Tekil Mesaj gösterimi
Alt 28-08-2007, 14:16   #1
tekaşkımbjk_03
 
tekaşkımbjk_03 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Smile Acemi sünnetçi cinsel organını kesti

Bursa'da 10 yaşındaki bir çocuğun oturduğu sitenin otoparkındaki bir odada, ehil olmayan sünnetçi tarafından yapıldığı öne sürülen sünnet sırasında, cinsel organı kesildi. Click the image to open in full size.

Bursa'da 10 yaşındaki bir çocuğun oturduğu sitenin otoparkındaki bir odada, ehil olmayan sünnetçi tarafından yapıldığı öne sürülen sünnet sırasında, cinsel organı kesildi. Kopan parçayla birlikte iki hastane dolaştırıldıktan sonra Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine sevk edilen çocuğun cinsel organının kopan parçası, genel anestezi altında gerçekleştirilen operasyonla yerine dikildi.
Edinilen bilgiye göre, Dikkaldırım Mahallesi'nde oturan C.N, 10 yaşındaki oğlunu, sünnet ettirmek üzere bir süre sağlık ocağında çalıştığı öne sürülen ve bölgede ''sünnetçi'' olarak tanınan kişiyle anlaştı. Bu kişinin 26 Ağustos Pazar günü çocuğun oturduğu sitenin otoparkında bulunan odada yaptığı sünnet sırasında, çocuğun cinsel organının üçte biri kesilerek koptu. Acı içinde bağırmaya başlayan, bir anda kanlar içinde kalan çocuk, yakınları tarafından kopan parçayla birlikte önce Çekirge Devlet Hastanesine götürüldü. Oradan da Çekirge Çocuk Hastanesine sevk edildi.
Burada yapılan ilk müdahalenin ardından UÜ Tıp Fakültesine gönderilen çocuk, Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Emin Balkan başkanlığındaki ekip tarafından ameliyata alındı. Genel anestezi altında gerçekleştirilen operasyonla cinsel organının kopan parçası yerine dikilen çocuk, Çocuk Cerrahisi Kliniğinde tedavi altına alındı. Çocuğun babası C.N, AA muhabirine yaptığı açıklamada, adını vermek istemediği mahalle sünnetçisinin iki gün önce yaptığı sünnet sırasında olayın meydana geldiğini bildirdi. Otoparkta bulunan odada yapılan sünnet sırasında, ''çocuğunu o halde görmeye dayanamadığı için'' kendisinin yerine yakınlarının odada bulunduğunu anlatan C.N, dışarıda beklerken, ''koptu, çekilin'' diye bir ses duyduğunu, ardından da ağlayan oğlunun kanlar içinde odadan çıkarıldığını söyledi. C.N, ''Çevredekiler 'çok iyi sünnetçidir'' dediler, biz de ona sünneti yaptırmaya karar verdik. Ne bilirdim böyle olacağını? Sünnetçi oğlumun pipisini koparmış. İki hastane dolaştıktan sonra üniversiteye götürdük. Orada yapılan müdahaleyle oğlum kurtuldu'' dedi. C.N, oğlunun sünnetini yapan kişiyle ilgili suç duyurusunda bulunup bulunmayacağının sorulması üzerine, ''Ne yapacağımı bilemiyorum'' yanıtını verdi.
''YENİ OPERASYONLAR GEREKECEK''
UÜ Tıp Fakültesi Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Emin Balkan da çocuğun cinsel organının başı ile birlikte üçte biri tam olarak kopmuş şekilde hastaneye getirildiğini kaydetti. Çocuğu genel anestezi altında acilen ameliyata aldıklarını ve kesilen parçayı yerine diktiklerini belirten Balkan, şöyle konuştu: ''Kopmuş parça bir gaz bezi içinde bize getirildi. Parçayı önce özel solüsyonlarla temizledik, daha sonra diktik. Tam kesik olduğu için idrar yolunda da sorun meydana gelmişti, operasyonda idrar yolunu da onardık. Başarılı bir operasyondu, ancak yüzde 70 oranında iyileşme olabilir.
Bu yüzden 2-3 ameliyat daha gerekebilir. Ancak bundan daha önemlisi bu olayın çocukta yarattığı psikolojik travma. Çocuğun yarası iyileşse de psikolojik sıkıntılar yaşayacağını düşünüyoruz. Çocuk, ileride erkekliğiyle ilgili sıkıntılar, psikolojik sorunlar yaşayabilir. Bu yüzden psikiyatri bölümünden konsültasyon istedik. Çocuk en az bir hafta hastanede yatacak.''
''İBRET VERİCİ''
Balkan, bu tür hataların, sünnetin en ağır komplikasyonlarından biri olduğuna dikkati çekerek, bu olayların, ehil olmayan kişilere çocuklarını teslim eden aileler açısından ibret verici, aynı zamanda da çok üzücü olduğunu vurguladı. Türk halkının, sünneti ''basit bir şey'' olarak gördüğünden yakınan Balkan, şunları söyledi: ''Sünnet bir cerrahi işlemdir ve diğer cerrahi işlemler gibi steril koşullarda, ehil kişiler tarafından yapılması gerekir. Hekimlerin bu tür operasyonlara yetişemeyeceği öngörülüyorsa da Sağlık Bakanlığı ve üniversitelerden bu konuda sertifika almış kişilerin sünnet yapmaları gerekir.
Ne yazık ki halkımızın sünneti basite indirgemesi yüzünden bu tür vakalarla karşılaşmak zorunda kalıyoruz. Ev şartlarında, ehil olmayan kişilerce yapılan sünnetlerde kozmetik olarak çok orantısız kesimler, aşırı kanama, sağlam atılmayan dikişler, sünnet derisinin derli toplu dikilmemesi gibi sorunlarla karşılaşıyoruz. Ancak bu olay, çocuğun belki gelecek yaşamını da etkileyebilecek çok ağır bir komplikasyon.''
__________________
Click the image to open in full size.
tekaşkımbjk_03 Ofline   Alıntı ile Cevapla