Tekil Mesaj gösterimi
Alt 31-01-2007, 16:16   #3
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Pomza taşı hafif agregasıyla üretilen betonlar, taşıyıcı betonun dışında, ısı yalıtımı ve ses emme amacıyla blok olarak kullanılabileceği gibi bunlarla duvar panoları da üretilebilir. Pomza taşının öğütülinesi ile elde edilen puzzolanlar çimento haınmaddesi olarak kullaııılabilirler. Ponza taşııun yurdumuzda yaygın olan özel kullanımı da beton duvar blokları ve asmolen blok şeklindedir. Oysa pomza taşı agregasıyla üretilen farkli nitelikteki betonlar yapının taşıyıcı sisteminde kullanılabileceği gibi ısı ve ses izolasyonu açısından yapı fiziği sorunlarının çözümünde sağlayabilirler.
ASTM C 330 standardına göre, taşıyıcı beton 28 günlük silindir dayanımı 170 kg/cm2 değerinden küçük olmayan betonlardır. Aynca birim ağırlığı 1.85 kg/cm3 değerinden küçük olmayan ve birim, ağırlığı 1.85 kg/cm3 değerinden büyük olmayan betonlar olarak da kabul edilmektedir.
4.1. Hafif Beton Yöntemleri
Hafif betonların imalat yönteınleri aşağıdaki gibidir.
a)- Normal agregaların yerine boşluklu olan doğal ve yapay hafif agregaların kullamlmasıyla üretilen hafıf agregalı betonlar olup hafif agrega olarak ponza taşı, genleşıniş perlit, genleşmiş kil, plastik köpüğü veya **** talaşı gibi çok hafıf ve çok boşluklu agrega belirli granülometride ve uygun oranlarda çimento ile karıştırılarak kullanılırlar. Yalıtım veya taşıyıcı yapılma özelliklerine göre birim ağırlıkları artırılır veya azaltılabilir. Memleketimizde Isparta ve Nevşehir'de pomza taşlı briket ve hafıf taşıyıcı elemanlar üreten hafif yapı elemanları fabrikaları mevcuttur.
b)- Beton içinde fiziksel veya kimyasal yolla büyük miktarda boşluk oluşturarak üretilen gaz ve köpük betonlar: Çok ince kum ile yapılmış sulu bir harç içine alüminyum tozu gaz çıkartıcı ve kabartıcı, yahut da çalkalandığı vakit köpürtücü maddeler katılmak suretiyle elde edilir. Bu harç sertleşince sünger gibi boşluklu bir yapıya sahip olur. Gaz veya köpük betonu fazla sulu yapıldığı için rötre ve sünme değerleri yüksektir. İyice kurumadan kullanılmaz.
Birim ağırlığı 0.8 kg/cm3, yalıtımı yüksek, çivi çakılabilen, testere ile kesilebilen, basınç mukavemetine göre 25-50 kg/cm2 gibi sınıfları olan hafif beton türüdür. Memleketimiz de üretilen gaz betonundan duvar blokları, izolasyonları ve çatı, döşeme ve bölmeleri için donatılı plakalar üretilmektedir.
  Alıntı ile Cevapla