Beşiktaş Forum  ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi


Geri git   Beşiktaş Forum ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi > Eğitim Öğretim > Dersler - Ödevler - Tezler - Konular > Ödev İstek

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 09-03-2009, 14:41   #1
B3ŞİKT@ŞK
 
pascaltekin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Icon16 dıs tıcaret

arkadaslar dıs tıcaret kullanım sekıllerı ve teknıklerı hakkında bı 10 sayfalık bır odev lazım bana .. acılll
__________________
T3QİN
pascaltekin Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-03-2009, 14:47   #2
 
Karetta2002 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Osman Barbaros Kemer 'in "DIŞ TİCARET TEKNİKLERİ" kitabından faydalanabilirsin Tekin'cim
__________________
"iki özel tutkum;İstanbul ve Beşiktaş"
Karetta2002 Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-03-2009, 14:54   #3
B3ŞİKT@ŞK
 
pascaltekin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

abı kıtabı ıstesem ancak bır hafta gelıır bana ıcerıgı lazımm
odev persembeye lazımm

bılgı verdıgın ve yazdıgını ıcınde tsk ederım abıııı saolll
__________________
T3QİN

Konu pascaltekin tarafından (09-03-2009 Saat 14:57 ) değiştirilmiştir..
pascaltekin Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-03-2009, 14:57   #4
Gogo
 
Gokhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

AKREDİTİF
Giriş
Ekonomik ve ticari ilişkilerin uluslar arası boyuta taşınması kişiler ve devletler açısından dış ticarette ödeme yöntemleri kavramını getirmiştir.
Uluslar arası ticarette ,alıcı ve satıcı arasındaki ilişki çoğunlukla satım akdidir. Satım akdinde, satıcı teslim borcunu, alıcı ise malın bedelini (semeni ) ödeme borcunu karşılıklı olarak üstlenmektedir. Satıcı, malını sattığı anda bedelini almak, alıcı ise bedelini ödediği anda satın aldığı mala kavuşmak isteyecektir. Satım akdinin uluslar arası kurulması, coğrafi yapılanma ve diğer sebeplerle, tarafların edimlerini aynı anda ifa etmelerini güçleştirmektedir. Bu durum ise taraflar açısından belirli bir riski ortaya çıkartmaktadır. Akreditif, uluslar arası ilişkilerde, tarafların bu tür endişelerini en aza indirmek için geliştirilmiş bir ödeme yöntemidir. Yanı sıra , akreditifin mutlaka uluslar arası ticarette kullanılması da söz konusu değildir. Aynı ülkedeki alıcı ve satıcı da bedelin ödenmesini akreditif yoluyla gerçekleştirebilir.
Akreditif, özellikle ikinci dünya savaşı sonrasında bir bankacılık faaliyeti olarak gelişmiştir. Akreditif kelime anlamı olarak, itibar göstermek ,tasdik etmek anlamlarına gelen “ accredites “ kelimesinden gelmektedir. Birbirini iyi tanımayan alıcı ve satıcı için güven unsuru oluşturan bir banka taahhüdü olarak ortaya çıkmaktadır. Akreditif uluslar arası ilişkilerde “ Documantery Credit “ Vesikalı Kredi “Letter of Credit “ Kredi Mektubu “ Documantery Letter of Credit “ Vesikalı Kredi Mektubu “ Commercial Letter of Kredit “ Ticari Kredi Mektubu gibi aynı anlama gelen deyimlerle kullanımaktadır.

Akreditifin Tanımı

Alıcı sipariş ettiği malın belirtilen süre içinde ,istediği kalitede ve durumda eline geçmesini ve malın teslim aldıktan sonra ödemek ister. Satıcı ise,mal bedelinin ödeneceğinden emin olmak, hatta bazı hallerde malın üretimden önce bedelin garanti edilmesini ister. Bu çıkar çatışması neticesinde akreditif sistemi ortaya çıkmıştır. Alıcı ve satıcıya ek olarak bankaların itibarları da devreye sokulmak suretiyle çözüm getirilmiştir.
Akreditif iki ayrı ülkede , birbirinin mali durumunu bilmeyen iki firmanın mal alışverişinde, aralarında yaptıkları sözleşme şartlarının yerine getirilmemesi nedeniyle tarafların zarar görmesini engellemek amacıyla ,muteber bir bankanın araya girmesi ile yapılan ve ödemenin aracı bankaya talep edilen belgelerin teslimi karşılığında yapılmasını taahhüt eden yazılı bir sözleşmedir. Başka bir deyişle akreditif şartlı bir banka garantisidir.
Diğer ödeme şekillerinden faklı olarak alıcı-satıcı güveni yerine bankaların taahhüdü söz konusudur. İhracatçı, akreditif metninde istenen şartlara uygun belgeleri süresi içinde bankaya ibraz ettiğinde , akreditif meblağı ya sight olarak yada belirtilen vade tarihinde kendisine ödenir. Bankalar akreditif karşılığında ödeme yapıp yapmayacaklarına yalnızca bu belgelere dayanarak karar verirler. Alıcı ve satıcı arasında yapılan sözleşme hükümleri bankaları ilgilendirmez .

Akreditif Tarafları
Akreditif amiri ( Applicant ) ; Akreditif işlemlerini başlatan ithalatçı yani satım akdinde alıcıdır. Ödemenin akreditif yoluyla yapılacağına karar verdikten sonra akreditif için gerekli olan tüm şartları , akreditif cinsini , istenecek belgeleri ve ihracatçı ile yaptığı sözleşmeyi veya proforma faturayı bankaya ibraz ederek işlemi başlatır.
Akreditif amiri, genellikle açtırdığı bankayı yönlendiren taraftır. Satıcı ile mutabakatları sonucu oluşmuş, onayladığı herhangi bir değişikliği bankaya bildirir ve bankanın belgelerde bulduğu herhangi bir olumsuzluğu mal ve hizmet teslimi sırasında kabul etme veya etmeme kararını verir ve bunu da bankasına bildirir. Herhangi bir olumsuzluk tespit edilmediği taktirde , kendisine sunulan belgeleri bir an önce inceleyip bankasına verir ve gerekli ödemeyi yapar. Akreditif amiri,bankasıyla yaptığı sözleşme gereği tüm taahhütlerini yerine getirir ve akreditif şartlarında tüm masraf ve komisyonları lehdarın ödeyeceği belirtilmiş olsa dahi herhangi bir akreditif iptal ve kullanmama durumlarında söz konusu olan masraf ve komisyonu amir öder.

Ø Lehdar Firma( Beneficiary ) ;lehine akreditif açılan ihracatçı firma olup, akreditif şartlarına uygun vesaiki iştira bankasına ibraz ederek vesaikin bedelini tahsil eden satıcıdır.

Ø Amir Banka ( Opening or Issuing Bank ) ; Akreditif amirinden alınan talimatla akreditifi açan bankadır. Amirinden aldığı talimatla akreditif metnini ( küşat mektubunu ) hazırlar ve satıcıya iletmesi için muhabir bankaya gönderir. Akreditif şartlarının yerine getirilmesi halinde gereken miktarın ödeneceğini muhabir bankaya veya doğrudan satıcıya taahhüt etmiş olur. Ödemeyi ihracatçıya dönüş (rücu ) hakkı olmaksızın yapar.
Amir banka , akreditif açılışıyla ve yazışmalarla ilgilenir ve takip eder. Mal ve hizmetle ilgili akreditifte sözü geçen belgeleri alır ve 7 iş günü içinde inceleyerek uygunsuzluğunu tespit ettiği hallerde ise, amiriyle de görüşerek uygunsuzlukları belirterek belgeleri reddeder ve bunu muhabir bankaya bildirir.
Amir banka akreditif işlemini başlaması ile verdiği taahhütlerden dolayı amire karşı sorumludur. Eğer akreditifte teyit, ödeme , iştira yetkileri varsa , buna göre teyit ,iştira ve rambursman bankalarına karşı da sorumludur.

Ø Lehdar Banka ;
İhbar Bankası ( Advising bank ) : Akreditif işleminde , çoğunlukla satıcı olan ihracatçının ülkesinde bulunan ve akreditif açıldığında ihracatçıya ihbar eden bankadır . İkinci banka dediğimiz ihbar bankası ,amir bankanın bir şubesi de olabilir. Eğer sadece ihbar etmekle yükümlüyse hiçbir şekilde ödeme yükümlülüğü altına girmez.
Açılan akreditif gerçek olup olmadığıyla ihbar bankası ilgilenir. İhbar bankası ,akreditifle ilgili her adımdan lehdar veya amir bankayı haberdar etmelidir. İhbar bankası akreditifin gerçekliğini belirleyemediyse ya amir bankaya geri döner yada lehdara gönderir ama gerçekliğini belirleyemediğini belirtir. İhbar bankası hangi adımı yapacaksa çok kısa bir süre içinde yapmalıdır. Akreditif gerçekliğini saptadığı halde lehdara bildiremiyorsa yine bunu acil olarak amir bankaya bildirmesi gerekir.
İhbar bankası akreditife kendi teyidini ekleyerek ödemenin yapılması konusunda da ayrıca sorumluluk üstlenebilir.

Teyit Bankası (Confirming Bank ) : İlgili akreditifin şartlarına göre lehdara akreditifi teyit eden, yani akreditif şartlarına uygun vesaikin , ibraz edilmesi halinde , akreditif bedelini ödemeyi veya poliçeyi kabul edeceğini taahhüt eden bankadır. Uygulamada genellikle muhabir banka akreditife kendi teyidini de ekleyerek teyit bankası görevini de yerine getirir. Teyit verilmesini isteyen amir bankası ise bu konuda teyit veren bankaya kontigaranti vermiş olur .
Teyit banaksı bu şekilde işlem yaptığında, amir bankanın riskini de üstlenmiş olur. Bu risk, uygun vesaik karşılında lehdara ödeme yapan teyit bankasının rambursman için başvurduğu amir bankanın ödemeyi karşılayamama riskidir. Bu nedenle , teyit bankaları amir bankaların lehine kredi çıkartmak suretiyle teyit limiti ( confirmationline ) tespit ederler ve bu limit içinde işlem yaparlar.
Teyit , hiçbir şekilde, amir bankasının yükümlülüğünü yerine getireceğine dair bir kefalet yada garanti değildir. Teyit bankası ikinci bir amir banka gibi ,amir bankadan tamamen ayrı , onun yanında, asli ve bağımsız bir yükümlülük altına girmektedir.
Amir bankasının diğer bir bankaya teyidini eklemesi için yetki vermesi veya istekte bulunması ve bu bankanın da teyit vermek istememesi durumunda bu durumu gecikmeksizin amir bankaya iletmesi gerekir. Teyit vermesi istenen bankanın, teyit vermeyeceğini bildirmemesi kabul ettiği anlamına gelmemekle beraber ; gecikmeksizin bildirmemesi nedeniyle doğabilecek zararlardan sorumlu tutulmasına neden olacaktır.
Teyit bankası akreditif süresi içinde ve uygun belgelerin ibrazı karşılığında yaptığı ödemeyi, amir bankaya rücu eder. Teyit bankası lehdar adına hareket etmemekte kendi alacağını istemektedir.

Teyit bankası;
§ İhracatçıya ödemeyi yapar, poliçeleri kabul eder ve ihracatçıya dönüş olmaksızın poliçenin müzakere işlemini gerçekleştirir.
§ Sorumluluğu amir bankanın sorumluluğu kadar önemlidir.Akreditif koşullarına karşı gelinirse,ihracatçı hem amir bankaya hem de teyit bankasına karşı tavır koyabilir. Kendisini birinci derece sorumlu duruma getiren bu hizmet karşılığında komisyon alır .
§ Bu sistem diğer ödeme yöntemlerinden pahalı olmasına karşın en güvenilir olanıdır.
İştira Bankası : Akreditif iştira edilebilir bir akreditifse, lehdar tarafından ibraz edilen belgeleri inceleyerek ödeme yükümlülüğü altına giren ve poliçe veya vesaiki alan bankadır. Uygulamada genellikle teyit ve iştira bankaları aynı bankadır.
Rambursman bankası : Genellikle akreditif bankası ile ödeme bankası arasında bir hesap bağlantısı bulunmadığı durumlarda rambursman bankası devreye girer. Rambursman bankası, amir bankanın ödeme ajanıdır. Amir bankadan aldığı talimata göre, bu talimatta belirtilen bankanın talebi üzerine ,akreditif bedelini öder ve amir bankanın hesabına borç kaydeder. Rambursman bankası talep halinde , akreditif işlemlerinin detaylarına girmeden ödeme yapar.

Akreditifin Genel Özellikleri
§ Akreditif bankacılık açısından bir kredi değildir. Banka sadece ödeme konusunda bir hizmet ifa eder ve bunun karşılında da komisyon almayı hak eder.
§ Akreditif temelindeki hukuki işlemlerden bağımsızdır. Amir ile lehdar arasındaki ticari ilişki bir satış sözleşmesi olabilir. Akreditif açılması da ancak taraflar arasındaki bir hukuki ilişkinin varlığına dayanabilir. Akreditif açılması ile taraflar arasındaki ‘ticari sözleşme’ nin yanında bir de ‘bankacılık sözleşmesi’ nin varlığı söz konusudur . bu sözleşmeler tamamen birbirinden bağımsızdır. Akreditif sözleşmelerinde her ne şekilde olursa olsun , diğer sözleşmeye değinilmiş olsa dahi, bunlar bankaları ilgilendirmez ve bağlamaz.
§ Akreditif yükümlülüğü sadece belgelerin incelenmesine dayanır; mallarla ilgili değildir. Dış görüşleri itibariyle akreditif koşullarına uygun belgelerin ibrazı halinde , banka akreditif bedelini ödemek zorundadır. Bu ‘bağımsızlı prensibi’ olarak da açıkça belirtilmiştir.
‘… ilgili taraflar belgelerin ilgili olabileceği mal, ve/veya diğer yapılan işleri değil, belgeleri göz önünde bulundurarak işlem yaparlar.’
Bağımsızlık prensibi ,akreditif işlemlerinin emin ve süratli bir biçimde işlemesini sağlayan temel kural niteliğindedir.pratikte doğurduğu sonuç ise; amir bankanın sözleşmeden doğan bir anlaşmazlık nedeniyle anlaşmadan dönüp,ödeme yapmayı reddetmemesidir. Bu prensibin tek istisnası,satış hükümlerinin sahtecilik yoluyla ihlal edilmesidir. Bu durum bankanın akreditiften doğan borcunu etkileyebilir.
§ Bankalar belgelerin şekli, yeterliliği, gerçek / sahte olup olmadıkları veya yasal sonuçları; belgelerde yer alan veya sonradan eklenen genel/özel şartlar dolayısı ile hiçbir yükümlülük üstlenmezler.

Akreditifte Genel Kurallar
§ Alıcı açısından;
Amir bankaya talimatları aşırı detaydan uzak bir akıcılıkla vermeli ve talimatlar kesinlik taşımalıdır. Öyle ki , banka ithalatçının ne istediğini tahmin etmek durumunda kalmamalıdır.
Açılan akreditifin amacı alımın bedelini ödemektir. Kredi şartları ve istenen belgeler satış kontratı ile uyum içinde olmalıdır.
Sevkiyat öncesinde ve sevkiyat sırasındaki malların her türlü incelenmesi belgelendirilmelidir. Bu tür belgelerin çıkış mercileri önceden akreditif anlaşmalarında mutlaka belirtilmelidir. Akreditif satıcının sağlayamayacağı belgeleri zorunlu kılmamalı, yerine getiremeyeceği şartları öne sürmemelidir.
§ Satıcı açısından;
Akreditifte belirtilen meblağın kullanımına kadar geçen sürede boş durmamalı gerekli gördüğü değişiklikleri anında iletmelidir.
Akreditifte belirtilen süreyi ve koşulları sağlayabileceğinden emin olmalıdır.
Akreditifte belirtilen belgeleri zamanında şartlara uygun olarak ibraz etmelidir. Belgeleri mümkün olduğunca çabuk şekilde akreditifin geçerlilik süresi içinde bankaya ibraz etmelidir.
Belgelerin bankaya ibrazında belirtilen koşullara gerek zaman gerekse belgelerin nitelikleri açısından uygunsuz bir durum olduğunda , bankanın belgeleri kabul etmemekle yükümlü olduğunu unutmamalıdır.
__________________
Click the image to open in full size.
Click the image to open in full size.





Gökhan
Gokhan Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-03-2009, 15:04   #5
Gogo
 
Gokhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

DIŞ TİCARETTE ÖDEME ŞEKİLLERİ

Dış ticaret işlemlerinde malların bedelleri konvertibl dövizlerle ödenir. Uluslararası ticarette kullanılan ödeme şekillerinin bazıları daha çok satıcının, bazıları ise daha çok alıcının yararınadır. Bundan dolayı kullanılacak ödeme şekli taraflar arasında yapılacak pazarlık sonucu belirlenir ve varılan anlaşmaya göre tarafların bankaları aracılığı ile ödeme gerçekleştirilir.

Uluslararası ticarette kullanılan ödeme şekilleri şunlardır.

- Peşin Ödeme
- Mal Mukabili Ödeme
- Vesaik Mukabili Ödeme
- Kabul Kredili Ödeme
- Akreditifli Ödeme


1.1 PEŞİN ÖDEME (CASH PAYMENT)

Peşin ödeme, ithalatçının ihracat gerçekleşmeden önce mal bedelini ihracatçıya ödemesidir. İhracatçı mal bedelini tahsil ettikten sonra malları sevk eder. Bu ödeme şeklinde ithalatçı malları almadan önce ödeme yaptığı için risk altındadır. İhracatçının ise hiçbir riski yoktur.

Peşin ödeme, ihracatçı açısından en ideal ödeme şeklidir. İhracatçıya malları hazırlamak ve sevk etmek için ihtiyaç duyduğu fonları önceden kazandırır.

Peşin ödeme 4 şekilde gerçekleşmektedir.

- Havale Şeklinde Ödeme
- Nakit Ödeme
- Prefinansman
- Red Clause Akreditif


1.1.1 Havale Şeklinde Ödeme

Havale şeklinde ödemede, ithalatçı firma bankasına ihracatçı adına mal bedeli kadar bir tutarı transfer etmesi için talimat verir. Kendi ülkesindeki para cinsinden mal bedelini öder. İhracatçının bankasına ulaşan havale o ülkedeki para birimi cinsinden ihracatçının hesabına kaydedilir. Daha sonra ihracatçı malları ithalatçıya gönderir.

1.1.2 Nakit Ödeme

İthalatçı, ihracatçının ülkesinde ihracatçının bankasına mal bedelini öder. Ödemenin yapıldığı banka döviz alışının ne için yapıldığını kaydederek bir döviz alım bordrosu tanzim eder. İhracatçı daha sonra malları ithalatçıya gönderir.


1- Alıcı firma kendi bankasına mal bedeli ile ilgili ödemeyi yapar.
2- Alıcının bankası transferi satıcının bankasına gönderir.
3- Satıcının bankası ödemeyi satıcı firmaya yapar.
4- Satıcı firma malları alıcı firmaya sevk eder.


1.1.3 Prefinansman

Prefinansman bir ön ödemedir. Bu ödemede ithalatçı ihracatçının bankasından garanti alır. Eğer ihracatçı malı ithalatçıya göndermez ise ithalatçı yaptığı ön ödemeyi garanti vermiş bulunan bankadan faizi ile birlikte iade alır. Garanti veren banka bu garanti karşılığında ihracatçıdan belirli bir komisyon alır. Prefinansmanda peşin ödenen kısım için faiz söz konusudur.



1.1.4 Red Clause Akreditif

Red clause akreditif, ihraç olunacak malın satın alınması ve yükleme masraflarının karşılanması amacıyla ihracatçıya aracı bankanın avans niteliğinde peşin ödemede bulunma yetkisi veren ödeme şeklidir.

1.2 MAL MUKABİLİ ÖDEME (CASH AGAINST GOODS)

Mal mukabili ödeme şeklinde, mallar ihracatçı tarafından hiçbir tahsilat yapılmadan ithalatçıya gönderilmektedir. İthalatçı tarafından mallar gümrükten çekilmekte ve ödemesi daha sonra yapılmaktadır.

Bu ödeme şeklinde ihracatçı parasını tahsil etmeden malları gönderdiği için risk altındadır. İthalatçı açısından ise avantajlı bir ödeme şeklidir. İthalatçıya malları sattıktan sonra mal bedelini ödeme imkanı sağlamaktadır.

Bu ödeme şeklinde mal bedelini vadesinde nakit ödemeyip ihracatçının göndermiş olduğu poliçeyi kabul ederse ödeme şekli “Kabul Kredili Mal Mukabili” olur.
1- Satıcı firma malları alıcı firmaya gönderir.
2- Alıcı firma mal bedelini kendi bankasına yapar.
3- Alıcının bankası transferi satıcının bankasına gönderir
4- Satıcının bankası ödemeyi satıcı firmaya yapar.


1.3 VESAİK MUKABİLİ ÖDEME (CASH AGAINSTDOCUMENTS)

Vesaik mukabili ödeme, malı temsil eden vesaikin ithalatçı firmanın bankası tarafından mal bedelinin tahsili karşılığında ithalatçıya teslimini gerektiren ödeme şeklidir.

Bu ödeme şeklinde ihracatçı malları sevk etmekte ve mallar ile ilgili vesaiki tahsil emri ile kendi bankasına veya ithalatçının bankasına vermektedir. Bu tahsil emrinde vesaikin hangi şartlarda ithalatçıya teslim edileceği, faiz ve komisyonun kime ait olacağı, tahsil edilen mal bedelinin nasıl transfer edileceği, mal bedelinin ödenmemesi halinde ne yapılacağı gibi konular yer almaktadır. İthalatçı, tahsil emrinde belirtilen koşullarda mal bedelini bankasına ödeyerek vesaiki teslim alır ve malları gümrükten çeker.

Bu ödeme şeklinde ithalatçı mal bedelini nakit olarak ödemeyip, ihracatçının düzenlediği poliçeyi kabul ederse ödeme şekli “Kabul Kredili VesaikMukabili” olur.
1- Satıcı firma mallar ile ilgili yükleme işlemini tamamlar.
2- Satıcı firma kendi bankasına vesaiki ibraz eder.
3- Satıcının bankası vesaiki alıcının bankasına gönderir.
4- Alıcı firma ödemeyi kendi bankasına yapar.
5- Alıcı firma bankasından vesaiki teslim alır.
6- Alıcının bankası mal bedelini satıcının bankasına gönderir.
7- Satıcının bankası satıcı firmaya ödemeyi yapar.

1.4 KABUL KREDİLİ ÖDEME (ACCEPTANCE CREDITS)

Vesaik mukabili ödeme, ithalatçının ihracatçı tarafından keşide edilen poliçeyi kabul ederek malları almasını sağlayan ödeme şeklidir. Bu ödeme şeklinde ihracatçı ithalatçıyı belirli bir süre finanse etmekte yani ödemenin ileri bir tarihte yapılmasına olanak vermektedir. Böylece ithalatçı malları sattıktan sonra ödeme yapma imkanına sahip olacaktır.

İhracatçı tarafından keşide edilen poliçe ithalatçı ve ihracatçı arasında yapılan anlaşmaya göre 3 şekilde kabul edilir.

- İthalatçı tarafından kabul edilir.
- Amir banka veya muhabir banka tarafından kabul edilir.
- İthalatçı tarafından kabul edilir, amir banka tarafından aval verilir.

Bu ödeme şeklinde ihracatçının tahsilat için poliçe vadesini beklemeden poliçeyi iskonto ettirme olanağı vardır.

Kabul kredili ödeme şekli mal mukabili, vesaik mukabili ve akreditifli ödeme şekilleri ile birlikte olur.
1- Satıcı firma mallar ile ilgili yükleme işlemini tamamlar.
2- Satıcı firma kendi bankasına vesaiki ibraz eder.
3- Satıcının bankası vesaiki alıcının bankasına gönderir.
4- Alıcı firma poliçeyi kabul ederek kendi bankasına teslim eder.
5- Alıcı firma bankasından vesaiki teslim alır.
6- Alıcının bankası poliçeyi satıcının bankasına gönderir.
7- Satıcının bankası poliçeyi satıcı firmaya teslim eder.


1.5 AKREDİTİF ÖDEME
(LETTER OF CREDIT, DOCUMENTARY CREDIT)

1.5.1 Akreditifin Tanımı

Akreditif, ithalatçının talebine dayanarak bir banka tarafından ihracatçıya verilen belirli şartların yerine getirilmesi koşulu ile sattığı mal ve hizmetlerin bedelini ödeyeceğini garanti eden bir taahhütdür. Bu şartlar genellikle malların sevk edildiğini gösteren vesaikin ibrazıdır.

Akreditif hem ihracatçıyı hem de ithalatçıyı korumaktadır. İhracatçı malları sevk ettiği taktirde mal bedelini tahsil edeceğini, ithalatçıda sevkiyat yapılmadan önce ödeme yapılmayacağını bilir.

Akreditif ithalatçının bankası tarafından açılır. Akreditifte istenen şartlar küşat mektubu adı verilen bir belge ile ihracatçının bankasına bildirilir. İhracatçı sevkiyatı yapıp, akreditifde belirtilen koşulları yerine getirip gerekli vesaiki bankaya ibraz ettiğinde mal bedelini tahsil eder.

Akreditifler ile ilgili uygulama esasları Milletlerarası Ticaret Odası’nın 500 nolu “Vesikalı Krediler, Yeknesak Teamüller ve Uygulamalar” isimli yayının 1993 revizyonunda belirlenmiştir.

1.5.2 Akreditifte Taraflar

1.5.2.1 Akreditif Amiri (Applicant, Orderer, Principal)

Akreditif amiri, bankasına akreditif açma talimatı vererek işlemi başlatmış olan ithalatçıdır. İthalatçı ve ihracatçı arasında bir satış sözleşmesi yapılır ve akreditif açılması bu sözleşmede belirlenir.

İthalatçı satış sözleşmesine veya ihracatçıdan aldığı proforma faturaya istinaden akreditifin cinsini, şartlarını ve istenecek belgeleri bankasına bildirir ve akreditifin içeriğini belirler.

Satış sözleşmesi akreditifi açan ve ödemeye aracılık eden bankaları doğrudan doğruya ilgilendirmez ve bağlamaz. Akreditif amiri banka ile ayrı bir sözleşme yapar. Amir, akreditif gereğince lehdara ödenecek mal bedelini bankaya ilk talebinde ödeme yükümlülüğünü kabul eder.

Akreditif amiri, satış sözleşmesi ile ihracatçıya karşı, akreditif sözleşmesi ile de bankaya karşı sorumludur.


1.5.2.2 Akreditif Lehdarı (Beneficiary)

Akreditif lehdarı, lehine akreditif açılan ihracatçıdır. Lehdar, akreditif şartlarına göre malları sevk ederek gerekli vesaiki kendi ülkesindeki bankaya ibraz ederek mal bedelini tahsil eder veya düzenlediği poliçenin kabulünü alır.


1.5.2.3 Amir Banka (Opening Bank, Issuing Bank)

Amir banka, ithalatçının talimatı üzerine akreditifi açan bankadır. Amir banka ithalatçının verdiği talimatları içeren akreditif metnini hazırlayarak lehdara iletilmek üzere ihracatçının ülkesindeki muhabir bankaya veya direkt lehdara gönderir.

Amir banka, akreditif metninde muhabir bankaya gerekli şartların yerine getirilmesi karşılığında ödeme, iştira, poliçe kabulü yetkisi verir ve bu yetkiler sonucu muhabirine karşı ödeme taahhüdüne girer. Akreditif doğrudan lehdara gönderilmiş ise aynı taahhütler lehdara karşı verilmiş olur.

Amir bankanın muhabir bankaya veya lehdara gönderdiği akreditif metnine “Küşat Mektubu” denir. Küşat mektubunda bulunması gereken bilgiler şunlardır.

- Akreditif Şekli
- Numarası
- Düzenleme yeri ve tarihi
- Geçerlilik süresinin sona erdiği tarih ve yer
- Amirin ismi ve adresi
- Lehdarın ismi ve adresi
- İhbar bankasının ismi ve adresi
- Akreditifin döviz tutarı
- Teslim şekli
- Akreditif ibrazda ödemeli, vadeli poliçe kabulü veya vadeli ödeme çeşidinden hangisi olduğu
- Kısmi yükleme ve aktarmaya izin verilip verilmediği
- Sevk yeri, sevkiyatın şekli ve varış yeri
- Yükleme vadesi
- Malların tanımı
- İstenilen vesaik
- Vadeli poliçe kabullü akreditiflerde istenilen poliçenin tarifi
- İlave şartlar
- Rambursman şekli
- İhbar/teyit eden banka masraflarının hangi tarafa ait olduğu
- Vesaikin yükleme tarihinden itibaren ibraz süresi
- Akreditifin teyitsiz veya teyitli olduğu
- Akreditifin lehdara ihbar şekli
- Akreditifin “Vesikalı Krediler, Yeknesak Teamüller ve Uygulamalar” yayınına tabi olarak düzenlendiğine ilişkin açıklama


1.5.2.4 Aracı Banka (Intermediary Bank)

Aracı banka, akreditif şartlarına göre akreditifi lehdara ihbar veya teyit eden, lehdara ödemeyi yapan, ibraz edilen poliçeyi kabul eden ya da aval veren veya poliçeyi iştira eden bankadır.

Aracı banka, lehdarın ülkesindeki bankadır. Bu banka, akreditifi açan bankanın muhabiri olabileceği gibi lehdarın bankası da olabilir.


1.5.2.4.1 İhbar Bankası (Advising Bank)

İhbar bankası, amir bankadan aldığı akreditif metninde kendisine verilen görev sonucu akreditifi ihracatçıya veya onun bankasına ihbar eden bankadır. İhbar bankası sadece akreditifi ihracatçıya iletir, ödemenin yapılması konusunda hiçbir sorumluluk üstlenmez.







1.5.2.4.2 Teyit Bankası (Confirming Bank)

Teyit bankası, ilgili akreditif şartlarına göre ihracatçıya akreditifi teyit eden bankadır. Teyit bankası, akreditif şartları yerine getirildiğinde lehdara rücu hakkı olmaksızın ödeme yapar veya poliçeleri kabul eder.

Teyit bankasının lehdara karşı sorumluluğu amir bankanın sorumluluğu derecesindedir.


1.5.2.4.3 Ödeme Bankası (Paying Bank)

Ödeme bankası, akreditif küşat mektubunda ödemeye yetkili kılınan yani vesaik bedelini ödeyecek olan bankadır.

Tüm akreditiflerde ödemeyi yapacak olan bankanın belirlenmesi gerekmektedir. Ödeme bankası, vesaikin akreditif şartlarına uygun olup olmadığını inceledikten sonra ödemeyi yapmalıdır. Aksi taktirde akreditif şartlarına uygun olmayan vesaik karşılığında ödediği parayı amir bankadan isteyemez.


1.5.2.4.4 Kabul Bankası (Accepting Bank)

Kabul bankası, akreditif küşat mektubunda üzerine vadeli poliçe çekilecek olan ve keşide edilecek poliçeleri kabul etmeye yetkili kılınan bankadır.

Kabul bankası kabul edeceği poliçeyi vadesinde ödemek zorunda olduğundan kabul sırasında ödeme bankasının dikkat edeceği hususları göz önünde bulundurmalıdır.


1.5.2.4.5 İştira Bankası (Negotiating Bank)

İştira bankası, ihracatçının akreditif şartlarında belirtilen vesaiki ibraz ettiği bankadır. İştira bankası , vesaiki incelemesi sonucunda akreditif şartlarına uygunluğuna karar verirse vesaiki iştira eder (satın alır/Negotiation) ve amir bankaya veya ödeme bankasına gönderir. Rambursman kendi adına tesis edilmiş ise rambursman şartlarına göre vesaik bedelini ve komisyonlarını talep eder.

Akreditif şartları iştiranın herhangi bir bankaca yapılmasına izin vermiyorsa akreditifte iştirayı yapacak olan bankanın belirlenmesi şarttır.

İştira bankası lehdara ödediği parayı daha sonra amir bankadan alacaktır. Kendisinden iştira bankası olması istenen banka lehdarın sunduğu vesaikin akreditif şartlarına uygunluğunu saptadıktan sonra üç yol izleyebilir.

- Uygun bulduğu vesaikin (Clean Documents, Conform Documents) bedelini lehdara ödeyerek amir bankaya müracaat eder.
- Lehdar ile anlaşarak vesaik bedelinin bir bölümünü teminat olarak amir bankanın kendisini ramburse etmesine kadar bekletir.
- Amir bankadan parayı aldıktan sonra lehdara ödemede bulunur. Böylece riske girmemiş olur.


1.5.2.4.6 Rambursman Bankası (Reimbursing Bank)

Rambursman bankası, amir bankadan aldığı talimata göre ödeme veya kabul bankası ile iştira bankasını ramburse edecek yani bu bankaların lehdara ödediği vesaik tutarını kendilerine ödeyecek olan bankadır. Rambursman bankası yaptığı bu ödeme tutarını kendi komisyonu ile beraber amir bankanın hesabına borç kaydeder. Rambursman bankasının ödemeyi yapmamasından veya geç yapmasından amir banka sorumludur.


1.5.3 Akreditifte Süreler

1.5.3.1 Akreditif Vadesi (Expiry Date)

Akreditif vadesi, akreditifin geçerlilik tarihidir. Lehdar akreditif konusu vesaiki en geç bu tarihe kadar akreditifin kullanılacağı bankaya ibraz etmelidir.


1.5.3.2 Yükleme Vadesi (Latest Date of Ahpment)

Yükleme vadesi, malların sevk edilebileceği en son tarihtir. Yükleme vadesinin akreditif vadesini ve ibraz edilecek taşıma belgelerinin son yükleme tarihini geçmemesi gerekir.



Akreditifte yükleme vadesi belirtilmemişse akreditif vadesi aynı zamanda yükleme vadesi olarak kabul edilir.

Yükleme (Shipment) deyimi; deniz yolu ile taşımada “Yükleme (Loading On Board)”, kara ve hava yolu ile taşımada “Yollama (Dispatch)” ve kombine taşımalarda “İlk Taşıyıcıya Teslim (Taking In Charge)” anlamlarını ifade eder.


1.5.3.3 İbraz Süresi (Documant Presentation Priod)

İbraz süresi, malların sevk edildikten sonra vesaikin kaç gün içinde bankaya ibraz edileceğini gösteren süredir.

Akreditifte böyle bir süre belirtilmemiş ise akreditif vadesi içinde kalmak koşulu ile yükleme tarihinden itibaren 21 gün içerisinde vesaikin bankaya ibraz edilmesi gerekir. Bu süreden sonra ibraz edilen vesaik bankalar tarafından kabul edilmemektedir.


1.5.3.4 Ödeme Vadesi (Maturity Date)

Ödeme vadesi, vadeli akreditiflerde ödemenin yapılacağı tarihtir. Bu vade belli bir tarih olarak belirlenebileceği gibi yükleme tarihinden itibaren belirli bir süre olarak ta belirlenebilir.


1.5.4 Akreditif Türleri

1.5.4.1 Akreditifden Dönme Hakkına Göre

1.5.4.1.1 Dönülemez Akreditif (Irrevocable L/C)

Dönülemez akreditif, tüm tarafların onayı olmaksızın iptal edilemeyen ve değiştirilemeyen akreditiftir. Dönülemez akreditifde amir banka akreditifte belirtilen vesaikin şartlara uygun olarak ibrazı halinde derhal ödeme, vadeli ödeme, poliçe kabulü veya iştira etmeye ilişkin kesin taahhüdünü bildirmektedir.

1.5.4.1.2 Dönülebir Akreditif (Revocable L/C)

Dönülebilir Akreditif, lehdara önceden bildirilmeksizin ve herhangi bir anda amir banka tarafından amirin talimatı üzerine iptal edilebilen veya şartları değiştirilebilen akreditiftir. Dönme hakkı akreditif açan bankaya aittir ve banka bu hakkını amirin talimatı olmadan da kullanabilir.



Dönülebilir akreditifte kural olarak amir bankanın akreditiften döndükten sonra ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır. Fakat amir banka, iptal ve değişiklik bildirisini almadan önce akreditif şartlarına uygun vesaik karşılığında ödeme, vadeli ödeme, poliçe kabulü ve iştira işlemi yapan bankayı ramburse etmek (ödemede bulunmak) zorundadır.


1.5.4.2 Teyit Durumuna Göre

1.5.4.2.1 Teyitli Akreditif (Confirmed L/C)

Teyitli akreditif, amir bankanın akreditifi lehdara ihbar eden bankaya aynı zamanda bu akreditife teyit vermesi yolunda talimat verdiği akreditiftir. Bir akreditifin teyitli olması şartı, yabancı bir ülkedeki amir bankanın taahhüdüyle yetinmeyerek kendi ülkesindeki bir bankanın da taahhüdünü isteyen lehdarın talebinden kaynaklanır.

Bu akreditif türünde akreditife teyidini ekleyen ihbar bankası da bağımsız olarak ödeme taahhüdü altına girmektedir. Bu durumda teyit veren ihbar bankasının akreditif şartlarına uygun vesaikin kendisine ibraz edilmesi üzerine derhal ödeme, vadeli ödeme ve poliçe kabulü yükümlülüğü doğar.


1.5.4.2.2 Teyitsiz Akreditif (Uncomformed L/C)

Teyitsiz akreditif, muhabir bankanın hiçbir ödeme yükümlülüğü bulunmayıp sadece akreditifi lehdara ihbar ettiği akreditifdir. Lehdara ödeme amir bankanın talimatına göre yapılır.


1.5.4.3 Süreklilik Durumuna Göre

1.5.4.3.1 Adi Akreditif (Fixed L/C)

Adi akreditif, akreditif talimatında belirlenen limit bir defa kullanılınca hükmünü kaybeden akreditiftir.





1.5.4.3.2 Rotatif Akreditif (Revolving L/C)

Rotatif akreditif, kullanıldıkça otomatik olarak yenilenerek tekrar kullanılabilir hale dönen ve bunun için özel bir değişiklik yapılması gerekmeyen akreditifdir. Bu tür akreditifler, mal alım ve satımını devamlı olarak yapan ithalatçı ve ihracatçılar tarafından kullanılır. Her iki taraf içinde formalite kolaylığı sağlayan akreditiflerdir.

Rotatif akreditifler miktar ve süre ile sınırlı olarak açılırlar.

Miktar ile sınırlı rotatif akreditiflerde ya akreditif vadesi boyunca lehdarın emrine hazır tutulacak olan toplam tutar tespit edilerek çekilecek poliçeler de bu limit ile sınırlı olarak akreditif vadesi içerisinde belirlenir. Ya da akreditif vadesi boyunca lehdarın emrine hazır tutulacak toplam tutar saptanmayıp vade içerisinde çekilecek poliçe sayısı ve bir defada ekilebilecek poliçe tutarı belirlenir.

Süre ile sınırlı rotatif akreditifler birikimli (Cumulative) veya birikimsiz (Non-Cumulative) olarak açılabilir.

Birikimli akreditifte bir dönemde kısmen veya tamamen kullanılmamış olan akreditif tutarı sonraki dönemde kullanılabilir. Birikimsiz akreditifte ise bir dönemde kullanılmayan akreditif tutarı sonraki dönemde kullanılamaz ve iptal edilmiş sayılır. Akreditifin birikimli yada birikimsiz olduğu belirtilmemiş ise o akreditif birikimsiz kabul edilir.


1.5.4.4 Devredilebilme Durumuna Göre

1.5.4.4.1 Devredilebilir Akreditif (Transferable L/C)

Devredilebilir akreditif, lehdarı tarafından diğer bir lehdara devredilebilen akreditiftir. Bu tür akreditifler genellikle ilk lehdarın malın üreticisi değil, komisyoncu olduğu durumlarda kullanılmaktadır.

Akreditifin devredilebilir olması için amir banka tarafından bu konunun açıkça belirtilmiş olması ve küşat mektubunda “Devredilebilir (Transferable)” ibaresinin mutlaka bulunması gerekir.


Devredilebilir akreditifler sadece bir defa devredilebilirler. Dolayısıyla ikinci lehdarın isteği üzerine akreditif üçüncü bir lehdara devredilemez. Devir ilk akreditif talimatındaki esas ve şartlar ile yapılır. İlk akreditif şartlarından sadece akreditif tutarı azaltılabilir, malın fiyatı düşürülebilir, akreditif vadesi kısaltılabilir, malların yükleme vadesi ve vesaikin ibraz süresi kısaltılabilir. Ayrıca sigorta primi oranının artırılması mümkündür.


1.5.4.4.2 Nakledilebilir Akreditif

Lehdar tarafından başka bir ülkeye transfer edilebilen akreditiflere nakledilebilir akreditif denir.


1.5.4.4.3 Bölünebilir Akreditif

İthalatçının yabancı ülkeden satın almak istediği malları tek bir firma sağlayamıyorsa, ithalatçı bölünebilir akreditif açar. Böylece açılan akreditif kısımlara ayrılarak çeşitli lehdara devredilebilir.


1.5.4.5 Ödeme Biçimine Göre

1.5.4.5.1 İbrazında Ödemeli Akreditif (Sight L/C)

İbrazında ödemeli akreditif, lehdar tarafından akreditif şartlarına uygun vesaikin akreditif vadesi içinde ibrazı halinde ödemenin amir bankaca veya amir bankanın verdiği yetkiye dayanarak teyit veya ihbar bankasınca yapıldığı akreditifdir.

Dönülemez ve teyitli bir akreditifte, ödemeyi teyit bankasının yapması öngörüldüğü takdirde bu banka, akreditif şartlarına uygun vesaikin ibrazında kuvertürün gelmesini beklemeksizin lehdara ödemeyi yapmak zorundadır.

Dönülemez akreditifin teyitsiz olması durumunda amir banka, ihbar bankasına ödeme yetkisi verebilir. Fakat bu durumda ihbar bankası akreditif kuvertürünü sağladıktan sonra lehdara ödemeyi yapar. İhbar bankası ödemeyi, amir bankanın nezdindeki hesabını borçlandırarak yapabileceği gibi, rambursman diğer bir bankadan da sağlanabilir. İkinci durumda lehdara ödeme yapılabilmesi için kuvertürün ihbar bankasına gelmesi beklenecektir

Dönülemez ve teyitsiz bir akreditifin amir bankada sona ermesi durumunda lehdar akreditif bedelini vesaikin amir bankaca incelenerek ihbar bankasına ödeme yapmasından sonra tahsil edebilecektir.


1.5.4.5.2 Vadeli Akreditif (Deferred Payment L/C)

Vadeli akreditif, lehdara ödemenin vesakin ithalatçıya teslim edilmesinden belli bir süre sonra yapıldığı akreditiftir.

Vadeli akreditiflerin teyitli olanlarında teyit bankası, teyitsiz olanlarında amir banka ödeme yükümlülüğüne girmektedir.

Vadeli akreditiflerde vesaiki ibraz eden lehdara, amir banka veya teyit bankası tarafından ödemenin akreditifte belirtilen vadede yapılacağını belirten bir taahhütname verilir. Bu taahhütname kambiyo senedi niteliğinde olmadığından iskonto veya iştira edilemez.


1.5.4.5.3 Kabul Kredili Akreditif (Acceptance L/C)

Kabul kredili akreditif, lehdar tarafından vesaikin akreditif şartlarına uygun bir vadeli ile düzenlenmiş bir poliçe ile bankaya ibraz edildiği akreditiflerdir.

Poliçeler amir banka, teyit bankası, ihbar bankası veya akreditif amiri tarafından kabul edilmek üzere keşide edilirler. Poliçeler kabul edildikten sonra ihracatçıya geri verilir. İhracatçı bu poliçeyi vadesinde tahsil eder veya vadesinden önce herhangi bir bankaya iskonto ettirmek suretiyle mal bedelini poliçenin vadesinden önce tahsil eder.


1.5.4.6 Sürelerine Göre

1.5.4.6.1 Süreli Akreditif

Süreli akreditif, akreditif amirinin ihracatçıya ödeme yapılması için bir süre tayin etmesi şeklinde açılan akreditiftir.


1.5.4.6.2 Süresiz Akreditif

+ Süresiz akreditif, ihracatçıya ödeme yapılması için belirli bir sürenin mevcut olmadığı akreditiftir


1.5.4.7 Özellikli Akreditifler

1.5.4.7.1 Karşılıklı Akreditif (Back to Back L/C)

Karşılıklı akreditif, ihbar bankasının lehine akreditif açılan lehdarın talebi üzerine bu akreditifi teminat kabul ederek diğer bir lehdar lehine açtığı akreditiftir. Bu akreditiflerden birincisi ihracat akreditifi, ikincisi ithalat akreditifi olmaktadır. Bu tür akreditif genellikle ilk lehdarın doğrudan üretici olmayıp aracılık yaptığı durumlarda kullanılır.


1.5.4.7.2 Red Clause Akreditif (Red Clause L/C)

Red clause akreditif, malların gönderilmesinden ve vesaikin bankaya ibraz edilmesinden önce lehdara avans niteliğinde ödeme yapılmasına imkan veren akreditiftir.

Lehdara ödeme ihbar veya teyit bankasınca yapılmaktadır. Fakat risk amir bankaya aittir. Lehdar taahhütlerine uymayıp ihracatı gerçekleştirmez veya tahsil ettiği avans tutarını geri ödemez ise ödemede bulunan ihbar veya teyit bankası amir bankaya rücu eder. Amir bankada ödemeyi yaptıktan sonra akreditif amirine başvurur.

Lehdara verilen avans malların sevkinden sonra ihbar veya teyit bankası tarafından yapılacak ödemeden mahsup edilir.

Bu akreditiflerin amacı ihracatçıya ihraç edecekleri malları satın almaları, gerekiyorsa işlemeleri, ambalajlamaları ve sevk etmeleri için gerekli fonları sağlamaktır.

Bu akreditiflere kırmızı şartlı denmesinin nedeni uygulamanın başladığı tarihlerde avans ödeme şartının akreditif küşat mektubuna dikkat çekmesi için kırmızı renkli mürekkep ile yazılmasıdır.


1.5.4.7.3 Green Clause Akreditif (Green Clause L/C)

Green clause akreditif, malların depolandığını gösteren ve banka adına düzenlenmiş veya bankaya devredilmiş bir depo makbuzu karşılığında lehdara peşin ödeme olanağı sağlayan akreditiftir.


1.5.4.7.4 Stand-by Akreditif (Stand-by L/C)

Stand-by akreditif, amir bankanın akreditif amirinin kefili sıfatıyla amirin üstlendiği bir yütkümlülüğü yerine getireceğini alıcı veya işverene karşı garanti eden akreditiftir.

Stand-by akreditifler lehdarın adına düzenlenerek, lehdara doğrudan doğruya veya ülkesindeki bir banka aracılığı ile gönderilmektedir.

Ticari akreditifler alıcının veya işverenin emri ile satıcı veya müteahhit lehine açılır. Oysa stand-by akreditifler satıcı veya müteahhit emri ile alıcı veya işveren lehine açılır.

Ticari akreditiflerde lehdarın (satıcı) akreditiften yararlanması, akreditif şartlarına uygun vesaiki ibraz etmesine bağlı olduğu için bir ifa garantisi (performance) sözkonusudur. Stand-by akreditifte lehdarın (alıcı, işveren) akreditiften yararlanması akreditif amirinin (satıcı, müteahhit) sözleşmesinden doğan yükümlülüğünü yerine getirmemesine bağlı olduğu için bir ademi ifaya karşı garanti (non-performance) sözkonusudur.


1.5.5 Akreditiflerin İşleyiş Süreci

Bir akreditif işleminin işleyiş süreci şu şekildedir.

I- İthalatçı ve ihracatçı aralarında bir satış sözleşmesi imzalarlar.

II- İhracatçı ithalatçıya proforma fatura gönderir.

III- İthalatçı, akreditif açtırma teklif mektubu ile bankasına ihracatçı lehine akreditif açılması için müracaat eder.

IV- İthalatçı (amir) ile banka kredi sözleşmesi imzalar.

V- Amir banka, ilgili ülkedeki bir muhabiri nezdinde amirin talimatına göre akreditifi açar. Akreditif açılması işlemi mektup, şifreli teleks, şifreli fax veya swift ile gerçekleştirilir.

VI- Akreditifi alan muhabir banka (ihbar, teyit veya iştira bankası) imza ve şifre kontrolünü yaptıktan sonra akreditif metninin bir suretini lehdara ihbar eder. Eğer akreditif teyitli ise kendi teyidini de ilave eder.

VII- Lehdar akreditif şartlarını inceler ve yerine getiremeyeceği bir şart var ise ihbar bankası aracılığı ile amirden değişiklik yapmasını ister.

VIII- Lehdar akreditif şartlarına uygun malı tedarik eder, süresi içinde yüklemeyi yapar, teslim şekline göre malın nakliyat sigortasını yaptırır veya ithalatçıya yükleme bilgisini iletir. Akreditif şartlarında belirtilen diğer vesaiki tanzim ederek muhabir bankaya ibraz eder.

IX- Muhabir banka vesaik üzerinde gerekli incelemeyi yapar.

A- Vesaiki akreditif şartlarına uygun bulursa

a) Akreditifin ödeme biçimine göre ödemede bulunur, vadeli ödeme taahhüdüne girer veya poliçeyi kabul eder.
b) Muhabir banka ödemede bulunursa, ödediği tutarı, kendi komisyon ve masraflarını amir bankanın hesabına borç kaydeder. Eğer arada bir rambursman bankası var ise aynı tutarı bu bankadan talep eder.
c) Muhabir banka vesaiki römiz mektubu ekinde amir bankaya gönderir.

B- Vesaiki akreditif şartlarına uygun bulmazsa

a) Vesaike rezerv koyar. Lehdarı uyararak vesaikin şartlara uygun hale getirilmesini sağlar
b) Akreditif ödeme biçimine göre ödemede bulunur, vadeli ödeme taahhüdüne girer veya poliçe kabul eder.


c) Muhabir banka ödemede bulunursa, ödediği tutarı, kendi komisyon ve masraflarını amir bankanın hesabına borç kaydeder. Eğer arada bir rambursman bankası var ise aynı tutarı bu bankadan talep eder.
d) Muhabir banka vesaiki römiz mektubu ekinde amir bankaya gönderir.


X- Lehdar vesaiki akreditif şartlarına uygun hale getirmezse

A- Muhabir banka rezerv konularını amir bankaya iletir ve ödeme yetkisi ister.

B- Muhabir banka, amir bankaya rezervleri bildirmeden önce lehdara rezerv tahtında ödeme yapabilir. Rezerv tahtında bir ödeme geçici ve rücu edilebilir nitelikte bir ödemedir.

XI- Vesaiki alan amir banka 7 gün içinde vesaiki inceleyerek kabul edip etmemeye karar verir.

A- Amir banka vesaiki rezerv koyacak bir eksiklik bulursa durumu muhabir bankaya bildirerek vesaiki emrine amade tuttuğunu veya kendisine iade etmekte olduğunu bildirir.

B- Amir banka vesaiki kabul etmeye karar verirse vesaiki bir ibra makbuzu karşılığında amire teslim eder. Akreditif bedelini nakten ödeyerek veya banka nezdindeki kredisini kullanarak vesaiki teslim alan amir malları gümrükten çeker.

XII- Vesaik muhabir banka tarafından rezerv konmuş veya rezerv tahtında ödeme yapılmış olarak gönderilirse amir banka durumu akreditif amirine bildirir. Akreditif amiri rezervleri kabul eder ise bankaya bir rezerv taahhütnamesi verir. Amir banka, amirden aldığı talimata istinaden muhabire rezervlerin kaldırıldığını bildirir.

Eğer akreditif amiri rezervleri kabul etmez ise amir banka muhabire vesaikin amir tarafından kabul edilmediğini ve vesaiki emrine amade tuttuğunu veya iade etmekte olduğunu bildirir.

1- Alıcı ile satıcı arasında sözleşme imzalanır.
2- Alıcı akreditif açılışı için kendi bankasına başvuruda bulunur.
3- Alıcının bankası akreditifi satıcının bankasına bildirir.
4- Satıcının bankası akreditifi satıcı firmaya ihbar eder.
5- Satıcı firma mallar ile ilgili yüklemeyi yapar.
6- Satıcı firma akreditif vesaikini kendi bankasına teslim eder.
7- Satıcının bankası vesaiki alıcının bankasına gönderir.
8- Alıcı firma bankasına ödemeyi yapar.
9- Alıcı firma bankasından vesaiki teslim alır.
10- Alıcının bankası akreditif bedelini satıcının bankasına gönderir.
11- Satıcının bankası akreditif bedelini satıcı firmaya öder.


1.5.6 Akreditif Analizi
Eline küşat mektubu ulaşan akreditif lehdarının sözkonusu akreditifi incelerken dikkat etmesi gereken noktalar şunlardır.

a) İhracat – İthalat Akreditifi: Yurtdışındaki bir bankadan yurtiçindeki bir bankaya gelen akreditif ihracat akreditifidir. Bunun tam tersi ise ithalat akreditifidir.

b) Akreditifin Açılış Tarihi: Akreditif küşat mektuplarında tarih yıl/ay/gün şeklinde yazılır.


c) Akreditifin Bitiş Tarihi ve Yeri: Akreditifin bitiş tarihi ihracatçı lehine akreditifin geçerli olduğu son tarihtir. Akreditif yeri ise vesaikin amir bankaya ibraz edileceği yerdir.

d) Akreditifin Cinsi: Akreditifin dönülebilir veya dönülemez olduğu gösterilir.

e) Teslim Şekli: Malların alıcıya nerede teslim edileceğini gösterir.

f) Akreditif Tutarı: Akreditif tutarının yanında maksimum kelimesi yazıyorsa en fazla bu tutar kadar yükleme yapılabilir. Eğer akreditif tutarının yanında +/- belirli bir tölerans yazıyor ise bu sınırlar içerisinde yükleme yapılabilir.

g) Akreditif Amiri: Akreditifi açtıran ve malın bedelini ödeyecek olan bankadır.

h) Lehdar: Lehine akreditif açılan ihracatçıdır.

ı) Son yükleme Tarihi: Malların taşıma aracına en son yüklenebileceği tarihtir. Bu tarihten sonra yapılan yüklemelerde rezerv söz konusu olur.

i) Kısmi Yükleme: Malların parti parti gönderilip gönderilemeyeceği belirtilir.

j) Aktarmalı Taşıma: Mallar taşınırken taşıma aracı değiştirilip değiştirilemeyeceği belirtilir.

k) İstenen Belgeler: Bu bölümde akreditif amirinin talep ettiği belgeler belirtilir.

l) Akreditifin Teyit Durumu: Bu bölümde lehdar bankasının akreditife teyit ekleyip eklemeyeceği belirtilir.

m) Yükleme Yeri: Yüklemenin nereden yapılacağını gösterir.

n) Boşaltma Yeri: Malların nerede boşaltılacağını gösterir.

o) İlave Şartlar: Akreditif amirinin akreditifte istediği ilave şartlar belirtilir.



ö) 500 Nolu Broşüre Tabi Olma: Akreditifin Milletlerarası Ticaret Odasının yayınladığı Vesikalı Krediler için 500 nolu Borşüre tabi olduğu belirtilir.


1.5.7 Akreditifte Rezerv Durumları

Bir akreditifin rezerve uğramasına neden olan durumların bazıları aşağıda belirtilmiştir.

Poliçelerde Rezerve Sebep Olan Durumlar

. Akreditif numarası poliçe üzerine hiç yazılmamış veya yanlış yazılmış.
. Poliçe vadeden sonra ibraz edilmiş.
. Poliçe meblağı akreditif tutarından fazla.
. Poliçe vadesi akreditiften farklı.
. Poliçeyi akreditif lehdarı düzenlememiş.
. Poliçe imzasız.
. Poliçe akreditifte belirtilen üzerine çekilmemiş.
. Poliçenin arkası banka tarafından ciro edilmemiş veya yanlış ciro edilmiştir.
. Poliçe istendiği halde faizi içermiyor.
. Akreditifteki sair şartları içermiyor.


Faturalarda Rezerve Sebep Olan Durumlar

. Akreditif lehdarınca düzenlenmemiş.
. Alıcı hanesine akreditif amiri yazılmamış.
. Malın tarifi akreditife uymuyor.
. Malların miktarı istenen sınırlar içinde değil. Malların brüt ve net miktarlarının hesaplanması hatalı.
. Fatura tutarı akreditif tutarını aşıyor.
. Birim fiyat akreditifte istenenden farklı.
. Akreditifte istendiği halde vize edilmemiş.
. Akreditifte istendiği halde imzalanmamış.
. Akreditifte yasaklandığı halde kısmi yükleme yapılmış.
. Yükleme şartları akreditifte istenene uymuyor.
. Sipariş numaraları ve marka diğer dökümanlardan farklı.
. Akreditifteki olası diğer şartları içermiyor.



Sigorta Poliçelerinde Rezerve Sebep Olan Durumlar

. Sigorta poliçesindeki döviz cinsi akreditiftekine uymuyor.
. Mal tarifi akreditife uymuyor.
. Yükleme limanı akreditife uymuyor.
. Boşaltma limanı akreditife uymuyor.
. Poliçe akreditif amiri adına düzenlenmiş ve cirosu unutulmuş.
. Akreditifte konması istenen riskler poliçede tam değil.
. Tam takım ibraz edilmemiş.
. Sigortanın kapsama alma tarihi yükleme tarihinden sonra.
. Sigorta tutarı akreditifteki CIF tutarından düşük.
. Akreditifte muafiyetsiz istenmiş olmasına rağmen poliçe muafiyetli düzenlenmiş.


Konşimentolarda Rezerve Sebep Olan Durumlar

. Malın alıcısı akreditife uymuyor.
. Malın gelişinin ihbar edileceği taraf akreditife uymuyor.
. Yükleme limanı farklı.
. Akreditifte istenmediği halde aktarma var.
. Aktarma var fakat konşimento tüm güzergahı göstermiyor.
. Mal tarifi akreditife uymuyor.
. Temiz değil.
. Akreditifte istendiği halde navlun ödenmemiş.
. İmzalı tüm orjinalleri yok.
__________________
Click the image to open in full size.
Click the image to open in full size.





Gökhan
Gokhan Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-03-2009, 15:05   #6
Gogo
 
Gokhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

tekin inşallah yardımcı olur bunlar
__________________
Click the image to open in full size.
Click the image to open in full size.





Gökhan
Gokhan Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-03-2009, 15:07   #7
B3ŞİKT@ŞK
 
pascaltekin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

bunlar odeme sekıllerı degılmı akredıtıf, mal mukabılı, vesaık mal mukabılı
__________________
T3QİN
pascaltekin Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-03-2009, 15:09   #8
B3ŞİKT@ŞK
 
pascaltekin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

abı benım anlmadıgım ıste buu baslıkla ıcerık bırbırne uymuyor bunlar ıse cook guzel olacak abıı gınede tsk ederımm ben hocayla konusacagımmm baska care yok netten de arastırdım senın verdıgın bılgılerı verdı abıı

tekrar tsk ederım gokhan abııı kusura bakma rahatsız ettım
__________________
T3QİN
pascaltekin Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-03-2009, 15:13   #9
Savaşçı Kartal
 
Akdora - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Tekin sana pm attım verdiğim linklere bak istersen istediğin bilgiler var gibi geldi bana ama yeterli olmazsa başka birşeylerde ayarlamaya çalışırım...
__________________
Click the image to open in full size.


Beşiktaşlı olmayanlara sesleniyorum. Birgün bu takımı sevmeyeceksiniz ona tapıcaksınız.


profeminizm hareketi engellenemez !!!

milliyet blog yazıları sayfam...
Akdora Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-03-2009, 15:14   #10
Gogo
 
Gokhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

DIŞ TİCARETTE DEPOLAMA VE DAĞITIM


Dış ticaret,ülke ekonomileri açısından,maddi getiri yaratma,iş potansiyelini ve buna bağlı olarak istihdam,üretim hacmi,gayri safi milli hasıla gibi iktisadi olguları geliştirici etkiye sahip önemli bir faktördür.Dış Ticaretin gelişmesi,bu kanalla ülke ekonomisine kazandırılan dövizin,yerel paranın değerini arttırmasına ve dönem sonu cari dengenin sağlanmasına etken oluşturmaktadır.

Makro düzeyde bu denli olumlu etkileri olan dış ticaretin,mikro düzeyde,firma düzeyindeki etkileri özellikle likit kaynak oluşturması açısından azımsanamayacak düzeydedir.

Dış ticaret,ihracat ve ithalat olarak iki kısma ayrılır.İhracat ülke içinde üretilen bir malın,ülke dışına satılması ve buna karşılık ülkeye döviz girişi anlamına gelir.İthalat ise,ülke dışında üretilen bir malın,ülke içerisine getirilip,burada satışa sunulması ve buna karşılık ülke dışına döviz çıkısı anlamına gelir.

Söz konusu malın yurt içine ve dışına nakli hava yolu,deniz yolu veya kara yolu ile gerçekleşir.Taşınan malın mahiyeti,miktarı,kabullenilen nakliye masrafına ve en önemlisi malın gönderileceği ve teslim edileceği ülkelerin coğrafi yapısına göre bu üç nakliye yolundan biri seçilir.Eğer bu iki ülkenin de denize kıyısı varsa,mevcut limanlar ile dağıtım gerçekleşir.Aksi takdirde hava yolu veya kara yolundan biri seçilir.Kara yolu ile dağıtım ile kastedilen sadece TIR kamyonlarla nakliye değil buna ilaveten tren yolu nakliyesi de kastedilmektedir.

Malın nakliyesinden önce ve sonra,hem firmaların kendi depolarında hem de şartlar gerektirdiği taktirde özel veya umumi antrepolarda bu mallar depolanır.Depolama işlemi bugünkü bilinen ismi ile lojistik,kendi çapında ayrı bir sistemdir.Malların düzgün stoklanmasından,bilgisayar sistemine kaydı,malların giriş/çıkışının kontrolü kendi başına büyük bir iştir.Bu nedenle nakliye ve depolama kendi içerisinde birbirinden bağımsız olsa da,bütün olarak incelendiğinde birbirine bağlı ve bütünü oluşturan ana parçalar niteliğindedir.

Sonuçta genel olarak baktığımızda dış ticaretin ve dış ticarette etken rol oynayan dağıtım ve depolamanın ne kadar önemli olduğu,hem ülke ekonomisi,hem firma geleceği ve tüm bunlara bağlı olarak kişilerin hayat standardı açısından anlaşılmaktadır.

İlerleyen kısımlarda,böylesine etkin bir role sahip olan dış ticaretin ise çekirdek düzey olan firmalar arasında nasıl başladığı ve ilerlediği ve konumuz olan dağıtım ve depolama kısmı ağırlıklı olmak üzere incelenecektir.


A)DIŞ TİCARETTE DAĞITIM ŞEKİLLERİ:

Dış ticaret işlemleri esnasında alıcı (ithalatçı) ile satıcı (ihracatçı) arasında düzenlenen satış sözleşmesinde satılan malın alıcıya hangi suretle teslim edileceği kayda bağlanmalıdır.Uygulamada karşılaşılan pek çok anlaşmazlıktan birisi de satılan malın teslimat şeklinin sözleşmede açıklıkla belirtilmemiş olmasından kaynaklanmaktadır.Çünkü malın teslimatı denildiğinde tarafların aklına çok farklı hususlar gelebilmektedir.Dış ticaret işlemlerinde malın teslimatı dendiğinde tarafların aklına çok farklı hususlar anlaşılabilmektedir.Bu nedenle eksiksiz bir satış sözleşmesi bu gibi hususlara da açıklık getirmek zorundadır.

Dış ticaret işlemlerinde taraflar arasındaki anlaşmazlıkları gidermek ve malın teslimatı sırasında yapılacak harcamaların ve ortaya çıkabilecek hasar ve rizikoların kime ait olacağını tespit etmek maksadıyla Uluslar arası Ticaret Odası kısa adı INCOTERMS olan Ticari Terimlerin Yorumlanması için Uluslar arası Kurallar (The International Rules for the Interpretation of Trade Terms) adlı bülteni yayımlamıştır.Taraflar arasında aktedilecek olan satış sözleşmesinde bu yayında kullanılan uluslar arası ticari terimlerle teslimat işlemlerinin nasıl gerçekleştirileceğinin belirtilmesi sorunları asgari düzeye indirecektir.

İhracatçı ve ithalatçı firmalar,malın yurt dışındaki alıcıya teslim edilmesi ifadesini öncelikle şu sorular ışığında cevaplandırmalı ve daha sonra uluslar arası terimlerden kendi şartlarına uygun olanını satış sözleşmesine kaydetmelidir.

1) Satılan mal alıcıya nerede teslim edilecektir?
2) Taşıma giderleri kime ait olacaktır?
3) Taşıma sırasında ortaya çıkabilecek herhangi bir zararı kim tazmin edecektir?
4) Sigorta giderleri kime ait olacaktır?
5) Gerek ihracat ve gerek ithalat işlemleriyle kim ilgilenecek ve bu işlemlerden doğacak masrafı kim karşılayacaktır?

Her ihracat ve ithalat işleminde taraflar yukarıdaki sorulara açıklık getirmek zorundadır.Şartlar tespit edildikten sonra INCOTERMS ’den kendilerine uygun olanını seçerek satış sözleşmesine yazmak,en doğru davranış olacaktır,zira ortaya çıkabilecek herhangi bir anlaşmazlık halinde uluslar arası kabul görmüş,standart terimler tarafların haklarını aramalarında daha gerçekçi ve adil bir yol izlenmesini mümkün kılabilecektir.


BELLİ BAŞLI DAĞITIM ŞEKİLLERİ:



A) EX WORKS (TİCARİ İŞLETMEDE TESLİM):

İhracatçının Sorumlukları:

1) İhracatçı,belirlenen bir tarihte malları kendi işletmesinde alıcıya verilmek üzere hazır eder ve alıcıya burada teslim eder.
2) Bütün masraflar alıcıya ait olmak üzere,alıcı isterse,kendi ülkesindeki bir taşıma şirketi ile anlaşarak ithalatçıya yardımcı olur.
3) İthalatçının kendi ülkesindeki mevzuata yabancı olmasını göz önünde bulundurarak gerekli gümrük işlemlerinde de ithalatçıya yardımcı olması adettendir.

İthalatçının Sorumlulukları:

1) Belirlenen tarihte ihracatçının işletmesinden malları teslim alıp mal bedelini öder.
2) İhracat ve ithalat için gerekli bütün belgeleri düzenleyip bunlardan doğacak olan masrafları karşılar.
3) Gerek ihracat ve gerekse ithalat için ödenen bütün vergi,resim ve harçları öder.
4) Taşıma,sigorta gibi masraflar kendisine ait olup, yolda malın başına gelebilecek herhangi bir hasardan dolayı ihracatçıyı sorumlu tutamaz.


B) FCR (FREE CARRIER – BELİRLENEN YERDE TAŞIYICIYA TESLİM):

İhracatçının Sorumlulukları:

1) İhracatçı,malların gümrük işlemlerini tamamlar ve bundan doğacak masrafları karşılar.
2) Belirlenen yerde malları taşıyıcıya teslim eder.Bu yere gelene kadar ortaya çıkan tüm masraf,hasar ve riziko ihracatçıya aittir.
3) İthalatçının talep etmesi halinde,belirlenen yerden sonraki nakliye işlemleri için,masraflar alıcıya ait olmak üzere taşıma sözleşmesi yapılabilir.



İthalatçının Sorumlulukları:

1) Belirlenen yer ve zamanda malları ihracatçıdan teslim alır ve bu andan sonra doğacak tüm masrafları karşılar.
2) Malların kendi ülkesine girişi sırasındaki bütün ithalat işlemlerini yürütür ve gümrük vergilerini öder.


C) CPT (CARRIAGE PAID TO NAMED PLACE OF DESTINATION – VARIŞ YERİNE KADAR NAVLUN ÖDENMİŞ OLARAK TESLİM):

İhracatçının Sorumlulukları:

1) Belirlenen yer ve zamanda malların ithalatçının elinde olmasını temin edecek şekilde malları hazır edip masrafları kendine ait olmak üzere bir taşıma şirketi ile anlaşır.
2) İhracat işlemlerini gerçekleştirir ve bu işlemlerden doğacak masrafları karşılar.
3) İthalatçıya gerekli işlemlerin yapıldığını ve muhtemel varış tarihini bildirir.
4) Malların taşıma giderleri ödendikten ve ilk sevkiyat yapıldıktan sonra ortaya çıkabilecek hasar ve rizikolardan sorumlu değildir.

İthalatçının Sorumlulukları:

1) Malların ithalat işlemlerini gerçekleştirir ve bu işlemlerden doğacak olan masrafları karşılar.
2) İhracatçının malları taşıma acentesine teslim etmesinden sonra ortaya çıkabilecek navlun dışındaki masraf ve riskleri karşılar.
3) Malların taşınması sırasında herhangi bir üçüncü ülkeden transit geçiş söz konusu işe bu işlemlerden doğacak gümrük masraflarını karşılar.
4) Şayet ihracatçının ödediği navlun ücretine malların varış yerindeki boşaltma masrafları dahil değil ise bunları da kendisi karşılamakla mükelleftir.


D) CIP (CARRIAGE AND INSURANCE PAID TO NAMED PLACE OF DESTINATION – VARIŞ YERİNE KADAR NAVLUN VE SİGORTA PRİİ ÖDENMİŞ OLARAK TESLİM):

İhracatçının Sorumlulukları:

1) Belirlenen yer ve zamanda malların ithalatçının elinde olmasını temin etmek amacıyla gerekli ihracat işlemlerini gerçekleştirir ve bu işlemlerden doğacak masrafları karşılar.
2) Varış yerine malların ulaşabilmesi için gerekli olan taşıma işlemlerini gerçekleştirip navlun ücretini öder.
3) Malların güvenli taşınabilmesi için gerekli olan sigorta işlemlerini yapar ve sigorta primini öder.
4) Malların muhtemel varış tarihini ithalatçıya bildirir.

İthalatçının Sorumlulukları:

1) Malların ithalat işlemlerini gerçekleştirir ve bundan doğacak olan tüm masrafları karşılar.
2) Şayet ihracatçının ödediği navlun ücretine masrafları dahil değil ise,boşaltma masraflarını ödeyerek malları teslim alır.


E) DDU (DELIVERED DUTY UNPAID – BELİRLENEN VARIŞ YERİNDE GÜMRÜK VERİGİSİ ÖDENMEMİŞ OLARAK TESLİM):

İhracatçının Sorumlulukları:

1) Malların belirlenen varış yerinde tespit edilen tarihte hazır olabilmesi için gerekli olan ihracat işlemlerini yerine getirir ve bundan doğacak masrafları karşılar.
2) Belirlenen yere malların zamanında ulaşabilmesi için bir taşıma acentesi ile anlaşır ve navlun ücretini öder.
3) Varış yerine kadar ortaya çıkabilecek olan tüm riskleri kabul etmiş sayılır.

İthalatçının Sorumlulukları:

1) Malları belirlenen varış yerinde teslim alabilmek için gerekli olan ithalat işlemlerini gerçekleştirir ve bu işlemlerden doğacak olan masrafları karşılar.
2) Malı kendi ülkesindeki belirlenen yerde teslim aldıktan sonraki bütün riskleri üstlenir.
F) DDP (DELIVERED DUTY PAID – BELİRLENEN VARIŞ YERİNDE GÜMRÜK VERGİSİ ÖDENMİŞ OLARAK TESLİM):

İhracatçının Sorumlulukları:

1) Belirlenen varış yerinde malların zamanında ithalatçıya teslim edilebilmesi için gerekli olan ihracat ve ithalat işlemlerini yerine getirir ve bu işlemlerden doğacak olan bütün masrafları karşılar.
2) Malların belirlenen varış yerine kadar taşınması için gerekli olan taşıma sözleşmesini yapar ve navlunu öder.
3) İthalatçının ülkesindeki varış yerine kadar olan bütün riskleri ve masrafları üzerine aldığını kabul eder.

İthalatçının Sorumlulukları:

1) İthalatçı,bu teslim şekline göre adeta kendi ülkesindeki bir satıcıdan mal satın alır gibidir.Bu nedenle tek sorumluluğu malın bedelini ihracatçıya ödemek ve belirlenen yerde malı teslim almaktır.

G) DAF (DELIVERED AT FRONTIER – SINIRDA TESLİM):

İhracatçının Sorumlulukları:

1) Belirlenen gümrük sınır kapısında malların tespit edilen zamanda alıcıya teslim edilebilmesi için gerekli olan ihracat işlemlerini gerçekleştirir ve bu işlemlerden doğacak olan masrafları karşılar.
2) Malların belirlenen sınırda teslim edilmesi aşamasına kadar olan taşıma ücretini öder.Bu andaki karşılaşılabilecek olan bütün zarar,ziyan ve riskleri üstlenir.Bu nedenle söz konusu yere kadar olan sigorta işlemleri ve masrafları da satıcıya aittir.

İthalatçının Sorumlulukları:

1) Malları sözleşmede belirtilen sınırda teslim alarak,gerekli ithalat işlemlerini gerçekleştirir ve bunlardan doğacak masrafları karşılar.
2) Malların teslim alınmasından sonraki taşıma,sigorta benzeri masrafları karşılar, riskleri üstlenir.

H) FAS (FREE ALONGSIDE SHIP – GEMI YANINDA TESLİM):

İhracatçının Sorumlulukları:

1) Malları sözleşmede belirtilen tarihte hazır ederek tespit edilen geminin yanına getirir.
2) Malların gemi yanına gelene kadar tabi olduğu taşıma giderlerini karşılar.
3) İhracat işlemlerinin gerçekleştirilmesinde ithalatçıya yardımcı olur.Zira ihracat işlemleri ve işlemlerden doğacak masraflar bu satış şekline göre ithalatçıya aittir.

İthalatçının Sorumlulukları:

1) İhracat ve ithalat işlemlerini gerçekleştirir ve bu işlemlerden doğan tüm masrafları karşılar.
2) Belli bir taşıma acentesi ile anlaşarak,navlunu ödenmiş olarak belirlenen yerde gemiyi hazır eder ve geminin yükleme yapacağı tarihi ve limanı ihracatçıya bildirir.
3) Malların geminin yanına gelmesini müteakip ortaya çıkacak tüm masraf,risk ve hasardan sorumludur.

I) FOB (FREE ON BOARD – GEMİ KÜPEŞTESİNDE TESLİM):

İhracatçının Sorumlulukları:

1) Belirlenen yerde,tespit edilen geminin küpeştesinde malların teslimatının gerçekleştirilmesini temin maksadıyla ihracat işlemlerini gerçekleştirir ve bu işlemlerden doğacak olan masrafları karşılar.
2) Malın belirlenen tarihte,istenen gemiye yüklenmesi işlemlerini gerçekleştirir ve bu işlemlerden doğacak olan masrafları karşılar.Malın yüklendiğini ithalatçıya bildirir ve belgeleri yollar.
3) Malın gemiye yüklenmesine kadar olan bütün taşıma,sigorta benzeri masrafları üstlenir.Malların küpeşteye yüklenmesinden sonraki benzeri masraflar ve riskler alıcıya aittir.






İthalatçının Sorumlulukları:

1) Taşıma acentesi ile anlaşarak,navlunu öder ve belirlenen tarihte geminin yükleme yapılacak limanda olmasını temin eder.
2) İthalat işlemlerini gerçekleştirir ve bu masraflardan doğacak olan masrafları karşılar.
3) Malların gemi küpeştesine yüklenmesini müteakip ortaya çıkacak bütün masraf ve riskleri üstlenir.

J) DES (DELIVERED EX SHIP – GEMİDE TESLİM):

İhracatçının Sorumlulukları:

1) Malları belirlenen tarihte ve yerde hazır bulundurabilmek için ihracat işlemlerini gerçekleştirir ve bu işlemlerden doğacak olan masrafları karşılar.
2) Tespit edilen limanda malların alıcıya teslim edilebilmesi için bir taşıma acentesi ile anlaşarak navlunu öder ve malları gemiye yükler.Muhtemel varış tarihini alıcıya bildirir ve belgeleri yollar.Bu taşıma esnasında ortaya çıkabilecek tüm masraflar,riskler alıcıya aittir.

İthalatçının Sorumlulukları:

1) Satış sözleşmesinde belirtilen tarih ve limanda gemi bordasında teslim eder.Bu andan itibaren bütün boşaltma,taşıma vb. masraflar ve riskleri üstlenir.
2) Gerekli ithalat işlemlerini gerçekleştirerek bu işlemlerden doğan masrafları karşılar.

K) DEQ (DELIVERED EX QUAY DUTY PAID – GÜMRÜK VERGİSİ ÖDENMİŞ OLARAK RIHTIMDA TESLİM)

İhracatçının Sorumlulukları:

1) Belirlenen yerde ve tarihte malları alıcıya teslim etmek amacıyla ihracat ve ithalat işlemlerinin her ikisini de gerçekleştirir ve bu işlemlerden doğacak olan masrafları karşılar.
2) Tespit edilen rıhtımda malların teslim edilmesi amacıyla bir taşıma acentesi ile anlaşarak,navlunu ve sigortası ödenmiş olan malın sevkiyatını gerçekleştirir.
3) Varış limanına mal geldiğinde,gümrük işlemlerinide gerçekleştirerek,ithalatçının ülkesinde malı serbest halde alıcıya teslim eder.

İthalatçının Sorumlulukları:

1) Satıcının yabancılık çekmesini önlemek amacıyla,istek üzerine ve adet olarak masrafları ihracatçıya ait olmak üzere ithalat işlemlerinde yardımcı olur.
2) Satıcıdan malı belirlenen rıhtımda teslim aldıktan sonraki bütün masrafları üstlenir.İthalatçı için bu tür bir satış şekli kendi ülkesindeki herhangi bir satıcıdan mal almaya benzediği için çok fazla riski ve masrafı yoktur.

L) CFR (COST AND FREIGHT – VARIS LİMANINA KADAR NAVLUN ÖDENMİŞ OLARAK TESLİM)

İhracatçının Sorumlulukları:

1) Satış sözleşmesinde belirlenen limanda malları hazır ederek ihracat işlemlerini gerçekleştirir ve bu işlemlerden doğan masrafları karşılar.
2) Taşıma şirketi ile anlaşma yaparak malların varış limanına kadar olan navlun giderini öder.
3) Mallar gemiye yüklendikten sonraki masraflar,sigorta da dahil olmak üzere ithalatçıya aittir.
4) Malların gemiye yüklenmesi sırasındaki masrafları üstlenir.

İthalatçının Sorumlulukları:

1) Malların kendi ülkesindeki varış limanına gelmesi süreci içindeki navlun dışındaki masrafları ve sigorta bedelini üstlenir.
2) Varış limanındaki boşaltma masraflarını öder.
3) İthalat işlemlerini gerçekleştirerek bu işlemlerden doğacak tüm masrafları karşılar.



M) CIF (COST,INSURANCE AND FREIGHT – VARIŞ LİMANINA KADAR NAVLUN VE SİGORTA BEDELİ ÖDENMİŞ OLARAK TESLİM)

İhracatçının Sorumlulukları:

1) Belirlenen tarihte malların alıcının eline geçmesi amacıyla bir taşıma şirketi ile anlaşarak navlunu ve sigorta primi ödenmiş olarak malı gemiye yükler.Yüklemeden doğacak masrafları karşılamakla da mükelleftir.
2) İhracat işlemlerini gerçekleştirir ve bu işlemlerden doğacak olan masrafları karşılar.

İthalatçının Sorumlulukları:

1) Kendi ülkesindeki belirlenen limanda malları teslim alır.Boşaltma masraflarını karşılar.
2) İthalat işlemlerini gerçekleştirerek gerekli masrafları öder.
3) Malların gemi küpeştesini geçmesini müteakip navlun ve sigorta primi dışında kalan bütün masraf ve riskleri üstlenir.
4) Bu satış şeklindeki sigorta denizcilikte kullanılan en dar kapsamlı sigorta olduğu için, alıcı istersen masrafları kendine ait olmak üzere daha geniş kapsamlı bir sigorta yapabilir ve ek primleri öder.


Bu kısma kadar anlatılan tüm teslim şekilleri INCOTERMS tarafından öngörülen ve dünya çapında geçerliliği olan denizyolu ve karayolu taşımacılığı için geçerli teslim şekilleridir.Her birinin farklı özellikleri ve ayrıcalıkları bulunmaktadır.


B) DIŞ TİCARETTE DEPOLAMA


Ülkemizin 1 Ocak 1996 tarihinden itibaren gümrük birliğine girmiş olması süreciyle birlikte artık ithalat ve ihracatçılarımız bir mevzuat gündeme gelmiş olup bu tarihten itibaren yapacaklarımız için yeni bir mevzuat gündeme gelmiş olup bu tarihten itibaren yapacakları ithalat ve ihracat işlemlerinin söz konusu mevzuat kapsamında hangi gümrük rejimine tabi olduğunu iyi tetkik etmeleri gerekmektedir.

Avrupa Birliği Gümrük Mevzuatı,gümrük birliğine üye ülkeleri gümrük politikaları açısından tek bir ülke veya tek bir gümrük bölgesi olarak düşünmektedir.
Buna göre,Türkiye de artık gümrük birliğine dahil olmuş bir ülke olarak gümrük sınırları itibari ile diğer üye ülkelerle aynı statüye sahip olmuş olup yeni bir kavram gündeme gelmiştir: Üçüncü ülke kavramı.Topluluk üyesi olmayan bir ülkeyi ifade eden üçüncü ülke kavramı,yeni ortaya çıkan rejimlerin anlaşılması için oldukça önemli olup gözden uzak tutulmasında fayda vardır.

GÜMRÜK REJİMLERİ


Gümrük birliği mevzuatı çerçevesinde gümrük rejimlerine bakıldığında karşımıza şu rejim türleri çıkmaktadır:

1) Serbest Dolaşıma Giriş Rejimi
2) Antrepo (Depolama) Rejimi
3) Dahilde İşleme
4) Gümrük Kontrolü Altında İşleme Rejimi
5) Geçici İthalat
6) Hariçte İşleme Rejimi
7) Transit Ticaret Rejimi
8) Kesin İhracat

Bu gümrük rejimlerinden antrepo rejimi,dahilde işleme rejimi,gümrük kontrolü altında işleme rejimi,hariçte işleme rejimi ile geçici ithalat ekonomik etkili gümrük rejimleri ismiyle ortak bir adlandırmaya da tabi tutulmaktadır.Söz konusu olan bu rejimler kapsamında gerçekleştirilecek olan işlemler için öncelikle ilgili mercilerden izin alınması gerekmektedir.Her rejim için söz konusu olan izin,farklı prosedürleri gerektirdiği gibi değişik izin formlarının doldurulması da zorunlu kılmaktadır.

Biz konumuz olan ve bu rejimlerden en önemlisi olan antrepo (depolama) rejimini ele alacağız.

ANTREPO REJİMİ

Antrepo kelimesi bilindiği gibi,malların gümrük sınırları dahilinde muhafazası amacıyla konulduğu yerleri ifade etmekte olup bir tür depo işlevi gören açık veya kapalı mahallerdir.Avrupa Birliği Gümrük Kanunu’na göre ise her topluluk üyesi ülkenin gümrük idarecilerince uygun görülen koşullarda ve yerlerde açılan,gümrük denetim ve gözetimi altında bulunan yerlere gümrük antreposu adı verilmektedir.Ancak aynı kanuna göre bir yerin gümrük antreposu sayılabilmesi için bir diğer önemli şart da söz konusu yerin antrepo rejimi kapsamında işlem görülen bir yer olması gerekliliğidir.

Antrepo rejimi adı altında bir rejim türünün belirlenmiş olmasının en büyük sebebi gümrük antreposu statüsündeki bir yerin Avrupa Birliği Gümrük Kanunu çerçevesinde görmüş olduğu önemli işlev ile açıklanabilir.Bu işlevi şu şekilde belirleyebiliriz:

Antrepolar,ithalatçı konumundaki işletmelerin ithalat vergisini geciktirmelerine imkan tanıyan bir işleve sahiptir.Antrepo rejimi dahilinde ithalatı gerçekleştirilen malların ithalatçıya tanıdığı en büyük avantaj budur.

Bu rejimi ve olayın işleyişini ise şu şekilde açıklamak mümkündür:

İthalatçı konumundaki bir firma,üçüncü ülke menşeli bir malın topluluk dışı bir ülkeden ithali esnasında malın tamamını ülkesine sokarak bütün ithalat vergilerini ödemek istemiyorsa,malları bir gümrük antreposuna yerleştirmek suretiyle ithalat vergisini ödemez.Sadece malların bulunduğu zaman için antrepoya ardiye masrafı öder.Malları yurt içinde müşteri bulup sattıkça parti parti antrepodan çeker ve ithalat vergisini her parti mal için öder.Diğer bir ifade ile ithalatçı,bu rejim sayesinde üçüncü bir ülkeden satın aldığı malları fiili olarak ithal etmesine karşın,resmi olarak ithal etmemiş kabul edilmektedir.Bu da ona ithalat vergisi,resim ve harç gibi benzeri masrafları erteleme imkanı tanımaktadır.

Avrupa Birliği Gümrük Kanununa göre antrepolar iki türlü olabilmektedir:

1) Genel Antrepolar
2) Özel Antrepolar

Genel Antrepolar, herkes tarafından kullanılabilen,değişik ithalatçı veya ihracatçıların mallarının depolanmasına imkan tanıyan yerlerdir.Genel antrepoların sahibi devlet olabileceği gibi,özel kişilerinde antrepo açmaları mümkündür.

Özel Antrepolar ise tek bir şahsın veya tek bir firmanın sadece kendi mallarını depolamak amacıyla açtığı kendine ait özel depoları ifade etmektedir.Diğer bir deyişle sadece antrepo işleticisi tarafından eşya konulmasına imkan tanıyan antrepolardır.

Gümrük kontrolleri açısından antrepolarda asıl önemli olan husus,stok kontrollerinin sağlıklı ve doğru tutulmasıdır.Gümrüklerin asıl takip ettikleri ve dikkat ettikleri nokta depolanan malların miktarlarıdır.Bu nedenle antrepolar işleticisinin ve depo sorumlusunun yetkileri açısından bakıldığında altı tip olarak karşımıza çıkmaktadır.

1) A TİPİ ANTREPOLAR:

Bu tip antrepolarda stok kontrollerinin tutulması ve gümrüğe karşı olan sorumluluklar açısından yetki depo sorumlusuna verilmiştir.

2) B TİPİ ANTREPOLAR:

Malı depoya koyan kişinin sorumluluğunun söz konusu olduğu antrepolardır.Mallar emanet veren kişi tarafından depolama amaçlı bir beyanname sunularak gümrüklü antrepo işlemine tabi tutulur ve sorumluluğu da böylece mal sahibi veya malı emanet eden kişi üstlenmiş olur.

3) C TİPİ ANTREPOLAR:

A tipi antrepolarla oldukça benzer olan bu tip antrepolarda sorumluluk depolayan kişiye aittir.Ancak C tipi antrepolar uygulamada daha çok depocu ile mal sahibinin aynı kişiler olması halinde geçerli olan bir antrepo türünü ifade eder niteliktedir.

4) D TİPİ ANTREPOLAR:

Bu tip antrepolar daha çok malların çekilmesi sırasındaki formaliteleri azaltmak amacıyla açılır.Maların her çekimi esnasında gümrüğe bildirmek dahi gerekmemekte olup sadece aylık beyannameler ile gümrüğe bilgi verilmesinin yeterli olduğu ve sorumluluğun depolayan ile mal sahibinde bulunduğu bir antrepo türüdür.

5) E TİPİ ANTREPOLAR:

Bir tür özel antrepo olan E tipi antrepolarda mallar gümrüğe çekimi esnasında bildirilmeden çekilir ve sadece belli periyotlarla gümrüğe rapor edilir.Bir tür geçici depolama niteliğinde karşımıza çıkmaktadır.

6) F TİPİ ANTREPOLAR:

Bu antrepolar,gümrük kontrolü altında işletilen yerlerdir.Buraya konulan mallar için stok kontrolü yapılmasına resmen gerek yoktur.Buralar oldukça nadir kullanılan yerlerdir.Uygulamada çoğunlulukla gümrükçe el konulan mallar için kullanıldığı gözlenmektedir.

İthalatçının ithalat vergisini ertelemesini veya yurt dışından satın aldığı malı iç piyasada pazarladıkça parti parti ithal etmesini mümkün kılan antrepo rejimi hükümleri çerçevesinde dış ticarete konu olan malların antrepolarda bulunma süresi de sınırsızdır.İthalatçılar istedikleri süre dahilinde mallarını buralarda tutabilecekleri gibi,istedikleri zaman da istedikleri miktarda malı serbest dolaşıma sokabilirler.

Sıralana bütün bu faydalarından dolayı özellikle ithalatçılarımız kendilerine mahsus antrepo açmak veya genel antrepolara mal koymak isteyebilirler.Ancak gümrük idareleri,antrepoların belirli özelliklerde olmasına dikkat edeceği için bu hususun göz önünde bulundurulması şarttır.Buna göre açılacak bir antreponun şu özellikler taşıması gerekmektedir:

1) İçine konulacak eşyanın iyi biçimde korunmasına elverişli bir yer olması.
2) Teknik özelliklere sahip olması
3) Giriş çıkışlarının emniyetli,güvenli ve kapalı olması
4) Eşyanın giriş çıkış esnasında kontrolerinin yapılası için gerekli gözetleme işleminin kolaylıkla yapılabilmesine imkan tanıması.

Antrepoların bu tür fiziki özellikleri taşımasının yanında,işleticilerin izin başvurusuyla birlikte şu bilgileri de ilgili gümrük idarelerine vermeleri gerekmektedir:

1) Başvuruda bulunan kişinin adı,adresi
2) Açılması istenen antrepo tipinin ne olduğu
3) Antrepoya konulacak eşyanın gümrüğe hangi yolla ibraz edileceği
4) Antrepo açılma sebebi
5) Stok kayıtlarının tutulma şekli
6) Stok kayıtlarının saklanacağı yer
7) Malların antrepolarda tahmini kalış sürelerinin ne olacağı
8) Antrepo için uygun görülen binanın özellikleri
9) Elleçleme işlemi yapılıp yapılamayacağı
10) Geçici çıkarma işlemi yapılıp yapılamayacağı
11) Antrepoda bulunan eşyanın hangi gümrük rejimiyle bağlantılı olarak işlem görüp görmeyeceği

Dış ticarette firmalar için maliyetleri etkileyici birer pazarlama stratejisi olarak değerlendirebileceğimiz dağıtım ve depolama konuları inceledik.

Türkiye’nin kendi sektöründe öncü firmalarından olan DURA NAKLİYAT LTD.ŞTİ., 1988 yılında temelleri atılan ve karayolu taşımacılığın temel taşlarını atan öncü kuruluşlarının biridir.

DURA NAKLİYAT LTD.ŞTİ.,yeni teknolojilerin takibi ve yeniliklere açık bir şirket olarak araştırma geliştirme çalışmalarına öncelik vermesi ile Rusya ve BDT ülkelerine ithalat ve ihracat gerçekleştirerek ülke ekonomisine döviz girdisi sağlamakta, Türkiye'nin adını yurtdışında başarı ile taşımaktadır.

DURA NAKLİYAT LTD.ŞTİ.’nin bugüne kadar gerçekleştirdiği birçok başarıdan biride 1999 yılında Rusya-Türkiye arasında gerçekleştirilen toplam ihracatın %25 ini tek başına gerçekleştirmiş olmasıdır.

DURA NAKLİYAT LTD.ŞTİ. yönetim kurulu başkanı ve Uluslar arası Nakliyatçılar Derneği (UND) yönetim kurulu üyesi olan Sayın Dursun Kaplan ile konumuz ile ilgili olarak yaptığımız görüşmede bize şunları söyledi:

“Türkiye,özellikle son 15 senedir kendini tanımaya başlayan,öz varlıklarını,iş gücünün farkına varan ve gelişmekte olan bir ülkedir.Gün geçtikçe iç pazar mevcut,gelişmişliği tamamlamış büyük firmalarca hakimiyet altına alınmış ve yeni yatırımcılar için yeterli pay kalmamıştır.

Kendini yönetim,pazarlama gibi önemli konular her zaman geliştiren firmalar sadece Türkiye pazarı ile yetinmeyip,tüm dünyayı kendi pazarları olarak görmeye başlamıştır.Tabi bu da Türkiye’ye başta döviz girişi ve yeni istihdam yaratmak açısından büyük faydalar sağlamıştır.Örneğin,tekstil ve tarım sektöründe Türkiye’nin sahip olduğu öncülük özelliği,Türkiye’yi ve firmaları adım adım geliştirmiş ve bir dünya devleti haline getirmiş ve dünya çapında firmalar yaratmıştır.Bunun gibi birçok alanda da henüz keşfedilmemiş veya yatırım yapılamamış alan bulunmaktadır. Bu konulara yatırımcıların el atması hem kendileri için hem de Türkiye için çok büyük faydalar sağlayacaktır.Ülke yönetimine bu konuda düşen en büyük vazife,bu yatırımcılara gerekli desteği ve teşviği sunmasıdır.”

DURA NAKLİYAT LTD.ŞTİ.,olarak kendilerinin de kendi sektörlerine yönelik yeni yatırımlar yaptıklarını veya müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı amaç edindiklerini dile getiren Sayın KAPLAN,her geçen gün sahip oldukları TIR kamyonlarını güncellediklerini,bunun yanında müşterilerine ihracat ve ithalat konuların danışmanlık yaptıklarını,anlaşmalı oldukları genel ve özel antrepolarla ithalatçılarına yeni imkanlar sunduklarını dile getirdi.Geleceğe yönelik düşündükleri birçok yatırımlarının olduğunu da dile getiren Sayın KAPLAN,özellikle Avrupa ve Türki Cumhuriyetlerine yönelik yatırımlarını arttıracaklarını dile getirdi.

Dış ticarette dağıtım ve depolama,dünyaya açılan tüm Türk firmaları için gün geçtikçe çok daha önem kazanan hem Pazar yaratmak hem sunduğu avantajlar sayesinde mevcut pazarlarda tutunması açısından önemli konulardır.Öyle ki,firmalar artık dış ticarete yönelik oluşturdukları departmanlarla yeni pazarlara açılmayı çok daha profesyonel olarak sürdürmektedir.


KAYNAKÇA


1)Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE),Dış ticarette dokuz aylık bilanço,Ankara,2002.

2)DÖLEK.A.,Mevzuat Işığında Dış Ticaret İşlemleri ve Piyasa Uygulamaları,İstanbul,1999.

3)ÇINAR.H.,Örneklerle Yatırım ve İhracat Teşvikleri,İstanbul,2000.

4)HOROZ LOJİSTİK A.Ş.,İnternet sitesi

5)SOLMAZ LOJİSTİK A.Ş.,İnternet sitesi
__________________
Click the image to open in full size.
Click the image to open in full size.





Gökhan

Konu Gokhan tarafından (09-03-2009 Saat 15:15 ) değiştirilmiştir..
Gokhan Ofline   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Türkiye`de Saat: 15:56 .

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2

Sitemiz CSS Standartlarına uygundur. Sitemiz XHTML Standartlarına uygundur

Oracle DBA | Kadife | Oracle Danışmanlık



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580