Tekil Mesaj gösterimi
Alt 18-10-2008, 12:55   #1
astute
A S T U T E
 
astute - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Exclamation ''O'' An Fotoğrafları

Click the image to open in full size.
Nepal'in başkenti Katmandu'da Ordu Günü kutlamalarından bir enstantane... Asker kafasını ateşe sokuyor gibi görünüyor ama öyle değil. Bildik bir gösteriyi yapıyor. Yani kafasıyla kiremit kırıyor. Gösteriyi farklı kılmak için de kiremitlere akaryakıt dökülmüş ve tutuşturulmuş. Yani bu gösteri kafayla kiremit kırmada son nokta oluyor.

Click the image to open in full size.
Bu kez bir önceki fotoğrafın tersi karşımızda duruyor. Birleşik Devletler'in Washington Eyaleti'ndeki Olympia Kenti'nin bir köşesinde bir evsiz elindeki yiyecekten mutlu gülümsüyor. Buna karşılık surat asan çadırlar dolayısıyla da 'o'anın geneli oluyor. Işık bile tedirgin görünüyor.

Click the image to open in full size.
çııÖÖçşHesap sorma gözlerin içinde biraz belirmiş ama hüzün ağır basmış. Sanki ******n içindeki bir şeyler, ışığın da yardımıyla yüzlerce yıl önce yaşananları bir an hatırlatmak istemiş de 'o' anda AP Ajansı'ndan Arnulfo Franco deklanşöre basmış. Orta Amerika ülkelerinden Panama'da çekildi fotoğraf. Her yıl şubat ayında Panama'da bir festival düzenleniyor. Adı ''Congos y Diablo.'' Diablo, malum, şeytan demek. Congos ise Afrikalı kölelerin Panama’daki adı. Fastivalde İspanyol istilacıları ve köle tacirleri, korkunç şeytan maskeleriyle, congoslar yani siyah köleler de böyle temsil ediliyor. Hasılı çocuk, o dönemlerde yaşanan acılar ve atalarının karşılaştığı muameleler genlerine işlemiş gibi bakıyor. Sunucu ise, Afrikalı kölelerin Avrupalı istilacılar ve köle tacirlerini şeytan gibi görmesine takılıyor. Panama'da yaşayan Afrikalıların yanıldığını düşünüyor. ''Şeytan değildi onlar... Şeytan değildi..

Click the image to open in full size.
Yine pagan geleneklerinden bugüne yansıyan bir 'o' an. Bu kez mekan Brezilya... Parati kentinde Bloco de Lama Karnavalı sırasında çamura bulanmış katılımcılar geçit yapıyor. Geleneğin kökündeki amaç, inanışa göre kötü ruhları uzaklaştırmak. Dumanın dekor oluşu, ışığın düşüşü katılımcıların konumu ve kompozisyon... Sanki pek çok unsurun binlerce yıllık geçmişten gelip konduğu bir 'o' an oluşmuş da foto-muhabir Jorge Saenz bu nadir durumu yakalamış. Bir de o sağ alt köşedekinin plastik maskesi olmasa daha iyi olurmuş.

Click the image to open in full size.
Güney Almanya'daki köpekleriyle ünlü Rotweil Kenti'nin bir başka ünlü unsuru Aptallar Esnaf Odası Karnavalı'ndan bir fotoğraf. Karnaval, pagan, yani Hristiyanlık öncesi inanışlardan gelen bir gelenek. Baharın belirmesinin şerefine düzenleniyor. Türlü türlü maskelere ve kostümlere bürünenler onbinlerce seyirci önünden geçiş yapıyor. 'O' anda biri net diğeri flu iki karakter var ama fotoğraf, karnavalın uzun geçmişini ve harala gürelesini, takırtısını yansıtmaya yetiyor. Pagan gelenekleri, Hristiyanlığa rağmen 'o' anda ısrarla bakanların üstüne üstüne geliyor.
http://www.ntv-msnbc.com/modules/slides ... ges/03.jpg
çııÖÖçşHindistan burası. Ahmedabad yakınlarında bir köy. Bu insanlar, ayıkladıkları her 20 kilo biber için Yeni Türk Lirasıyla 250 kuruş alıyor. Sanki 'o' anda biberlerin oluşturduğu dekor emeğin sömürülüşünün, duyarsızlığın simgesi oluveriyor. Belki de bu yüzden, biberlerin duyarsızlığı üstlenmesinden ötürü kadın işçi, 'o' anda kırmızıya bürünmüş acı biber dokusundan keskin çizgilerle ayrılıyor.

Click the image to open in full size.
Mısır'da hükümet, ülkedeki en büyük muhalefet organizasyonu Müslüman Kardeşler'e karşı yeni bir hareket başlattı. Yine tutuklamalar, yine askeri mahkemelerde yargılanmalar... Müslüman Kardeşler, köktendinci bir örgüt olarak değerlendiriliyor. Ancak Mısır Hükümeti'nin bu oluşuma karşı tavrı da eleştiriliyor. Yakın geçmişte yapılan seçimlerde Müslüman Kardeşler önemli oranda oy almış ancak demokrasiye aykırı uygulamalar ve hileyle bunun parlamentoya yansıtılmadığı yolunda eleştiriler olmuştu. Mısır Hükümeti'nin örgüte karşı giriştiği son hareketten sonra bir grup Müslüman Kardeşler mensubu mahkeme sırasında görüntülenmişti. Tellerin yoğunluğu, gerideki öfkeyi ve gözlerdeki kararlılıkla bezeli tehdit ışıklarını kapatamamıştı.

Click the image to open in full size.
'O' anda Kabil'de bir sokaktan koyun sürüsü geçiyor. Ve bu ülkenin genel durumunu yansıtan hakim doku içinde terzi dükkanının vitrini, Afganistan'ın; içinde bulunduğu koşullardan çıkma çabasını, biraz umutlanma arzusunu çekingen bir edayla 'o' ana işliyor
Click the image to open in full size.
İsveç'in Are kentinde düzenlenen ''efsaneler kayak yarışları''nda bir sporcu atlayışta. Foto-muhabir Pontus Lundahl, hareketi ışık kaynağını karşısına alarak fotoğraflıyor. Böylelikle ışığın sporcuyu saçlarından tutarak yakaladığı ve adeta bedeni etrafında keskin kenar çizgileri oluşturduğu anlardan birini de kayda geçiriyor.

Click the image to open in full size.
Birleşik Devletler'in Kuzey Dakota Eyaleti'nde Bismark kentinde başarılı Guiness rekoru denemesinden bir enstantane. 9 bin kişi aynı anda kolları ve bacaklarını oynatarak kar üzerinde melek izleri bırakmaya çalışıyorlar. Çocuksu bir eylem... Zaten yukardan fotoğraflanınca bir rekor denemesinden çok sabırlı bir ******n çizip boyadığı çoşkulu resim gibi görünüyorlar.
Click the image to open in full size.
Amerika'da liselerarası diyebileceğimiz güreş ligi şampiyonasında 50 kilo yarı finali. Gençlerden biri diğerini fena sarmalamış. 'O' an, zor durumda olan genç sporcunun umutsuz sesini de içeriyor
Click the image to open in full size.
Brezilya'da Rio Karnavalı'na koşut yapılan ve tabii bu karnavala alternatif olarak gösterilen bir eğlence daha var. Parati adlı yerleşim yerinde ''Bloco de Lama'' karnavalı... Bu festivaldeki kostümlü geçit, Brezilya'da Portekizliler gelmeden önceki inanışlara dayanıyor. Karnavala katılanlar kötü ruhları korkutacak ve uzak tutacak giysiler giyiyor. Bir kısmı da kentin yakınlarındaki bir plajda çamura bulandıktan sonra kostümlü geçite katılıyor. 'O' andaysa karnavalın katılımcılarından biri köstümünü daha yeni giyinmiş bulunuyor

Click the image to open in full size.
Florcita, bir AIDS yetimi. Yani annesi ve babası AIDS'TEN ölmüş. Kendisi de HIV taşıyıcısı... Büyükannesi bakıyor. Okuduğu okuldaki veliler dışlamışlar. Büyükannesi'nin çabalarıyla yeniden okula kabul edilmiş. Ama 'o' anda da görüldüğü gibi Florcita adeta bu dünyaya kırgın... Hüzünlerinin gölgeleriyle dolu evlerinden dışarı çıkarken büyükkanne uyarıyor. Kapının dışında 'o' anda Florcita'yı örseleyen bu dünya var. Florcita'yı yalnız bırakma eğiliminde önyargılı duyarsız bir dünya..
Click the image to open in full size.
Kolombiya'da başkent Bogota yakınlarındaki Cota adlı bölgede sabah saatleri... Bölgede gündüzleri aşırı sıcaktan orman ve çalı yangınları çıkıyor. Geceleri meydana gelen don olayları ise tarım ürünlerine zarar veriyor. Yeni yeni dağılmaya başlayan sis bu sıra dışı hava koşullarından şaşkın ağaçları adeta teselli ederken, 'o' anın üst bölümüne de manzaraya bakanlar için bir izlenimci resim rötuşu atıyor. 'O' anın gerçeğini yansıtmaksa suya kalıyor.
Click the image to open in full size.
Afrika'da moritanya hava yolları'na ait yolcu uçağı başkent Nouakchott'tan havalandıktan sonra bir hava korsanı tarafından kaçırılmak istendi. 71 yolcu arasında bulunanlardan bazıları korsanı etkisiz hale getirdi ve uçak İspanya'ya bağlı Kanarya Adaları'ndaki Las Palmas Havaalanı'na indi. 21 yolcu arbede sırasında hafif yaralanmıştı. Yolcuların güvenliği sağlandıktan sonra Angel Medina bu fotoğrafı çekmişti. Yolcular arasında bulunan Moritanyalı büyükanne, yine yolcular arasında bulunan torununa adeta ilk defa kucaklıyormuş gibi sarılmıştı. 'O' ansa bir insanın içindeki şükran ve sevinç duyguları kucaklaşmasının nasıl dışa yansıyacağına dair güzel bir örnek olmuştu.

Click the image to open in full size.
Afrika'da Gine'nin başkenti Conarky'de birazdan sokağa çıkma yasağı başlayacak. Terliklerini yıkayan çocuk bunun telaşında. Gine'de iktidardaki diktatöre karşı çıkanlarla hükümet güçleri arasında çatışmalar oluyor. Duvardaki türkçe olmasa da kader yazısı adeta ta oralardan buraya ''Kaderimizi anlatın'' diyor. 1958 yılında Fransız sömürgeciliğinden bağımsızlık, Sovyetler Birliği'ne yanaşım, sosyalist diktatörlük, binlerce kayıp insan, işkence iddiaları, darbe ve bugünkü devlet başkanı albayın iktidara gelmesi, yoksulluk, diktatör Lansana Conte'nin ülkesine sığınan göçmenlere yardım paraları üzerinde bile yolsuzluk yaptığı iddiaları ardından 2007'de ayaklanmalar sonra da çatışmalar. Gine'nin aslında yeraltı kaynakları açısından Afrika'nın sayılı sayılı zengin ülkelerinden biri olması...
'deki Çhendu Panda Yetiştirme Merkezi'nde 2006 yılındaki başarılı ve rekor sayılabilecek suni döllemenin ürünleri yavrulardan 5'i öğle yemeğinde. Sözünü ettiğimiz merkez 2006 yılında 34 yavru elde etmiş. Bunlardan 30'u yaşamayı başarmış. Ve anlaşılan, hayatta kalanlar, biberondan süt içmeyi de iyi öğrenmiş.
__________________
Kara topraga Beyaz Kefenle gömülürken yanibasimiza konacak SIYaH-BEYaZ atkinin hayaliyle yasiyoruz
astute Ofline   Alıntı ile Cevapla