Beşiktaş Forum  ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi


Geri git   Beşiktaş Forum ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi > Eğitim Öğretim > Dersler - Ödevler - Tezler - Konular > Tekstil Bölümü

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 22-01-2007, 11:45   #1
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Dikiş Makinaları

I.GİRİŞ VE ÖNSÖZ



I.1. Önsöz


Gelişen teknolojisinin en önemli ürünlerinden biri hiç kuşkusuz bilgisayarlarıdır. Yaşantımızda her alanda tüm ağırlığıyla yerini alan bilgisayarların gelişmesi çok süratli olmakta ve bu konuda her geçen gün yeni bir aşama kaydedilmesi özellikle dikkati çekmektedir. Bilgisayar kullanımı, diğer endüstrilerde olduğu gibi tekstil endüstrisinde de günden güne önem kazanmaktadır. Bilgisayar, bilgi işlemdeki sürat ve hassasiyeti arttırır ve kalitenin gelişmesini, üretimin yükselmesini sağlar.

I.2. Giriş


Bu projede CAD ve CAM sistemlerinin zaman ve hız açısından yarar sağladığı, CAD ve CAM sistemlerinde kullanılan firmalar üzerinde durulmuştur. Bilgisayar getirdiği yararlardan sarım kesim ve dikim makineleriyle üretimin çok hızlı bir şekilde arttığı gözlenmiştir.

Giysi tasarım özellikleri, dizayn ve moda üzerinde durulmuş.

Ayrıca CAD ve CAM sistemlerinde ilgili firma adresleri verilmiştir.

Kaynaklar


Lectra Systemes Katalogları
T.K.A.M. konfeksiyon teknolojisi kitapları
IMB-Köln 2000 konfeksiyon makineleri fuarında CAD sisteminde görülen yenilikleri yazan öğretmen
Yrd.Doç.Dr.Ender Yazgan BULGUN (Dokuz Eylül Üniv.Tekstil Müh. Böl.)
CAD/CAM sistemlerinin işlevleri ve IMB’93 Köln konfeksiyon makineleri fuarında CAD/CAM sistemlerinde sunulan yenilikleri inceleyen öğretmenler
Tekstil Yük. Müh. Belgin BOZKURT E.Ü. Tekstil Müh. Böl.
Tekstil Yük. Müh. Ender Bulgun E.Ü.Tekstil Müh. Böl.
Tekstil Yük. Müh. Sevil YEŞİLPINAR E.Ü.Tekstil Müh. Böl.


DÜZ DİKİŞ MAKİNELERİ


Düz dikiş makineleri temel bir dikiş olan düz dikişi gerçekleştiren makinedir. Bu makinelerde dikiş oluşumu iğnenin aşağı-yukarı hareketi ve kavrayıcının iğne ipliğini yakalayarak ipliklerin birbirine bağlanması ile meydana gelir.

Klasik düz dikiş makineleri alt transportludur. Kalın kumaşlarda, birleştirme dikişlerinde ya da astar, vizotin, kumaş gibi birkaç malzemenin birlikte dikildiği durumlarda üst transportlu ve iğne transportlu makineler kullanılır.

Düz dikiş makinelerinde diferansiyel transport da kullanılmaktadır. 301 tip dikiş yapan dikiş makinesi, düz dikiş makinesi olarak adlandırılır. Diğer makineler özel makineler olarak kabul edilir. Çünkü; 301 dikiş sınıfı makine, pek çok giysiyi yapabilmek ya da giysi yapımında pek çok işlemi yapabilmek için kullanılabilecek tek makinedir.

S=2112’deki tek resim

OVERLOK DİKİŞİ


Kumaş kenarlarını tutturmak, emniyete almak için kumaş kenarlarının düzeltilerek temizleme ve sürfile etkisi oluşturacak şekilde iplikle sarılmasıyla yapılan makine dikişidir.

Overlok Dikişi Kullanım Yerleri

Overlok dikişi;
- Özellikle örme kumaşların giysi paçalarını birleştirmede,
- Kenar temizleme, sürfile ve bitirmede,
- Lastik gibi malzemeleri giysi paçalarına eklemede,
- Özel aparatlarla dikiş yapmada (biye dikme gibi)
- Dekoratif ve stil amacıyla; maul veya dantela kenarı yapmada kullanılır.




Kot (Jean, Denim) Overloğu:

Kot giysilerin özellikle iç paça ve yan birleştirmelerinde kullanılan overlok makineleridir.
S=2139 Tek resim S=2150’de Tek resim

KAPAMA DİKİŞİ

Kapama (örtme) dikiş makinelerine örnek olarak;
a) Karyokalı reçme dikiş makinesi
b) Filatlok dikiş makinesi verilmiştir.

a) Karyokalı reçme dikiş makinesi

Genellikle örme giysilerde süsleme ve baskı amacıyla kullanılan makinelerdir. Üç iğneli iplik kesme tertibatlı ve eksantirik kumandalı olan karyokalı reçme makineleri açık halde veya önceden kapanmış triko giysilerin dikiminde kullanılır.

b) Filatlok dikiş makinesi

İki kumaşın yanyana dikilmesi ve aynı zamanda kenarlarının kesilmesinde kullanılan makinelerdir. Filatlok makinesinde yatay olarak çalışan kumaş kesme tertibatı ve otomatik ayarlı diferensiyel transport tertibatı bulunur.

Filatlok makinesi triko, iç çamaşırı, eşofman vb. örgü giysilerin dikiminde kullanılır.

ÇİFT İĞNELİ DİKİŞ MAKİNELERİ

Çift iğneli dikiş; belli aralıklı iki iğne ve bunlara ait dikiş mekanizması ile donatılmış, aynı anda iki paralel dikiş sırası oluşturan bir dikiş tipidir.

Bu makinelerin farklı standartlarda ve çeşitli iğne deliklerinde olan tipleri vardır. Yanyana duran iki dikişin orta çizgileri arasındaki mesafe, dikiş mesafesi olarak tabir edilir.

İki dikiş arasındaki mesafe kumaş ve giysi türüne bağlı olarak örneğin; kot çift iğnesinde 7mm. gömlek çift iğnesinde ise 4mm. olarak kullanılır.

Çift İğne Dikişi Kullanım Yerleri

- Birleştirme dikişlerini takviye etmek için
- Giysi kenarlarını süslemek için
- Verev bant takmak için
- Lastik, kordon gibi bir malzeme ile birlikte ya da ayrıca kıvrılma yapmak için kullanılır.

S=2178’de bir resim

ZİKZAK DİKİŞ MAKİNESİ

Zikzak dikiş makinesi genişliği ve boyu ayarlanabilen zikzak dikiş yapan, düz dikiş makinesi olarak da kullanılan dikiş makinesidir.
Zikzak makine dikişinin kullanım yerleri şunlardır:
- Örme ve esnek kumaşların birleştirilmelerinde
- Kenar bitimlerinde
- Giysi kenarlarına lastik uygulamada
- Mayolarda
- Dekoratif ayrıntı olarak ve süs eklemede kullanlır

S=2190’lı bir resim


KOL DİKİŞ MAKİNELERİ


Kol takma işlemi birleştirme dikişinin uygulandığı kol bölümünün ön ve arka bedendeki farklı duruşu, dikilecek beden ve kol parçasının birleştirme hatalarının farklı uzunluklarda olmasından dolayı mola verilmesi ve önemli bir fonksiyonel işlem oluşu nedeniyle zordur; tecrübeli ve usta bir dikim operatörü gerektirir.

Ancak yeni geliştirilen bilgisayarlı makinelerde, kol ve beden eğrileri uzunlukları, verilmesi gereken mola miktarları ve yerlerinin makine bilgisayarına verilmesi ile makine kullanmayı bilen ve basit işlemler yapabilen bir operatörün kol takabilmesi mümkün olmaktadır.

Bu şekilde, tecrübeli operatöre gerek olmadan kaliteli, verimli çalışma olanağı elde edilir.
S=227’de bir resim

CAD VE CAM SİSTEMLERİ HAKKINDA BİLGİ

CAD ( Computer Aided Desing – Bilgisayar Destekli Tasarım)
CAM (Computer Aided Monufacturing – Bilgisayar Destekli Üretim)

CAD: Bilgisayar yardımıyla bir ürünün biçimlendirilmesini ifade eder. CAD sistemleri; dokuma, örme ve baskı kumaş yüzeylerinin renk ve desen açısından tasarlanmasıyla hazır giyim sanayinde giysi model tasarımı, kalıp hazırlama, kalıp serileme ve kesim planı hazırlama aşamalarında kullanılmaktadır. Günümüzde bu sistemler ile iki veya üç boyutlu çalışmalar yapmak mümkündür. CAD grubu sistemler için; bilgisayarlı renk, örme dokuma tekstil yüzeyi, baskı nakış deseni, model ve kalıp tasarımı ve kesim planı hazırlama sistemleri girmektedir.

CAM: Bilgisayar yardımıyla insandan kaynaklanan hata payının en aza indirilmesi ile yapılan üretimi ifade eder. Bu programlarda bilgisayarın doğrudan makinelere ya da parçaları kontrol etmesiyle üretimin sağlanması mümkündür.

Örme ve dokuma kumaşlarının yapı ve desen tasarımı CAD sistemi ile yapıldıktan sonra CAM sayesinde kumaşların istenilen tasarım özelliklerine uygun olarak makine tarafından yapılan üretimi yönlendirip kontrol edebilmektedir. CAM grubu içine bilgisayarlı iplik, örme, dokuma, terbiye, dikiş makineleri, kumaş serim ve kesim sistemleri, hazır giyim üretim aşamasında kullanılan taşıyıcı sistemler ve nakış makineleri girmektedir.



Yatırım zamanına karar vermeden iki soru önemlidir.

1. İşler durgunlaşırken yatırım, önümüzdeki 6-12 ayı etkiler mi?
2. Yatırımın varolan maliyetler ve performansla karşılanıp karşılanamayacağı (kredi almadan)

İkisi de evet ise beklemeden yatırım yapabiliriz. Seçim yaparken entegre büyüyebilen bir sistem seçilmeli.

Hazır giyimde CAD kullanımı birbirinden farklı iki alanda gelişiyor.

1. Moda ve desen tasarımı
2. Kalıp serileme

CAD sistemleri fiyatları 40000$
Esas pahalılığı platter (çiziciler) oluşturuyor. (20000-25000$)

ASSYST: Almanya menşeyli bir sistemdir. Sistem bir unix versiyonu olan HP-Unix üzerinde çalışmaktadır.

Assyst unixin sağladığı hız ve çoklu kullanım olanaklarını oldukça iyi kullanmaktadır. Ayrıca kısmi, grafik kullanıcı Arcyuzu (GKA) ya da sahiptir. Arcyuzu (GKA) sistemdeki bilgilere ulaşma hızını arttırır. Modern bağlantısı ile sınırsız uzaklara soft ware desteği verilmektedir. (internet gibi)

Kalıp ve kesim planı üzerine Assyst’ın önerdiği kullanımlar şunlardır:

a) Assyccd: Tüm model kalıp hazırlama, kalıp serileme, model uygulama işlemleri bu bölümde yapılmaktadır. Assyccd tek menü altında çalışabilmektedir.
b) Assylcy: Kesim planı ile ilgili işlemler burada yapılmaktadır. Kesim planı hazırlığı sırasında kullanılacak fonksiyonları seçmek için ekrandaki menüler yerine klavyede komutların tanımlandığı tuşlar kullanılmaktadır. El ile yerleştirmenin yanısıra otomatik yerleştirmede yapılabilir.
c) Summit: Assyst çizgiler için bu sistemleri önermektedir. En çok kullanılan, Assyst çizgisi, summit adı verilen, kağıdı ileri-geri hareketle, kalemli bir çizicidir. Fiyatı ucuz olmakla birlikte çok gürültülü çalışmaktadır.
Wild TA 500 ise de klasik kalemli çiziciler

GERBER: ABD kökenli olan Gerber, Gerber Garment Technology (GGT) tarafından üretilmektedir. DOS sistemini kullanan Gerber kendine özgü çoklu çalışma ortamı ile istenildiğinde iki monitör ile de çalışabilmektedir. Sistem aynı zamanda Windows uyumlu olarak da kullanılabilmektedir. Gerber’in CAD ile çalışmada önerdiği sistemlerden bazıları şunlardır:

a) Artworks (Tasarım Sistemleri): Konfeksiyon ürünlerinin tasarımı, üretimi ve pazarlanması için gereken sanatsal çalışmaları kolaylaştıran bir grafik program grubudur. Bu programlar ile model, desen, teknik çalışmalar yapılabildiği gibi fiyatlandırma çalışmaları da yapılabilmektedir.
b) Accu Mark: Kalıp hazırlama, serileme, model uygulama ve kesim planı hazırlama fonksiyonlarına sahip paket programlardır.
Gerber’in özellikle fonksiyon işletmesi için çok önemli olan kesim planı programı oldukça gelişmiştir.
c) Accu Mark Silhcutte: Dijital bir masa üzerinde elektronik bir kalemle kalıp hazırlarken, kalıp aynı zamanda sisteme aktarılmaktadır. Ayrıca hiçbir ürün silvet masası üzerine yerleştirilerek aynı kalem ile giysi hatları üzerinden geçerek giysinin kabaca kalıbının sisteme aktarılması mümkündür.
d) Accu Plat – Accu Jet – Micro Jet Platters: Gerber çizici olarak kullanımı en yaygın olan Accu Plat kalemli çizicilerin son yıllarda Accu Jet ve Mikro Jet, İnk-Jet çizicilerde piyasaya sürmüştür.

KALIP SERİLEME

Kalıp serileme; ana beden ölçüsü ya da orta beden ölçüsünden küçük ve büyük beden ölçülerinin basamaklı (kademeli) olarak orantılı bir şekilde üretilmesi için kullanılan teknik bir terimdir.


Bilgisayarla Kalıp Serileme

Bilgisayar yardımıyla yapılan serileme metodudur. Yani bilgisayar yardımıyla yapılan bir model için temel şablonun büyütülme ve küçültülme işlemi yapılır. (Şekil 10.295)

Bilgisayarla kalıp serileme tekniği; son yıllarda devamlı olarak geliştirilmiş ve hassaslaştırılmıştır. (Şekil 10.296)

Elle yapılan serilemenin dezavantajları;
- Yüksek maliyet ve nitelikli personel gereksinimi
- Hata yapma riskinin fazla olmasıdır.

Buna karşılık bilgisayarla kalıp serilemenin avantajları;
- Eğitimsiz personelin kullanılabilmesi
- Hata kaynaklarını ortadan kaldırarak kalite düzgünlüğünün sağlanmasıdır.

Bilgisayarlı kalıp serilemenin bu avantajlarına karşılık dezavantajı önemli bir yatırım maliyeti getirmesidir. Bu nedenle bilgisayarlı serileme, şimdilik orta büyüklükteki ve küçük işletmeler için çoğu zaman fazla masraflıdır. Daha düşüm masraflı bir seçenek de serileme servis merkezlerinin kullanılmasıdır. Bu merkezlerde, ana kalıplara göre istenilen ölçü basamakları, verilmiş olan ölçü derecelerinin dikkate alınması ile elektronik olarak sınıflandırılırlar.

Bilgisayarla kalıp serilemede; kontür okuma aleti ilk modelin verilerini baz boyutları olarak alıp bellekteki ölçü tabloları ve sıçrama değerlerinin listesi ve ek olarak verilen spesifik model sapma değerleri kullanılır. (Şekil 10.297)

Çizgilerin diğer boyutları bilgisayar tarafından hesaplanır ve serilendirilmesi yapılır. (Şekil 10.298)

Kalıplarda küçültme ve büyültme işlemleri (serileme) yapıldıktan sonra gerekirse kalıp kenarları kuvvetlendirilir.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 22-01-2007, 12:11   #2
Forumun Basketçisi
 
AyTeK54 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

paylaşım için teşekkürler
__________________
вιzє єğℓєηмєуι уαηℓış öğяєттιℓєя çüηкü σηℓαя нιç "ραѕ¢αℓ ησυмα" ιℓє ∂ιѕ¢σуα gιтмє∂ιℓєя...
AyTeK54 Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 20-08-2008, 12:38   #3
 
aysglgndz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

tşkkrlerrr
__________________
Lütfen forum kurallarını okuyunuz..
aysglgndz Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 22-02-2009, 22:22   #4
Dişi Kartal
 
alpler - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Tam benim asıl mesleğim ile ilgili açıklamalar,teşekkürler...Bende de son sistem bir dikiş makinesi var,marka vermeyim,reklam olmasın. Alet işler el öğünür misali...
__________________
alpler Ofline   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Türkiye`de Saat: 03:08 .

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2

Sitemiz CSS Standartlarına uygundur. Sitemiz XHTML Standartlarına uygundur

Oracle DBA | Kadife | Oracle Danışmanlık



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580