ÇOK sayıda ülkenin sahip olduğu potansiyeli inceleyip dünyanın dört bir yanındaki yatırımcılarla paylaşan Oxford Business Group, Türkiye hakkındaki raporunu kısa bir süre önce yayımladı. Şirketin Türkiye Editörü Anthony Skinner tarafından hazırlanan ve 54 bin adet basılan Türkiye raporunda gayrimenkul sektörünün mortgage yasasının çıkışıyla ivme kazanacağı belirtiliyor.
Bu yıl Türkiye gayrimenkul sektörü nasıl bir rota izleyecek?
Gayrimenkul sektörünün durumu 2007 yılında çok parlak görünüyor, özellikle de beklenen yabancı yatırımlar göz önüne alınırsa. Sektör temsilcilerine göre bu yıl 5 milyar euroluk yabancı yatırım bekleniyor. Bu geçtiğimiz iki yıla göre yüzde 20 bir büyüme anlamına geliyor. Yatırımcılar, Türkiye’nin her yıl 600 bin yeni konuta ihtiyacı olduğunun farkında. Ayrıca ticari gayrimenkul açısından da iyi bir büyüme eğilimi var. Yatırımcılar mortgage yasasının çıkması ile birlikte gayrimenkulde bir patlama olacağına inanıyor ayrıca faiz oranları da ev sahibi olmak isteyenleri cesaretlendirecek şekilde uygun seviyelerde olacak. Ancak 2008 yılı 2007’ye daha iyi geçecek çünkü 2007’deki cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler dolayısıyla bir tedirginlik olabilir.
Sizin verilerinize göre hangi sektörler ön plana çıkacak?
En iyi sektörler finansal hizmetler, telekom, endüstri özellikle beyaz eşya ve otomotivde ucuz maliyetli üretimler öne çıkacak. Gayrimenkul ve inşaat sektörü de iyi sektörler arasında, mortgage’ın yasalaşması ile birlikte bu sektörler kalkışa geçecek. Turizm endüstrisinin de inanılmaz bir potansiyeli bulunuyor. Turizmi çeşitlendirmek hükümetin önceliği. Enerji sektöründeki elektrik dağıtım ihaleleri de özel sektörün ilgisini çekiyor. Türkiye, Avrupa Birliği için bir enerji kö
prüsü olmak konusunda pozisyonunu güçlendirirken kendi enerji ihtiyaçlarını da karşılamayı hedefliyor.
Ertelemeler yabancıları etkiledi
2007’de yabancı sermaye akışı sürecek mi?
Yatırımcılar 2007 yılında 34 milyar dolarlık sermaye akışı bekliyor. Bunun 15 milyar doları birleşme ve satın almalardan kaynaklanacak. Ancak yatırımcılar elektrik dağıtım ve TEKEL ihalesinin ertelenmesinden rahatsız. Halkbank’ın blok olarak satılmayacağı açıklaması da iyi bir etki yapmadı. Bunlar yabancı sermaye akışını negatif etkileyecektir.