Beşiktaş Forum  ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi


Geri git   Beşiktaş Forum ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi > Taraftar > Gündem Dışı > Sağlık

Sağlık Bu Bölümde Sağlık Hakkında Bilgiler bulunur.

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 09-04-2008, 16:23   #1
hüngürella
 
HandaN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Icon4 Gençlerde İnme

İNSİDENS

45 yaşın altında görülen inmeler genç inme olarak sınıflandırılır. Gençlerde inme insidensi 2,5-40/100.000 arasında değişmektedir. Bütün inmelerin % 4-10 kadarı gençlerde görülür. 30 yaşın üstünde inme insidensi erkeklerde , 30 yaşın altında inme insidensi ise kadınlarda daha fazladır. Bu fark 30 yaşın altındaki kadınlarda gebelik, oral kontrakseptif kullanımına bağlı inmelerin daha sık olmasına bağlanır.

ETYOLOJİ

Gençlerde inme etyolojisinin gerçek sıklığını belirlemek oldukça güçtür. Çeşitli çalışmalarda inme etyolojileri arasında büyük farklılıklar görülmektedir. Etyolojik faktörler dikkatle araştırıldığında en sık neden kardioembolizmdir. Bunu arteryel disseksiyon ve aterosklerozis izler. Gençlerde inmeye neden olan etyolojik faktörlerin dağılımı Tablo 1’de görülmektedir.


Tablo 1. Gençlerde inmeye neden olan etyolojik faktörler (Kaynak 2’den değiştirilerek)
I. ARTERYEL HASTALIKLAR
1. ATEROSKLEROZİS
2. NONATEROSKLEROTİK HASTALIKLAR


A. NONİFLAMATUVAR

Disseksiyon
Fibromüsküler displazi
Moyamoya
Homosistinemi
B. INFLAMATUVAR
Takayasu hast
İnfektif arteritis (sfilis, tbc, vs.)
Sistemik arteritis (poliarteritis nodosa, Behçet hast, SLE, romatoid arterit)
Primer santral sinir sistemi vasküliti
II- HEMATOLOJİK

DIC, protein C, S ve antitrombotin III eksikliği, Faktör V Leiden mutasyonu, antifosfolipid antikor sendromu, oral kontraseptif, gebelik, puerperium, trombositoz, polisitemia vera, sickle-cell anemi
III- KALP HASTALIĞI

Valvuler : Mitral stenoz, prostetik valv, mitral valv prolapsusu
Nonvalvuler: Atrial fibrilasyon, akut miyokard infarktüsü, patent foramen ovale, atriyal septal defekt, sol atrial miksoma
IV- FAMİLİAL
MELAS
CADASİL
V- MİGREN / İNME
VI- DİĞER

İLAÇ
HİV




PROGNOZ
Prognoz altta yatan etyolojik nedene bağlıdır. Uzun süreli prognozda risk faktörlerinin bulunup bulunmaması seyri etkiler. Aterosklerotik vasküler hastalığa bağlı geçici iskemik atak (GİA)’larda inme, myokard infarktüsü (MI) ve mortalite riski yüksektir. Migren öyküsünün bulunmadığı, incelemelerin negatif olduğu GİA’larda ise rekürran inme riski düşüktür. Gençlerde yıllık rekürran inme oranı etyolojik nedene bağlı olmakla birlikte %1’den daha azdır.

Akut dönemde mortalite %1,5-7,3 arasında değişmektedir. İzleme sırasında hastaların yarıdan fazlası önceki aktivitelerine dönebilir.


ETYOLOJİK ARAŞTIRMALAR

Akut yerleşen fokal nörolojik bulgu ile gelen genç hastaların yaklaşık 1/3’inde beyin damar hastalığı dışı nedenler söz konusudur. Akut nörolojik defisiti olan bir hastaya ilk olarak BT ve Tablo 2’de gösterilen incelemeler yapılmalıdır. Bu şekilde iskemik, hemorajik inme ayırımı yapılabilir. Ayrıca nonvasküler nedenler dışlanabilir.

Akut nörolojik defisitin beyin damar hastalığına bağlı olduğuna karar verildikten sonra inme mekanizmasını aydınlatmaya yönelik incelemeler yapılmalıdır.

Tablo 2. Akut nörolojik defisiti olan bir hastada ilk inceleme planı

BT


Tam kan sayımı
Trombosit sayımı
Kan şekeri

Elektrolitler
Karaciğer fonksiyon testleri
Kan üresi ve kreatinin
PT ve aPTT
Sedimantasyon
EKG
TTE



1. Vasküler Araştırmalar

Genç hastalarda iskemik inme en sık embolik dal oklüzyonuna, ateroskleroz ve arteryel disseksiyona bağlı olarak gelişir. İnmenin erken döneminde konvansiyonel anjiografi yapılması iskemik inmenin nedenini ortaya koyabilir. Eğer konvansiyonel anjiografi yapılacaksa, mümkün olan en erken zamanda yapılmalıdır.

Ekstrakranyal ve transkranyal Doppler USG incelemesi iskemik inmeli bir hastada tarama testi olarak kullanılabilir. İntrakranyal MRA ise intrakranyal dolaşımı göstermede her zaman yeterli olmamaktadır.

İnmenin ateroskleroza bağlı olduğu düşünüldüğünde lipid anomalileri araştırılmalıdır. Akut inme sırasında kolesterol ve trigliseridler düşebilir. Hastanede yatış sırasında kolesterol, HDL, LDL ve trigliseridler incelenmeli, eğer normal bulunursa inceleme 3 ay sonra tekrarlanmalıdır.


2. Kardiolojik Araştırmalar

Kalp, genç inmeli hastaların 1/3’inde inmeden sorumludur. İncelemeler kardiak değerlendirme, EKG, 24 saatlik Holter monitorizasyonu ve ekokardiografiyi içine almalıdır. Transtorakal ekokardiyografi (TTE) normal ise veya sol atriuma ait bir patoloji düşünülüyorsa, transözofageal ekokardiografi (TEE) , parodoksal emboliyi araştırmak için de kontrastlı ekokardiografi yapılmalıdır. Kontrast enjeksiyonu sırasında Valsalva manevrası yapılırsa sağ atriumdan sola “shunt” gösterilebilir.

3. Hematolojik Araştırmalar

Başlangıçta yapılan tarama testlerinde orak hücreli anemi, polisitemi gibi nedenler yoksa, eğer iskemik inmenin nedeni bulunamamışsa, ailede tromboz, hastada rekürran inme varsa, inme lokalizasyonu nadir görülen bir lokalizasyon ise, hastalar konjenital ve akiz koagülopati nedenleri yönünden değerlendirilmelidir. Bu nedenle Tablo 3’ de yer alan ileri hematolojik incelemeler yapılmalıdır.


Tablo 3. Hematolojik İncelemeler

Fibrinojen

Fibrin yıkım ürünleri
D-dimer
Protein C, Protein S
Antitrombin III
Lupus antikoagulanı
Antifosfolipid antikorları


4. Diğer incelemeler
MSS infeksiyonu veya beyin damarlarına ait vaskülitik süreçleri araştırmak üzere beyin omurilik sıvısı incelemesi yapılır. İnme için risk faktörü olduğu düşünülen homosisteinemiyi araştırmak için de cystathione beta synthase aktivitesine bakılmalıdır.

DİSSEKSİYON
Damar duvarı yırtıldığında kan, sıklıkla arter tabakaları arasına birikir ve “yalancı lumen” teşekkül eder. Yalancı lumen içindeki kan artarak damar lümenini önemli ölçüde daraltır veya lokal trombus oluşmasına neden olur. Oluşan trombus sekonder olarak distal damarlarda embolizasyona yol açar.

Ekstrakranyal karotis disseksiyonlarının yıllık insidensi 20 yaşın üzerindeki kişilerde 3,5/100.000 dur. En sık 35-50 yaşları arasında görülür. Her iki cins arasında fark yoktur. Spontan karotis disseksiyonlarının büyük bölümünde hatırlanamayan önemsiz bir travma söz konusudur ( çeşitli sportif aktiviteler, aniden yapılan boyun hareketleri gibi). Karotis disseksiyonlarında disseksiyon yeri a. carotis interna (ICA) orijininin ilk 2 cm’lik bölümünün üstündedir. Disseksiyon çoğunlukla ICA’nın intrapetrozal kısmında sona erer. Bu lokalizasyonda ateroskleroz görülmez. Hastalarda ipsilateral yüz, baş veya boyunda ağrı vardır. Bu şikayetler iskemik belirtilerden birkaç saat veya birkaç hafta önce ortaya çıkabilir. İpsilateral Horner sendromu görülebilir. Klinik bulgular ise ağrı ile birlikte ortaya çıkan karotis alanına ait GIA veya inmelerdir.

Ekstrakranyal vertebral arter disseksiyonu spontan arter disseksiyonlarının %15 kadarını oluşturur ve disseksiyonların görüldüğü en sık ikinci lokalizasyondur. Şiropraktik manevralar ve boyun manipulasyonları gibi travmalarla ortaya çıkabilir. En sık görüldüğü yer ekstrakranyal vertebral arterin C1-C2 düzeyindeki V3 segmentidir. Baş ve boyun ağrısı ilk şikayettir. Baş ağrısı sıklıkla oksipital bölgede lokalizedir. İskemik belirtiler arasında en sık lateral bulber ve serebellar enfarkt görülür.

Karotis ve vertebro-baziler sisteme ait intrakranyal damarlarda da seyrek olarak disseksiyonlar görülebilir.

Fibromusküler displazi, Marfan sendromu, kistik medial nekroz, Eblers-Danlos sendromu, migren, ateroskleroz gibi hastalıklar ile birlikte spontan arteryel disseksiyon görülebilir.

Disseksiyon düşünülen bir hastada ilk inceleme olarak noninvasiv bir tetkik olan Doppler USG incalemesi yapılmalıdır. Yağ baskılamalı T1 ağırlıklı aksiyal MR incelemesi disseksiyonu göstermede oldukça yararlıdır (Şekil 1) . Konvansiyonel anjiyografi de disseksiyon tanısında başvurulabilecek yardımcı muayene yöntemidir (Şekil 2).
Şekil 1. Karotis disseksiyonunda MR incelemesi. Yağ baskılamalı T1 ağırlıklı aksiyal servikal incelemede sağ ICA’yı çevreleyen beyaz renkte intramural hematom görülüyor (ok) .
Şekil 2. Karotis disseksiyonunda konvansiyonel anjiografi. Karotis anjiografisinde (lateral görünüm) sağ ICA’nın incelerek tıkandığı görülüyor (ok başı).

MOYAMOYA

Serebral anjiyografide, tek veya iki yanlı ICA ve /veya proksimal a. cerebri anterior (ACA) ve a. cerebri media (MCA)’da stenoz ve oklüzyonun yanısıra bu bölgede anormal vaskülarizasyonun görülmesine moya-moya sendromu adı verilir. Kafa kaidesinde çok fazla sayıda küçük kollaterallerin oluşturduğu bu görünüme japonca sigara dumanı demek olan moya-moya denmiştir.

Nörofibrofibromatozis, tuberoz skleroz, tuberküloz menenjiti, vaskülitler, parasellar neoplaziler, kranyal ışınlama gibi nedenler serebral anjiyografide moyamoya görünümüne yol açabilir.

Moyamoya hastalığının nedeni bilinmemektedir. En sık japonlarda görülür. Yıllık insidensi 1/1000.000 dır. En sık 10 yaşın altındaki çocuklarla, üçüncü dekattaki genç erişkinleri etkiler.

Çocuklarda tekrarlayan iskemik olaylar, GIA’lar, istemsiz hareketler, yavaş ilerleyen mental yıkım ve epileptik nöbetler görülür. Moyamoya hastalığı genç erişkinlerde iskemik inmeye, daha yaşlılarda ise intraserebral hemorajiye yol açar. Tanı için konvensiyonel anjiyografi gereklidir.

ANTİFOSFOLİPİD SENDROMU (APS)
Antifosfolipidler belirli fosfolipidlere karşı oluşan poliklonal antikorlardır. En sık görülenleri lupus antikoagülanı (LA) ve antikardiolipin antikorlarıdır.
Antifosfolipid antikorları bazen sistemik lupus eritematosus (SLE) ile birlikte olabilir. Ancak hastaların büyük bir kısmında SLE’nin serolojik ve klinik özellikleri görülmez. Buna primer antifosfolipid sendromu adı verilir.

Sağlıklı kişilerde antifosfolipid antikorlarının prevalansı %0-2 arasındadır. Ancak iskemik inmeli genç hastalar arasında prevalans yüksektir. APASS grubu, ilk iskemik inmeli olgularda antikordiolipin antikorlarının bağımsız risk faktörü oluşturduğunu göstermiştir. Antifosfolipidler IgG, IgM, IgA gibi immunoglobulinlerdir. Çeşitli çalışmalarda retinal veya serebral iskemili hastalarda IgG’nin IgM’ye göre anlamlı derecede yüksek bulunduğu gösterilmiştir.

Primer antifosfolipid antikor sendromunda tekrarlayan düşükler, ölü doğumlar, değişik çaptaki damarlarda arteriyel ve venöz trombozlar, livedo reticularis, kalp kapağı vegetasyonları, migrene benzer baş ağrıları, trombositopeni, yalancı pozitif sfiliz testi başlıca bulgulardır. İskemik olayların nedeni trombotik olduğu kadar emboliktir. Kalp kapaklarında vegetasyonlar oluşur. En sık mitral kapak tutulur.

HOMOSİSTİNEMİ

Homosistinemi başlıca cystathionine beta synthase eksikliğinin yol açtığı metionin metabolizması bozukluğu sonucu ortaya çıkan, otozomal resesif bir bozukluktur. Cystathionine beta synthase eksikliğinin prevalansı 1/80.000- 1/200.000 arasında değişmektedir. Homosistinemi serebral arteryel ve venöz tromboz eğilimini arttırır. Cystathionine beta synthase eksikliğinin, homozigot ve heterozigot olmak üzere iki tipi vardır. Homozigot tipinde marfanoid tipte vücut yapısı, lens dislokasyonu, mental retardasyon ve epileptik nöbetler görülür. Heterozigot tipi veya edinsel metionin metobolizma bozuklukları sonucu ortaya çıkan homosistinemilerde inme riskinde artış görülür. Edinsel homosistineminin başlıca nedeni vitamin eksiklikleridir (B6, folik asit, B12 gibi).

MELAS (=Mitochondrial Myopathy, Encephalopathy, Lactic Acidosis and Strokelike Episodes)

MELAS, mitokondrial myopati, ansefalopati, laktik asidoz, inmeye benzer epizodlarla karekterize, mitokondrial DNA’da mutasyon sonucu ortaya çıkan, herediter bir hastalıktır. Kısa boy, tekrarlayan inmeye benzer epizodlar, epilepsi, migren tipi baş ağrıları başlıca belirtileridir. Migren tipi baş ağrıları inme epizodlarından önce ortaya çıkar. Hastalarda daha sonra demans gelişir. Çocuklarda, gençlerde veya orta yaşlı kişilerde görülebilir. Serumda ve BOS’da laktat düzeyi yüksektir. BT’de bazal ganglia kalsifikasyonu, gri ve beyaz maddede hipodens alanlar vardır. Kas biopsisinde, kasta mitokondrial hastalıkla uyumlu “ragged red fiber”’lar görülür (Bakınız: Kas ve Nöromüsküler Kavşak Hastalıkları).

CADASIL (=Cerebral Autosomal Dominant Arteriopathy with Subcortical Infarcts and Leukoencephalopathy)


Ondokuzuncu kromozomdaki notch 3 geninde mutasyon sonucu ortaya çıkan herediter, otozomal dominant, küçük damarları tutan bir hastalıktır. Genetik lokus ilk olarak 2 Fransız ailede gösterilmiştir. Orta yaşta başlar. Tekrarlayan iskemik epizodlar görülür. İskemik belirtiler GIA veya laküner inme şeklindedir. Daha sonra pseudobulber belirtiler ve subkortikal demans gelişir. İlk iskemik belirtilerin görülmesinden yaklaşık 10 yıl sonra hastalar kaybedilir. Hastaların %40’ında auralı veya aurasız migren atakları vardır. Bunlar hastalığın ilk belirtisi olabilir. İskemik belirtilerin görülmesinden yıllar önce psikiyatrik belirtiler ve davranış değişiklikleri görülebilir.

MR’da subkortikal beyaz maddede ve bazal gangliada patolojik sinyal değişikliği ve küçük derin infarktlar görülür. Korteks kurtulur, infratentoryal lezyonlar çok nadirdir.

PATENT FORAMEN OVALE VE ATRİAL SEPTAL ANEVRİZMA


Patent foramen ovalenin (PFO) sağlıklı kişilerdeki prevalansı %20-25 arasındadır. Genç iskemik inmeli hastalarda sık görülmesine karşın, parodoksal emboli yoluyla iskemiye yol açması çok nadirdir.

Atrial septal anevrizmanın (ASA) ise serebral iskemi için risk faktörü olup olmadığı tartışmalıdır. ASA sıklıkla PFO ile birliktedir. PFO ve ASA birlikte olduğunda inme riskinin arttığı ileri sürülmektedir.

MİTRAL VALV PROLAPSUSU (MVP)

Mitral valv prolapsusu (MVP) ekokardiografilerde sık rastlanan bir bulgudur. Populasyonda MVP kadınlarda %20, erkeklerde %10 oranında bildirilmektedir. İskemik inmeli hastalarda MVP sıklığı beklenenden daha sık bulunmamıştır. MVP’de inme riski yılda %0.001’den daha az olarak hesaplanmaktadır. Komplike olmayan MVP emboli kaynağı olarak düşünülmemektedir. MVP ile birlikte, belirgin mitral regürjitasyonu, atriyal fibrilasyon veya infektif endokardit varsa, MVP emboli kaynağı olarak düşünülmektedir.

MİGREN / İNME


Migren populasyonda sık görülmesine karşın, migrene bağlı inme oldukça nadirdir. Literatürde, genç inmeli hastalar arasında, migrene atfedilen inme % 5-25 arasında değişmektedir.

İnme, migren atağı sırasında ortaya çıkabilir veya inme bir migren atağını başlatabilir. Toplumda gerek migren, gerekse inme sık görüldüğünden her iki durum rastlantısal olarak ta birarada olabilir.

Migren-inme: Auralı migreni olduğu bilinen bir kişide, tipik migren atağı sırasında inme gelişirse, migren ile inme arasında ilişki kurulabilir. Ancak ortaya çıkan nörolojik defisitin daha önceki migren atakları sırasında görülen belirti ile benzer olması ve inmeye yol açabilecek tüm etyolojik nedenlerin dışlanması gerekmektedir. Migren ile ilişkili inme en sık a. cerebri posterior sulama alanında görülür. Serebral vazospazm, trombosit agregasyonunda artış sorumlu tutulmuştur.



KAYNAKLAR
  • APASS GROUP. Antiphospholipid Antibodies in Stroke Study Group: Clinical and laboratory findings in patients with antiphospolipid antibodies and cerebral ischemia. Stroke 1990; 21:1268-73. Anticardiolipin antibodies are on independent risk factor for first ischemic stroke. Neurology 1993; 43:2069-73.
  • <LI class=MsoNormal>Barnet HJM, Mohr SP, Stein BM, Yatsu FM (eds): Stroke. Pathophysiology, Diagnosis and Management (3rd ed). New York, Churchill Livingstone, 1998. <LI class=MsoNormal>Bogousslavsky J, Caplan LR (eds): Stroke syndromes (2 nd ed). Cambridge, Cambridge University Press, 2001. <LI class=MsoNormal>Bogousslavsky J, Caplan L (eds): Uncommon Causes of stroke (1 st ed). Cambridge, Cambridge University Press, 2001. <LI class=MsoNormal>Fisher M (ed): Clinical Atlas of Cerebrovascular Disorders. London, Mosby, 1994. <LI class=MsoNormal>Mas TL, Arquizan C, Lamy C, Zuber M, Canabes L, Derumaux G, Costes. J. Recurrent Cerebrovascular Events Associted with patent Foramen Ovale, Atrial Septal Aneurysm, or Both. N Eng J Med 2001; 345 (24): 1740-1746.
  • Warlow CP,Dennis MS, van Gijn J, Hankey GT, Sandercock PAG, Bamford JM, Wardlaw J (eds): Stroke: A practical guide to management (2 nd ed). Oxford, Blackwell Science, 2001.
__________________
Click the image to open in full size.
HandaN Ofline   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Türkiye`de Saat: 05:59 .

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2

Sitemiz CSS Standartlarına uygundur. Sitemiz XHTML Standartlarına uygundur

Oracle DBA | Kadife | Oracle Danışmanlık



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580