Forumlar › Forumlar › Taraftar › Gündem Dışı › Rüya Tabirleri › rüyalar hakkında 15 gerçek
- Bu konu 11 yanıt içerir, 6 izleyen vardır ve en son 16 yıl 1 ay önce
Asi Ruh tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
Eylül 9, 2010: 8:30 am #1225610
Uyurken beynimizde oluşan imgeler hep ilgi çekmiş bilimsel veya bilim dışı pek çok olguyla ilişkilendirilmiştir. İşte meraklısı için rüyalar hakkında 15 bilimsel gerçek.
Uyurken gördüğümüz düşler hakkında çok şey yazılır çizilir. Bunların çoğu da genellikle bilimsel verilere dayanmaz. İşte rüyalarımız hakkında 15 bilimsel gerçek:
Rüyalarımızın yüzde 90'ını unuturuz Uyandıktan 5 dakika sonra rüyamızın yarısını unuturuz 10 dakika sonra ise yüzde 90'ını.
Körler de rüya görür Doğduktan sonra görme yeteneğini yitirenler rüyalarında görsel imgeler görebilir. Doğuştan görme engelli olanlarsa resim göremez ancak aynı seviyede koku ses dokunma ve duyguları hisseder.
Herkes rüya görür Aşırı psikolojik sorunları olan insanlar dışında herkes rüya görür. Eğer rüya görmediğinizi düşünüyorsanız aslında rüyalarınızı unutuyorsunuzdur.
Rüyalarda sadece bildiğimiz yüzleri görürüz Zihnimiz yüzler yaratmaz. Rüyada gördüğümüz yüzler hayatımızda karşılaştığımız ama hatırlamadığımız ya da kime ait olduğunu bilmediğimiz yüzlerdir. Hepimiz hayatımız boyunca binlerce yüz gördüğümüz için rüyalarımızda da limitsiz yüz görme yeteneğine sahibiz.
Herkes renkli rüyalar görmez Gözleri gören insanların yüzde 12'si rüyalarını siyah-beyaz görür
geri kalanlarsa renkli. 1915 ile 1950 yılları arasında yapılan araştırmalara göre rüyaların büyük çoğunluğu siyah-beyaz görülüyordu. Ancak sonuçlar 1960'lı yıllardan itibaren değişmeye başladı. Günümüzde 25 yaşın altındaki insanların sadece yüzde 4.4'ü rüyalarını siyah beyaz görüyor. Son araştırmalar bu değişikliğin nedenini siyah-beyaz film ve televizyondan renkli görüntüye geçmemize bağlıyor.
Rüyalar simgeseldir Belirli bir nesne veya olay içeren rüya
genellikle doğrudan o nesne veya olayla ilgili değildir. Rüyalar simgesel bir dille konuşur. Rüyalarınız hangi imgeyi görürse büyük ihtimalle o imgeyi temsil etmiyordur.
Duygular Rüyalarda en çok hissedilen duygu endişedir. Negatif duygular pozitif duygulardan daha sık görülür.
Her gece dört ila yedi rüya görürüz Ortalama olarak her gece bir iki saat arası süreyle rüya görürüz.
Hayvanlar da rüya görür Bir çok hayvan üzerinde yapılan araştırmalar hayvanların da insanlar gibi uykularında rüya gördüklerini ortaya koymuştur. Bir köpeği uyurken izlerseniz birini takip eder gibi ayaklarını veya patilerini oynattığını görebilirsiniz.
REM (Derin uyku fazı) Hızlı Göz Hareketi (REM) uykunun standart bir evresidir ve bu evrede gözler hızlı hareket eder. REM uykusu ergen insanlarda tüm uykunun yüzde 20-25'ini kapsar bu da bir gecelik uykunun 90-120 dakikasına eşittir. REM uykusu sırasında rüyada hareket edilse de vücut hareket edemez yani vücut geçici 'uyku felci' haline geçer.
Rüyanın gerçek hayatla birleşmesi Zihnimiz
bedenimizin o sırada gerçekten duyduğu ya da hissettiği şeyleri rüyalarımızla birleştirebilir. Örneğin rüyamızda kendimizi bir konserde müzik dinlerken görüyoruzdur ancak o sırada radyoda bir müzik çalıyor olabilir.
Erkek ve kadınlar farklı rüyalar görür Erkekler
erkekler hakkında daha fazla rüya görür. Bir erkeğin rüyalarında gördüğü karakterlerin yüzde 70'i erkektir. Kadında bu oranlar eşittir. Öte ayndan erkekler kadınlara nazaran rüyalarında daha agresif duygular hisseder.
Geleceği gösteren rüyalar Yapılan araştırmalar insanların yüzde 18 ila yüzde 38'nin rüyalarında 'geleceğe ilişkin' veriler taşıyan imgeler gördüğünü yüzde 70'ininse 'déjà vu' yaşadığını gösteriyor. Rüyalarda geleceğin görülebileceğine inanan insanların oranıysa araştırmaya bağlı olarak yüzde 63 ile yüzde 98 arasında değişiyor.
Horluyorsanız rüya göremezsiniz Bilimsel olarak kanıtlanamasa da yapılan araştırmalarda horlayan insanların daha az sayıda daha kısa ve genellikle unutulan rüyalar gördüğü sonucuna varmış.
Rüyanızda orgazm olabilirsiniz Rüyanızda cinsel ilişkiye girebilir
ayrıca gerçeği kadar güçlü bir orgazm yaşayabilirsiniz. Hatta gerçeğinden bile daha şiddetli olabilecek bu orgazm esnasında boşalma bile gerçekleşmeyebilir.alıntıdır
Eylül 9, 2010: 8:42 am #2237120guzel bir konu tesekkurler
ben cok ruya gorurum ve cogu ruyalarimda sadece bir kisa goruntude olsa gercek yasamimda goriyorum sonra diyorumki ya tam bu sahneyi ruyamda gordum diyorum aradan 1veya 2sene gecsede birden ozamanda gordugum ruya birden gozumun onunde canlani veriyor
cok ilginc bende
Eylül 9, 2010: 1:01 pm #2237142Herkes renkli rüyalar görmez Gözleri gören insanların yüzde 12'si rüyalarını siyah-beyaz görür
geri kalanlarsa renkli. 1915 ile 1950 yılları arasında yapılan araştırmalara göre rüyaların büyük çoğunluğu siyah-beyaz görülüyordu. Ancak sonuçlar 1960'lı yıllardan itibaren değişmeye başladı. Günümüzde 25 yaşın altındaki insanların sadece yüzde 4.4'ü rüyalarını siyah beyaz görüyor. Son araştırmalar bu değişikliğin nedenini siyah-beyaz film ve televizyondan renkli görüntüye geçmemize bağlıyorÇok ilginç geldi bu kısmı.Ben hiç renkli rüya görmedim hep siyah-beyaz gördüm ama benim sebebim televizyondan değil Beşiktaşımdan kaynaklanıyodur tahminim
Eylül 9, 2010: 1:38 pm #2237146beşiktaşkımm;1191635 wrote:Herkes renkli rüyalar görmez Gözleri gören insanların yüzde 12'si rüyalarını siyah-beyaz görür
geri kalanlarsa renkli. 1915 ile 1950 yılları arasında yapılan araştırmalara göre rüyaların büyük çoğunluğu siyah-beyaz görülüyordu. Ancak sonuçlar 1960'lı yıllardan itibaren değişmeye başladı. Günümüzde 25 yaşın altındaki insanların sadece yüzde 4.4'ü rüyalarını siyah beyaz görüyor. Son araştırmalar bu değişikliğin nedenini siyah-beyaz film ve televizyondan renkli görüntüye geçmemize bağlıyor
Çok ilginç geldi bu kısmı.Ben hiç renkli rüya görmedim hep siyah-beyaz gördüm ama benim sebebim televizyondan değil Beşiktaşımdan kaynaklanıyodur tahminim

Fenevliler Türkiye Kupasını hala siyah beyaz mı görüyor acaba
:D:DEylül 9, 2010: 1:44 pm #2237148Siyah beyaz görenlerde şanslı ortak.Hİç göremeyenler napsın
Eylül 9, 2010: 10:47 pm #2237178Uğraşmayın yahu böyle işlerle. Cin'dir cin
Eylül 10, 2010: 9:34 am #2237206beşiktaşkımm;1191641 wrote:Siyah beyaz görenlerde şanslı ortak.Hİç göremeyenler napsın
Sende haklısın
Eylül 15, 2010: 9:32 pm #2237714son gordugum ruyada bır devdım fakat herseyın boyutu katlanmıstı bu yuzden her sey normal gıbıydı bedenı bır mılyon olan bır pantolon giyiyordum :DD:

Eylül 15, 2010: 11:16 pm #2237735babam horul horul horluyo sabah kalkıp rüyalarını anlatıyo ülen anti mazlum bi konundan da hayır çıkmıyo:D
Eylül 15, 2010: 11:26 pm #2237740MeHLiKa;1192354 wrote:babam horul horul horluyo sabah kalkıp rüyalarını anlatıyo ülen anti mazlum bi konundan da hayır çıkmıyo:DHerşeyi kendinle bağdaşlaştırırsan tabii hayır çıkmaz
😀Eylül 15, 2010: 11:29 pm #2237742bağdaşlaştırmak..enteresan:D:D
Eylül 15, 2010: 11:31 pm #2237744Ne dersen artık

-
YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.