23-01-2007, 11:56
|
#6 |
Guest | ÜNİTE 12 KOMANDİT ORTAKLIKLAR Komandit ortaklıklar 2'ye ayrılır. a)Adi Komandit ortaklıklar b)Sermayesi paylara bölünmüş komandit ortaklıklar. Kollektif ortaklıklardan temel farkı; kollektif ortaklıkların bütün ortaklan sınırsız sorumlu, komandit ortaklıkların ortakların bir kısmı sınırsız sorumlu (komandite), bir kısmı ise sınırlı sorumlu (komanditer)'dir. Komandit Ortaklık Sözleşmesinde bulunması zorunlu hususlar: Ortakların adları, soyadları, ikametgahları, uyrukları, hangilerinin komandite, hangilerinin komanditer olduğu. · Ortaklığın komandit olduğu. Sınırlı ve sınırsız olması) · Komandit ortaklığın ticaret unvanı ve merkezi. · Ortaklığın konusu. (Amacın sınırlı old.) · Komandite ortağın sermaye olarak koymayı yükümlendiği para miktarı, para niteliğinde olmayan sermayenin değeri ve bu değerlerin ne şekilde biçilmiş olduğu ve eğer şahsi emek sözkonusu ise bu emeğin mahiyet ve kapsamı. · Komanditer ortakların koydukları veya koymayı yükümlendikleri nakit sermaye miktarı, paradan başka sermayenin değeri bu değerin nasıl biçilmiş olduğu ve mahiyeti. · Ortaklığı temsile yetkili kimselerin adları ve soyadları bunların yalnız başına mı, birlikte mi temsil yetkisine sahip oldukları. · Komandit ortaklıklarda sözleşme kanuni şekilde yapılmamış zorunlu hususlardan biri yada birkaçı konmamış veya eksik konmuş ise "Kollektif" sayılır. ORTAKLAR ARASINDAKİ İLİŞKİLER · Yönetim Hakkı:Komanditer ortağın yönetim hakkı bulunmamaktadır. Ancak alınacak kararla kendisine yönetim hakkı verilirse sorumluluğu genişler komanditer ortak komandite olur. · İtiraz Hakkı: Komanditer ortağın itiraz hakkı yoktur. Çünkü yönetim hakkı olmayanın itiraz hakkı da yoktur.Komandite ortağın ki kollektif ortak gibidir. · Denetim Hakkı: Komanditer ortağın denetim hakkı 2'ye ayrılmaktadır. A. Olağan denetim hakkı: İş yılı sonunda ve iş saatleri arasında kullanabilir. B. Önemli sebeplerin bulunması halinde komanditer ortak mahkemeye başvurarak şirketin denetlenmesini isteyebilir. "Olağan üstü denetim hakkı" denir. · Rekabet yasağı: Komanditer ortağın rekabet yasağı yükümlülüğü bulunmamaktadır. Ancak, ortaklıkla rekabet eden komanditer ortağın denetleme hakkına sınırlama getirilir. · Sadakat borcu: Komanditer ortağın sadakat borcu ve özen yükümlülüğü ile komandite ve kollektif ortak arasında fark yoktur. · Yukarıda sayılan tüm hak ve borçlar bakımından komandite ortağın durumu aynen kollektif ortak gibidir. ORTAKLARIN MALİ NİTELİKTEKİ BORÇLARI Komanditer Ortağın Sermaye Borcu: Komanditer ortak şahsi emeğini ve ticari itibarını sermaye olarak koyamaz. Nakitten başkaca bir sermaye konulacaksa, bunun nakden değeri biçilir ve devredilebilir nitelikte olması gerekir. Paradan başka sermayenin değerini ortaklar aralarında istedikleri gibi belirleyebilirler. Bu durumda komanditer ortağın, ortaklık borç ve yükümlülük sorumluğunda esas alınacak miktar gerçek değerle değil, ortakların kabul etmiş oldukları ve sözleşmede belirttikleri miktardır. § Gerek komandite, gerekse komanditer ortak sözleşmede şart edilmesi halinde sermayesine faiz isteyebilir. Ortaklığın ve Ortakların 3. Kişilerle İlişkileri. Temsil Yetkisi:Komanditer ortak, ortak sıfatı ile ortaklığı temsile yetkili değildir. Buna aykırı davranışın müeyyidesi komanditer ortağın bu sıfatla iyiniyet sahibi 3. Şahıslara karşı komandite ortak gibi sorumlu olmasıdır. Sözleşmede aksine hüküm bulunmamak şartıyla komanditer ortak, ticari mümessil, ticari vekil, veya seyyar tüccar yardımcıları olarak tayin edilebilir. Bu ortak bu sıfatını 3. Kişilerle işlem yaparken bildirmezse bu işlemlerden dolayı yine sınırsız sorumlu olabilir. Komanditer ortağın sorumluluk sınırı:Kural olarak komanditer ortak ortaklığa koymayı üstlendiği sermaye payı ile sorumludur. Sorumluluğun genişlediği haller: 1) Paradan başkaca sermaye ortaklarca biçilen değerle gerçek değer arasında fark olması 2) Beyan veya ilan yoluyla sorumluluğun genişlemesi Komanditer ortağın koymuş olduğu sermaye herhangi bir nedenle azalmış ise eksik tamamlanıncaya kadar faiz ve kar istenemez. Bu durum ortağın (komanditer) sorumluluğunun yeniden doğduğunun göstergesidir. Komanditer ortağın komandite sayılacağı haller: 1) Komanditer ortağın yönetime katılması. 2) Komanditer ortağın adı ve soyadının unvana konulması 3) 0rtaklık adına işlemlere girişme 4) 0rtaklık sözleşmesinde eksiklikler (sınırsız sorum. Olur). Ortaklar arasında değişiklikler Komanditer ortağın payının devri:Komanditer ortağın payını devir alan kişi ortak sıfatını kazanabilmesi için bu devre diğer ortakların onayı şarttır. Komanditer ortağın ölümü:Komandit ortaklıklarda, komanditer ortağın ölümü şirketin sona ermesine sebep olmaz, ancak, aksi sözleşme ile kararlaştırılabilir. Mirasçıları:Komanditer ortağın mirasçısı ortaklığa girmek istemiyorsa ya mirası reddedecek yada payı başkasına devredilmesi için diğer ortakları onay vermeye ikna edecektir. Başka çaresi yoktur. Komandit ortaklığın fershi ve tasfiyesi:Feshi ve tasfiyesine kollektif ortaklıktaki hükümler uygulanır. |
| |