Tekil Mesaj gösterimi
Alt 26-02-2007, 10:54   #1
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
5 Nisan Ekonomik İstikrar Kararları

5 NİSAN EKONOMİK İSTİKRAR KARARLARI
1. KARARLARA YOL AÇAN EKONOMİK ORTAM

5 Nisan Ekonomik istikrar kararlarına yol açan gelişmeler, bizzat kararların başlangıç kısmında şu şekilde açıklanmaktadır:Türkiye ekonomisinde temel yapısal değişiklik yaratan 24 Ocak 1980 Ekonomik İstikrar Tedbirlerinden sonra, özellikle 1990 yılından itibaren kamu kesimi açıklarının hızla artması, vergi gelirlerinin iç borç servisine bile yetmemesi, devletin nakit açığını iç borçlanma ile finanse eder duruma düşmesi, bu açığı kapatmak için dış borca ve Merkez Bankası kaynaklarına yönelmesi ile döviz rezervlerinin hızla erimesi, yeni bir istikrar programının yürürlüğe konulmasını zorunlu kılmıştır.

I. Kamu açıkları uzun yıllardan beri Türk Ekonomisinin gündemindeki en önemli yeri almıştır. 1996 yılından bu yana kamu açıklarının sürekli bir artış eğilimi gösterdiği dikkati çekmektedir. Yine aynı dönemde kamunun iç borçlanmasında ciddi bir artış olduğu görülmektedir.

II. Hızla artan kamu açıkları, 1989 - 1993 döneminde reel ücretlerdeki hızlı yükselme ve aynı zamanda sermaye hareketlerinin serbest bırakılması ile birlikte Türk Lirasının reel olarak değer kazanması, ekonomide iç talepten kaynaklanan bir büyüme yapısı oluşturmuştur.
  Alıntı ile Cevapla