Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05-11-2006, 17:38   #1
xarizma
 
xarizma - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Temel IRC komutları?

/LIST: Kanalların listesini verir. Bu komut genelde ayri bir ekran acar, kanallarin listesinin oradan görülmesini sağlar.

/NICK yeni_nick : Nick değiştirmek için kullanılır. Örneğin nick'inizi dentist olarak değistirmek istediğiniz zaman /nick dentist yazmanız yeterlidir. Nickiniz dentist olarak değiştirilecektir, tabiki o anda başka birisi dentist nicki ile bulunmuyorsa.

/JOIN #kanal_adı
:
Bir kanala girilmesini sağlar. Örneğin bildiğiniz ve girmek istediğiniz kanalın adı #insomnia olsun. Bu durumda #insomnia kanalına girmek için /join #insomnia yazmanız yeterli olacaktır. Kanallara girmenin başka bir yolu ise /list yazıp da kanal listesini aldıktan sonra oradaki herhangi bir kanal adına çift kliklemektir. Gene dikkat edilmesi gereken bir husus; kanal adlarının hep # ile başlamasıdır.

/PART #kanal_adı
:
Adı belirtilen kanaldan ayrılmak icin kullanılan komuttur. Genelde kullandığınız IRC arabirim programındaki kanal ekranını kapadığınız zaman da aynı sonucu sağlarsınız.

/WHOIS nick
:
Belirtilen nick'in hangi kanallarda, hangi sunucu da olduğunu size gösterir. Eğerki komut No such nick or channel gibi bir hata mesajı ile sonlanırsa, bu o nick'in serverlarda olmadığını belirtir.

/INVITE #kanal_adı nick
:
Belirtilen kanal'a gene belirtilen nick'i cağırmaya yani invite etmeye yarar. Asıl kullanım yeri, kanal modu +i olduğu zaman kanala birilerinin girmesini sağlamaktır.

/TOPIC #kanal_adı yazıt
:
Belirtilen kanalin TOPIC'ini (Başlığını) yazıt olarak değiştirir.

/MODE #kanal_adı modelar: Belirtilen modlara göre kanalın durumunu değiştirir. Aşağıda o modlara ilgili açıklamalar mevcuttur. Bu modların başındaki +'lar - haline dönüştürüldüğü anda kanalın modu o m**** aksi seklinde değiştirilir. Örneğin +i (invite only) olan bir kanal m****un invite only'sini kaldırmak için oda modu -i yapılmalıdır.
  • +n: No External Messages: Kanalın içinde olmayan kişilerin dışarıdan mesaj yollamalarını engeller.
  • +t: Topic Can Only Be set by OPS: Sadece kanal oplarının odanın Topic'ini değiştirmelerine izin verir.
  • +s: Secret: Kanalın isminin /whois ile /list komutunda gözükmemesini sağlar. Yani kanalı gizler.
  • +p: Private: Kanalın gene ismini saklar, kanalı özel bir moda sokar.
  • +i: Invite Only: Kanala sadece invite edilenlerin girmesine izin verir. Dışarıdan isteyen istediği gibi kanala giremez.
  • +k kanal_şifresi: Key: Kanala şifre koyar. şifre olarak belirtilen şifreyi bilmeyen kanala giremez. Şifresini bildiginiz bir kanala girmek icin, /JOIN #kanal_adı kanal_şifresi yazmanız yeterlidir.
  • +m: Moderated: Odada sadece OP ve de VOICE olanların konuşmalarına izin verir. Diğer oda müdavimleri konuşamaz. (VOICE özelliği için aşagıya bakınız)
  • +L kişi_sınırı: Limited Users: Kişi_sınırı nümerik değeri ile belirtilen kişi kadar insanin kanala girmesine izin verir. Örneğin odanıza sadece 6 kişi girmesine izin vermek için /MODE #KANAL_ADI +L 6 yazmanız yeterli olacaktır.
OPERATORlerin MODLARI/MODE +mod USER ile belirtilen bu komutlar sadece odada OP olanların yapabileceği komutlardır. Sırası ile:
  • /MODE #KANAL_ADI +O nickname: #KANAL_ADI olarak belirtilen odada nickname ile belirtilen user'a op verir.
  • /MODE #KANAL_ADI +V nickname: #KANAL_ADI olarak belirtilen odada nickname ile belirtilen user'a voice verir. (+m olan olan kanallar icin yararlıdır)
/KICK #KANAL_ADI nickname #KANAL_ADI ile belirtilen kanaldan nickname'i verilen kişiyi kanaldan dışarıya atar. Bu komutu sadece kanaldaki OP'lar kullanabilir.
/IGNORE nickname allnickname'i verilen kişiden size mesaj gelmesini engeller. Yani kişiyi ignore eder.
/IGNORE nickname none nickname'i verilen kisiden ignore özelliğini kaldırır, kişinin siz ile tekrar konuşabilmesine izin verir.
/NOTIFY nicknamenickname'i verilen kişiyi IRC'ye geldiği zaman size uyarı verilmesini sağlar. /QUIT mesaj Yazdığınız mesaj'ın gözükmesi dahilinde IRC'den ayrılmanızı sağlar. Örneğin /quit bye all yazdığınız zaman, IRC'den çıkarsınız ve de arkanızda ayrılış nedeni olarak da BYE ALL yazmasını sağlarsınız.
xarizma Ofline   Alıntı ile Cevapla