Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30-10-2006, 18:57   #3
NuraN
Dişi Kartal
 
NuraN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Türkler için kahve içmek bambaşka bir keyiftir.

Beraberinde getirdiği dostluk, sevgi ve paylaşım için bir fincan kahveye büyük anlamlar yüklenir. "Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır" sözü bunu en iyi şekilde vurgular. Kahve içmek Türk halkı için o kadar büyük önem taşır ki, dilimizdeki "kahvaltı" kelimesi kahve-altı sözcüklerinin bir araya gelmesiyle ortaya çıkmıştır.

Kahve ikramı da dostlukların pekişmesinde önemli bir yer tutar. Ev sahibi misafirine verdiği değeri, hazırladığı ve özenle sunduğu kahvesi ile gösterir. Evlilik öncesi kız istenirken, gelin adayının damadın ailesine kahve yaparak ikram etmesi de âdettendir. Kahvenin kabulü ise ikramda bulunanı onurlandırır. Dilimize yerleşen "kahvesi içilir olmak" ve "bir kahveni içerim" deyişleri bunu ifade eder.

Bol köpüklü kahveler içildikten sonra sohbet daha da uzar ve sıra kahve falına gelir.

Nefis bir Türk Kahvesi hazırlamak için sadece 2 dakika yeterlidir.


Click the image to open in full size.
İçme suyunu fincanla ölçerek cezveye koyun (kalitede su etkendir).


Click the image to open in full size.
Her fincan için iki çay kaşığı kahve (5 gr), iki çay kaşığı şeker ilave edin (ya da şeker arzuya göre).


Click the image to open in full size.
Kısık ateşte kahve ve şekeri iyice karıştırın.


Click the image to open in full size.
Bir süre sonra kabaran köpüğü ister tatlı kaşığı ile ister dökerek fincanlara pay edin.


Click the image to open in full size.
Kalan kahveyi bir taşım daha pişirin ve fincanlara boşaltın.


Click the image to open in full size.
Türk Kahvesi sunulurken yanında su verilmesi âdettir. İçilen su ağzı kahve lezzetine hazırlar.

Not : Toplu tüketimde, orta şekerli sunulması daha pratiktir.
NuraN Ofline   Alıntı ile Cevapla