NiçiN ‘GIDIK’Lanırız

Forumlar › Forumlar › Taraftar › Gündem Dışı › Kültür ve Sanat › NiçiN ‘GIDIK’Lanırız

8 yazı görüntüleniyor – 1 ile 8 arası (toplam 8)
  • Yazar
    Yazılar
  • #1148815
    Meric
    Katılımcı

      Gıdıklanmak rahatsız edici olduğu kadar eğlendiricidir de. Başkaları tarafından, hatta bazen dokunulmadan gıdıklanırız, ama kendi kendimizi gıdıklayamayız. Bazıları gıdıklanmaya karşı çok hassasken bazıları etkilenmez bile.

      Bir insan gıdıklanınca, derinin yüzeyinde bulunan küçük sinir lifçikleri harekete geçer. Özellikle tüyle okşama, böcek yürümesi gibi olaylara hassas olan bu lifçikler, sinyalleri beyne gönderirler. Ancak araştırmacılar bu sinyallerin beyinde nereye kaydedildiğinden emin değiller. Beyinin gıdıklanmaya tepkisi, kaşınmaya olan tepkisi gibi, gönülsüz yapılan bir tepkidir.

      Gıdıklama ile kan basıncı artarken, nabız ve kalp atışı hızlanır, beynin uyanıklığı fazlalaşır. Gıdıklanmanın fiziksel olduğu kadar psikolojik yanı da vardır. Gıdıklanma başlangıçta zevkli olabilirse de sürdürüldüğünde korku ve paniğe dönüşebilir.

      İnsanların daha çok gıdıklandıkları yerler, ayak altı, avuç içi ve koltuk altı gibi bölgelerdir. Bunun nedeni, buraların çok hassas bölgeler olmalarıdır.

      İnsan beyni vücuda gelen uyarıların hangisinin insanın bizzat kendisinden, hangisinin dışarıdan geldiğini ayırt eder ve ona göre öncelik verir. Örneğin, elimizin yanması gibi acil refleks gerektiren dışarıdan gelen uyanlara öncelik verir. Bu nedenle bir başkası tarafından gıdıklandığımızda reaksiyon gösteririz ama kendi kendimizi gıdıklamaya çalıştığımızda beyin bu noktalardaki hassasiyeti azalttığından gıdıklanamayız.

      #1481913
      NuraN
      Katılımcı

        valla gıdıklanma gibi bi özelliğim yok :)

        #1481917
        pancu38
        Katılımcı

          acayib gidiklanirim:D

          #1481923
          DiShe_KARTAL
          Katılımcı

            ßen Anormalmiyim Şimdi ßen Hiç Gıdıklanmam :confused:

            #1481926
            Derya_DaPrinCeSS
            Katılımcı

              bende acaip gidiklanirim….:o

              #1481927
              DiShe_KARTAL
              Katılımcı

                Dişi Hemşom Gel Gıdıklim Seny :D

                #1482765
                JuLiet
                Katılımcı

                  iikide gdıklanmıyorum hehe

                  #1502013
                  vdtbjk
                  Katılımcı

                    ayaklarımdan gıdıklanırım sadece:)

                  8 yazı görüntüleniyor – 1 ile 8 arası (toplam 8)
                  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.

                  Yayımlandı

                  kategorisi

                  yazarı:

                  Etiketler: