Beşiktaş Forum  ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi


Geri git   Beşiktaş Forum ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi > Kültür , Sanat Turizm, Gezi ve Seyahat Rehberi > Oteller - Tatil Köyleri - Plajlar - Kaplıcalar - Yayla > Yurt İçi

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12-10-2006, 19:47   #1
 
AloneWolf - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Anodoluda kendi halinde bir ilçe (Zile)

Click the image to open in full size. Click the image to open in full size. Click the image to open in full size.
Click the image to open in full size.



ZİLE

Tokat ilinin 70 Km. batısında yer alan Zile İlçesi, Anadolu kültürünün tipik özelliklerini yansıtan tarihi yerleşim bölgelerinden biridir. Denizden yüksekliği 710 metre olan ilçenin yüzölçümü 1512 metrekaredir. Güneyden doğu batı istikametine uzanan ve en yüksek tepesi 1892 metre olan Deveci Dağları ile çevrilmiş ve bir ovanın orta yerinde yükselen höyüğün çevresinde kurulmuştur. Güvercinçalı, Hüseyin Gazi tepesi ve Sivriçal bu ovada belli başlı engebelerdir. Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biridir.

Amasyalı tarihçi Strabon’a göre Zile, Ninova (Asur Krallığının Başkenti) Melikesi Semiramis tarafından 4000 yıl önce kurulmuştur.

Zile kalesinin Roma kumandanı Sulla tarafından yaptırılmış olması ve Amanos Mabedinin burada bulunması ve muhterem anlamına gelen Silla denmesinden dolayı Zile’nin ismi zamanla Zela ve daha sonra Zile şekline dönüştüğü düşünülmektedir. Maşathöyük’te bulunan yazıtların incelenmesi sonucunda elde edilen bilgilere dayanılarak yazılan Anadolu isimli eserlerde Eti Medeniyeti’nin bugünkü Zile’ye kadar yayıldığından bahsedilmektedir. Bu durumda Zile Maşathöyük kazılarında bulunan tabletlerden elde edilen bilgilere göre; Orta Anadolu’da başlayıp kuzeydoğuda Yeşilırmak Havzası boyunca sıralanmış Hitit yerleşim merkezlerinden biri olan Anzilla olduğu düşünülmektedir.

M.Ö. birinci yüzyıllarda Roma diktatörü Jules Sezar ordularıyla Anadoluya oradan da Zile’ye gelmiştir. Bugünkü Altıağaç denilen yerde Amiral Triarius’u yenilgiye uğratmıştır. Zaferi Zile’de ilahi bir törenle kutlayan Sezar; mektubunda yazdığı Veni-Vidi-Vici (Geldim-Gördüm-Yendim) sözlerini bir taşa yazdırmıştır. Yakın zamana kadar kalede olduğu söylenen bu taşın şimdi nerede olduğu bilinmemektedir.


Bizans ile Sasaniler arasında zaman zaman el değiştiren yöre 1071 yılına kadar Bizanslılar’ın elinde kalmıştır. Bu tarihte Melik Ahmet Danişment Gazi tarafından Bizanslılardan alınmıştır. Danışmentlilerin izlerin hala görmek mümkündür. 1174 yılında Anadolu Selçuklularından II. Kılıçarslan Danışment Devletine son vererek Zile’nin Selçuklulara geçmesini sağlamıştır. 1397 tarihinde Yıldırım Beyazıt tarafından Osmanlı yönetimine geçmiştir. Kısa süre Timur’un elinde kalan ilçe 1413’te tekrar Osmanlılara geçmiştir.

Zile Kalesi
Click the image to open in full size.Click the image to open in full size.Click the image to open in full size.Click the image to open in full size.
Zile'ye girerken ilk göze çarpan zile kalesinin surları ve saat kulesidir. Zile ovasına hakim olan bir höyük üzerine oturtulmuştur ve ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Strabon'a göre Ninova hakimesi Semiramis tarafından doğusundaki kayalık bölgeden yararlanılarak, doldurulmak suretiyle yapıldığı söylenmektedir. Kentin en yüksek ve en eski akropolüdür. Kale içerisinde yeraltı yolları, geçitler ve askeri amaçlı yapılar inşa edilmiştir.

1875 yılında Zile'ye gelen Ziya Paşa kalenin içine askerlik şubesi ve okul yaptırmıştır, giriş kapısı üzerindeki kuleyi de saat kulesine dönüştürmüştür. Ancak kuledeki saat bugün yerinde yoktur. Tokat il merkezinde ki Behzat kulesinde halen kullanılmaktadır. Kale içinde çevreye dağılmış Roma ve Bizans dönemlerine ait sütunlar ve kitabeler bulunmaktadır. Kalenin doğu yönünde kayaların oyulması ile yapılmış bir anfi tiyatro vardır.

Ulu Camii
Click the image to open in full size.
Selçuklu Sultanı III. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından 1267 yılında yaptırılmıştır. Caminin üç kapısı vardır. Ana giriş kapısında Anadolu Selçuklularının çok güzel geleneksel motifleri görülmektedir. Osmanlılar zamanında Camii tamir görmüştür.

Zile Evleri
Click the image to open in full size.


Düz bir alanda düzenli bir planlama ile kale höyüğünün çevresinde yayılan kentteki evlerin hemen hemen hepsi Tokat yöresi mimari özelliklerini göstermektedir. Birkaç kez büyük yangın geçiren Zile’de eski dönemlere ait saraylardan ayakta kalan yoktur.

Maşat Höyük

Click the image to open in full size.Click the image to open in full size.Click the image to open in full size.Click the image to open in full size.
Önemli bir Hitit merkezi olan Maşat, Zile’nin 25 km. Güneyindedir. Hitit imparatorluklarına bağlı bir beyliğe ait yerleşme bölgesinin merkezidir. Tepede büyük bir saray ve eteğinde ki kentten oluşmaktadır. Kent M.Ö. 1500’lü yıllarda imparatorluğun ve döneminin en parlak günlerini yaşamıştır. Savaş ve yangınlar nedeniyle beş kez yıkılmış ve yeniden yapılmıştır. Höyük harabelerinde bu temelleri üst üste görmek mümkündür. M.Ö. 1200 yıllarında Frig istilası ile el değiştiren kent, 500 yıl Frig uygarlığını ve demir çağını yaşamıştır. M.Ö. üçüncü yüzyılda önemini yitiren maşat, 1973 yılında Türk bilim adamları ve uzmanları tarafından gün ışığına çıkarılmıştır. Bulunan bu eşyaların bazıları Süzgeç, çaydanlık, küçük maltız, içki bardağı hayvan şeklinde içki kabı, çift kulplu testi

4000 yıllık uzun geçmişinde değişik çağ ve uygarlık belgelerini içinde saklayarak bu güne kadar getiren höyük mimarisi, seramikleri, metal aletleri, tabletleri ve daha birçok buluntuları ile Hitit ve Frig uygarlıklarına ışık tutmaktadır.

İlçede Bulunan Osmanlı Eserleri

Hoca İshak Camii
Boyacı Hasan Ağa Camii
Elbaş Camii
Çifte Hamam
Yeni Hamam

Ballıca mağarası

Daha düne kadar dünyanın yedi harikasından bahsedilirken , bir tabiat harikasının ortaya çıkmasıyla sekizinci harikadan bahsedilir olmuştur. Yüzlerce sırla dolu odaların, sayısız güzelliklerin, eşsiz efsanelerin dolaştığı ballıca mağarası yöre turizmi için çok önemlidir.

Tokat’ın Pazar ilçesi yakınlarındaki İndere Vadisinin tabanından 40 mt. Yukarda bulunan mağara, deniz seviyesine göre 1085 metrededir. Giriş ağzı kuzey batıya bakan mağara, güneydoğuya uzanan küçük bir galeri ile başlar. Bu giriş belirli bir eğimle havuzlu salona açılır. Bu salonda mutlak nem % 54 gibi çok düşük, sıcaklık ise diğer bölümlere göre daha fazladır. Nemin az, sıcaklığın fazla oluşu damlataş oluşturan kalsit kristalleri arasındaki bağı zayıflatarak pul pul soyulmalarına yol açmıştır. Havuzlu salon, sütun ve sarkıtların oluşturduğu dar bir geçitten sonra büyük bir ormana açılır. Kırmızı ve sarının her tonundan süt beyaza kadar tüm renklere sahip olan sarkıt ve dikitlerin dev boyutlara ulaştığı bu damlataş ormanında, insan kendini sihirli bir dünyada hisseder.

Havuzlu salondan Büyük Salona geçilir. Ballıca mağarasının gelişimini göz önüne alırsak büyük damlataşlar salonunun aşağı seviyeleri mağaranın ikinci katını oluşturmaktadır. Bu salon mağaranın iki kola ayrıldığı noktada yer alır. Buradan Fosil Salon’a geçilir ve 18 mt.lik bir inişle kuzeydeki son galeriye bağlanır. Merdiven kullanmadan inmenin zor olduğu bu salona içerisinde bulunan küçük yarasalardan dolayı Yarasalı Salon adı verilmiştir. Uzunluğu 25 ile 35 mt., Genişliği 8 ile 10 metre. arasında değişmektedir. Bu salonda ikinci katta yer almaktadır.

Büyük Salonun güney ucundan küçük bir delikten, blok ve kayalardan oluşmuş büyük bir salona inilir. Damlataşların ve mantar kayaların bulunduğu üçüncü kat salonuna tabanındaki derin kuyulardan dolayı Çöküntü Salonu adı verilmiştir. Bu salondan, aynı katta bulunan adı gibi muhteşem olan Muhteşem Galeri’ye bağlanır. Tavandan damlayan karbonatlı sular, uzunlamasına gelişmiş sarkıt veya dikit oluşturmadan su birikintilerine karışmaktadır. Bunun sonucuda sarkıtlar dikey değil, yatay yönde büyüme gösterir. Bazen su içinde geliştikleri görülmektedir.

Muhteşem galeri büyük sütunlar tarafından üç belirgin salona ayrılıyor. En kuzeyde bulunan mantarlı salonda iri soğan sarkıtlar ve mantar şeklinde gelişmiş dikitler çok belirgindir. Muhteşem Galerinin ortasında bulunan sütunlar salonunda çok iri sütunlar bulunmaktadır.

Sütunlar salonundan belirgin bir basamakla genç salon adı verilen, mağaranın en yeni ve en son oluşmuş bölümüne geçilir. Bu salonda her türden damlataşlar gelişmiştir. Tabanında dikit ve havuzlar ile yanlarda bayrak ve perde damlataşları, tavanda ise sarkıtlar salonu süslemektedir. Salonun son bölümünde tavan ile tabanın birleştiği noktalarda oluşumları halen devam eden sarkıtların en güzel örnekleri görülür.

Yan kolları ile birlikte 680 m. uzunluğa sahip olan mağaranın en yüksek ve en derin bölümü arasında 94 m. yükseklik bulunmaktadır. O büyülü dünyada gezip dışarı çıktıktan sonra kendinizi rüya görmüş gibi hissedeceksiniz. Mağaranın toz ve polenden arınmış bol oksijenli havası astımlı hastalara iyi gelmekte, daha kolay nefes almalarını sağlamaktadır. Mağaraya bir Astım Tedavi Merkezi kurulması planlanmaktadır.

İl ve çevre ilçelerdeki gezilebilecek önemli bölgeler

Tokat Kalesi
Sultan Hanı
Latifoğlu Konağı
Sulusaray Kaplıcaları
Reşadiye Kaplıcaları
Niksar Çamiçi Yaylası
Antik Sebastiapolis
Tokat Gümenek Mesire Yeri
__________________
.uɐln ʞşɐʇʞışǝq 'ɯǝɯçǝƃzɐʌ ǝsuöp ǝuısɹǝʇ ɐʎuüp
AloneWolf Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 12-10-2006, 20:33   #2
 
empoli - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

kendi halinde değil ama ilgilenilmediğinden dolayı kendi haline bırakılmış bir tarih şehri...
__________________
YAŞASIN VATANA İHANET EDENLER İÇİN,ÖLÜM..!!
www.kaynak.piczo.com
http://i82.photobucket.com/albums/j2...o9075693ed.jpg
empoli Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 13-10-2006, 15:19   #3
Yardımcı Admin
 
Meric - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

anadoluda o kadar gezilmesi gereken yer var ki ve biz farkında değiliz
Meric Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 13-10-2006, 15:26   #4
junior-1903
 
R€D-D€V!L-1903 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

güzel bir yere benziyor paylaşım için teşekkürlerrr
__________________
gücüne güc katmaya geldik formanda ter olmaya geldik BEŞİKTAŞ seninle ölmeye geldik....
R€D-D€V!L-1903 Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 13-10-2006, 19:30   #5
 
OnuR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

teşkkrler
__________________




Besiktas JK






.
OnuR Ofline   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Türkiye`de Saat: 20:43 .

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2

Sitemiz CSS Standartlarına uygundur. Sitemiz XHTML Standartlarına uygundur

Oracle DBA | Kadife | Oracle Danışmanlık



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580