Dönüp Baktığımda Ne Mutlu ki Bana BEŞİKTAŞLI Doğmuşum!! | ||
22-11-2007, 14:51 | #28 | ||
Üyelik tarihi: Nov 2007 Yaş: 36
Mesajlar: 1
Tecrübe Puanı: 17 |
zemin sıkıştırma makineleri... ve fotografları... bulan olursa cok sevınırım ben gunlerdır arıyorum tam ayrıntılı bısı cıkmadı sımdıden kolay gelsın arkadaslara
__________________ Lütfen forum kurallarını okuyunuz.. | ||
22-11-2007, 15:08 | #29 | |||
Sadece BeşikAŞK Üyelik tarihi: Jan 2007 Yaş: 34
Mesajlar: 601
Tecrübe Puanı: 18 | Alıntı:
Çogumuz çesitli nedenlerden dolayi günlük yasantimizda hareketsiz bir yasam biçimini seçer ve böyle bir yasam biçimi için gerekçeler öne süreriz. Siklikla da is sartlarinin yogunlugu, maddi sorunlar, yetersiz zaman, uygun ortam bulamama, istenmeyen hava sartlari gibi bahaneler ile bu durumu açiklamaya çalisiriz. Böylece suçluluk duygusunu da belli bir oranda hafifletiriz. Insanoglu hepimizin çok iyi bildigi gibi dogar, büyür, gelisir ve güçlenir. 20’li yaslarda kapasitesinin en üst düzeyine ulasan insanoglu bu yaslardan itibaren zihinsel ve fonksiyonel olarak kapasitesinde yavas seyirli bir azalmayla karsi karsiya kalir. 70’li yillarla birlikte yasam sürdükçe bu zayiflamanin hizi artarak devam eder. Bu dogal bir yaslanmadir ve insan için beklenen bir sonuçtur. Fiziksel kapasitede 20’li yaslardan itibaren baslayan azalma yavas seyirli de olsa düzenli fiziksel aktiviteye katilanlarda bu çok daha yavastir. Bilimsel çalismalarin sonuçlari da düzenli yapilan fiziksel aktivitelerin yaslanma hizini yavaslattigi seklindedir. Diger bir bilimsel bir gerçek ise antremanli 65 yasandaki bir bireyin 35 yasindaki antremansiz ve inaktif bir bireyden çok daha iyi bir fiziksel çalisma kapasitesine sahip oldugudur. Bu da düzenli yapilan fiziksel aktivitelerin, sadece su anki günlük yasantimiz ve sagligimiz üzerinde degil gelecek yillardaki yasamimiz üzerinde de olumlu etkileri oldugu gerçegini ortaya çikmaktadir. Fiziksel kapasitenin azalmasina neden olan en önemli faktör modern insan yasam biçimidir. Modern yasamin hareketsizligine ragmen getirdigi rahat yasam biçimi, sadece yasami sürdürmek için yapilan sinirli aktiviteler fiziksel kapasitenin azalmasina neden olan en önemli ve etkili faktörlerdir.Her ne kadar fiziksel aktivitenin yasami uzattigi konusunda deliller yoksa da fiziksel aktivitenin yaslilikla olusacak vücuttaki bazi olumsuz degisikliklerin hizini azalttigi, bir kisim hastaliklardan korunmayi sagladigi ve yasam kalitesini artirdigi konusunda yeterli bilimsel veri vardir. Dogadaki canlilarin birincil hedefi basit bir anlamda yasamlarini devam ettirmektir. Dogadaki diger canlilardan farkli olarak insanoglu, yasami basit anlamda devam ettirmenin yaninda yasamin kalitesini de artirmaya çalisir. Daha kaliteli bir yasam biçimi de çalismayi, üretmeyi ve saglikli olmayi gerektirmektedir. Bütün bu basit gerçekler insanin günlük yasantisindaki hareketliliginin temelini olusturmaktadir. Düzenli yapilan fiziksel aktivitelerin saglikli ve kaliteli yasam biçimine olan katkilari nedir? Neden fiziksel aktivite? Bilimsel veriler isiginda bu neden ve katkilari: - Koroner arter ve damar hastalilarindan korunma - Yüksek tansiyon ve kan kollesterol düzeyinden korunma - Kalp ve akcigerlerin kapasitesini gelistirme - Kas kuvvet ve esnekligini, eklem hareketligini gelistirme - Kemik dokuyu güçlendirme - Hastaliklara karsi vücudun savunma mekanizmasini (immun sistem) güçlendirme - Vücut agirligini düzenleme ve kontrol etme - Kisinin kendine güvenini artirma - Stresi azaltarak buna bagli hastaliklari azaltma - Yorgunluk ve agri sikayetlerini azaltma ....... seklinde özetliyebiliriz. Daha önce fiziksel olarak aktif olanlarin, inaktif (hareketsiz) olanlara oranla olusacak ilk enfarktüs atagini 2-3 kat daha iyi karsilayabildikleri buna en iyi örnektir. Ayrica inaktif bir birey düzenli fiziksel aktiviteye katilan bir bireyden iki kati daha fazla koroner arter hastaligina yakalanma riskine sahiptir. Amerikali Spor Hekimi ve arastiricisi Joe Dewalt “Eger düzenli egzersiz yaparsaniz enfraktüs geçirme riskinizi %300 azaltirsiniz” demektedir. Ayni arastirici ;“Eger siz vaktinizi oturarak geçiren bir bireyseniz geçireceginiz ilk enfarktüs ataginda ilk 24 saat içinde ölme riskiniz %25, önümüzdeki bes yil için ise bu riskiniz %75 olacaktir” demekte ve “ Eger düzenli egzersiz yapan biriyseniz ilk 24 saat içinde %25 olan ölme riskiniz sadece %5’e, bes yil için ise bu riskiniz %75’den %25’e inecektir” diye ilave etmektedir. Böyle bir degisim için ise 2-3 ay, haftada üç gün 30’ar dakikalik, orta siddette bir egzersiz programinin yeterli olacagini da vurgulamaktadir. Benzer bilimsel örnekleri kalp damar hastaliklarinin olusumunda önemli bir nedeni olusturan yüksek kan kollestrol ve trigliserid düzeyi, tansiyon, ilerleyen yaslarda (özellikle menapozdan sonra) sikça gözlemlenen osteoporoz (kemik doku kayibi) vb. saglik sorunlari için de vermek mümkündür. Düzenli olarak fiziksel aktivitelere katilmak, bireyin degisik hastaliklara yakalanma riskini azaltmasi yaninda fiziksel kapasitemizde sagladigi artis ile is hayatimizdaki performansimiza, ev içi aktivitelere katilimimiza, bos zamanlari degerlendirme kapasitemize de olumlu katki saglayacagi diger bir gerçektir. Artan fiziksel kapasite ve kendine güven duygusunun kisinin günlük üretimine yapacagi olumlu katki bireyin yasamdan elde ettigi maddi ve manevi kazançlara olumlu yansimasi bu katilimin dogal bir sonucu olacaktir. Böylece, düzenli yapilan fiziksel aktivitelerin disa yansiyan en önemli göstergesinin kisinin sahip oldugu yasam kalitesindeki artis oldugu söylenebilir. Egzersizin zarari yok mudur? Bu soruyu “olabilir” seklinde cevaplamak en dogrusudur. Çünkü olabilecek zararlar ve riskleri ortadan kaldirma sansimiz vardir. Bu zararlar, egzersizin siddetini azalttiracak ve egzersizi kestirecek düzeyde olanlar olmak üzere iki baslikta degerlendirilebilir. Egzersiz kaynakli asiri kullanim ve zorlama kaynakli yaralanmalar bunlar arasinda en büyük yeri isgal etmektedir ki egzersiz programinin uzman bir kisi tarafindan düzenlenmesi bu riski önemli ölçüde azaltacaktir. Diger önemli ve ciddi sorun ise egzersiz sirasinda olusabilecek kalp ve dolasim sistemi kaynakli durumlardir. Egzersize baslamadan önce bir doktor kontrolünden geçmek, olanaklar çerçevesinde bir kisim testlerle fonksiyonel kapasiteyi ortaya koymak bu riskleri azaltmak ve ideal egzersiz programini ortaya koymak açisindan önemlidir. Yolda kalmis bir arabayi itme, otobüse kosma gibi günlük yasamin sürpriz çikislarini zorlamadan cevaplayabilmek, daha saglikli ve kaliteli bir yasam sürdürebilmek için haftada 2-3 gün, 20-30 dakika bilinçli bir egzersiz programi uygulamak yeterlidir. NE ÇESIT VE NASIL BIR AKTIVITE? Bütün olumsuzluklara ve olanaksizliklara ragmen yasamin getirdigi sorunlara gögüs gerebilmenin en iyi yollarindan biri fiziksel aktivitelere katilmak veya fiziksel aktif olmaktir. Toplumumuzda bunun bilincine varan bireylerin sayisi da her geçen gün artmaktadir. Bilimsel çalismalarin sonuçlari isiginda düzenli yapilan fiziksel aktivitelerin yasam süresini uzattigini söyleyebilmek zordur. Buna karsin bilimsel veriler isiginda düzenli yapilan fiziksel aktivitelerin yasam kalitesini artirdigi rahatlikla söylenebilir. Daha iyi çalisma kapasitesi, daha iyi uyuyabilme, kendini daha iyi hissetme fiziksel aktivitenin yasamimiza kazandirdiklarindan birkaçidir. Genelde ritmik tekrarli ve düzenli yapilan aktivitelerin fiziksel kapasiteyi en iyi gelistirdigi kabul edilir. Kalp-dolasim sistemi kapasitesini dayanikliligi, genel kondisyonu en iyi gelistiren aktivite türleri arasinda da kosma, yüzme, bisiklete binme, ip atlama ve yürümeyi sayabiliriz. Yukarida sayilan aktiviteler içinde herkesin her yerde, her zaman, en güvenilir, en ucuz ve en kolay yapabilecegi aktivite tipi yürümektir. Dolayisi ile fiziksel aktiviteye katilmayi arzulayan veya karar verenlere öncelikle önerilebilecek en ideal aktivite türü yürümektir. Yürümenin diger bir avantaji da bu aktivite sirasinda doga ile bas basa olabilme sansidir. Seçeceginiz yürüme ortamina göre çiçeklerin kokusunu alma, kuslarin sesini dinleme ve dogayi seyretme sansini elde edebilirsiniz. Hatta yürürken düsünebilir, hayatiniz, isiniz vb. hakkinda planlar yapip, kararlar da alabilirsiniz. umarım az da olsa yardımcı olur..
__________________ BEŞİKTAŞ (RUHUNUZ YETER) | |||
Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |