Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08-10-2008, 15:19   #1
HandaN
hüngürella
 
HandaN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
'Damar Çatlamış Vaziyette!'

Camianın önde gelen isimlerinden Fikret Orman'la Sağlam'ın istifasından sonra yaşanan gelişmeleri konuştuk.

CAN BİRSAY'IN HABERİ (HTSPOR.COM ÖZEL RÖPORTAJ)
BEŞİKTAŞLILIK DURUŞUNUN GELDİĞİ NOKTA!
YILDIRIM DEMİRÖREN İSTİFA EDER Mİ?
TAKIMIN BAŞINA KİM GEÇMELİ?
ŞAMPİYONLUK ŞANSI VAR MI?
HEP HOCALAR MI BAŞARISIZ?

Bunları ve daha fazlasını Beşiktaş camiasının önde gelen isimlerinden Fikret Orman'a sorduk. Serdar Bilgili döneminde Asbaşkanlıktan istifa etmiş olan Orman daha sonra Beşiktaş'ta başkanlığa da talip olmuştu. Orman, bu noktaya nasıl gelindiği ve neler olacağına ışık tuttuğu cevaplarla kaos ortamını değerlendirdi. İşte Fikret Orman'ın HABERTURK.COM Spor Müdürü Can Birsay ile yaptığı söyleşi...

Ertuğrul Sağlam'ın istifası ve istifa şeklini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Son yıllarda Beşiktaş duruşu denilen duruşla ilgili en doğru duruşu Ertuğrul Sağlam gösterdi. Kendisini tebrik ediyorum. Ama aynı zamanda da çok üzülüyorum. Sebebi de şu, gayet iyi bir takım ve ahenk yakalanmışken, son Hacettepe müsabakasında oyuncuların hocalarıyla sarıldığını gördüm, böyle bir beraberliğin olduğu ortamda bu yaşananları anlamış değilim. Çok üzüntülüyüm.

Sayın Orman, bu gidişle Olağanüstü Genel Kurul olur mu?
Ben bu yönetimin istifa edeceğine inanmıyorum. Çünkü dünden önceki demeçlere bakıyorum ve Yıldırım Demirören’in Beşiktaş Başkanlığı’nı yapmaktan inanılmaz derecede memnun olduğunu hissediyorum. Yönetimin istifa edeceğine inanmıyorum.

Sayın Orman, teknik direktörlerin sayısı 4.5 yılda 4’ü geçiyor. Kısa sürede 5 olacak. Hep mi hocalar başarısız. Del Bosque, Rıza Çalımbay, Tigana ve Ertuğrul Sağlam. Bu antrenörler gönderildi. Hocalar başarısız da yönetim başarılı mı?
Ortada bir başarı yok. Sadece futbol değil, kulüp olarak bakalım. İdari ve mali açıdan, gelenek ve ilkeler açısından büyük başarısızlık var. Önemli hatalar yaptılar. Kamuoyu da ben de başarısız buluyorum. Hiçbir şekilde başarılı demek mümkün değil.

Sayın Orman, Demirören ailesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Çok yazılıp çizildiği için sorma gereği hissettim.
Yıldırım Demirören çok eski arkadaşım. Ailesi, işi ve şahsiyetiyle ilgili konulara girmem. Onlar benim yapacağım yorumlar değil. Ben ancak ve ancak Beşiktaş’taki durumuyla ilgili konuşurum. Onun harcindeki durum dostluğumuz açısından girmeyeceğim konulardır.

Sayın Orman, dostluğunuzdan siz de bahsettiniz. Aranızda bir görüşme, fikir alışverişi yardımlaşma oldu mu? Son dönemleri de merak ediyorum.
Son dönemlerde olmadı. Ama dönem-dönem konuştuk. Beşiktaş’taki sıkıntı birlik beraberlikle alakalı değil. Beşiktaş’ta siz de söylediniz muhalefet de yok. Son 2 3 senedir hiç bir şekilde ben de muhalefet yapmıyorum. Kimse de yapmıyor. Birlik beraberlik sıkıntı değil, yönetim sıkıntısı var. Yapılan hatalardan ders almama, fevri hareketler var. Bunların Beşiktaş’a getirdiği itibar maddi manevi zararları var. Beşiktaş’taki sıkıntı birlik beraberlik değil. Kamuoyuna da açıkladım, her zaman her türlü konuda destek vermeye elimden geleni yapmaya hazırım. Bugün de sizin aracılığınızla tekrar ifade ediyorum. Ama yönetimdeki arkadaşlarım buna ihtiyaç duymuyorlar. Benden de talep etmediler. Ben buradayım. Sorulmadan da gidilmez ancak talep gelirse yardım edilir.

Sayın Orman, Başkan Demirören mi? Yoksa yönetimden başkaları mı? Kim yetersiz?
Tek başına bir olay değil. Yönetim kurulu, başkanı ve üyeleri hepsini içeren bir durum. Oran vermek doğru olmaz. Ama kamuoyunda yöneticilerin bilgileri olmadan işler yapıldığı yansıyor. Alınan kararlardan haberleri yok gibi. Artı kendi aralarındaki ahenklerini bilmiyorum ama yönetimsel açıdan büyük bir zafiyet olduğu, yönetim geldiğinden bu yana gözlenen bir durum.

Sayın Orman Sinan Engin de çok tartışılan bir isim. Kamuoyuna yansıyanlara göre, kendisi istifa etmiş ancak bu istifa kabul edilmemiş.
Bakın ben Beşiktaş’tan istifa ettim. Asbaşkanken istifa ettim, Serdar Bilgili döneminde. İstifa tek taraflı bir müessesedir. Kabul edilir, edilmez diye bir şey yoktur. İstifanızı verirsiniz ve gidersiniz. Nasıl Ertuğrul Sağlam yaptıysa. Sağlam’a da yazılanlara göre “Bırakma” denmil ama o bırakmış. Mazeret aranmaz, istifa tek taraflıdır.
Bu bir göz boyama mıdır?
Göz boyama ağır olur. Ama istifa edecek adam kimseyi dinlemez. Ortada bir sorun ve sebep vardır ve istifa eder. Ama burada ortadan kalkan bir sorun ya da durum yok. O zaman da “Kabul etti”, “Etmedi” demenin bir manası yok.

Sayın Orman, Fenerbahçe’de açıkça bir kriz ortamı yaşanıyor. Beşiktaş, UEFA Kupası’na veda ettiği hafta, ligde aldığı üç puanla rahatlarken, Galatasaray da ilk mağlubiyetini aldı. Ancak Hacettepe maçının ardından bu kriz ortamı doğdu.
Beşiktaş’ın bu sezon önemli bir şansı vardı. Ekip ve kadro iyiydi. Rakipleriyle kıyaslandığında daha iyi durumdaydı. Ezeli rakiplerden Fenerbahçe 6 maçta 4 mağlubiyet almışken, Galatasaray Hacettepe’yi yendiğimiz haftada ilk yenilgisini almışken, Beşiktaş’nı durumu iyiydi. Önümüzde Trabzonspor ve Bursaspor var. Ancak onların uzun soluklu ligde ne derce başarılı olacakları uzun vadede görülecek. Beşiktaş’ın önemli bir şansı vardı!

“Vardı” dediniz. Artık yok mu?
Beşiktaş gayet iyi bir durudaydı. Transferler gayet iyiydi. Rakipler de kötüyken, Beşiktaş neredeyse 100’de 100 olan şampiyonluk şansından koptu ve kaosa girdi. Yeni hoca gelecek, istifa olayı yaşandı. Hele bir de yabancı hoca gelirse şans çok daha azalacak. Türkiye’yi bilmeyen biri, Beşiktaş camiasını tanımayan biri, taraftarı bilmeyen biri, oyuncuları tanımayan biri, ortadan gelip de nasıl başarılı olur. Yababncı hoca gelirse zafiyet artacak. Sonuçta bu insana dayalı bir durum. Kimse makine değil ki gelsin başlasın hemen düzgün işlemeye başlasın. Kimsenin elinde sihirli değnek yok ki. Şöyle düşünün, şimdi sizin ekibinizden aynı anda 5-10 kişi ayrılsa, yerine hemen yenilerini alacaksınız belki ama aynı verimi alabilecek misiniz? Bu da aynen böyle bir durum.

Cevabı vermiş oldunuz aslında, yeni hoca yerli mi yoksa yabancı mı olmalı?
Ben olsam. Gerçi ben bu pozisyonda kalmazdım ama Mehmet Ekşi’yle devam ederdim.

Sayın Ekşi’nin yanına kimseyi alır mıydınız?
Hayır. Mehmet Ekşi’ye devam eder, yanına da kimseyi almazdım.

Avrupa defteri kapalı olan Beşiktaş'ın şampiyonluk şansı bu durumda nerde?
Şampiyonluk şansı devam ediyor ama önemli bir yara aldı. Kaos var. Sinan Engin’in açıklamalarını okudum, “Amacım kaostan çıkartmak” diyor. Evet haklı! Kaos yoktu ve oluştu. Bu durumda takımı kaostan çıkartmak herkesin görevi.

Sayın Orman, bu durumdan çok şikayetçi olan kullanıcılarımız da var. Yorumlarının büyük bir bölümünde, Sayın Yıldırım Demirören’i sorumlu tutuyorlar. 4.5 yılda değişmiş olan 4 hoca sebebiyle de büyük tepkiler var. Sizce taraftar nasıl rahatlatılabilir?
Çok zor. Bu durumdan dolayı. Beşiktaş Kulübünü 4 hoca gitti, 5. geliyor. Bu arada bir de Mehmet Ekşi hocalık yapmıştı. Önce 5 sonra 6… Bu hocayla alakalı bir durum değil. Hocayla birlikte strateji yapılır. Ortada bir strateji yok. Olmayan bir stratejiyle nasıl olacak ben de bilmiyorum.

Bu 5 hoca sonra, 6-7-8 olur mu? Bu durum nasıl sona erecek?
Artık daha da gitmez. Muhalefetle ne değişecek. Zamanında yaptım, ne ikaz ettiysem değişen bir şey olmadı. Daha önce size de dedim. “Del Bosque’de tazminat ödenir” dedim. “Yok” dediler. Bakın ne oldu? “Fulya’yı böyle vermeyin. Gelirleri kırmayın” dedim. Yaptılar. “Onu yapmayın, bunu yapmayın” dedik. Yaptılar. Tüzük belli. İki şekilde değişir. Bir, başkan istifa eder. İki, genel kurul üyeleri imza toparlar, giderler notere ve yaparlar. Ama 20 bin üyeli bir kulüpte tüzüğe göre, üyelerin gidip imza toplamaları, notere gitmeleri imkansız gibi bir durum. Demek ki tek olasılık, başkanın istifası. Başkan da 2010'a kadar görevde olduğuna göre, bize düşen doğruyu göstermek. İmkan sağlamak. Beşiktaş’ı el birliği ile bu kaostan çıkartmak. Başkan istifa ederse durum farklı olur. Ama ben inanmıyorum.

Taraftar nasıl havaya girecek? Devam edilecek maçlarda taraftar tepkisi nasıl olur?
Beşiktaş taraftarı asildir. 80'lerde küme düşme potasında bile tam destek verdiler. O dönemlerde enflasyonların 100’lerde olduğu zamanlarda, günlük 2000, 3000 faizler varken Beşiktaş taraftarı maçları hep doldurdu. Beşiktaş taraftarı, “Hep destek, tam destektir.”

8 gollü Liverpool maçında bile Beşiktaş taraftarının destek olduğunu gördük. Ama bu yaşananlardan sonra damar bir yerde çatlamaz mı?
Ben camianın ön saflarında olan biriyim. Taraftarları kışkırtacak bir lafı ağzımdan çıkartmak bana yakışmaz. Benim diyeceğim budur. Asil taraftarımız da asaletiyle hareket etmesini bilir ve bu lazımdır. Ben buna inanıyorum. Beşiktaş’ta taraftarın değil, yönetim kurulunun damarı çatlamış vaziyettedir.

Ertuğrul Sağlam istifa ettiğini açıkladığı basın toplantısında, göreve devam ederken başka isimlerle görüşüldüğünü ifade etti. Sizce bu durum Beşiktaş duruşuna nasıl yansıyacak?
Daha önce de dedim. Son senelerde övündüğümüz Beşiktaşlı duruşu konusunda en önemli duruşu Ertuğrul Sağlam yaptı. Onun haricinde de göremedim. Bu yönetim olduğu günden beri Beşiktaş duruşu yok.

Son bir mesajınız varsa alabilir miyim?
İnşallah gelecek güzel olsun. Bu dakikadan sonra Allah şans versin.

Sayın Orman vakit ayırdığınız ve görüşlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederiz.
Ben de size teşekkür ederim. İyi çalışmalar.
__________________
Click the image to open in full size.
HandaN Ofline   Alıntı ile Cevapla