Beşiktaş Forum  ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi


Geri git   Beşiktaş Forum ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi > Eğitim Öğretim > Dersler - Ödevler - Tezler - Konular > Sağlık Tıp

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01-02-2007, 04:33   #1
Yardımcı Admin
 
Meric - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Diş Fırçalamanın Püf Noktaları

İngiliz bilim adamları, dişleri uzun süre ve sert şekilde fırçalayarak daha çok bakteri öldürüldüğü inancının yanlış, dişleri bu şekilde fırçalamanın zararlı olduğunu bildirdiler.

Newcastle Üniversitesi'nde görevli bilim adamı Peter Heasman ve ekibinin gönüllüler üzerinde 4 hafta süreyle yaptığı araştırmada, 2 dakikayı aşan fırçalamanın daha çok bakteri öldürmediği tespit edildi.

Dişlerin sert şekilde fırçalanmasının diş minesine ve etine zarar verebileceğini belirten Heasman, bakterilerin belirli bir süre içinde öldüğünü, dişlerin bu süreden daha uzun ve sert şekilde fırçalanmasının olumlu etkisinin bulunmadığını, hatta zararlı olabileceğini kaydetti.

Araştırmada 16 değişik diş fırçalama kombinasyonunun etkisi incelendi. 30, 60, 120 ve 180 saniye ile 75, 150, 225 ve 300 gramlık basınçları kombine eden bilim adamları, gönüllülerin basınç ve süreyi ölçmek için bilgisayara bağlı diş fırçaları kullandığını belirttiler.

Her uygulamadan sonra diş plağının ne kadar temizlendiği ölçüldü. Araştırma sonucunda, ideal sürenin 2 dakika ve dişlere uygulanan en uygun basıncın 150 gram olduğu ortaya çıktı. Sürenin kolaylıkla ölçülebileceğini kaydeden bilim adamları, basınç konusunda emin olmayan kişilere en uygun tekniği diş hekimlerinden öğrenmeyi, dişleri çok sert fırçalamamayı, diş ipi kullanmayı ve dişleri günde en az bir kez fırçalamayı önerdi.

Bilim adamları, deneyin elektrikli diş fırçalarıyla yapıldığını, fakat sonucun normal diş fırçaları için de geçerli olduğunu söylediler
__________________


http://img81.imageshack.us/img81/9771/topmain8dd3mg5.jpg
Meric Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 01-02-2007, 04:34   #2
Yardımcı Admin
 
Meric - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Türkiye’de yetişkinlere göre diş ve ağız sağlığı konusunda daha duyarlı olduğu saptanan genç kuşağın, klasiklerden daha üstün olması nedeniyle yeni teknoloji ile geliştirilen ürünleri tercih ettikleri belirtildi.

Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Esen, yapılan araştırmaya göre, öncelikle el becerisi yetersizliği olan hastalar için imal edilen pilli ya da elektrikli diş fırçası kullanımının, standart fırçalardan daha üstün diş temizleme kapasitesine sahip olduğunun belirlendiğini söyledi. Teknolojik diş fırçaları kullanımının bu nedenle bütün bireylere önerilebileceğini belirten Esen, bakım sırasında uygulanan yöntemlerin ise değişmediğini ifade etti.

Esen, gerekli bakım yapılmaması halinde dişlerin çürüyebileceğini, bunun beraberinde farklı sorunlara yol açabileceğini belirterek, öncelikli olarak ağır kokusu açısından rahatsızlık yaratacağını ve neden olduğu enfeksiyonun köklerdeki damar yoluyla kana karışarak ateşli romatizmal hastalıklara yol açabileceğini kaydetti.

Dişlere gereken önemin verilmesi halinde, sorunların büyümeden engellenebileceğini ifade eden Esen, şöyle konuştu:
“Yaptığımız araştırmada, 8-12 yaş arasında 2 bin 458 çocuk, 22-76yaş arasında 4 bin 701 erişkin olmak üzere toplam 7 bin 159 kişinin diş temizliği alışkanlığı sorgulandı. Araştırma sonucuna göre, 8-12 yaş arası çocukların yüzde 55’inde, diş fırçalama alışkanlığının günde iki kez, yüzde 20’sinde günde bir kez ve yüzde 25’inde ise bir kezden de az olduğu ortaya çıktı. Erişkinlerde ise bu oranın sırasıyla yüzde 35, yüzde 30 ve yüzde 35 seviyesinde kaldığı belirlendi. Diş macunu kullanımı oranı da erişkinlerde yüzde 88, çocuklarda yüzde 92 olarak belirlendi.”

Esen, araştırmada, diş ipi kullanma oranının çocuklarda yüzde 6’da kaldığını, erişkinlerde ise bunun yüzde 8’e ulaştığının saptandığını kaydetti.

ÖNERİLER
Esen, diş fırçaları ve elektriklilerde ise fırça uçlarının 3 ayda bir değiştirilmesi gerektiğini hatırlattı. Bu süreden önce fırça kıllarında meydana gelecek şekil bozukluğunun yanlış uygulamadan kaynaklanabileceğini ifade eden Esen, şöyle konuştu:
“Süre ve doğru yöntem, fırçalamanın etkinliği bakımından çok önemlidir. Önerilen fırçalama süresi 3 dakikadır. Gün en az iki kez, sabah kahvaltısından sonra ve gece yatmadan önce dişler fırçalanmalıdır. Diş fırçası diş etinden dişe doğru süpürme hareketiyle uygulanmalıve özellikle diş etinin diş ile birleştiği bölge temizlenmelidir. Gece fırçalama işleminden önce dişlerin birbirine bakan yüzeylerinin temizliği için diş ipi kullanılmalı, köprülerin altı fırçayla temizlenmelidir. Takılıp çıkarılabilen diş protezleri de yatmadan önce mutlaka çıkartılıp fırçalanarak temizlenmeli ve suda bekletilmelidir
__________________


http://img81.imageshack.us/img81/9771/topmain8dd3mg5.jpg
Meric Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 01-02-2007, 04:34   #3
Yardımcı Admin
 
Meric - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Kayıp dişler konuşmayı olumsuz etkiliyor

Samsunlu diş hekimi Saadet Güçlü, düzgün konuşmanın eksiksiz diş yapısıyla mümkün olduğunu belirterek, kayıp dişlerin konuşmayı olumsuz etkilediğini belirtti.

Eksik dişlerin giderilmemesinin ağız ve diş sağlığını bozduğunu, her bir dişin bir diğerini tamamlayacak şekilde tasarlandığını ifade eden Güçlü, "Bir diş kaybedildiğinde, diğer dişler kayıp dişin oluşturduğu boşluğa doğru zaman içinde hareket eder veya eğilir. Karşı çenedeki diş de boşluğa uzar. Bu alışılmadık diş hareketleri, hem dişte hem de dişetinde gerilimlere yol açar. Bütün bunlara ilaveten, dişeti ve kemik dokularda tahribat meydana gelir. Normal-doğal diş temasları bozulduğu için, dolayısıyla fizyolojik temizlik de engellendiğinden, dişler çürümeye eğilimli hale gelir" dedi.

Kayıp dişlerin çiğneme ve konuşmayı olumsuz yönde etkilediğine de işaret eden Güçlü, konuşurken bir çok sesi çıkarmaya yardımcı oldukları için düzgün konuşmanın eksiksiz bir diş yapısıyla mümkün olduğuna değindi. Güçlü, ayrıca tek taraflı çiğnemenin eklemlere patolojik bir yük bindirdiğini vurguladı.

Ağız sağlığının bir bütün olduğunu dile getiren Saadet Güçlü, "Ağız sağlığı; görünüm, diş sağlığı, diş ve çene işlevleri için gereklidir. Bir azı dişinin kaybı, yüzün olduğundan daha yaşlı ve yıpranmış görünmesine sebep olabilir. Bütün bu nedenlerle bu kayıp yapılacak tedaviyle giderilmelidir. Kayıp dişe uygulanacak köprü tedavisi yüzün doğal şeklinin korunmasına ve dudak-yanağın desteklenmesine de yardımcı olabilir" diye konuştu
__________________


http://img81.imageshack.us/img81/9771/topmain8dd3mg5.jpg
Meric Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 01-02-2007, 04:34   #4
Yardımcı Admin
 
Meric - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Sert fırça dayakçı kocaya benzer!

Diş macunu değil önemli olan fırça
Dişleriniz dört boyutludur. Ön, arka, yan ve çiğneyici yüzleri vardır. Mikrop plağı tüm yüzlere, özellikle girintili çıkıntılı yerlere yapışır. Ama insanlar genellikle sanki dişlerin sadece ön yüzleri kirlenirmiş gibi sadece oraları fırçalar. Fırçalanmayan yerlerde ise; özellikle arka dişlerin çiğneme yüzleri ve dişlerin ara yüzlerinde plak faaliyetleri bütün hızıyla devam eder. Bu nedenle yumuşak bir diş fırçası kullanılmalıdır. Pahalı ve çeşit çeşit diş macunlarının herhangi bir etkisi yoktur. Önemli olan fırçadır. Ben de en pahalı diş macunu ve en ucuz fırçayı değil, en ucuz diş macunu ve en pahalı fırçayı kullanıyorum.

AĞIZ TEMİZLİĞİ NASIL OLUR?
Diş ve dişeti hastalıklarının nedeni daha önce de belirtildiği gibi ağızda -özellikle dişlerde- biriken mikrop plağıdır. Öncelikle bu sebebi ortadan kaldırmamız gerektiğini de artık biliyoruz. Ama nasıl?
Önce savaş silahlarını tanıyalım:

* Diş fırçası (2 adet kaliteli, soft-yumuşak),
* Diş ipi ya da özel diş kürdanı,
* Ara yüz fırçası,
* Diş macunu (flor içeren, tadını sevdiğiniz herhangi bir diş macunu),
* Dil temizleme aparatı,
* Plak kontrol tabletleri.

HER GÜN BİR TOKAT YİYEBİLİRSİNİZ

Daha temiz olacağına inandığınız için dişlerinizi sert bir fırçayla fırçalıyor olabilirsiniz. Bunu, 'seviyorum' bahanesiyle eşinden her gün dayak yiyen kadına benzetiyorum. Sert fırça dişinize her gün bir tokat atar. Dişeti bu travma karşısında geri çekilir, diş kökleri açığa çıkar. Mine tabakası da aşınır ve buralarda çürükler oluşur.

ÇEKİM KABA KUVVET GEREKTİRMEZ

Hekimin cinsiyeti önemli değildir. Diş çekimi sanıldığı gibi kaba kuvvet gerektirmez. Kaba kuvvet sadece dişin kırılmasına yol açar. Diş çekimi beceri, teknik ve kaliteli aletler gerektirir. Kendinizi hangi cinsiyette hekimle rahat hissediyorsanız onu seçin. Bayanlar daha titiz çalışır, detaycıdır. Erkekler ise uzun süre çalışmaya daha yatkındır. Geç saatlere kadar ya da hafta sonları erkek diş hekimine ulaşmak daha kolaydır. Bunların dışında ciddi bir fark yoktur.

SAHTE DİŞ HEKİMİ NASIL ANLAŞILIR?
Duvardaki diplomada olan resim ile size müdahale eden, kendini hekim diye tanıtan kişi aynı olmalıdır. Diplomadaki resim sarışın, mavi gözlü narin bir bayan, sizi muayene edense bıyıklı, kara kaşlı, kara gözlü yağız bir delikanlı ise dikkatli olun. Kendisindeki bu başkalaşımın nedenini öğrenin. Mantıklı bir açıklaması varsa tedavinizi yaptırın. Yoksa arkanıza bakmadan oradan kaçın. Yüzde 90 korsanla karşı karşıyasınız.

DİŞİN DÜŞMANI ŞEKERLİ ÇAY-KAHVE

Çürük ve diş taşlarında boş yere sigarayı suçlayan bazı hastalar, şekerli çay ve kahveyi göz ardı ederler. Şeker, çay kaşığının ucuyla bile atılsa, içim sürecince ağız ortamını (PH) asidik düzeyini çürüme ve mikroplar için en uygun seviyede tutar. Sadece şekersiz çay içerek çürükten korunursunuz. Şekeri aniden kesecek ve bir hafta dayanacaksınız. Bir hafta sonra çayın, kahvenin gerçek tadını alacak, bunca yıl nasıl şekerli içtiğinize şaşıracaksınız.

DİŞ İPİ VE DENTAL KÜRDAN KULLANIN

Dental kürdanı evde ya da kebapçıda kullandığınız sıradan kürdanla karıştırmayın. Dental kürdan; kızılcık ağacından yapılmış, üçgen kesitinde, ucu sivri ve özel kutusunda satılan kürdandır. Ülkemizde henüz çok kolay bulunamıyor. Yurtdışından arkadaşlarınıza 12 kutuluk bir sipariş verirseniz, bir yıl rahatça kullanabilirsiniz. Bulamazsanız diş ipi alın, ama kürdanın diş ipine göre kullanımı daha kolaydır.

ORUÇLUYKEN DİŞ ÇEKTİREBİLİRSİNİZ
Bazı hastalar, protez yapımı aşamasında özellikle dolgu ve sabit -yapıştırılan- protezlerde abdestlerin kabul edilip edilmeyeceği hususunda rahatsızlık duyar. Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre dolgu ve protez bir tedavi şeklidir. Bu konuda herhangi bir kısıtlama yoktur. Tedavi her halükarda yapılabilir. Bir diğer sorun da; oruç ile ilgilidir. Diyanet İşleri'nin verdiği bilgiye göre; oruçluyken anestezik iğne yaptırabilir, dişinizi çektirebilirsiniz. Fakat çekim sonrası kanamaya izin verilmemeli, kan yutulmadan kanamanın durdurulması sağlanmalıdır.

DİŞ BAKIMI BEŞİKTE BAŞLAR

İlk dişler göründüğü andan itibaren bebeğinizin ağız bakımı başlar. Hatta dişler görünmeden damak bakımının başlaması gerektiğini de söyleyebiliriz. Süt dişleri çıkarken bebekte huzursuzluk ve ateş olabilir. Genelde ağrı kesici, ateş düşürücü bir şurup verilerek bu durumu atlatması beklenir. Damaklara dişinol sürülebilir. Bu durum uzun sürerse ve şurup bebeği rahatlatmıyorsa bir doktora gösterilmelidir. Doktor tarafından başka bir hastalığı olup olmadığı araştırılmalıdır.

SÜTE VE MAMAYA ŞEKER KOYMAYIN
Biberona koyacağınız süte, mamaya şeker eklemeyin. Bebeğinizin sütüne, mamasına attığınız toz şeker, bal, reçel ilerde diş çürüğü ve kilo olarak geri döner. Bebeği besledikten sonra (emzirme dahil) gazlı bez ve tülbent gibi pamuklu temiz bir bez yardımıyla bebeğinizin dişlerini silmelisiniz. Büyüklerde olduğu gibi bebeklerde de çürüğe neden olacak plak, mutlaka diş yüzeyinden uzaklaştırılmalıdır. Bu silme işlemi; çocuk yaklaşık iki yaşına gelene kadar sürmelidir
__________________


http://img81.imageshack.us/img81/9771/topmain8dd3mg5.jpg
Meric Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 01-02-2007, 04:34   #5
Yardımcı Admin
 
Meric - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

''Diş gıcırdatması sinirlilikten kaynaklanıyor''

Bruksuzim olarak bilinen ve genelde psikolojik bozukluk ve sinirlilikten kaynaklanan, diş gıcırdatması, diş kayıplarına, diş eti hastalıklarına neden olurken, baş ve yüz ağrılarını da beraberinde getiriyor.

Selçuk Üniversitesi Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ercan Durmuş, diş gıcırdatmasının, ağız içindeki kasların, alışılmışın dışında hareket etmesiyle ortaya çıktını söyledi.

Durmuş, ''Bruksizm, gece boyunca da görülebilir. Daha yaygın olanı, genelde kasların dinlenmeye geçtiği uyku döneminde olanıdır. Ağız çevresinde bulunan ve gece dinlenmesi gereken kaslar, ritmik hareketlerle birbirine temas ederek, gece boyunca diş gıcırdamasına neden oluyor'' dedi.

Dişlerin yapısında ciddi anlamda aşınmalara ve madde kaybına neden olan diş gıcırdatmasının, diş eti ve çevresindeki dokularda problemlere, çenenin eklem bölgesinde hastalıklara yol açtığını dile getiren Durmuş, bu alışkanlığın, özellikle şakak ve yanak bölgesindeki kasların aşırı çalışması nedeniyle yüz ve baş bölgesinde de ağrılara neden olduğunu belirtti.

Durmuş, şunları kaydetti: ''Genelde psikolojik bozukluk ve sinirlilik, bruksizme neden oluyor. Bazen kaslardaki rahatsızlık da bruksizme neden olabiliyor. Hastalık kolaylıkla tedavi edilebiliyor. Nedenini bildiğimizde tedavi kolaylaşıyor. Dişlerdeki mevcut rahatsızlığın tedavisi yapılırken bu duruma neden olan etkenlerin ortadan kaldırılması gerekiyor. Dişlerin bir kapanış şekli var. Alt ve üst çene arasına bir plak yerleştirerek geçici de olsa hastadaki sıkıntıyı bir süre ortadan kaldırıyoruz.
Durumu ortaya çıkaran neden, psikiyatri servisini ilgilendiriyorsa oraya yönlendiriyoruz.''
__________________


http://img81.imageshack.us/img81/9771/topmain8dd3mg5.jpg
Meric Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 01-02-2007, 10:22   #6
Forumun Basketçisi
 
AyTeK54 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

teşekkürler abi
__________________
вιzє єğℓєηмєуι уαηℓış öğяєттιℓєя çüηкü σηℓαя нιç "ραѕ¢αℓ ησυмα" ιℓє ∂ιѕ¢σуα gιтмє∂ιℓєя...
AyTeK54 Ofline   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Türkiye`de Saat: 13:30 .

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2

Sitemiz CSS Standartlarına uygundur. Sitemiz XHTML Standartlarına uygundur

Oracle DBA | Kadife | Oracle Danışmanlık



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580