Beşiktaş Forum  ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi


Geri git   Beşiktaş Forum ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi > Eğitim Öğretim > Dersler - Ödevler - Tezler - Konular > Tarih

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26-01-2007, 15:23   #1
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Bursa Tarihi

BURSA TARİHİ

OSMANLI DÖNEMİ




Selçuklu İmparatorluğu'nun zayıflayıp dağılmaya başlaması üzerine kurulan Anadolu beylikleri içinde kısa zamanda gelişen Osmanlı Beyliği, çevresindeki tekfurlukları alarak, güçlenip büyüdü. 1299 yılında İnegöl, Bilecik, Yenişehir ve İznik çevresi beylik topraklarına katıldı.Osman Gazi'nin bu başarıları karşısında kuşkuya düşen Bursa tekfuru Atranos, Kestel ve Kite tekfurlarının güçleri ve Bizans'tan gelen yardım ile Koyunhisar'da Osmanlı ordusu ile karşılaştılar. 1301'deki bu savaşı Osman Bey'in kuvvetleri kazandı. 1307 yılında Osman Bey komutasındaki Osmanlı ordusu, birlik halinde olan tekfurların bu tutumu üzerine Bursa'yı kuşattı. Uzun süren bu kuşatma sırasında rahatsızlanan Osman Bey kuşatmanın idaresini oğlu Orhan Bey'e bırakarak Yenişehir'e gitti.
1321 yılında Mudanya, Gemlik ve Orhaneli Osmanlı topraklarına katılarak, Bursa kuşatması daraltıldı. 6 Nisan 1326 tarihinde Orhan Bey şehri teslim aldı. Bursa'nın alınması Osmanlı Beyliği için dönüm noktası olmuştur.
Bursa'dan sonra Bizans'ın önemli kalesi sayılan Nikaia (İznik) üzerine Osmanlı birlikleri sevkedildi. Bizans İmparatoru III. Andronikos'un son çırpınışları ise Pelekano yenilgisi ile sona ermiştir. Orhan Gazi'nin inatçı kuşatması sonunda 1331'de İznik teslim alınarak beş yıl süren başkentlik görevini üstlenmiştir. 1334 yılında Cius (Gemlik) Osmanlı topraklarına katıldı. 1335 yılında başkent Bursa'ya taşındı. Kentte büyük imar faaliyetlerine girişildi. Orhan Gazi, şehri Hisar'ın dışına çıkararak Orhan Gazi Külliyesi'ni kurdu. Orta Anadolu'dan getirilen Türkmen aileler kente yerleştirilerek şehrin azınlıklara oranla denge oluşturacak şekilde nüfusu artırıldı.
Orhan Gazi 1360 yılında vefat edince, yerine I.Murat Hüdavendigâr geçti. Daha ziyade Rumeli ile ilgilenen bu padişah, 1366 yılında başkenti Bursa'dan Edirne'ye taşıttı. 1389 yılında Kosova'da Haçlılara karşı kazanılan büyük zafer sırasında şehit edilen I.Murad'ın yerine Yıldırım Bayezıd tahta çıktı.İlk iş olarak Anadolu'da baş gösteren isyanları bastırdı. Aydın, Saruhan, Menteşe ve Karaman beyliklerini ülkesine kattı. 1396 da İstanbul'u kuşattı, Niğbolu savaşıni kazandı. 1402 yılında Timur ordusu ile Ankara ovasında yaptığı savaşı kaybedince, Bursa Timur'un eline geçti. Yıldırım bu yenilgiyi gururuna yediremeyerek intihar etti. Timur Osmanlı topraklarını tekrar beyliklere paylaştırarak ülkeyi uzun sürecek bir iç savaşa sürükledi. Bayezıd'ın oğullarından Mehmet Çelebi Amasya'da, İsa Çelebi Balıkesir ve Bursa çevresinde, Süleyman Çelebi Trakya'da bağımsızlıklarını ilan ettiler.
Ankara Savaşı sırasında Timur'a esir düşen Musa Çelebi, babasının ölümü üzerine cesedi kendisine verilip serbest bırakılınca Bursa'ya geldi. İsa Çelebi'yi Balıkesir'e sürüp burada hakimiyetini ilan etti. Fakat kısa süre sonra İsa Çelebi duruma hakim oldu. Bursa'yı tekrar denetime aldı. Bu çatışmalar şehzadeler arasındaki kanlı sürtüşmelerin habercisi oldu.
Amasya'da bulunan Çelebi Mehmet, kardeşi İsa Çelebi ile anlaşmak istedi. İsa bunu sert şekilde reddedince iki şehzade orduları ile Uluabat'ta karşılaştılar. İsa Çelebi yenilerek, Bizans İmparatorluğuna sığındı. Bu durumdan istifade etmek isteyen Süleyman Çelebi, Bizans İmparatoru ile anlaşarak kardeşi İsa Çelebi'yi yanına aldı. Ona güçlü birlikler vererek Bursa üzerine gönderdi. Bursa'yı hile ile almak isterken yetişen Çelebi Mehmet tarafından birlikleri dağıtıldı. Eskişehir'de hamamda öldürüldü. Babasının türbesine gömüldü. Anadolu'da Çelebi Mehmet'in güçlenmesini tehlikeli bulan Süleyman Çelebi ordusu ile Anadolu'ya geçerek Bursa ve Ankara'yı aldı. Bursa'ya yerleşti.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 26-01-2007, 15:23   #2
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Çelebi Mehmet askeri hazırlıklarını tamamladıktan sonra Bursa üzerine yürüdü ancak iki ordu da birbiri ile çatışmayı göze alamadı.
Çelebi Mehmet, Süleyman Çelebi'nin Anadolu'daki varlığından son derece tedirgindi. Bu durumu kan dökülmeden halletmek isteği ile kardeşi Musa Çelebi ile anlaşma yolunu seçti. Onu birlikleri ile beraber Rumeli'ye geçirdi. Bu yörede kısa zamanda güçlenen Musa Çelebi'ye karşı, Süleyman Çelebi'de Bursa'yı bırakarak, Rumeli'ye geçti. Bunu sabırla bekleyen Çelebi Mehmet, Bursa ve Ankara'yı tekrar kendisine bağladı. Rumeli'de Süleyman Çelebi, Musa Çelebi'yi yenilgiye uğrattı. Fakat Musa Çelebi kısa zamanda tekrar toplanarak Sofya yakınında Süleyman Çelebi ile tekrar karşılaştı ve bu kez galip geldi ve ağabeyi savaşta öldü. Cenazesi Bursa'da I.Murad türbesine gömüldü.
Anlaşmalı olarak Trakya'ya geçmesine rağmen, kazandığı zafere güvenerek Edirne'de hükümdarlığını ilan etti.
Mehmet Çelebi kuvvetli bir ordu ile Musa Çelebi'yi mağlup ederek, öldürtmesi üzerine uzun süren kardeş kavgaları sona eriyor ve Çelebi Mehmet Osmanlı Devleti'nin birliğini yeniden kuruyordu.
Çelebi Mehmet'in Rumeli'ye geçip Musa Çelebi ile savaşmasını fırsat bilen Karamanoğlu Mehmet Bey Bursa'ya kadar ilerlemiş, kenti kuşatmış ancak Hacı İvaz Paşa'nın gösterdiği başarılı müdafaayı aşamamıştır. Çeşitli hilelere teşebbüs etmiş, sur dışındaki mahalle ve camileri ateşe vererek, sur içindeki halkın bunları söndürmek için çıkmasını beklemiş, fakat bu hileleri anlaşıldığından başarılı olamamıştır. Bu arada Musa Çelebi'nin öldürüldüğü ve Çelebi Mehmet'in ordusu ile Bursa'ya gelmekte olduğu haberi üzerine geri çekilmiştir.
Başarıya ulaşan Çelebi Mehmet, 1413 yılından itibaren Bursa'da büyük imar faliyetlerine girişti. 1421 yılında 34 yaşında Edirne'de vefatı üzerine II.Murat padişah oldu. Yıldırım Bayezıd'ın oğlu Mustafa, Timur'un 1405 yılında ölümü üzerine tutsaklıktan kurtularak Anadolu'ya oradan Bizans'ın desteği ile Rumeli'ye geçti. Rumeli'deki Osmanlı ileri gelenleri ve askeri güçleri kendisine katılınca Osmanlı toprakları tekrar ikiye ayrıldı. Bu arada Anadolu içinde de bazı huzursuzluklar baş gösterdi.
II.Murad, vezir Bayezıd Paşa komutasındaki bir orduyu Rumeli'ye Şehzade Mustafa üzerine gönderdi. Fakat birliğinden bir bölümünün karşı tarafa geçmesi üzerine Bayezıd Paşa Sultan esir oldu. Bundan cesaret alan Şehzade Mustafa kuvvetli bir ordu ile Anadolu'ya geçerek, Bursa üzerine yürüdü. İki ordu Uluabat Gölü civarında karşılaştılar. Araya tanınmış Osmanlı beyleri konularak Şehzade Mustafa taraftarlarından önemli kısmının II.Murat tarafına geçmesi sağlanınca, Mustafa kaçmayı uygun gördü. Fakat takip edilip yakalandı ve öldürüldü. Bu arada II.Murad'ın kardeşi Mustafa da fırsat kollamakta idi. II.Murad Şehzade Mustafa ile meşgulken topladığı ordu ile Bursa üzerine yürüdü. Başarılı olamayarak İznik'e çekildi fakat yakalanarak 1423 yılında öldürüldü.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 26-01-2007, 15:23   #3
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

II.Murad sakin yaşamayı seven kişiliği nedeniyle üç kez tahtı oğlu II.Mehmed'e bıraktı. Fakat tehlikeler karşısında tekrar tahta çıkmak zorunda kaldı. Bu dönem içinde Bursa'da oturdu. 1451 de ölünce Bursa'da Muradiye'deki türbesine defnedildi.
II.Mehmed'in (Fatih) İstanbul'u fethinden sonra Bursa'nın tarih sayfalarındaki faal rolü önemli ölçüde azalacaktır. Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk 200 yıllık döneminde Bursa diğer kentlere göre kısa zamanda büyük gelişmeler göstermiştir. Bir çok mimari yapı ile süslenmiş, devrin tanınmış medreseleri ile bilim aleminin kültür merkezi olmuş, canlı ticareti nedeniyle ekonomik yönden güçlenmiştir.
I.Murad başkenti Edirne'ye taşırken buradaki ekonomik ve kültür kaynaklarını da beraberinde götürerek Bursa'yı ikinci planda bırakmış, İstanbul'un fethinden sonra Bursa artık daha gerilerde kalmaya mahkum olmuştur.
Osmanlı İmparatorluğu'nun XVI. yüzyılın sonlarına doğru ekonomik durumu sarsılmaya, Bursa'daki medrese gençliğinin yozlaşmaya başlamasına ek olarak Bursa ve çevresinin birkaç kez çekirge istilasına uğrayarak tüm ekili arazisinin yok olması, açlık tehlikesi başlatmış, bu ise eşkiyalığı ve cinayetleri arttırmıştır.
Bu gelişmeler Celâlî isyanlarını doğurmuş, Bursa ve çevresini Kalenderoğlu kontrolü altına almıştı. Fakat 1606'da Osmanlı İmparatorluğu'nca bu olay başarı ile çözümlenmiştir. Bu arada Konya'da başlatılan Abaza Hasan Paşa ayaklanması çığ gibi büyüyerek, yağmacılık yapan büyük bir kuvvet halini aldı. Batıya ilerleyen bu kuvvetler Bursa'yı ele geçirdi. Kendilerine taraftar olmayan Bursa halkı Edirne'ye sürüldü. Köprülü Mehmet Paşa bu ayaklanmayı başarı ile bastırmasını bildi ve elebaşılara derhal yakalatıp öldürttü. Zayıflamaya başlayan mahalli yönetim, eşkıya olayları, Anadolu halkının 1753 yılından sonra Bursa, İstanbul ve Edirne gibi büyük kentlere göç etmesine ve buralarda yeni sorunların doğmasına neden oldu.
Bursa XIX. yüzyılda Osmanlı imparatorluğu'nun gözde kentlerindendi. Ekonomik yönden son derece güçlenmişti.
Sultan Abdülmecid 1844 yılında Bursa'yı ziyaret etti. Bu arada Bursa'da bazı yeni yapılanmalara gidildi. 1855 yılında şiddetli bir deprem kentin önemli kısmını harabeye, ardından başlayan yangında küle çevirdi.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 26-01-2007, 15:23   #4
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

KURTULUŞ SAVAŞI DÖNEMİ

Hüdavendigâr Vilayeti Merkezliğini yapan Bursa'da XX. yüzyılın başlarında l.Dünya Savaşının getirdiği çok yönlü çöküntü devam ediyordu. İzmir'deki Yunan İşgali (1919) sırasında Bursa'da Albay Bekir Sami komutasında 56.Tümene ait birlikler bulunuyordu. Birlik Komutanı ve kent aydınları 1919 Setbaşı'nda Reddi İlhak Cemiyeti'ni kurdular. Sonradan Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti adını alan bu kuruluş, kısa zamanda ilçelerde de örgütlendi.
İstanbul hükümeti ise Bursa'daki bu gelişmelere karşılık İsmail Bey'i vali tayin etti. Yeni vali, subay ve Milli Mücadelecileri, kurdurduğu gizli örgüt kanalı ile tesbit ettirip yakalatmaya başladı. Bu tutumu Bursa aydınlarınca lanetlenen vali baskılar sonunda bu görevinden alınarak, yerine Nemrut Mustafa Paşa atandı. Fakat onun tutumunun daha sert olması üzerine Bursa'dan sürüldü. Bu arada Bursa ve çevresinde Anzavur Ahmed'in ayaklanmaları büyük yaralar açtı. Fakat Kuvâyî Milliye kuvvetlerince bastırıldı.
1920 yılında Ankara hükümeti çok önem verdiği Bursa'ya Hacim Muhittin Bey'i vali olarak gönderdi. Fakat bu arada Yunan saldırısını desteklemek gayesiyle İngilizler Mudanya, Gemlik ve Karamürsel'e asker çıkardılar. Nitekim destek gören düzenli Yunan birlikleri Balıkesir'i bir gün sonra da Karacabey ve Kirmastı'yı aldıIar.Kuvâyî Milliye güçlerinin Apolyont yöresindeki müdafaa hatları, güçlü düşman karşısında büyük varlık gösteremedi. Tüm birlikler ve malzeme İnegöl'e kaydırılarak Bursa boşaltıldı ve 8 Temmuz 1920'de kent işgale uğradı. Bursa'nın düşman eline geçmesi büyük yankılar uyandırdı. Bursa İşgalinin ilk zamanlarında halk üzerinde bir baskı olmadı. Fakat Yunan ordusunun ard arda savaşlarda yenilgiye uğraması üzerine Bursa'da sansür, ev aramaları, haksız cezalandırmalar, Anadolu'ya gidiş ve ticaret yasaklandı.
30 Ağustos Meydan Savaşı'nda bir daha unutmayacakları şekilde perişan olan düşman birlikleri geri çekilirken baskı ve yağmacılığı, yakıp yıkmayı ihmal etmiyordu. Bursa'nın da baştan başa yakılacağı haberi Türkler ve azınlıkların hemen tümünün kenti boşaltmasına neden oldu. 3.Kolordu, Şükrü Naili Paşa komutasındaki birlikleriyle Bursa'ya yürüdü. 1.Tümenin süvarileri 9 Eylül'de Yunan direnişini birkaç yerinden aşarak 10 Eylül gecesi şehrin güneyine girdi. Sabahın erken saatlerinde ise güzel Bursa tahribe uğramasına fırsat verilmeden hakiki sahibine tekrar kavuştu.
Bursa Belediye Binası karargah yapılarak, kentte düzen sağlandı. İşgal sırasında düşmanla işbirlikçilik edenler tek tek yakalanarak adalete teslim edildi. Bursa düşman işgalinden 11 Eylül 1922'de kurtarıldı.
Bursa, verimli topraklarından elde edilen ürünlerle Cumhuriyetin ilk yıllarında bir tarım kenti görünümündeydi. Geleneksel imalatı ipekti. Son 25 yıldır Türkiye'nin tekstil ve otomotiv sanayilerinin merkezi olmayı başardı.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 01-02-2007, 19:39   #5
ยŦยк
 
Constantin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

tşkler
Constantin Ofline   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Türkiye`de Saat: 10:13 .

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2

Sitemiz CSS Standartlarına uygundur. Sitemiz XHTML Standartlarına uygundur

Oracle DBA | Kadife | Oracle Danışmanlık



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580