Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06-02-2007, 11:50   #8
imparator
Guest

imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Açık İşletme
Gök kubbenin altında yaptığımız madencilik faaliyetlerine denir. Yamaç İşletmesi , Havuz İşletmesi diye ayrılır.
a) Yamaç İşletmesi : Bulunduğumuz kotun üzerindeki yükseltiye sahip hammaddelerin kazanılması yüklenmesi ve nakliyesine denir.
Havuz İşletmesi

Yamaç İşletmesi

Düzlemsel İşletme

Dekapaj : Cevher üretimine paralel kaldırmak zorunda olduğumuz taş veya toprak miktarına denir.
Ön Dekapaj : Bir açık işletmede cevhere ulaşıncaya kadar kaldıracağımız kayaç veya toprak miktarına denir.
Kazı faaliyetlerinin yapılması için oluşturulan yatay işleme Basamak denir.

1

2

3

B

H

a

Basamak yüksekliği kayaç ve kullanılan arca göre 5m – 30m arasıdır.
B değeri üretim süresince basamak genişliğine geçici basamak genişliği, üretim sona erdikten sonraki basamak genişliğine nihai basamak genişliği denir. a açısına gelenşev açısı denir. Basamakların uç noktalarını birleştiren yatay ile yaptığı açıya gelenşev açısı denir. İki basamak arasında kalan eğimli yada dik düzleme basamak şevi denir. Bu şevin yatay ile yaptığı açıya basamak şev açısı denir. Maden faaliyetlerinde basamak şevine basamak aynası da denir. Üretimde genelde bir basamakta bir ayna boyunca yapılır. Bu üretim ya mekanik araç yada delme patlatma ile yapılır.
Bir üst basamaktan alt basamağa şev açısı kadar açıyla delikler delinir. Bu deliklere patlama deliği veya lağım deliği denir. Bu deliğin başlangıç yüzeyinden altına kadar uzanan boya delik boyu denir. Bu delikte basamak yüzeyi arasındaki uzaklığa dilim kalınlığı denir (d) . iki delik arasındaki mesafeye delikler arası mesafe denir (e). Bir patlama deliğinin bir alt mesafeye uzanma payına delik uzama payı denir (u). Patlayıcı

d

u

Patlayıcı
madde
konulur.

madde konulmuş yerine (l) şarj kolonu denir. Ani reaksiyona girerek büyük miktarda enerji çıkmasına neden olur. Buna patlayıcı denir. Açık işletmede ilk kazı faaliyetlerinin başlatıldığı yere giriş noktası denir.
Tumba Sahası : cevher özelliği taşımayan yan kayaç veya örtü tabakalarına döküldüğü alanlara denir. Bu sahalara inşaatta posa sahası, cevherlerin alınarak götürüldüğü sahalara stok sahası denir. Bir açık işletmede en üst ve en alt seviyeleri arasındaki kot farkına açık işletmenin derinliği denir.