
Abdullah Gül 339 oy alarak Köşk'e çıktı !
TBMM Genel Kurulu'nda yapılan 3'üncü tur oylamada 339 oy olan Abdullah Gül Türkiye'nin 11'inci Cumhurbaşkanı seçildi.
TBMM Genel Kurulu'nda yapılan gizli oylamada, milletvekilleri Adana ilinden başlayarak seçim çevrelerine göre oylarını kullandı.
Saat 15.17'de başlayan oy verme işlemi, 35 dakika sürdü. TBMM Başkanı Köksal Toptan, oyunu kullanmayan milletvekili olup olmadığını sorduktan sonra, oy verme işleminin tamamlandığını açıkladı.
Tasnif Komisyonu'nun yaptığı sayımda Gül'ün oyların 339'unu alarak Cumhurbaşkanı seçildiği ilan edildi.
Bu arada Abdullah Gül'ün eşi Hayrünisa Gül'ün yemin törenine katılmayacağı açıklandı.
AK Parti kaynakları devir teslim töreninin çarşamba günü yapılacağını açıklamıştı, ancak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in ısrarı sonuç verdi.
Devir teslim bugün saat 19.30'da ve basına kapalı olarak gerçekleştirilecek.
Genel Kurul’da 20 Ağustos Pazartesi günü yapılan ilk tur oylamada; AK Parti'li Gül 341, MHP'li Çakmakoğlu 70, DSP'li İçli 13 oy alırken, ikinci turda da Gül'e 337, Çakmakoğlu'na 71, İçli'ye ise 14 oy çıkmıştı.
GEÇMİŞ DÖNEMLER
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu 1'inci Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk ve 2'nci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü TBMM'de oylamaya katılan milletvekillerinin tümünün oyunu alarak cumhurbaşkanı seçilmişti.
TBMM'de seçilmeyen tek cumhurbaşkanı ise 7'nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren oldu. Evren, 7 Kasım 1982 yapılan halkoyu ile kabul edilen Anayasa'nın geçici 1'inci maddesi uyarınca Cumhurbaşkanı sıfatı kazanmıştı.
Türkiye Cumhuriyeti'nin 6'ncı Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk 15'inci turda, 8'inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal, 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve 10'uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer 3'üncü turda cumhurbaşkanı seçilmişti.
Seçimin ardından ant içme
Abdullah Gül'ün ant içme töreniyle ilgili hazırlıklar da tamamlandı. TBMM'ye saat 17.45'te Cumhurbaşkanlığı Başyaveri eşliğinde Çankaya Kapısı’ndan giriş yapacak olan Gül, "en yaşlı başkanvekili" olan Eyüp Cenap Gülpınar tarafından askeri törenle karşılanacak.
Gül'ü, Meclis şeref kapısından girişinde de TBMM Başkanı Köksal Toptan karşılayacak. Gül, daha sonra Genel Kurul’un dinlenme odasına geçecek; Toptan'ın Başkanlık Divanı’ndaki yerini alarak birleşimi açmasından sonra da Genel Kurul Salonu’na girecek.
TBMM Genel Kuruluna girişinde salonda bulunanlar tarafından ayakta karşılanacak olan Abdullah Gül, ant içmek üzere doğrudan kürsüye gelecek. Gül'ün okuyacağı, Anayasa’nın 103’üncü maddesinde ifade edilen ant metni şöyle:
"Cumhurbaşkanı sıfatıyla, devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, Anayasa’ya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılaplarına ve laik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyeti'nin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma, Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine ant içerim." Frak yerine takım elbise
Gül'ün ant içmesi sırasında, TBMM Başkanvekili Eyüp Cenap Gülpınar, sağ tarafında ayakta bekleyecek. Ant içme sona erdikten sonra Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın çalacağı İstiklal Marşı okunacak ve TBMM'ye Cumhurbaşkanlığı Forsu çekilecek, bu arada top atışı yapılacak.
Gül, İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra, Genel Kurul’da kısa bir teşekkür konuşması yapacak.Abdullah Gül, 10’uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer gibi frak yerine, koyu renk takım elbise giyecek.
Makam arabasına fors takılacak
TBMM'de yemin törenini izleyeceklere davetiyeler de gönderildi. Davetliler, törenden 15 dakika önce yerlerini alacak ve kapı kapatılacak. Davetliler dışında hiç kimsenin alınmayacağı törenden sonra Genel Kurul, alınan karar gereğince başka hiçbir konuyu görüşmeyecek.
Gül, daha sonra Eyüp Cenap Gülpınar eşliğinde TBMM Genel Kurulu’ndan ayrılacak. Bu arada, Gül'ün TBMM'ye gelişinde Cumhurbaşkanlığı forsu bulunmayan makam arabasına, ant içme töreninden sonra fors takılacak. Askeri törenle Meclis’ten ayrılacak olan Gül, Anıtkabir'e gidecek.
İlk resmi program 30 Ağustos’ta
Yeni cumhurbaşkanının ilk resmi programı ise 30 Ağustos'taki Zafer Bayramı törenleri.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni kabine listesini 31 Ağustos Cuma günü 11’inci Cumhurbaşkanı’na sunacak.
Kabine listesi ve 60’ıncı hükümet programı aynı gün Meclis Genel Kurulu’nda okunacak. Hükümet programı üzerindeki görüşmeler, 3 Eylül Pazartesi günü gerçekleştirilecek. 5 Eylül’de yapılacak güven oylamasının ardından TBMM Genel Kurulu 1 Ekim'e kadar tatile girecek.